oude zomerpaleis in beijing

Ga ‘Off the Beaten Track’ en Bezoek het Oude Zomerpaleis in Beijing

Vrijwel iedere reiziger die Beijing bezoekt gaat naar de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en het Zomerpaleis van Cixi. Logisch, wat dat zijn toch wel dé hoogtepunten van de stad. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Beijing 2 zomerpaleizen heeft. Het oude zomerpaleis wordt dan ook een stuk minder bezocht en in mijn ogen is dat erg jammer. In dit artikel laat ik je zien waarom.

Bezoek het Oude Zomerpaleis in Beijing

Wat is het Oude Zomerpaleis?

De naam zegt het al; het oude zomerpaleis ( 圆明园, Yuánmíng Yuán) is het paleis dat voorheen het zomerpaleis van de keizer was. Het werd aan het eind van de 18e, begin van de 19e eeuw gebouwd en bevind zich zo’n 8 kilometer ten noordwesten van de vroegere imperiale stad. Het oude zomerpaleis was vooral bekend vanwege de vele tuinen rondom het paleis en de architectuur van de gebouwen die binnen de paleismuren stonden. Verder was het een populaire plek om te verblijven vanwege het grote park waar door de keizers en officiers gejaagd kon worden; het ‘nanyuan’. Het hele park is énorm groot en je zou er makkelijk een hele dag kunnen rondlopen. Het is zelfs 8 groter dan het Vaticaan!oude zomerpaleis in beijing

Britten & Fransen verwoesten het Oude Zomerpaleis tijdens de Opium Oorlog

In 1860, tijdens de 2e Opium Oorlog, werd het echter compleet verwoest door Britse en Franse troepen. Dit gebeurde nadat een overleg tussen Prins Yi en afgevaardigden van de Britten en Fransen compleet mislukte (er werden Britten & Fransen vastgezet en vermoord). Zo’n 3 weken nadat de gevangenen terugkwamen werd opdracht gegeven om het zomerpaleis compleet te verwoesten. 40 jaar later werden de gebouwen die nog overeind stonden alsnog verwoest, ditmaal door de 8 landen alliantie.

Keizer Tongzhi probeerde het Oude Zomerpaleis te herstellen voor onder ander Cixi, maar er waren niet voldoende financiele middelen om dit te doen. Het geld dat er wel was werd toen in het Zomerpaleis geïnvesteerd; een plek waar Cixi graag was.

Paleizen in Europese Stijl

Het oude zomerpaleis werd deels door Europese architecten gebouwd en dat was / is te zien aan de gebouwen die er stonden. Het mooie is dat de gebouwen die in Europese stijl werden gebouwd de gebouwen zijn waarvan nog het meest te zien is.

oude zomerpaleis in beijing

Vanaf de ingang van het park is het best een stuk lopen naar de plek waar de meeste ruïnes zijn, zo’n 20 minuten als je er rechtstreeks naar toe loopt. Dat is wat ik deed, want ik kwam vooral vanwege de ruïnes naar het oude zomerpaleis. Benieuwd naar de overblijfselen van een gewelddadige periode, benieuwd naar de plek die 3 dagen brandde en de plek waarvan de schatten over de hele wereld zijn verspreid.

oude zomerpaleis in beijing

Er wordt niets aan de ruines gedaan; de overblijfselen liggen er en je kunt er, zoals je op de foto’s kunt zien, erg dicht bij komen. Als je wilt zou je er zelfs op kunnen klimmen! Gelukkig werd dit tijdens mijn bezoek niet gedaan.
Het vele onkruid en de mossen die er overal groeien gaven me een dubbel gevoel. Enerzijds zorgde het voor een ‘puur’ gevoel, alles laten zoals het is, de natuur haar gang laten gaan. Anderzijds oogde het onverzorgd en alsof er niet om de ruïnes gegeven wordt.

Wat ik persoonlijk interessant vind, is het feit dat Beijing er al jaren over nadenkt om (delen van het) oude zomerpaleis te herbouwen. Sommige mensen zijn hier voor, anderen zeggen dat de ruïnes zo uniek zijn, dat dit monument van de geschiedenis niet veranderd mag worden en zo moet blijven. Zelf voel ik meer voor het behouden van de ruïnes zoals ze zijn. Wellicht kan er een plek gevonden worden waar bepaalde gebouwen nagebouwd kunnen worden.

Dwalen door het Doolhof

Wat men wel gerestaureerd heeft, is het Huanghuazhen doolhof in het meer westelijke deel van het oude zomerpaleis. Het doolhof maakt een een bezoek aan dit grote park een leuke bestemming wanneer je met kinderen reist; welk kind vind het nou niet leuk om een doolhof in te gaan?

oude zomerpaleis in beijing

Oude brug, meren en zwanen

oude zomerpaleis in beijing

Behalve de ruïnes kun je nog meer bezoeken en bekijken in Yuanming Yuan. Zo zijn er een aantal meertjes, rustige delen waar je kunt wandelen en genieten van het groen en de planten die over al staan. Je kunt dan ook met gemak een hele dag in het oude zomerpaleis rondlopen. Vind je dat te lang, dan kun je het ook combineren met een bezoek aan het Zomerpaleis; dat ligt hier niet ver vandaan (zie de kaart hieronder)

Praktisch

Wil je het Yuanmingyuan Park bezoeken? Het makkelijkste doe je dat door de metro te nemen. Neem lijn 4 en stap uit bij halte ‘Yuanmingyuan’ en verlaat de metro via uitgang B. Vanaf daar kun je de ingang al zien liggen.
Ik betaalde afgelopen zomer (2015) 25 rmb voor een kaartje. Er zijn twee kaartjes, één waarmee je alleen het park kunt bezoeken en één waarmee je ook de Europese ruïnes kunt zien. Dit is het kaartje (de duurder variant van 25 rmb) dat je wilt kopen. Ben je student, neem dan je studentenkaart mee voor een korting.

oude zomerpaleis in beijing

oude zomerpaleis in beijing

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Ga ‘Off the Beaten Track’ en Bezoek het Oude Zomerpaleis in Beijing”

  1. Was aan het lezen over Hainan; alleen kwam ik opeens dit tegen. Top; iets nieuws of eigenlijk oud wat ik in Beijing kan gaan zien!!! Volgende keer dus…..

  2. Jaaaa het Zomerpaleis vond ik zoveel leuker dan de Verboden Stad in Beijing! Ik was laatst bezig met de reisdeceptie tag en ik vond die bezienswaardigheid toch minder bijzonder dan de meeste mensen zeiden… :p

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares