Leven in China, maand #113 – Chinees Nieuwjaar en het Coronavirus

Deze 113e maand in China is behoorlijk anders dan alle maanden die ik tot nu toe in China heb doorgebracht. Januari begon heel rustig nadat Miguel en ik thuis, met ons tweeën, 2020 waren begonnen. Na de kerstvakantie werkte ik 2 weken om vervolgens weer 2 weken vrij te zijn. Die twee weken zijn nu bijna voorbij en hoewel ik maandag weer moet werken zie het er niet naar uit dat ik binnenkort weer naar school kan. In dit maandoverzicht vertel ik je hoe de eerste weken van januari waren en hoe ik de afgelopen week heb ervaren nu China in de ban is van het Coronavirus.

Deze blog bevat affiliatelinks. Meer info in mijn disclaimer.

Oud en Nieuw

Dit jaar vierde ik oud en nieuw in Beijing, lekker thuis. Al jaren hecht ik vrij weinig waarde aan oud & nieuw en dus doe ik meestal niet zo veel. Dit jaar was ik net terug van mijn wintervakantie naar Harbin toen het al vrij snel oudejaarsavond was. Ondanks dat ik niet zo’n fan ben van oudejaarsavond wilde ik niet gewoon koken. Ik haalde lekkere dingen, verse broodjes, en maakte oliebollen. Die overigens verrassend goed smaakten!
Middernacht redden we niet, ik geloof ik een uur voor 12 uur afgezwaaid ben.

oudejaarsavond

Sneeuw in Beijing

In januari viel de eerste sneeuw van het jaar! Het was voor de derde keer deze winter dat we sneeuw hadden, wat voor mooie plaatjes zorgde. Het zorgde bij mij in de klas ook voor een paar boze leerlingen. Vanwege de sneeuw konden we niet naar buiten tijdens de pauze en dat viel niet goed bij een paar van mijn leerlingen. Vooral niet omdat ze de kleuters (die op dezelfde campus zitten, onder dezelfde organisatie vallen, maar een andere school zijn) wél buiten sneeuwpoppen zagen maken. Ik kon niet tegen hun argumenten op; de kleuters zijn veel kleiner dan wij. Als zij veilig buiten kunnen spelen, dan kunnen wij dat ook. Zij moeten nog heel veel leren, wij weten al hoe we veilig moeten spelen. Eh, onze unit over je meningen beargumenteren bleek daar enorm succesvol.

sneeuw in beijing

Chinees Nieuwjaar & school leegruimen

Elk jaar vieren we, op de laatste dag voor de vakantie, het Chinees Nieuwjaar. Ook dit jaar begonnen de festiviteiten met een leeuwendans op het voetbalveld. Ondanks dat ik dezelfde dans elk jaar weer zie blijft het leuk, vooral vanwege de verbaasde gezichten van mijn leerlingen. Na de leeuwendans doen we binnen allerlei verschillende activiteiten die in het teken van het aankomende nieuw jaar staan. Dit jaar was het net iets anders georganiseerd dan voorgaande jaren waardoor ik zelf ook aan activiteiten mee kon doen en niet alleen bij mijn leerlingen hoefde te blijven. Er waren dumplings, we maakten ‘couplets’ voor aan de deur, speelden met Chinese tollen, en maakten figuurtjes van deeg.

chinees nieuwjaar vieren

Vlak voor iedereen naar huis kon kregen we de mededeling dat de school compleet opgeruimd moest worden voor we konden gaan. De brandweer is in januari begonnen met strenge inspecties en wij hadden al het één en ander moeten aanpassen. Zo waren er een paar extra muren neergezet, wat hout veranderd, en meer. Net voor de vakantie begon kregen de leidinggevenden het bericht dat de inspectie op zondag zou plaatsvinden en dat betekende dat álles van de muren moest. En dat niet alleen, de school zou er ‘als nieuw’ uit moeten zien. Dat betekende dat we vrijdagmiddag, terwijl de vakantie eigenlijk al begonnen was, alles in de school moesten opruimen en in dozen moesten stoppen. Iedereen was een beetje lamgeslagen. Alles moest aan de kant voor deze test? Net nu?
Gelukkig is de school door de inspectie gekomen en is alles in orde! Nu is alleen de vraag wanneer iedereen terug kan om zijn / haar lokaal opnieuw in te richten…

Game Night

Het was al weer veel te lang geleden dat ik samen met vrienden een spelletjesavond had en dus was het hoogste tijd! Met 4 koppels speelden we een avond lang allerlei spellen. Eerder in de week had ik een nieuw spel gekocht ‘Throw Throw Burrito’ en dat bleek een enorm leuk spel te zijn. We speelden ook Secret Hitler, wat te vergelijken is met het Maffia-spel of Weerwolven.

Throw Throw Burrito koop je hier op Bol.com of hier op AliExpress (goedkoper).
Secret Hitler kun je ook zowel op Bol.com kopen (€47,95) of op AliExpress (vanaf €13,25).

Spelletjesavond

Coronavirus

… want ja, nadat de eerste week van mijn vakantie er op zat, stak er opeens een virus de kop op.
In eerste instantie leek het mee te vallen, maar toen ging Wuhan op slot. Tijdens het Chinees Nieuwjaar. Dat is toch best een ding, want het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste tijd in China en in deze periode gaat iedereen terug naar zijn / haar familie om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Mocht je benieuwd zijn naar hoe Wuhan er normaal gesproken uitziet, dit is mijn fotoverslag van mijn bezoek aan Wuhan in 2015.

Snel daarna werden er meer maatregelen genomen. Grote steden gelastten evenement af en sloten belangrijke trekpleisters. In Beijing bijvoorbeeld zijn alle tempel fairs geannuleerd, is de Verboden Stad gesloten en zijn sommige delen van de Chinese Muur afgesloten.

Na dit nieuws werd het Chinees Nieuwjaar verlengd met twee dagen. In plaats van morgen (vrijdag) moeten veel mensen nu maandag beginnen. Dat betekent dat de vrijdag en zaterdag nu vrije dagen zijn. Zaterdag was in de oorspronkelijke situatie een werkdag om de vakantiedagen in te halen (voor meer info; lees het artikel over Chinese vakantiedagen), maar dat geldt nu niet meer.
Voor scholen is de situatie anders en al meerdere keren veranderd. Bij ons zouden de leerlingen een dag later beginnen (dinsdag) en wij als leerkrachten zouden op maandag instructies krijgen over voorzorgsmaatregelen. Dit werd al vrij snel veranderd in ‘scholen moeten 2 weken dichtblijven’ en leerkrachten gaan online lesgeven. Inmiddels blijven de scholen voor onbepaalde tijd dicht.

Online lesgeven

Vanaf maandag ga ik online lesgeven, iets dat ik nog niet eerder gedaan heb. Eerder deze week was ik op school om te helpen met het opzetten van de technische kant van dit gebeuren (ik ben dit jaar de officieuze tech coach) en ik maakte een aantal instructiefilmpjes voor leerkrachten van beide campussen zodat zij weten hoe één en ander via Seesaw (het platform dat we gaan gebruiken) moeten delen met hun leerlingen.
Als alles goed gaat zal ik twee keer per week met kleine groepjes leerlingen videobellen via Zoom, daar ben ik ook erg benieuwd naar!

Hoe is het in Beijing?

In Beijing gaat het vooralsnog prima! Natuurlijk heeft de hele situatie invloed op het leven hier, maar het is geen gekkenhuis. Er is veel dicht, maar dat komt voor een deels ook door het Chinees Nieuwjaar. Misschien wel grotendeels daardoor. Eén van de restaurants in mijn straat was vandaag bijvoorbeeld open na een kleine week dicht geweest te zijn vanwege het nieuwjaar.
Op straat dagen meer mensen mondkapjes, maar niet iedereen draagt er één. Verder is het rustig op straat, maar dat is het altijd in deze periode. Beijing loopt tijdens het Chinees Nieuwjaar leeg, dat is nou eenmaal zo. Of het écht rustiger is kunnen we volgende week gaan zien als iedereen in principe weer aan het werk zou moeten gaan.

coronavirus in beijing

Lege winkels?

Er gaan verhalen de ronde dat mensen massaal aan het inslaan zijn en dat winkels steeds leger worden. De winkels zijn wel wat leger, en dan met name de fruit- en groenteafdelingen. Ook de vriezers lijken wat leger dan normaal. Nu is de aanvoer van groente en fruit altijd wat minder in deze periode; iedereen is immers vrij en heeft in de dagen voor oudejaarsavond flink inkopen gedaan. Toch denk ik dat de lege schappen waar je normaal gesproken de instantnoedels en diepvriesdumplings vindt deels komen doordat mensen nét wat meer mee naar huis nemen. Voor het geval dat..

Wat ga ik doen?

Voorlopig blijf ik gewoon in Beijing. Het aantal mensen dat in de stad besmet is ligt net boven de 100 en dat is een erg laag getal. Er wonen immers meer mensen in Beijing dan in heel Nederland. Daarbij ga ik momenteel zo weinig mogelijk naar buiten en vermijd ik contact met anderen. Ook geeft het me geen gerust gevoel om nu met meer dan 100 andere in een vliegtuig te stappen voor een paar uur. Ook niet onbelangrijk zijn de poezen die ik niet zo maar mee kan nemen en niet achter wil laten.

coronavirus in beijing

Boeken & Instagram

Het nieuwe jaar begon erg goed als het om lezen gaat. Ik zette mijn Goodreads Reading Challenge voor 20 boeken dit jaar en ben inmiddels in mijn vierde boek bezig. Als ik in dit tempo doorlees ga ik die challenge zéker halen dit jaar.

‘t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ‘t Hooge Nest, een villa in ‘t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Ga dit lezen! Mocht je het boek nog niet gelezen hebben en dit ook nog niet van plan zijn, breng daar meteen verandering in! Het is een enorm indrukwekkend verhaal dat in je lijf gaat zitten. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen en wilden continue doorlezen. Lezen over Janny en Lien hun leven elke dag weer wagen voor onderduikers, hoe het ze vergaat wanneer ze verraden worden en naar Auschwitz moeten. Een absolute aanrader.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-boek (dat overigens maar €4,99 kost)

Adolf Hitler – James Buckley Jr.

Get a behind-the-scenes glimpse of what it takes to be considered one of the worst figures in history, with this brand-new nonfiction series that focuses on the most nefarious historical figures. On a list of the worst people ever, Adolf Hitler is certainly at or near the top.
Born the son of a low-ranking government official, no one would have predicted that the young Adolf would grow up and become the leader of millions of Germans as well as one of the most despised figures of the twentieth century.
Hitler himself wanted to be an artist, but he couldn’t get into art school. The rejection was just one more thing in a long chain of events that made him angry. Angry at the world. Angry at specific groups of people. As his anger grew, so did his hatred until eventually there was very little else left. When Hitler entered politics, he found himself surrounded by people who agreed with him. Who would listen to his rants and would happily follow his every decree and cheer his every word.
But why did people let him do that? Why did they follow him? What made his policies so attractive? And what made Adolf Hitler so popular? Find out with this biography that takes a deeper look at Hitler…because history isn’t just about the heroes.

Dit boek las ik omdat het een Panda Award boek is en het me interessant leek nadat ‘t Hooge Nest had gelezen. De Panda Awards worden elkaar jaar door leerlingen die in China naar school gaan uitgereikt aan diverse boeken. Het is een boek geschreven voor leerlingen van 8 tot 12 jaar en leest dus heel makkelijk weg, ondanks het heftige onderwerp. Ik las het boek in een paar uur uit en las het meeste toen ik in het ziekenhuis op mijn vaccinatie wachtte. Zelf las ik in dit boek nog verrassend veel feiten die ik daarvoor niet wist, of die ik vergeten was.

Klik hier voor de paperback, hier voor het e-boek.

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder

Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?
Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.
Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Van haar eerst boek, Judas, was ik best onder de indruk en daarom wilde ik ook graag Dagboek van een getuige lezen. Het is een bijzonder verhaal dat Astrid vertelt, zo’n leven verzin je simpelweg niet. De hoofdstukken zijn kort waardoor ik het boek snel kon uitlezen. Op één of andere manier wilde ik door blijven lezen, want ik opvallend vond, want ik vond het niet heel goed geschreven. Het was zeker interessant om te lezen hoe Astrid haar leven beïnvloedt wordt door alles wat haar broer heeft gedaan en hoe de AIVD hier mee omgaat, maar de opbouw van de dagboekfragmenten had van mijn wat beter gemogen.

Klik hier voor de paperback.

Foto’s op Instagram

De afgelopen maand was ik behoorlijk actief op Instagram en deelde daar een redelijk aantal foto’s. De foto die van jullie de meeste likes kreeg was er, terecht, één van het ijsfestival in Harbin.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

Mijn persoonlijke favoriet was deze foto;

Op naar februari

Februari zal een spannende maand gaan worden. Ik zal beginnen met online lesgeven en dat is compleet nieuw voor mij en mijn leerlingen. Dat zal dus even wennen zijn. Bovenal zal het spannend worden omdat niemand weet hoe alles zich zal gaan ontwikkelen. Inmiddels heeft de WHO de uitbraak van het coronavirus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie, wat aangeeft hoe serieus deze uitbraak is.
Voorlopig blijf ik in Beijing, omdat de situatie hier tot nu toe nog meevalt. ,Daarbij is het nu ook erg lastig om China te verlaten met alle geannuleerde vluchten. Tenslotte hebben Miguel en ik ook onze poezen Sporty en Ethel en die kunnen we natuurlijk ook niet zomaar achterlaten (en meenemen kan ook niet zo makkelijk).

Mocht je meer updates van me willen zien en lezen; ik deel dagelijks stories op mijn Instagram.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Leven in China, maand #113 – Chinees Nieuwjaar en het Coronavirus”

 1. Zo, ben ik weer bij. Dat Coronavirus houdt ons allemaal nogal bezig. Er wordt veel aandacht aan geschonken, maar als je het aantal besmettingen ziet dan val het gelukkig nog mee. Hopelijk loopt het met een sisser af.

 2. Ik lees net bij mij over dat online lesgeven, haha! Wish you luck.
  Ik vind spelletjes doen ook zo leuk, alleen heb ik niemand om me heen die met mij wil spelen. Alles draait al jaren om telefoons en Netflix, erg jammer :(((

  1. Die luck kan ik gebruiken! Ik ben, zoals ik schreef, de officieuze tech coach inmiddels. Het is nog vakantie en ik ben al een paar uur bezig geweest, lol.

  2. Mocht ik nou onverhoopt naar Nederland moeten, dan kom ik langs voor een spelletje!
   Ik kom, als er dan weer vluchten gaan (waar ik wel vanuit ga), in juli in elk geval naar Nederland.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares