grensovergang china laos

Grensovergang China Laos (Kunming – Luang Prabang)

Wanneer je een lange reis door Azie maakt en door China gereisd hebt is de kans groot dat je volgende bestemming Vietnam, Laos of Thailand zal zijn. Een grensovergang is een bijzondere plek en een land verlaten of ingaan kan best wat voeten in aarde hebben. Ik ging de grens over bij de grensovergang Cina Laos, om precies te zijn bij het plaatsje Boten.

De reis van Kunming naar Luang Prabang was een lange reis van -tig uur. Een lange reis in een slaapbus. Ik vond het een hele ervaring, was nog nooit eerder op zo’n manier een grens overgegaan. Maar zo’n busreis, hoe gaat dat in z’n werk?

Hoe en waar koop je je buskaartje voor de grensovergang China Laos?

Wij kochten onze buskaartjes bij de receptie van het hostel waar we verbleven. Dit vonden wij het gemakkelijkst en het meest efficient. Het busstation is een behoorlijk stuk van het centrum van Kunming vandaan; je doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om bij het busstation te komen. Met een busreis van 24 uur in het vooruitzicht betaalden wij liever wat extra RMB aan het hostel om onze buskaartjes te regelen dan dat we 3 uur in een bus zaten om de kaartjes zelf te halen. Drie uur die we liever in Kunming spendeerden.

Wij betaalden 402RMB (€43,57) voor een buskaartje voor de reis van Kunming naar Luang Prabang, dit was exlusief een kleine commissie die we aan het hostel betaalden.

De bus vertrekt om 6.30pm. Je kunt de bus naar het busstation nemen of een taxi. Voor een taxi ben je ongeveer 40RMB (€4,34) kwijt.

grensovergang china laos
De bus die je van Kunming (China) naar Luang Prabang (Laos) brengt.

De bus

De bus die ons van Kunming naar Luang Prabang bracht bestond uit 3 rijen met stapelbedden. Deze bedden waren vooral gebouwd voor de wat kleinere mens en niet voor lange mensen zoals ik. Ben je wat langer, dan zit je wat krapper. Het is echter nog steeds wel te doen. De bedden zijn ook niet lang en aan het hoofd gaat het matras omhoog, in een hoek van zo’n 30° graden. Op deze manier kun je toch nog enigszins zitten tijdens de reis en lig je niet continue. De dekens/lakens die ik in de bus kreeg waren niet bepaald schoon. Ik was blij dat ik mijn linnen slaapzak bij de hand had en heb daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

grensovergang chin laos

Veiligheid tijdens de busrit

Er gaan verhalen de ronde over mensen die tijdens de busreis beroofde zijn van fotocamera’s, Ipods en geld. Wees je bewust van dit feit en dat het zou kunnen gebeuren. Zelf hebben wij geen problemen gehad en we hebben ons tijdens de reis ook niet onveilig gevoeld. Let gewoon goed op je spullen en laat ze nooit onbeheerd achter. Gebruik je gezonde verstand en volg je gevoel.

In de nacht stopte ik mijn kleine rugzak in mijn slaapzak, waardoor het zo goed als onmogelijk was om er bij te komen. Misschien wat overdreven of overbodig, maar ik volg mijn motto; but better safe than sorry!

Bij de grens / De grensovergang China Laos

Wanneer je na zo’n 20 uur eindelijk bij de grensovergang aankomt verloopt het allemaal behoorlijk soepel. Het gebouw van de douane aan de Chinese kant was nieuw, schoon en modern. Er staan apparaten waar je je paspoort kunt scannen en die vervolgens je uitreiskaart printen. Geen gemier met papieren die je met invullen. Na het afgeven van dit formulier en je paspoort krijg je een exit-stempel en heb je China verlaten.

Nadat je China verlaten hebt stap je terug de bus in en een paar minuten arriveer je bij de douane van Laos. Een wereld van verschil met de Chinese douane.
Het duurde een goede 3 kwartier voordat ik mijn visum had gekregen. Er was slechts één persoon aanwezig om de visums uit te geven, waardoor het vrij lang duurde. In Laos krijg je niet simpelweg een stempel in je paspoort als visum, je moet je visum aanvragen (dit betekent dat je een sticker als visum in je paspoort krijgt en niet alleen een stempel). Neem een pasfoto mee wanneer je die hebt, dat maakt het wat makkelijker om je visum aan te vragen. Mocht je geen pasfoto hebben, dan is dat geen probleem; men maakt dan een foto van je of van je paspoort (en vraagt hier een kleine bijdrage voor).
Belangrijk: neem genoeg cash mee wanneer je de grens over gaat. Je kunt alleen maar contact betalen en er is geen pinautomaat aanwezig.

De kosten van het visum voor Laos

Wij betaalden 330RMB (€42,00) per visum om Laos binnen te komen. Het is ook mogelijk om met Laos Kip of Amerikaanse Dollars te betalen.

grensovergang china laos 1

De reis zelf

Alles bij elkaar ben je ongeveer 24 uur onderweg. Een flinke reis dus! Het deel dat je in China reist is prima; de wegen zijn er goed en de chauffeur rijdt over het algemeen lekker door. Wel wordt er een paar keer gestopt om te eten. De eerste keer was al na een uurtje rijden! Als je van tevoren eet hoef je nu niet weer te eten en dat scheelt je geld en buikpijn. De prijzen zijn te hoog en de kwaliteit is niet geweldig.

Vaak kun je heet water krijgen waarmee je je eigen noodles kunt maken; een prima oplossing. Er wordt vaak en veel stil gestaan waardoor er heel wat uren voorbij gaan zonder dat je verder komt. Wij stonden 1x ruim 3 uur stil, om onduidelijke redenen.

grensovergang china laos

Ben je de grens gepasseerd, dan merk je meteen dat je in Laos bent. De uitzichten zijn compleet anders, net als de wegen. Hobbels, bobbels, kuilen en bochten. Veel bochten. De kwaliteit van de weg is een stuk minder dan in China.

Aankomst in Luang Prabang

De bus komt iets buiten het centrum van de stad aan. Wanneer je uitstapt wordt je opgewacht door een hele lading tuktuk-chauffeurs die je wel naar het centrum willen brengen. Wij besloten om te lopen. Na een rit van 24 uur was het heerlijk om onze benen even te kunnen strekken. Het was een minuutje of 10/15 lopen. Best te doen, volgens ons.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Grensovergang China Laos (Kunming – Luang Prabang)”

  1. Dat kan ik me goed voorstellen! Ze zijn zeker niet groot en met zo’n lange rit weet je soms niet meer hoe je zitten moet. Die vele stops zijn soms dus ook gewoon fijn; kun je even lekker je benen strekken.

 1. Ik wil ook van Laos naar Kunming met de bus maar kan hier weinig informatie over vinden. Iemand hier ervaring mee?

  1. Hallo Hans,
   Wij zijn in februari 2015 vanuit Laos China ingereisd. Om precies te zijn vanuit Luang Namtha (Laos) naar Jinghong (China). Dit bleek een makkelijke optie tov andere grensovergangen. En het noorden van Laos is mooi en dus ook zeker een bezoek waard. Je koopt makkelijk een kaartje voor de bus bij een van de winkeltjes in Luang Namtha, zoals dat vaak in Laos en de rest van Zuidoost-Azie gaat. Dan is het 2,5 uur rijden tot de Chinese grens. Onze bus werd daar uitgeladen, want iedereen moest zijn eigen bagage meenemen door de douane. De lege bus ging ook over de grens en alle bagage werd vervolgens weer ingeladen. Daarna is het ruim 6 uur tot Jinghong, waar je ergens in de stad wordt gedropt.
   Ik hoop dat je er wat aan hebt en ik wens je veel plezier met je reis!
   Groetjes,
   Sabine

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares