kookcursus in yangshuo

Een kookcursus in Yangshuo; van dumplings tot gestoomde dumplings

Zo goed als ik de taal spreek, zo slecht ken ik de Chinese keuken. Ik mag dan talloze gerechten kennen en weten wat ik lekker vind om te eten, deze gerechten koken lukt me (nog) helemaal niet. De kookcursus in Beijing die ik ooit deed is al zo lang geleden… Het was tijd voor een nieuwe poging om Chinees te leren koken. Afgelopen zomer besloot ik dat te doen en dus volgde ik een kookcursus in Yangshuo bij de Yangshuo Cooking School.

Ik mocht op uitnodiging van de Yangshuo Cooking School een kookcursus in Yangshuo komen doen.
Meningen zijn echter, zoals altijd, helemaal van mijzelf.

Een kookcursus in Yangshuo bij de Yangshuo Cooking School

Voordat ik op het vliegtuig naar Yangshuo stapte had ik al een paar keer contact met eigenaresse Erin en over de kookcursussen die ze aanbiedt. Ze vertelde me dat ik geluk had; in de zomer (juli, augustus) is het niet al te druk en kun je, zoals ik deed, best een paar dagen vooraf je kookcursus boeken. Gedurende de overige maanden gaat dit een stuk lastiger en moet je ver van tevoren reserveren. Erin haar kookcursussen worden namelijk veel gevolgd door leerlingen van scholen in China die op kamp gaan. Houd daar dus rekening mee tijdens het plannen van je reis naar Yangshuo.

Buiten de drukte van het stadje Yangshuo

De kookschool van Erin bevindt zich buiten het hart van Yangshuo. Wanneer je in het centrum verblijft zul je ongeveer een kwartiertje moeten uittrekken voor de rit naar de Yangshuo Cooking School. Geen straf, want je komt langs prachtige berglandschappen. Voor mij bevindt de school zich op loopafstand. Vanaf het hostel waar ik verblijf (het Wada Hostel, een aanrader) is het 10 minuten lopen naar de kookschool. Heerlijk dichtbij. Ik word bij een grote boom (het lijkt het dorpsplein) opgehaald en via een paar kleine paadjes naar de kookschool gebracht. De school bevindt zich op een prachtige plek; het terras waar ik met koffie wordt ontvangen kijkt uit over rijstvelden en in de verte zie ik de prachtige karstbergen. Geen betere plek voor een kookcursus in Yangshuo lijkt me.

Aan de slag!

Na de koffie is het tijd om aan de slag te gaan. In totaal zijn we met zo’n 15 mensen. Een vrij grote groep, maar gelukkig heeft Erin hulptroepen en is er voldoende personeel om iedereen te helpen bij het koken. We krijgen eerst uitleg hoe het mes vast te houden en hoe er mee te snijden. Zodra we dat onder de knie hebben kunnen we aan de slag.
Alle ingrediënten voor de 4 verschillende gerechtjes die ik ga koken staan klaar. Zodra ik begin met snijden wordt er goed op me gelet; het is belangrijk dat ik alle groenten precies goed snijd. De aubergine in reepjes, de knoflook heel fijn en de lente-uitjes in precies de juiste grootte. Ook de hoeveelheden water en kruiden die ik gebruik mogen niet te veel afwijken van de hoeveelheden op het recept. Het lijkt gek, maar in de Chinese keuken zijn de hoeveelheden behoorlijk belangrijk als het op koken aankomt. Een beetje te veel van het één of ander en het smaakt meteen anders.

We beginnen met wat makkelijks; gestoomde kip. Ik doe wat kip, gojibessen en andere kruiden in een stoommandje en klaar. Kind kan de was doen! Vervolgens mag ik met de eidumplings aan de slag. Ik klop de eieren los, meng wat verse munt en zout in mijn varkensvlees en verhit daarna mijn wok. Tot zover gaat het goed. Nu de olie heet is moet ik aan de slag met mijn eiermengsel. Dit moet ik als een soort pannenkoekje in de pan gieten waarna ik snel een schepje vlees op het ei moet leggen om vervolgens het mini-omeletje dicht te vouwen tot een dumpling. De eerste paar gaan wat moeizaam, maar als snel krijg ik de smaak pakken. Dat het vouwen van de kleine omeletjes me makkelijker afgaat zegt trouwens niets; ze zien er allemaal even amateuristisch uit.

Het gaat om de smaak….

En gelukkig was daar niets mis mee. De dumplings waren mijn favoriet, voornamelijk vanwege de frisse mint die er in zat. De overige gerechtjes waren ook lekker, met de aubergine met gember en knoflook als tweede favoriet.
Samen met de andere cursisten eet ik mijn gerechtjes buiten op het terras op. Terwijl ik ze eet vraag ik me af waarom het me zo goed doet smaken. Zal het zijn omdat ik het zelf heb gemaakt of zal het aan de prachtige plek liggen waar ik me bevind?

Bekijk de video van mijn kookcursus in Yangshuo

Praktische informatie

Er wordt op elke dag van de week een cursus aangeboden, met om de dag een andere set aan gerechtjes. In het hoofdseizoen, van maart tot en met november kun je zowel in de ochtend als middag een kookcursus volgen. Mocht je nou niet, zoals ik, op loopafstand verblijven, dan komen ze je van je hotel ophalen.
Bezoek de Yangshuo Cooking School voor meer informatie.

Pin me!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares