studeren in china

News Flash ~ Een nieuwe uitdaging!

Sinds gistermiddag is alles officieel en kan ik het hier op mijn site ook vertellen. Ik hield het een klein beetje stil omdat ik niets wilde jinxen, maar nu alles geregeld is denk ik niet dat er nog iets mis kan gaan…

Chinees Studeren

Chinese les
Tijdens een van mijn eerste lessen in Shenyang. Toen had ik het pinyin nodig om te kunnen lezen wat er staat. Nu lees ik de karakters zonder problemen.

Dit is een foto van wat ik in het eerste half jaar van 2012 elke ochtend zag: een schoolbord met een leerkracht. Vanaf 10 maart zal ik dit beeld weer elke dag gaan zien. Je vraagt je misschien af hoezo? Nou…

Ik ga Chinees studeren!!

Her en der had ik al over mijn plannen verteld (onder andere op de Vakantiebeurs en tijdens het bloggersdiner), maar hier had ik het nog niet met zoveel woorden verteld. Simpelweg omdat ik wilde wachten tot het officieel was. Nu alles rond is mag iedereen dan ook weten dat ik vanaf nu weer student ben.
Ik zal wat meer vertellen over hoe ik tot dit besluit ben gekomen, wat ik precies ga doen en wat er gaat veranderen nu ik weer in de schoolbanken ga zitten.

Waarom?

Als je me al een tijd volgt weet je dat ik tot aan mei 2014 Chinese les heb gehad. Nadat ik mijn HSK3 behaalde ben ik gestopt. Een besluit waar ik nog altijd achter sta, maar het begon toch wel weer te kriebelen om de taal nóg beter te gaan leren. Voor mezelf omdat ik het interessant en leuk vind, maar ook omdat het me ongetwijfeld nieuwe kansen zal bieden. Wat die kansen kunnen zijn weet ik nu niet, dat gaat de toekomst uitwijzen.
Voor ik tijdelijk naar Nederland kwam had ik al serieus nagedacht om Chinees te gaan studeren aan een universiteit, maar met de goede baan die ik had wogen de voordelen toch niet op tegen de nadelen.
In de afgelopen maanden is er heel wat gebeurd. Ik besloot mijn contract bij mijn werkgever niet te verlengen met als gevolg dat halverwege januari mijn verblijfsvergunning voor China afliep. Het is in China namelijk zo dat je contract voor bepaalde tijd is en je visum afgestemd wordt op je contract. Deze eindigen op dezelfde datum. Voor mij betekende dat dat ik na half januari niet terug naar China kon.

Het vinden van een baan vanuit Nederland bleek lastiger dan gedacht. Ondertussen bleven de droom & mijn ambitie om de taal te gaan studeren in mijn achterhoofd actief. Ik deelde mijn ideeën met Miguel en na alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben besloot ik me aan te melden als student Chinees aan de Communication University of China. Met mijn online aanmelding begon ik het proces dat ik tot nu toe met succes doorlopen heb.
Het betekent ook dat ik een stuk sneller terug naar huis kan dan ik in eerste instantie dacht.

Wat ga ik doen?

Vanaf 10 maart zal ik voor minstens één semester lessen gaan volgen. Mijn plan is wel om me de registratie gelijk aan te melden voor twee semesters, maar vooralsnog mag ik 180 dagen in China blijven om te studeren. In de ochtenden zal ik vanaf 8 uur (vroeg!! Waar zijn de tijdens gebleven dat je als student om 11 uur begon?) lessen Chinese taal volgen. ‘s Middags is er een keuzeprogramma en worden er onder andere lessen Tai Chi en kalligrafie aangeboden. Daarnaast zal ik braaf mijn huiswerk maken.

Wat verandert er?

De grootste verandering is dat ik nu niet meer werk, maar studeer dûh. Dat betekent dat we van twee inkomens naar één inkomen gaan. Voor ons houdt dat in dat we zo goed als de helft minder inkomsten zullen hebben. Een behoorlijke verandering dus op financieel gebied. We gaan er vanuit dat we het aankunnen, anders hadden we zeer waarschijnlijk ook andere keuzes gemaakt. Misschien dat het invloed zal hebben op de reizen die we willen gaan maken, maar eerlijk gezegd denk ik dat niet. In 2012 verdienden we nagenoeg niets en toen lukte het ons genoeg te sparen om drie weken naar Europa te kunnen. Als het moet kunnen we goed budgetteren, wat best een geruststelling is.

Wanneer vertrek ik?

Al heel snel! Hoewel de lessen pas op 10 maart beginnen, moet ik al een week eerder aanwezig zijn. Me officieel inschrijven bij de universiteit, een health check doen, me registreren bij het politiebureau en een instaptoets maken. Daarom vlieg ik op maandag 2 maart in de middag al terug. Best heel snel dus!
Hoewel het ongetwijfeld een hele omschakeling zal zijn om weer te gaan studeren, huiswerk te moeten maken en te moeten stampen voor toetsen heb ik heel veel zin om er aan te beginnen en kijk ik er naar uit om nóg beter Chinees te kunnen spreken, schrijven & verstaan!
En niet geheel onbelangrijk: over 8 dagen zie ik Miguel weer na 2,5 maand!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

26 thoughts on “News Flash ~ Een nieuwe uitdaging!”

  1. Jaaaa wat leuk Yvon! Wat een positief bericht, je straalt echt plezier uit. Leuk dat ik je in je Nederland-periode nog wel heb gezien! Heel veel succes en plezier!

  2. Fijn dat je alweer zo snel terug kan en Skype is wel fijn om contact te houden maar is niet echt he…..
    Succes met je studie!

  3. Zo, wat een nieuwe uitdaging joh! Ik moest er zelf niet aan denken om weer terug de studiebanken in te gaan maar in jouw situatie snap ik het wel. Ten eerste ben je natuurlijk een stuk jonger, ten tweede biedt het kans op werk in China en ten derde is het natuurlijk ook een mogelijkheid om weer terug te kunnen naar China… Dus heel veel succes!

    1. Bedankt!
      Jij hoeft niet terug naar school? Ook niet voor een kortere duur? Zelf denk ik dat ik altijd wel cursussen / workshops blijven doen om mezelf te kunnen blijven ontwikkelen en uitdagen. Die ambities heb ik wel en ik heb die uitdagingen ook wel nodig.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares