leven in China

Leven in China maand #101 – Al zo lang in China!

Het is schaamteloos lang geleden dat er een ‘Leven in China’ online kwam. In de ‘Leven in China’ die voor deze online kwam deelde ik de foto’s van maart en april, wat bijna een jaar geleden is, want over 26 dagen is het al weer maart! Mijn voornemen voor dit jaar is om vaker te bloggen en ik hoop oprecht dat me dat gaat lukken, want ik vind het nog altijd leuk om te doen. Bij dat voornemen horen ook de maandelijkse updates, dus hier gaan we!

101 maanden in China

Na maanden geen maandoverzicht geschreven te hebben was ik de tel enigszins kwijt wat betreft het aantal maanden dat ik in China woon. Ik deed een nieuwe telling en het bleek dat januari 2019 mijn honderdeneerste maand in China was! Heb ik zomaar mijn 100 manden jubileum gemist! Voor mij vloog januari voorbij, het was alsof ik gisteren nog in de Verenigde Staten was. Anyways, dit was mijn januari.

Het leven in Beijing

vliegen naar China

Januari begon met een aantal vluchten. Ik was, samen met Miguel, op vakantie in Montana, de Verenigde Staten, wat erg leuk en mooi was. Helaas kregen we net voor het eind van het jaar te horen dat mijn oma was overleden. Droevig nieuws, maar ze heeft nu rust en geen pijn meer. Ik vloog dan ook van de V.S. naar Nederland voor 50 uur om de uitvaart bij te wonen. Hoewel het een verdrietige reden was, was het ook fijn om mijn familie weer even te kunnen zien.
Terug in China kreeg ik van mijn collega’s een bos bloemen om me een hart onder de riem te steken. Zo lief!

The Immortalists

Met een paar collega’s besloten we voor de vakantie een boekclub te beginnen en The Immortalists werd on eerste boek. Inmiddels heb ik het uit en verderop onder ‘Yvon Leest’ vertel ik je er meer over. Ik probeer overigens meer te lezen dit jaar. Ik vind lezen erg ontspannend, maar het schiet er vaak bij in. Mijn leesdoel voor dit jaar staat op mijn Goodreads.
Bij terugkomst na de kerstvakantie stonden deze narcissen in mijn klaslokaal. Het Chinees Nieuwjaar staat voor de deur en het is traditie bij ons dat iedereen dan een bakje krijgt. Vorig jaar gebeurde er niets met mijn bloembollen, dit jaar bloeiden de bloemen gelukkig.

Jaar van het varken

Samen met wat collega’s luidde ik het weekend in. We aten Mexicaans en speelden wat potjes pool. Super gezellig en ik verbaasde mezelf door flink wat punten te scoren!
Zoals gezegd komt het Chinees Nieuwjaar er aan en daar maakt iedereen in China zich klaar voor. Dit gebeurt door het huis schoon te maken, je haren een laatste keer te knippen en door overal versieringen neer te zetten. Deze versiering staat in het winkelcentrum van Sanlitun waar ik na het poolen door terug naar mijn fiets liep.

Chinees Nieuwjaar

Miguel organiseerde een YouTubers Meet-up op zijn werk waar ik naar toe ging voor de morele support, maar ook om andere YouTubers te ontmoeten. In de hal van zijn werk stond een groot billboard met een foto van hem daarop. Hij maakt veel video’s voor zijn werk en de video die op dit billboard staat heeft behoorlijk wat views.
Meer Chinees Nieuwjaar! In de gangen van onze school hebben we bulletin boards en één van mijn collega’s schilderde deze draak op haar bulletin board. Zo gaaf!

hutongs in Beijing

Wanneer je voor een Chinees bedrijf werkt horen cadeaus voor Chinees Nieuwjaar erbij. We kregen afgelopen week een flinke doos als cadeau met daarin dates (dadels?). In de doos zaten meerdere zakken, waaronder dadels gevuld met walnoot. Normaal gesproken houd ik niet zo van dit soort dadels, maar die met walnoot waren erg lekker!
Met een groep collega’s luidden we het Chinees Nieuwjaar in door samen te eten en spelletjes te spelen. Midden in een hutong vonden we een siheyuan waar we konden eten en allerlei spellen konden spelen (tafelvoetbal, mahjong, kaartspellen). Het eten was heerlijk en het was een gezellige avond. Het was voor mij ook een prima avond om gesprekken in het Chinees te voeren die niet over school en kinderen gingen. Ik deed onder andere mee aan een spel waarbij je het onderwerp moest omschrijven zonder al té duidelijk te zijn. Best lastig, maar een heel goede oefening.

hutongs in Beijing

De group collega’s met wie ik was. Zoals je kunt zien was ik de enige buitenlandse leerkracht die mee was. Mijn collega’s houden enorm van het maken van foto’s en wilden dat ik model ging staan achter deze fles wijn :). Best een leuke foto, toch?

GoYvon Leest

Deze maand las ik 3 boeken uit. Twee van de drie was ik al eerder aan begonnen, maar las ik nog niet eerder uit. Met het derde boek begon ik in januari en die las ik ook uit.

A Spot of Bother
Dit boek is geschreven door Mark Haddon, de auteur die ook ‘The Curious Incident of the Dog in the Night’ schreef. De hoofdpersoon is George, die zich voorbereidt op zijn pensioen. In de aanloop naar dit pensioen vinden er echter allerlei gebeurtenissen binnen de familie plaats. Iedereen is zo druk met zichzelf en eigen problemen bezig, dat niemand in de gaten heeft dat het mentaal allesbehalve goed gaat met George.

Nu ik terugdenk aan het boek herinner ik me weer waarom het zo lang duurde voor ik A Spot of Bother uitlas. Het tempo zat er niet echt in, de karakters werden niet uitgediept en het was niet al te interessant. Ik weet dat de meningen er over verdeeld zijn, dus mocht het boek je interessant lijken, hier vind je het boek op Bol.

On the Noodle Road: From Beijing to Rome, with Love and Pasta
Een interessant boek geschreven door een vrouw die is op zoek is naar de herkomst van noedels. Komen ze uit China? Of uit Italië? En hoe heeft de noedel zich verplaatst? In dit boek reist Jen Lin-Liu over de Zijderoute, van Beijing naar Rome. Ze is Chinees maar opgegroeid in de Verenigde Staten en woonde langere tijd in Beijing. In het boek neemt ze je mee de keukens in van de mensen die ze op haar reis ontmoet.

Een boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Voornamelijk omdat ik zelf een stuk van de Zijderoute heb mogen zien en omdat ik ook erg van eten houd, net als de schrijfster. Tussen het zoeken naar de herkomst van de noedels schrijft Jen ook regelmatig over het leven als pasgetrouwde vrouw. On the Noodle Road is verkrijgbaar als e-book, maar ook als paperback.

The Immortalists
Zoals eerder gezegd las ik dit boek voor de leesclub die ik met een paar collega’s spontaan startte, maar ik vrees dat die leesclub inmiddels al niet meer bestaat, haha. Over The Immortalists (of De Onsterfelijken zoals het boek in het Nederlands heet) heb je waarschijnlijk al wel het één en ander gehoord. Het boek gaat over de 4 Gold kinderen die op jonge leeftijd de datum waarop ze te komen overlijden horen. Na deze gebeurtenis is het boek in 4 delen opgebouwd en in elk deel lees je over het leven van één van de kinderen.

Eerlijk gezegd snap ik niet waarom iedereen zo lyrisch over dit boek is, want zelf vond ik het maar matig. De personages worden niet goed uitgediept en de ervaring die ze op jonge leeftijd hadden lijkt enkel op de achtergrond invloed op hun leven te hebben. En dat vind ik gek, zeker wanneer de datum dichterbij komt had dit wel wat meer invloed op de personages mogen hebben. Gelukkig kostte het Engelstalige e-book me maar een dollar op Amazon. Op Bol betaal je slechts €0,99 voor het e-book. Koopje!

GoYvon op Instagram

Deze maand deelde ik welgeteld 6 foto’s op mijn Instagram! Allemaal zijn ze nog van mijn wintervakantie naar Montana, vind het wel lekker om nog zo lang na te kunnen genieten.
Deze foto kreeg deze maand de meeste likes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

En deze is mijn eigen favoriet van januari.

 

View this post on Instagram

 

Best time to be driving on the highway in Montana? Just before the sun sets! #USAroadtrip #GoYvonintheUSA #Montana

A post shared by Yvonne (@goyvon) on


GoYvon op YouTube

Deze maand deelde ik geen nieuwe video op mijn YouTube-kanaal, ik besteedde voornamelijk aandacht aan deze site. In januari kreeg de video  waarin Miguel en ik Nederlandse snacks eten behoorlijk wat views (voor mijn doen) en inmiddels staat deze video op plaats 6 van de meest bekeken video’s. Best goed, in 5 maanden tijd!

Op naar febuari!

Zo, dat was een flink maandoverzicht! Mocht ook wel, na ruim 9 maanden niets gedeeld te hebben over mijn Leven in China. Hoe was jouw januari?
Oh, en mocht je nog aanraders voor boeken hebben, na het boek dat ik nu lees (Factory Girls), wil ik graag een Nederlandstalig boek lezen, dus tips zijn welkom.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Leven in China maand #101 – Al zo lang in China!”

  1. Ik heb gemist dat je maand zo naar geëindigd is. Gecondoleerd met het verlies van je oma, veel sterkte! Je foto’s van Montana zijn trouwens wel erg mooie. Fijne jaarwisseling! Voelt voor mij gek om te zetten begin februari 😉

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares