Per trein door China reizen is een waar avontuur! Het lijkt in niets op het reizen per trein zoals we dat in Nederland kennen. Ik was totaal overrompeld toen ik voor het eerst in een Chinese trein stapte. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het wel gezien; rokende & drinkende mannen, kindjes die op de grond plasten, toiletten vol lege noodlesbakjes en ga zo maar door. Vergeet ook niet alle bijzondere snacks die er in de trein gegeten worden.
Hopelijk maakt dit (ietwat lange) artikel het je wat makkelijker om die (soms) moeilijke te verkrijgen treinkaartjes te krijgen en met de trein te reizen.
Diverse soorten treinen
Het treinsysteem in China is immens groot en enorm goed georganiseerd. Er rijden elke dag onnoemelijk veel soorten treinen door het hele land. Die verschillende soorten treinen hebben allemaal hun eigen code zodat ze gemakkelijker uit elkaar gehaald kunnen worden. In totaal zijn er 8 soorten treinen.
K – Fast Express
T – Extra Fast Express
D – MU (Multiple Units)
N – Intra-Bureau Express
L – Temporary Slow Train
C – Intercity High Speed EMU
Z – Overnight Express
G – High Speed EMU
Niet al deze treinen zijn beschikbaar op alle bestaande routes. Wanneer je weet met welke trein je wilt, is het tijd om te bepalen wat voor een soort treinkaartje je wilt. Persoonlijk probeer ik voor de langere treinreizen altijd een ‘sleeper’ te krijgen. Een stuk comfortabeler dan een stoel, zeker wanneer het een nachttrein is. Daar geef ik overigens de voorkeur aan.
Soorten kaartjes
Er zijn grofweg gezegd 3 soorten kaartjes die je kunt krijgen. Staanplaatsen, zitplaatsen en bedjes.
Staanplaatsen
Ja, ze zijn bijna onvermijdelijk. Ik denk dat veel reizigers wel eens zo’n kaartje hebben moeten aanschaffen omdat er niks anders meer verkrijgbaar was. Het is het goedkoopste soort kaartje dat verkrijgbaar is, maar ik zou het echt alleen gebruiken wanneer er geen andere optie beschikbaar is.
Tip: heb je een staanplaats, kom dan zo’n 2 uur van tevoren naar het station en ga in de rij staan. Ren bij het open gaan van de deuren naar het platform naar de trein en wellicht vind je toch nog een zitplaats. Soms hebben de sta-coupe’s namelijk wel bankjes.
Harde / zachte stoelen
Deze stoelen zijn redelijk ongemakkelijk, zeker wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Het is wel een ervaring en maakt het echte China mee! Je komt gemakkelijker in contact met de lokale mensen en je zult ongetwijfeld interessante mensen leren kennen.
De zachte stoelen zijn wat luxer en je vindt ze vooral in de treinen die overdag gaan en minder ver. De stoelen zitten prima en achteruit rijden hoef je niet (de stoelen kunnen gedraaid worden).
Hard Sleeper / Soft Sleeper
Het harde bed is het populairst onder de Chinezen; het is de goedkoopste variant wanneer je een bed wilt. De soft sleeper is vanzelfsprekend zachter. Ik koop in principe altijd hard sleeper kaartjes. Naar mijn idee is de soft sleeper niet veel beter. Het extra geld is het dus niet echt waar, zeker niet wanneer je met een beperkt budget reist.
Binnen (bijvoorbeeld) de hard sleeper variëren de prijzen ook nog. Dit hangt af van welk bed je neemt; het bovenste of het onderste bed. De cabines van de hard sleeper deel je met 5 andere reizigers. De bedden zijn schoon genoeg en voorzien van een kussentje, matrasje en deken.
Slapen in een soft sleeper is de duurste optie wanneer je met de trein door China reist. Deze cabine heeft een deurtje dat dicht kan en je deelt de cabine met 3 anderen.
Hoe koop je je ticket?
Het makkelijkst is het om je ho(s)tel te vragen om een ticket voor je te kopen. Voor minder dan 50rmb commissie doen ze dit graag voor je, zodat je zelf op ontdekking kunt gaan in de stad waar je je bevindt.
Je kunt zelf ook gemakkelijk kaartjes kopen. Dit doe je het best bij aankomst op het station; hoe eerder hoe beter. Je hebt je paspoort nodig om een ticket te kunnen kopen en het beste neem je ook een briefje met daar de plaats van bestemming opgeschreven.
Welke trein wil ik nemen?
Elke dag rijden er honderden treinen door China. Het is een systeem van-heb-jou-daar. Wanneer je besluit om per trein door China te reizen en zelf je tickets te kopen, dan zou ik zeker de site ‘cnvol.com‘ gebruiken. Hier vind je alle treinen die in China rijden, inclusief de duur en de prijs van de rit. Ideaal!
Succes en meer artikelen over met de trein door China reizen.
Hopelijk helpen deze tips en zal het reizen per trein je wat makkelijker vergaan!
Mocht je nou meer willen lezen over het reizen met de trein in China, lees dan deze artikelen ook eens.
Typisch Chinees: het treinkaartje.
8 tips voor het reizen per trein in China.
Handig om te weten als je voor het eerst met de trein in China reist.
Ik was vooral onder de indruk van wat ze allemaal aten in de trein!