leven in china

Leven in China Maand #55 – Eerste lesweek, pizza & hutongs

Elke week laat ik in ‘Leven in China’ zien wat ik de afgelopen week deed. De foto’s zijn een combinatie van foto’s die ook in mijn Instagramfeed verschenen en foto’s die het niet haalden. Afgelopen week had ik mijn eerste lesweek op de universiteit, ging ik spontaan met vrienden eten, en was ik een hele dag op pad door de hutongs van Beijing.

Eerste lesweek, pizza & hutongs

thee en pepernoten

♥ Zondagavond tijdens het schrijven van ‘Leven in China’ had ik een kop thee en wat pepernoten in de buurt. De pepernoten had Miguel eind december mee terug naar Beijing genomen en verrassend genoeg waren ze nog niet op. ♥

studeren in China

♥ Maandag had ik een introductie op de universiteit. Er werden wat mensen voorgesteld en er werd belangrijke (ahum) informatie gedeeld. Voor mij was het allemaal al bekend en enigszins lachwekkend. Wist je dat buitenlanders hier ‘aliens’ worden genoemd? Zelf was ik erg blij met de reminder over het paspoort en wat er allemaal niet mee te doen. ♥

eerste lesweek

♥ De tip om vooral niet verslaafd te raken aan alcohol vond ik ook een goede. ♥

herfstwandeling

♥ Onderweg naar de bus maakte ik een foto van mijn vieze schoenen. Ze worden hier zó snel vies! Ik zou ze bijna elke dag wel kunnen poetsen. Over de bus gesproken: er vertrekt voor ons huis een snelbus die me rechtstreeks naar de universiteit brengt. Ideaal! Het scheelt overstappen (met de metro zou ik dat 2 keer moeten) en het is een stuk goedkoper. De bus kost 1RMB per rit, de metro 4RMB per keer (1RMB is €0,15). Spotgoedkoop natuurlijk, maar het scheelt per dag toch best wel wat. Ik vind in elk geval dat het de moeite loont. ♥

vogels in kooi

♥ Maandagmiddag ging ik bij mijn oude werk langs om wat papieren op te halen en om even met wat mensen bij te kletsen. Ik moest op twee verschillende locaties zijn en omdat het zo’n lekker weer was besloot ik te lopen. Onderweg liep ik door een parkje en kwam dit kooitje met een vogel tegen. Er hingen er best wel wat bij elkaar en een paar meter verderop stonden de eigenaren van de vogels. Chinese (oudere) mannen hebben vaak een vogeltje. Ze lopen er vanaf hun huis mee naar het park waar ze dan wat met hun vrienden kletsen en waar de vogels leren te sjirpen. Vroeger was het vooral iets voor de rijkere mensen die veel vrije tijd hadden. ♥

studeren in China

♥ Dinsdag had ik mijn eerste lessen en lunchte ik in de kantine van de uni. Ik vergelijking met de kantines aan de Jianzhu University (waar ik lesgaf) was deze kantine maar klein. Het eten is op zich prima, maar typisch mensa-eten. ♥

kiosk in beijing

♥ Op nagenoeg elke straathoek zie je deze kiosks. Je kunt er kranten en magazines kopen, maar je haalt er ook je beltegoed en flesjes frisdrank. ♥

voorjaar in beijing

♥ De lente is in aantocht! Langzaamaan begint het hier in de stad eindelijk wat op te warmen. Voor de komende week verwachten ze temperaturen tussen de 15 en 20 graden, heerlijk! Ik kan niet wachten tot alles in bloei staat. Het zal ook niet meer lang duren voordat de stadsverwarming uit gaat, ik denk over een week of twee. ♥

Chinees studeren

♥ Je las het net al; mijn lessen zijn inmiddels begonnen. Het was wel een beetje een struggle deze eerste week hoor. Na de toets van vorige week was ik in klas 4 (met een totaal van 7) ingedeeld. In eerste instantie was ik daar blij mee en ik leek goed mee te kunnen komen. Tijdens de eerste leesles echter was ik compleet verloren! En ook tijdens de derde les ‘Chinees’ kon ik het niet bijbenen. De spreekvaardigheid- en luistervaardigheidslessen waren echter prima te doen en zelfs wat aan de makkelijke kant. Bij mij zit er echt een heel groot verschil in niveau tussen spreken & luisteren en lezen. De afgelopen 4,5 jaar heb ik vooral veel gesproken (met collega’s en in lessen), maar ik heb me maar weinig op het lezen gericht. Logisch voor mijn, want met spreken kom ik hier veel verder dan met alleen maar kunnen lezen. Vrijdag heb ik besloten om naar klas 3 te gaan zodat het wat minder een gevecht wordt om mee te kunnen komen. ♥

Chinees studeren

♥ Op de foto rechts zie je een aantal tekeningen en karakters. Veel karakters zijn van tekeningen afgeleid. Dit is een deel van de Chinese taal die ik erg interessant vind. ♥

jurkjes

♥ Wachten op de bus. Zie je die mooie mosterdgele maillot? Ik was die dag plots om nog een reden blij dat ik ben gaan studeren. Nu ik niet meer voor de klas sta kan ik weer fijn rokjes & jurkjes dragen. In een klas waar ik continue aan het bukken was of waar er verf in de buurt was, waren mooie(re) kleren en rokjes gewoon niet praktisch. Nu kan dat weer. ♥

typisch amerikaans

♥ Op ThrowBackThursday plaatste ik deze foto van ons tijdens een baseball game. Heerlijk Amerikaans met een hot dog er bij. ♥

Novotel Beijing

♥ Zaterdagochtend was ik al vroeg in het Novotel te vinden. Ik zou die dag namelijk meegaan met twee tours door Beijing om deze te leren kennen en in de toekomst te kunnen gaan leiden. Super leuk en helemaal in mijn straatje! ♥

halfie

♥ Selfies zijn nog niet helemaal mijn ding, ik geloof niet dat ik een selfie-gezicht heb, haha. Dan maar halfies, ook leuk! ♥

eenden drogen

♥ Zie je wat het zijn? Nee? Het zijn eenden die hangen te drogen in de lucht, zodat er later van gesnackt kan worden. ♥

pindasap

♥ Ik lunchte en dronk er een pindasapje bij. Ik had het nog niet eerder gehad en was benieuwd. Op zich best lekker, maar niet voor elke dag. Iets voor jou? ♥

Kro's Nest Beijing

♥ Zaterdagavond wilden een paar vrienden weer eens afspreken en dus stapte ik na een lange dag op de fiets richting Sanlitun waar we met wat oud-collega’s van Miguel aan de pizza gingen. Kro’s Nest staat bekend om zijn goede pizza’s en hoewel ze lekker waren vond ik er net iets te veel kaas en te weinig groenten op zitten. ♥

Cocktailbar Beijing

♥ Na de pizza was het tijd voor een cocktail. Alhoewel ik moet bekennen dat ik vriendelijk heb bedankt. Ik zat nog zo vol van de pizza, dat ik vreesde niet van de cocktail te kunnen genieten als ik er eentje zou nemen. De drankjes zagen er echter wel heel goed uit en ik denk dan ook dat ik er nog wel eens terug ga komen om dan wel een cocktail te nemen. Er zijn overigens best wat leuke cocktailbars in de stad, zouden jullie het leuk vinden die bij elkaar in een lijstje te zien? ♥

moka bros in beijing

♥ Zondagmiddag wilden we ergens een taartje gaan eten, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Zondag zou mijn vader jarig geweest zijn en die dag wilde ik niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De plek waar ik in eerste instantie heen wilde gaan was gesloten vanwege een muziekfestival. De tweede optie was ook dicht omdat ze aan het verhuizen waren. Bálen! Andere cafeetjes waren allemaal bomvol, net als de terrasjes (want, eerste lentedag) en al rondlopend werd ik best gefrustreerd. Dít was niet het plan. Uiteindelijk vonden we een plekje bij Moka Bros, een hipster café waar we een wafel aten. ♥

Chinglish

♥ Onderweg naar huis kwam ik deze bijzondere supermarkt tegen. Ik vraag me oprecht af wat ze hier verkopen… ♥

Nieuwe week

Wanneer deze blogpost online komt ben ik aan het lunchen met mijn oude leerkracht Chinees, waarmee ik nu zo af en toe afspreek. Dinsdag begin ik met de lessen in klas 3 en voor de rest is mijn week nog helemaal open, er staat niet veel gepland. Het zal vooral veel huiswerk maken worden!

Fijne week!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

14 thoughts on “Leven in China Maand #55 – Eerste lesweek, pizza & hutongs”

 1. Volgens mij is dat van die ‘aliens’ niet zo heel raar. In Amerika worden illegale Mexicanen bijvoorbeeld illegal aliens genoemd. En denk aan dat liedje van Sting. Die was een legal alien. 😉

 2. Ontzettend leuk om het Chinese Engels te lezen! Ik heb er spijt van dat ik niet meer op de foto zette toen ik in China was.

  Ik hoop dat je gids kan worden in de hutongs. Ik zou zo een tour bij je boeken. Helaas heb ik echter geen concrete plannen jouw kant op te komen 😉

 3. Wat leuk om te lezen! Zo grappig ook, die ‘nuttige’ informatie. Niet verslaafd raken aan alchohol, goede tip inderdaad! En wat leuk dat je misschien tours gaat leiden! Ik zou zeker bij je boeken, in augustus zijn we in Beijing 😉

  1. Wat lief Karlijn! Je moet nog maar laten weten wanneer precies, misschien dat ik er dan ook ben. Want uiteraard gaan wij in de zomer ook op vakantie / reis. 🙂

 4. Flink verslag! Die vogeltjes, dat vind ik wel schattig. (Of zou het zielig zijn?) Succes met de studie!

 5. Aliens… tja, mag misschien wel voor Chinese begrippen de vertaling voor buitenlander zijn maar echt vriendelijk klinkt het niet…

 6. Fijn dat je zo vanaf je huis op de bus kunt stappen. Ben je lang onderweg?
  Pindasapje? Lijkt me niks. Pindasoepje vind ik wel lekker 🙂
  Goh wat een informatie over je paspoort en dan die alcohol. Nou ja. Handig om te weten hè? 😉
  Slim om toch maar een stapje terug te doen gelijk naar klas 3. Je moet het wel bij kunnen benen natuurlijk. Succes!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares