lost plate food tours beijing

Een geschiedenis waarbij het water je in de mond loopt; Lost Plate Food Tours

Als ik terugdenk aan de Food Tour met Lost Plate loopt het water me weer in de mond. De heerlijke ‘droge’ noedels, de spring pancakes en de verfrissende Beijing yoghurt. Allemaal gerechten die ik met veel smaak opat tijdens de food tour van Lost Plate.

Gebruik de code GOYVONLOVESLP voor 10% korting op een tour van Lost Plate Food Tours!

Lost Plate Food Tours Beijing – Eat like a local

Zoals je weet ben ik dol op de hutongs. De smalle straatjes waar het leven zich grotendeels op straat afspeelt zijn bij mijn favoriet. Hoe vaak ik er ook doorheen loop of fiets, ze vervelen nooit. Elke keer weer kom ik nieuwe winkeltjes tegen, is er een nieuwe bar geopend of blijkt mijn favoriete dumplingshop opeens te zijn verdwenen.
Kortom: de hutongs vervelen me nooit en ik probeer er graag nieuwe restaurants en cafeetjes uit. Ik sloeg dan ook een kleine kreet van enthousiasme uit toen ik werd uitgenodigd voor een food tour door de hutongs van Beijing. Per tuktuk! Wie weet zou ik wel op plekken komen waar ik nog niet was geweest en nieuwe gerechten ontdekken.

lost plate food tours beijing

Knus in een tuktuk

Onlangs, op een zondagavond was het zover; ik zou een avondje gaan eten, just like a local. Aan het begin van de avond werd ik bij de Lama Tempel verwacht, niet ver van de Wudaoying Hutong. Bij aankomst werd ik opgewacht door Erin, de gids voor de avond. Ik werd werd enthousiast ontvangen en kreeg meteen een koud biertje in mijn hand. Een goed begin!
Nadat de andere gasten gearriveerd waren konden we vertrekken. We waren met een groep van 7 (de groepen variëren van 5 tot 9 personen), inclusief de gids waardoor het best knus was in de tuktuk. Denk daarbij ook nog een koelbox met drankjes en het wordt al snel wat krapjes. Ach, het is de charme van de tuktuks, ze horen bij Beijing.

lost plate food tours beijing

Droge noedels uit Wuhan

De eerste stop was een woonhuis. Op het moment dat ik binnenliep had ik de neiging om mijn schoenen uit te doen, dat is gebruikelijk hier in China. Ik liep door de woonkamer, voor de tv langs naar een eetkamer met tafel waar precies genoeg stoelen voor ons stonden. Er gaat een bijzonder verhaal achter dit woonkamerrestaurant schuil en daardoor werd het nog bijzonderder om hier te mogen eten. We kwam hier voor sesamnoedels uit Wuhan, een gerecht met een sesampasta van, in dit geval, 100% sesam. Veel restaurants voegen pinda’s aan de sesam toe; dat maakt het een stuk goedkoper.

lost plate food tours beijing

We gaven door hoe pittig we onze noedels wilden en de man en vrouw des huizes gingen aan de slag. Nu ik terugdenk aan deze ‘droge noedels’ kan ik de smaak van de sesam bijna weer proeven. Zo zacht en smaakvol! De kom was goed gevuld en ik moest me beheersen om niet de hele kom leeg te eten.

Gehaktballen zo groot als een deurknop

Na een korte rit met de tuktuk kwam ik bij de tweede stop terecht. Een klein restaurantje met een stuk of 6 tafels. Het zat afgeladen vol met voornamelijk mannen. Mannen die allemaal in de buurt wonen en regelmatig in dit restaurant te vinden zijn, zo bleek. Zo regelmatig zelfs dat er een plank in dit restaurant is waar de flessen drank van de verschillende groepen mannen op staan. Wanneer ze dan komen eten kunnen ze zo hun eigen fles pakken.

Ik at in dit restaurantje een (vrij vertaald) ‘deurknop gehaktbal’. Een gerecht dat ontstaan is ten tijde van keizerin-moeder Cixi en dat je nu nog steeds kunt krijgen in de hutongs van Beijing. Je kunt het gerecht vergelijken met een groot uitgevallen dumpling. Hij is gevuld met gehakt, ui en kruiden. Voor extra smaak dip je hem in de azijn en de pepers.

Yoghurt met rijstwijn

Eén van mijn favoriete stops van deze tour is het winkeltje waar ik heerlijke rijstwijn-yoghurt at. Oh, en gewone ‘Beijing yoghurt’.Het winkeltje heeft maar 3 tafels, de muren zijn volgeplakt met post-it briefjes en de eigenaresse is een gepensioneerd vrouwtje dat al haar hele leven in Beijing woont. Deze stop was aan het eind en omdat iedereen zowat ontplofte gaf de eigenaresse ons een half bekertje. Ik moest me na de eerste hap beheersen om niet alles in één keer naar binnen te lepelen, zo lekker was het! Het zure van de yoghurt en de rijstwijn geven het een heel frisse smaak waardoor het volgens mij echt de perfecte snack is voor op een warme zomerdag.
Nadat ik de rijstwijn yoghurt op had kletste ik even met de eigenaresse en vertelde ik haar dat ik ‘Beijing yoghurt’ had verwacht. Dat was het toch écht niet, maar ze heeft dat wel, mocht ik wat willen. Ik probeerde nog af te slaan, maar voor ik het wist stond er al een bekertje voor me. Deze yoghurt was minstens zo lekker als de variant met de rijstwijn.

Mongoolse barbecue, spring pancakes en lokaal gebrouwen bier

Behalve yoghurt en noedels at ik deze avond ook nog heerlijk gekruid vlees van de Mongoolse barbecue, lentepannenkoeken gevuld met ei en varkenselleboog én dronk ik als afsluiter een biertje bij de Arrow Factory; één van de vele lokale brouwerijen die Beijing rijk is. Alles was zowel lekker als lokaal. Op de Arrow Factory na; hier komen vooral expats.

Gerechten met een verhaal

Alle gerechten waren stuk voor stuk lekker. Ik denk dat Lost Plate Food Tours een heel goede en afwisselende tour heeft weten te maken. Het is niet zomaar een tour die je naar willekeurige restaurants brengt en waar je een Chinees gerecht eet. De gerechten hebben allemaal een eigen verhaal en hebben over het algemeen een lange historie. Op de manier leer je niet alleen wat over de Chinese keuken, maar ook wat over de Chinese geschiedenis, wat, naar mijn idee, erg leuk en interessant is.

lost plate food tours beijing

Bekijk ook mijn vlog

Tijdens de tour heb ik gevlogd zodat je kan zien waar ik ben geweest en een beetje de sfeer kunt proeven (no pun intended).

Praktische informatie over Lost Plate Food Tours

Lost Plate biedt diverse tours aan in Beijing, Chengdu en Xi’an. Hun focus ligt op het eten. Ze laten hun gasten kennismaken met gerechten die minder bekend zijn en die niet iedereen kent. Vandaar hun naam ‘Lost Plate’. Ze nemen je op pad in hun eigen tuktuks waardoor je op meerdere plekken in de stad komt.

Lost Plate Food Tours is voor iedereen die openstaat voor bijzondere gerechten en op een unieke manier meer over de Chinese keuken en geschiedenis te weten wil komen. Kom je als toerist naar Beijing of woon je hier al jaren? Het maakt niet uit; ik denk dat iedereen iets nieuws zal eten.

lost plate food tours beijing

Ik nam op uitnodiging van Lost Plate deel aan de Beijing Food Tour.
Meningen zijn, zoals altijd, van mijzelf.
Net zoals flauwe grappen.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares