Persoonlijk Studeren in China

News Flash ~ Een nieuwe uitdaging!

studeren in china

Sinds gistermiddag is alles officieel en kan ik het hier op mijn site ook vertellen. Ik hield het een klein beetje stil omdat ik niets wilde jinxen, maar nu alles geregeld is denk ik niet dat er nog iets mis kan gaan…

Chinees Studeren

Chinese les

Tijdens een van mijn eerste lessen in Shenyang. Toen had ik het pinyin nodig om te kunnen lezen wat er staat. Nu lees ik de karakters zonder problemen.

Dit is een foto van wat ik in het eerste half jaar van 2012 elke ochtend zag: een schoolbord met een leerkracht. Vanaf 10 maart zal ik dit beeld weer elke dag gaan zien. Je vraagt je misschien af hoezo? Nou…

Ik ga Chinees studeren!!

Her en der had ik al over mijn plannen verteld (onder andere op de Vakantiebeurs en tijdens het bloggersdiner), maar hier had ik het nog niet met zoveel woorden verteld. Simpelweg omdat ik wilde wachten tot het officieel was. Nu alles rond is mag iedereen dan ook weten dat ik vanaf nu weer student ben.
Ik zal wat meer vertellen over hoe ik tot dit besluit ben gekomen, wat ik precies ga doen en wat er gaat veranderen nu ik weer in de schoolbanken ga zitten.

Waarom?

Als je me al een tijd volgt weet je dat ik tot aan mei 2014 Chinese les heb gehad. Nadat ik mijn HSK3 behaalde ben ik gestopt. Een besluit waar ik nog altijd achter sta, maar het begon toch wel weer te kriebelen om de taal nóg beter te gaan leren. Voor mezelf omdat ik het interessant en leuk vind, maar ook omdat het me ongetwijfeld nieuwe kansen zal bieden. Wat die kansen kunnen zijn weet ik nu niet, dat gaat de toekomst uitwijzen.
Voor ik tijdelijk naar Nederland kwam had ik al serieus nagedacht om Chinees te gaan studeren aan een universiteit, maar met de goede baan die ik had wogen de voordelen toch niet op tegen de nadelen.
In de afgelopen maanden is er heel wat gebeurd. Ik besloot mijn contract bij mijn werkgever niet te verlengen met als gevolg dat halverwege januari mijn verblijfsvergunning voor China afliep. Het is in China namelijk zo dat je contract voor bepaalde tijd is en je visum afgestemd wordt op je contract. Deze eindigen op dezelfde datum. Voor mij betekende dat dat ik na half januari niet terug naar China kon.

Het vinden van een baan vanuit Nederland bleek lastiger dan gedacht. Ondertussen bleven de droom & mijn ambitie om de taal te gaan studeren in mijn achterhoofd actief. Ik deelde mijn ideeën met Miguel en na alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben besloot ik me aan te melden als student Chinees aan de Communication University of China. Met mijn online aanmelding begon ik het proces dat ik tot nu toe met succes doorlopen heb.
Het betekent ook dat ik een stuk sneller terug naar huis kan dan ik in eerste instantie dacht.

Wat ga ik doen?

Vanaf 10 maart zal ik voor minstens één semester lessen gaan volgen. Mijn plan is wel om me de registratie gelijk aan te melden voor twee semesters, maar vooralsnog mag ik 180 dagen in China blijven om te studeren. In de ochtenden zal ik vanaf 8 uur (vroeg!! Waar zijn de tijdens gebleven dat je als student om 11 uur begon?) lessen Chinese taal volgen. ‘s Middags is er een keuzeprogramma en worden er onder andere lessen Tai Chi en kalligrafie aangeboden. Daarnaast zal ik braaf mijn huiswerk maken.

Wat verandert er?

De grootste verandering is dat ik nu niet meer werk, maar studeer dûh. Dat betekent dat we van twee inkomens naar één inkomen gaan. Voor ons houdt dat in dat we zo goed als de helft minder inkomsten zullen hebben. Een behoorlijke verandering dus op financieel gebied. We gaan er vanuit dat we het aankunnen, anders hadden we zeer waarschijnlijk ook andere keuzes gemaakt. Misschien dat het invloed zal hebben op de reizen die we willen gaan maken, maar eerlijk gezegd denk ik dat niet. In 2012 verdienden we nagenoeg niets en toen lukte het ons genoeg te sparen om drie weken naar Europa te kunnen. Als het moet kunnen we goed budgetteren, wat best een geruststelling is.

Wanneer vertrek ik?

Al heel snel! Hoewel de lessen pas op 10 maart beginnen, moet ik al een week eerder aanwezig zijn. Me officieel inschrijven bij de universiteit, een health check doen, me registreren bij het politiebureau en een instaptoets maken. Daarom vlieg ik op maandag 2 maart in de middag al terug. Best heel snel dus!
Hoewel het ongetwijfeld een hele omschakeling zal zijn om weer te gaan studeren, huiswerk te moeten maken en te moeten stampen voor toetsen heb ik heel veel zin om er aan te beginnen en kijk ik er naar uit om nóg beter Chinees te kunnen spreken, schrijven & verstaan!
En niet geheel onbelangrijk: over 8 dagen zie ik Miguel weer na 2,5 maand!

You Might Also Like

26 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Annika
  23 February, 2015 at 7:39 AM

  Wat leuk Yvonne! Veel succes! En dat is inderdaad al snel 😉

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  23 February, 2015 at 7:45 AM

  Spannend! En wat fijn dat je weer in Miguels armen kunt springen 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Cindy
  23 February, 2015 at 7:53 AM

  Wat leuk om te horen! Fijn, dat je snel weer terug kunt en heel veel succes met deze nieuwe stap!!! X, Cindy

 • Yvonne
  Reply
  Jenny - ikreis.net
  23 February, 2015 at 8:19 AM

  Mooi dat alles gelukt is. Have fun.

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  23 February, 2015 at 8:21 AM

  Oh wat spannend! Leuk joh en al snel dat je teruggaat dus! 🙂 Weer een heel ander leven: studeren i.p.v. werken. Heel veel succes gewenst alvast.

 • Yvonne
  Reply
  Fem
  23 February, 2015 at 8:41 AM

  Jaa, hoejj! Gefeliciteerd! Fijn dat alles gelukt is en dat je weer naar huis kunt 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Saskia | KidsErOpUit
  23 February, 2015 at 9:16 AM

  Wat gaaf!!! Heel veel plezier met je studie en natuurlijk ook met weer naar huis gaan 😉

 • Yvonne
  Reply
  Denise
  23 February, 2015 at 9:25 AM

  Wat gaaf! Heel veel plezier en succes 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Jenn
  23 February, 2015 at 9:29 AM

  Wat een leuke nieuwe uitdaging! Heel veel succes!

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  23 February, 2015 at 9:59 AM

  Spannend! Leuk! Veel succes.

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  23 February, 2015 at 11:04 AM

  Jaaaa wat leuk Yvon! Wat een positief bericht, je straalt echt plezier uit. Leuk dat ik je in je Nederland-periode nog wel heb gezien! Heel veel succes en plezier!

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  23 February, 2015 at 11:10 AM

  Fijn dat je alweer zo snel terug kan en Skype is wel fijn om contact te houden maar is niet echt he…..
  Succes met je studie!

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  23 February, 2015 at 12:05 PM

  gave nieuwe wending… succes

 • Yvonne
  Reply
  Martijn
  23 February, 2015 at 12:31 PM

  Dat is idd al snel , en komt er nog een going away party? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Peter
  23 February, 2015 at 12:43 PM

  Dat is goed nieuws! GEFELICITEERD

 • Yvonne
  Reply
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  23 February, 2015 at 1:07 PM

  Wat ontzettend fijn dat je weer naar huis, naar je thuis en naar je vriend gaat! Gefeliciteerd, geniet nog even van alle Hollandse dingen en dan lekker weer gelukkig zijn in China :)!

 • Yvonne
  Reply
  Susan
  23 February, 2015 at 3:47 PM

  Klinkt als een strak plan, erg leuk! Heel veel plezier met studeren alvast!

 • Yvonne
  Reply
  Anneke
  23 February, 2015 at 4:07 PM

  Wat een omschakeling, maar super dat je het gaat doen! En wat fijn om elkaar dan weer snel te kunnen zien. 🙂 Succes, studiebol. 😀

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  23 February, 2015 at 7:27 PM

  Wat een mooi nieuws en je hebt er duidelijk zin in. Heel veel plezier en succes met je studie en hoe heerlijk om je lief weer te zien!

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  23 February, 2015 at 8:59 PM

  Wat leuk en spannend! Heel veel succes en plezier met je nieuwe studie en heerlijk dat je straks Miguel straks weer ziet 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Linda | Meisje van de Wereld
  24 February, 2015 at 1:01 AM

  Wat fijn dat je weet wanneer je weer terug kan. Geniet nog van je dagen in Nederland en veel succes met je studie!

 • Yvonne
  Reply
  Lief meisje
  24 February, 2015 at 10:33 AM

  Veel plezier en succes met deze nieuwe uitdaging.

 • Yvonne
  Reply
  Nanda
  27 February, 2015 at 12:25 PM

  Wat een leuk nieuws! Goed zeg! Succes.

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  1 March, 2015 at 10:14 AM

  Zo, wat een nieuwe uitdaging joh! Ik moest er zelf niet aan denken om weer terug de studiebanken in te gaan maar in jouw situatie snap ik het wel. Ten eerste ben je natuurlijk een stuk jonger, ten tweede biedt het kans op werk in China en ten derde is het natuurlijk ook een mogelijkheid om weer terug te kunnen naar China… Dus heel veel succes!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 March, 2015 at 2:50 PM

   Bedankt!
   Jij hoeft niet terug naar school? Ook niet voor een kortere duur? Zelf denk ik dat ik altijd wel cursussen / workshops blijven doen om mezelf te kunnen blijven ontwikkelen en uitdagen. Die ambities heb ik wel en ik heb die uitdagingen ook wel nodig.

 • Yvonne
  Reply
  Koen
  3 March, 2015 at 1:02 PM

  Super. Gefeliciteerd. Zet ‘m op … hoe zeggen ze dat in het Chinees?

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares