mooiste metrostations van moskou

Ik bekeek de mooiste metrostations van Moskou

Wanneer ik aan de metro’s van Rusland denk, denk ik aan die ene keer dat ik in Sint Petersburg was, een foto maakte van een metrostation daar en meteen een bekeuring kreeg. Ja, zo’n 10 jaar geleden was het absoluut niet toegestaan om foto’s te maken in de metrostations van Sint Petersburg. Gelukkig geldt die regel niet in Moskou en had ik daar de kans om tijdens een tour foto’s te maken van de mooiste metrostations van Moskou.

Deze blog maakt deel uit van de Trans Mongolië Express serie. Alle blogs in deze serie lezen? Je vindt ze hier.

Een tour langs de mooiste metrostations van Moskou

In mijn zoektocht naar dingen die leuk zijn om te doen in Moskou kwam ik naast een bezoek aan het Rode Plein en een food tour door de stad ook gratis stadswandelingen en andere tours tegen. Wandelen door een stad vind ik leuk om te doen; je ziet veel, kunt een beetje verdwalen en wat rondslenteren. Iets dat ik het liefst doe in een stad die ik nog niet ken.
Met de beperkte tijd ik in Moskou had besloot ik om niet zelf de metro van Moskou te gaan verkennen, maar om een metro tour te gaan doen. Op de manier zou ik de mooiste metrostations van Moskou zien en wellicht wat over diezelfde stations leren zonder uit te hoeven zoeken naar welke stations ik zou moeten gaan en hoe ik daar zou moeten komen.

Gratis tours

In mijn zoektocht naar metrotours kwam ik uit bij Strawberry Tours. Over de hele wereld organiseren vrijwilligers diverse, gratis tours voor mensen die naar hun stad komen. De gidsen zijn mensen die zelf al voor langere tijd in de stad wonen en in de meeste gevallen de stad die je bezoekt dan ook goed kennen.
Wanneer je een tour boekt is deze in principe gratis, maar er is wel de verwachting dat je aan het eind van de tour een fooi geeft aan je gids als waardering voor zijn kennis en tijd.

Te laat voor de start van de tour!

Een paar dagen voor de tour meldde ik me aan voor de Metro Tour in Moskou. Hij zou in de ochtend beginnen, wat echt prima was, want zo zou ik de hele middag nog hebben om andere dingen te zien en doen. Ik boekte de tour voor de ochtend waarop ik aankwam omdat ik de volgende dag een Food Tour in Moskou zou gaan doen.
Ik landde die ochtend behoorlijk vroeg (4 uur) op het vliegveld van Moskou en had daarom besloten om voor het begin van de tour even een uurtje te gaan slapen. Iets wat prima kon, want de tour zou pas om 12 uur beginnen, zo had ik althans in mijn hoofd zitten. Na mijn hazenslaapje kwam ik er alleen achter dat de tour om half elf zou beginnen. Lichte paniek dus, want dat betekende dat ik héél snel al mijn spullen bij elkaar moest rapen en de deur uit moest. Het was echt een beetje stressen, want ik had nog geen Russische roebels in mijn portemonnee zitten.
Nadat ik eindelijk geld had kunnen pinnen en een 3-daagse metrokaart had gekocht kon ik op pad. Helaas bleek na 2 haltes dat ik de verkeerde kant op ging; ik kwam bij het rangeerterrein uit!

Gelukkig was er WiFi aanwezig in de metro en lukte het me om de gids te laten weten dat ik waarschijnlijk iets later zou aankomen bij de afgesproken plek. Gelukkig was ze zo aardig om te wachten!

Ploshad Revolutsii metro station

We beginnen de tour bij het Ploshad Revolutsii station, dat vernoemd is naar het Revolutie Plein. Het station werd in 1938 voor het eerst gebruikt, behoorlijk lang geleden dus!
Voor de naar beneden gaan vertelt de gids ons over hoe de diverse lijnen ontwikkeld zijn en hoe sommige lijnen aan hun route komen. Zo schijnt de ringlijn gevormd te zijn nadat Stalin een kop koffie op de kaart van Moskou zetten en er een ring van koffie achterbleef. Logischerwijs werd dit de bruine lijn binnen het metronetwerk.

mooiste metrostations van moskou

Beneden, waar je de metro in kunt vind je 76 beelden die allemaal mensen die de Sovjet-Unie representeren waaronder boeren, atleten, schrijvers en soldaten.
Het is nog maar de eerste halte, maar ik ben al zwaar onder de indruk van de metro! Ik kan me goed herinneren dat ik hetzelfde gevoel had toen ik hier voor het eerst was. De haltes zijn zo mooi en het is je bijna niet voor te stellen dat mensen die, zó diep onder de grond hebben kunnen maken.

Belorusskaya en Novoslobodskaya

Na de eerste halte stappen we op de metro en reizen we als groep naar Belorusskaya waar vooral de vloer en het plafond indruk op me maken. Het lijkt alsof de vloer een mozaïek is en alsof men er echt bladeren in gelegd heeft, heel bijzonder!
Helaas is er maar weinig tijd op het station om foto’s te maken en te filmen. Zelf blog ik, maar samen maken Miguel en ik video’s voor ons YouTube kanaal Trip Bitten. Filmen duurt wat langer, maar tijd om echt goede clips te maken krijgen we helaas niet. Onze gids heeft de vaart er goed inzitten!

mooiste metrostations moskou

Na Belorusskaya reis ik door naar Novoslobodskaya, een halte die ik, zover ik me kan herinneren, niet heb gezien tijdens mijn eerste bezoek aan Moskou in 2008. Deze halte is één van mijn favorieten. Het is een halte met 32 glas in lood ‘ramen’ die allemaal iets anders laten zien, echt zo mooi! Mocht je zelf ooit door de Moskouse metro reizen en de mooiste halte willen zien, dan moet je deze écht op je lijstje zetten.

Komsomolskaya – één van Stalin zijn speeches

Het volgende station dat we bezoeken doet mijn mond ook weer openvallen. Ook op dit station hebben de architecten weer over elk detail nagedacht. De verschillende mozaïeken, de pilaren en de enorme kroonluchter deden mijn mond openvallen. Hoe bijzonder is wanneer je hier elke dag langs zou komen?

Deze halte op de Koltsevayalijn werd ontworpen naar aanleiding van een speech van Stalin. Iets wat in eerste instantie niet zo bijzonder is misschien, maar dat wordt het wel wanneer je weet dat de architect van deze halte lekker zijn eigen plan trok bij het ontwerpen. De andere haltes op deze lijn zijn namelijk gebouwd opgedragen aan de overwinning op Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog of aan al het naoorlogse werk dat de Russen hebben verricht.

mooiste metrostations van moskou

Arbatskaya – schuilkelder

Na de Tweede Wereld Oorlog en de talloze gevechten was het voor de Russen belangrijk om naaste metrohaltes ook schuilkelders te hebben. Dit is de reden dat veel van de haltes zich zo enorm diep onder de grond bevinden. Arbatskaya was / is zo’n halte en bevindt zich dan ook ruim 40 meter onder de grond.
Arbatskaya is net zoals de andere haltes een mooie halte, maar maakte op mij lang niet zo veel indruk als de andere.

Bekijk de video van onze tour langs de mooiste metrostations van Moskou

Zoals ik eerder schreef maak ik samen met Miguel video’s voor YouTube. De video van deze tour staat inmiddels op ons kanaal. Mocht je het leuk vinden om de tour met ons te beleven, bekijk dan zeker even de vlog!

Over Strawberry Tours

Deze tours langs metrostations in Moskou was voor mij de tweede tour die ik met Strawberry Tours deed. Een paar dagen voor deze tour was ik in Londen en daar ging ik met hun Street Art Tour mee. Beide tours waren héél verschillend. Niet alleen vanwege het soort tour en de locatie, ook de gidsen waren érg verschillend.
In Londen was de gids erg ervaren en zelfverzekerd. Hij praatte gemakkelijk met iedereen en wist vragen goed te beantwoorden. Deze tour zou ik dan ook echt wel aanraden (je moet de flauwe ‘gids-grapjes’ wel even voor lief nemen).
De tour in Moskou is een ander verhaal. Ik kon het echt waarderen dat de gids zo’n 5-10 minuten op ons heeft gewacht, dat is het grootste pluspunt. Helaas bleek de gids deze tour nog maar voor de 2e week te doen; de gids die normaal gesproken deze tour doet was op vakantie. Ik snap dat mensen ervaring op moeten doen, maar het beïnvloedde wel mijn ervaring. De gids was erg zenuwachtig en kwam soms niet uit haar woorden en ze wist niet goed haar microfoon te gebruiken waardoor het heel lastig was om te horen wat ze vertelde. Jammer, want dat maakt echt een verschil.
Wat ook echt jammer was, was dat de tour best gehaast was en dat we op elk station maar weinig tijd hadden voor foto’s en video’s.

Mocht ik tijdens een volgende reis weer de kans hebben om met een tour van Strawberry Tours te gaan, dan zou ik het zeker overwegen.

mooiste metrostations van moskou

Andere, mooie metrostations in Moskou

Mocht je zelf op pad gaan en op zoek gaan naar de mooiste metrostations in Moskou, neem de volgende dan ook zeker op in je lijstje.

  • Dinamo – een halte met als thema sport & gezondheid
  • Aviamotornaya – voor wie van vliegen en vliegtuigen houdt
  • Tvetsnoy Boulevard – een halte met prachtig glas in lood (ook gezien tijdens de tour, geen foto’s)
  • Taganskaya – geïnspireerd op middeleeuwse architectuur
  • Kievskaya (nu niet gezien, wel in 2008)

Wil je nou liever wél met een gids op pad en er op vertrouwen dat hij of zij weet waar hij/zij over praat? Voor €15,00 koop je al een Moskou Metro Tour.

mooiste metrostations van moskou

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares