reizen naar china

Voor de eerste keer reizen naar China: handig om te weten

Wanneer je voor de eerste keer gaat reizen naar China zijn er een aantal zaken die handig zijn om vooraf te weten en om rekening mee te houden tijdens je reis door China. China is een bijzonder land met bijzondere gewoontes en je zult hier ongetwijfeld mee in aanraking komen wanneer je gaat backpacken in China.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015. In de jaren daarna is het regelmatig ge-update. 

Reis je binnenkort naar China? Vergeet dan niet om vóór vertrek een VPN aan te schaffen. Bij ExpressVPN kun je je geld na 30 dagen terugkrijgen. Lees er meer over op de site van ExpressVPN.

Voor de eerste keer reizen naar China

Op het moment dat ik in augustus 2010 in China aankwam wist ik niet wat me overkwam. Door de organisatie waarmee ik naar China was gekomen werd ik van het vliegveld gehaald. Het eerste dat ik me herinner was de enorme hitte en dat ik mijn stevige wandelschoenen verruilde voor mijn comfortabele slippers.
De reis van het vliegveld naar de stad was ongelooflijk; het verkeer vloog aan alle kanten om ons busje heen. In de stad was het al niet veel beter; veel mensen, plassende kinderen op straat, ik zag een tweetal vrouwen vechten en de klodders spuug vlogen me om de oren.

Hoe overleef je nou het beste in China? Weet wat je (enigszins) kunt verwachten en je reis zal een heel stuk prettiger worden.
Regel je visum / wees op de hoogte van de regels

Het feit is dat China regelmatig haar regels omtrent het aanvragen van een visum verandert. Als Nederlander dien je ten alle tijden een visum aan te vragen voor China. Zonder visum kom je het land niet in.
Momenteel is het noodzakelijk dat je een reisplan kunt overleggen, je hotelreserveringen hebt en financiële zekerheid hebt. Deze regels veranderen erg regelmatig. Het is handig de laatste wijzigingen in de gaten te houden.

Lees hier alles over het transitvisum voor China.

Wil je naar Tibet toe? Zet dit in geen geval in de visumaanvraag. Wanneer je het noemt zal je geen visum voor China krijgen.

Weet wanneer je China wilt bezoeken

Er zijn momenten dat ik probeer China te verlaten, omdat ik dan echt niet in het land wil zijn. Het beste voorbeeld? Het Chinese Nieuwjaar. In deze periode probeer ik het land te verlaten omdat het dan simpelweg (in mijn ogen) een pure hel is om met mijn backpack op de rug het land door te reizen. Ik ging in 2012 daarom naar Zuid-Korea.

Wanneer je wilt voorkomen dat je geen treinkaartjes kunt kopen of met 1000 anderen op de Chinese muur staat, reis dan niet tijdens de Chinese feestdagen naar China. Het is er ontzettend druk omdat iedereen zich verplaatst en de toeristische attracties wilt bezoeken.

Houd daarnaast ook rekening met het weer. In de zomer is het op veel plekken zinderend heet en zweet je je bij het minste of geringste een ongeluk. In sommige delen van China kan het voor langere periodes achtereen regenen; ook niet leuk wanneer je aan het backpacken bent. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de beste momenten om te gaan reizen.
Weet dat je een culture shock kunt krijgen

Reizen naar China is met geen enkel ander land te vergelijken. Het is een land met een heel eigen, specifieke cultuur. Hoewel ik voor mijn aankomst in China al eens in Azië was geweest, werd ik compleet overrompeld door wat ik in China zeg en meemaakte. Het communisme zie je hier op sommige plekken zéker nog.

reizen naar china

De gewoonten van de mensen hier zijn niet te vergelijken met de westerse gewoonten. De klodders spuug vliegen om je oren, je krijgt ellebogen in je zij geduwd wanneer je de metro instapt en na het eten is de tafel een waar slagveld. En privacy tijdens je toiletbezoek? Je hebt kans dat er alleen schotten tussen de toiletten zitten en geen deuren. En over toiletten gesproken; neem altijd toiletpapier mee. A.L.T.I.J.D.

2019 – update

In de jaren dat ik in China woon (dat zijn er nu 9) is het land veel veranderd. De invloeden van westerse landen zijn zichtbaar en het land ontwikkelt zich. Het spugen op straat is een stuk minder bijvoorbeeld. Privacy kan op toiletten nog steeds ver te zoeken zijn, zeker in de hutongs.

Met Engels alleen red je het niet

Je hebt ook je handen & voeten nodig en wat ‘pictionary skills‘. Hoewel meer en meer mensen Engels studeren spreekt nog altijd een heel groot deel van de bevolking geen Engels. Simpelweg de weg vragen of eten bestellen in een restaurant kan daarmee een ware uitdaging worden.
Wil je naar een bepaalde locatie, dan kan het helpen om het adres of de naam in het Chinees op te laten schrijven door het personeel van je hostel of hotel.
Wat ook handig is, om een Point it Boekje mee te nemen. Daar had ik zelf heel veel aan toen ik net in China was. Hier lees je wat ik er van vind. Mocht je hem meteen willen kopen, dat kan hier.

Wie / wat is de attractie?

China is nu open voor toeristen, maar nog niet eens zo heel lang geleden was het erg moeilijk om het land binnen te komen. Chinezen kijken dan ook nog regelmatig op wanneer ze een 老外 (lǎowài) tegenkomen.

Reizen naar China.

In kleinere stadjes of dorpen ben je opeens de attractie in plaats van de toerist. Zelfs in Beijing word ik regelmatig van top tot teen bekeken (ben ik echt zo lang, of draag ik schoenen met enorme hakken?) en willen mensen geregeld met me op de foto.

Onderhandel

Onderhandelen over de prijs van iets dat je gaat kopen wordt in China praktisch van je verwacht. Doe je dit niet, dan kijkt men je raar aan. Uit ervaring weet ik dat het even een drempel is waar je overheen moet, maar zodra je ‘the hang of it’ hebt, dan gaat het steeds makkelijker. Wanneer je niet weet hoeveel iets moet kosten, kijk dan rond bij andere kraampjes die dezelfde spullen verkopen om zo een idee te krijgen.

Weet dat China bijzonder is en je reis naar China uniek!

Wellicht dat je een beetje schrikt van hoe het kan zijn en waar je rekening mee ‘moet’ houden, maar laat je daardoor niet weerhouden van een reis naar dit geweldige land met heel aardige mensen. Want dat is het; hoewel er eigenaardigheden in de cultuur zitten is het een prachtig, gevarieerd land met mensen die over het algemeen erg aardig en behulpzaam zijn. Geniet dus vooral!

Deze blogpost bevat een affiliatelink.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

20 thoughts on “Voor de eerste keer reizen naar China: handig om te weten”

 1. Jammer dat ik je site nu pas heb ontdekt. Wij zijn net in China geweest. Maar met plezier zit ik al je verhalen en tips te lezen. Ik ben echt weer even terug.

 2. 26-jul Beijing Ming Graven, De Grote Muur
  27-jul Beijing Paleis vd Hemel, Plein vd Hemelse Vrede, Verboden Stad, Shoppingmall
  28-jul Beijing Zomerpaleis, Hutongwijk, Markt, Shoppingmall
  29-jul Beijing Dagtrein Beijing – Datong (365 km)
  30-jul Datong Yungang Grotten, Hangend klooster Xuankongsi, Taiyuan (320 km)
  31-jul Taiyuan Jincipaleis, Pingyao
  1-aug Pingyao Stadstour, Middag vrij, ’s Avond theatervoorstelling
  2-aug Pingyao Nachttrein Pingyao – Xi’an (550 km)
  3-aug Xi’an Terracottaleger
  4-aug Xi’an Wilde Ganzen Pagode, Drumtower, Nachttrein naar Nanjing (1210 km)
  5-aug Nanjing Aankomst Nanjing, Yangtzebrug, Dynamische wijk Fuzimial rond Confuciustempel
  6-aug Nanjing Oesterkwekerij, Lingering Garden, Busreis Suzhou
  7-aug Suzhou Stadstour Yuyuantuin, De Bund, Nanjing Road, Jade Boeddhatempel, Shanghai
  8-aug Shanghai HSL trein, Shanghai Finacial Centre (de flessenopener), Nanjing Road, Theatershow ERA
  9-aug Shanghai Stadstour, Shoppen, Binnenlandse vlucht naar Guilin
  10-aug Guilin Boottocht over rivier Li, Bamboevlot (raften)
  11-aug Guilin Authentiek dorp Daxu, Rietstengelgrot, Nachttrein naar Guangzhou (840km)
  12-aug Guagzhou, Chen Family Temple, Ferry naar Hongkong
  Guagzhou Vrije ochtend, Stadtour, Vliegveld
  14-aug Vlucht Hongkong – Schiphol – Friesland

 3. Heb jij tips om China te bezoeken als je net als ik in een rolstoel zit? Wij willen het graag doen, maar kunnen niet met een georganiseerde groep mee (willen we ook niet) maar backpacken is ook niet mogelijk.

 4. Wat een goede tips! Ik ben van plan om paar weken te gaan in februari! Ik weet alleen niet helemaal wat ik moet verwachten en hoeveel tijd en geld moet plannen..
  Yvonne waar ben je allemaal heen geweest en hoelang overal? En wat raad je juist heel erg aan om heen te gaan en hoelang? Of juist zo min mogelijk plannen?
  Is het ook wel een veilig land om als vrouw in de 20 alleen rond te reizen? Ik kijk heel erg uit naar je antwoord en verhaal!!

  1. Hallo Joëlle,
   Bedankt voor je berichtje en je vragen. Tof dat je naar China gaat!
   Ten eerste kan ik je zeggen dat China een vrij veilig land is. Het is niet zo dat er nooit iets gebeurt, maar zelf fiets ik liever in het midden van de nacht door Beijing dat dat ik door Amsterdam zou fietsen.
   Tips voor je reis en budget zijn moeilijk te geven; dat hangt af van je interesse (stad / natuur / platteland) en je budget.
   Wanneer in februari wil je gaan? Het is handig om rekening te houden met het Chinees Nieuwjaar dat dit jaar in februari is.

   Stuur me anders even een e-mail, dan kan ik je daar een uitgebreid antwoord geven.

 5. Hallo Yvonne,

  wij zijn ons nu aan het inlezen over China en kwamen je site tegen. Heel fijn deze informatie!
  Had wel een vraag: Hoe zit dat nu met de hotelbevestigingen bij een visumaanvraag?

  Je moet bij het aanvragen een hotelbevestiging hebben voor je gehele verblijf, maar mijn vriend en ik wilden juist rondtrekken en zien waar onze reis ons brengt. Is dit niet mogelijk in China, of kan je dit omzeilen?

  alvast bedankt voor je reactie!

  1. Je kunt bij een aantal bookingsites een reservering maken en deze vervolgens kosteloos annuleren. Ik weet dat veel reizigers op deze manier door China reizen en zo de boekingen omzeilen.
   Hopelijk kun je hier wat mee!

   (Je reactie zat in mijn spambox, vandaar de late reactie)

 6. Geachte, bent U nog steeds in China, indien ja, mag ik een paar vragen stellen en om tips vragen.
  Ik plan om in de kortste tijd naar China te reizen.

 7. Dag Yvonne,

  Ons nichtje gaat voor een jaar studeren in China, wat kunnen we haar meegeven als cadeautje ? Zijn er simpele zaken die je ginds niet vindt en na een tijdje mist (chocolade, speculaas, … ? ). WC papier gaan we er al zeker bijdoen :-). Het hoeft niets groots te zijn, enkel een leuk aandenken.

  Hartelijk dank, Nadine De Roos.

  1. Hallo Nadine,
   Het hangt er vanaf waar ze naar toe gaat. In Beijing & Shanghai is heel veel te krijgen (hier in BJ zelfs stroopwafels!), in kleinere plaatsen wat minder.
   Misschien dropjes, een rookworst, kaas of pepernoten (als ze er al zijn ;)). Die dingen ik zelf graag mee zou krijgen. 🙂

 8. Hallo Yvonne,

  Mag je als kado vacuum verpakte kaas en mag je pakjes bloembollen meenemen naar China?
  Bestemming Beijing.

 9. Dag Yvonne, mijn dochter komt naar Shanghai om er vijf maanden te studeren. Hoe kunnen we best een appartementje huren van hieruit. Ze komen met drie studenten en zouden graag samen op appartement. Studeren doen ze aan de Tongji universiteit in Shanghai.
  Alvast bedankt,

  Inge

 10. Dag Yvonne, leuke blog!

  Mijn vriendin en ik backpacken op dit moment door China en zitten nu in Xuzhou. We herkennen al je tips en verbazen ons nog elke dag over de eigenaardigheden hier. Maar wat een geweldig land!

  We hebben trouwens eind maart ons visum vanuit Hong Kong geregeld. Via het agency bureau Forever Bright. Hiervoor hadden wij alleen wat basisgegevens nodig, dus geen hotelboekingen, reisplannen of financiële zekerheid. Het ging hierbij om een 30 dagen single entry visum. Het visum koste ongeveer 50 euro per persoon en was in 4 dagen geregeld.

  Groetjes Marten & Marloes (M&M)

 11. Ik ben 3 dagen in China eind oktober . Heb je hoogtepunten die in 3 dagen te doen zijn. Wij zijn studenten. Waar wisselen we best geld of halen we uit de muur?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares