De prachtige Plitvice Meren bezoeken (Kroatië)

De Plitvice Meren bezoeken is iets wat iedereen die naar Kroatië afreist zou moeten doen. De meren zijn prachtig; water dat er turkoois uitziet, groene bomen en als je de juiste route neemt kom je maar weinig mensen tegen. Het natuurschoon is er prachtig! Ik bezocht de Plitvice Meren afgelopen zomer tijdens mijn huwelijksreis door Kroatië en laat je graag zien hoe mooi het was.

De Meren van Plitvice bezoeken is een must tijdens je reis naar Kroatië

Bij het voorbereiden van onze vakantie kwamen we veel mooie plekken tegen die we graag wilden zien. Oude stadjes, kustplaatsjes, maar ook natuurparken die er prachtig uitzagen. Helaas hadden we maar beperkt de tijd en moesten we keuzes maken. Gelukkig waren we het al snel eens over één van de plekken die we wilden gaan bezoeken; de Plitvice Meren! Op foto’s en video’s zag het er zo mooi uit, dat wilden we zelf ook graag zien. En zo besloten we de Plitvice Meren te gaan bezoeken!

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Lees al mijn andere artikelen over Kroatië.

Even terug in de tijd

De Plitvice Meren worden als één van Europa’s mooiste landschappen / plekken beschouwd. In 1949 werd het park met de 16 meren (die allemaal met elkaar verbonden zijn) door de Joegoslaven een nationaal park en 30 jaar later werd het toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De Plitvice Meren begonnen populair te worden aan het eind van de 19e eeuw. Aan het eind van de 20e eeuw, in 1991 nam de populariteit echter enorm af; er werd gevochten in het gebied. De Kroatië die voor onafhankelijkheid streden vochten er met de Serviërs. De Kroaten kregen het gebied uiteindelijk in handen en zagen er toen de economische waarde van. Ze zorgden er voor dat het gebied ontmijnd werd en 7 jaar na de eerste gevechten kwam het park weer op de Werelderfgoedlijst.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Sprookjesachtig mooi

Hoewel ik een paar dagen eerde de Krka Watervallen had bezocht zijn de Plitvice Meren compleet anders en veel groter. Het heldere water met tientallen vissen, de vogels die ik hoor, het kletterende water en de groenste bomen die ik ooit zag. Het voelt alsof ik door een sprookjeswereld loop, zo mooi.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Bij elk nieuw meer dat ik zie, na elke bocht die ik omga sta ik weer versteld. Zo veel schoonheid! Ik geniet met volle teugen en probeer me af te sluiten voor wat er om me heen gebeurt. En dat is nogal wat. Ik ben er namelijk begin juli, vlak voor het hoogseizoen (vanaf half juli tot en met augustus), maar het is nu al druk. Zeker op de stukken waar ik een deel van de kortere route (meer over de routes later) loop zijn er veel mensen.
De zomervakantie is dan ook zeker niet de beste tijd voor een bezoek aan de Plitvice Meren; ik raad je aan om in juli of begin september te gaan. In het voorjaar en in de winter zijn de meren óók heel mooi. Anders, maar zeker de moeite waard. Denk je eens in; alle watervallen en meren zijn bevroren en met een beetje geluk is alles wit.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice
Eén van de vele watervallen in het park.

Eén of twee dagen?

Tijdens het plannen van onze vakantie waren we er al snel over uit dat we twee dagen naar het park wilden. Ten eerste omdat we ze het reistempo wat omlaag konden krijgen (het was immers onze huwelijksreis), maar ook omdat het park zo groot is en we dachten er minstens 2 dagen voor nodig te hebben om het enigszins te kunnen zien.

Wanneer je van wandelen houdt zou ik je zeker adviseren om het 2 dagen naar de Plitvice Meren te gaan. De eerste dag kun je dan uittrekken voor één van de 8 routes om de meren heen. De volgende dag kun je een hike gaan maken die wat dieper het park en de bossen ingaat. De meeste mensen kopen een pas voor één dag en bezoeken alleen de meren, niet het gebied er omheen. Mocht je dat dus wel doen, dan kom je maar weinig mensen tegen.
Wij liepen de eerste dag een route van 6 uur en wisten deze helemaal af te ronden. Dit verraste ons omdat we, naar ons idee, vrij langzaam liepen. We stopten regelmatig om foto’s te maken of gingen ergens zitten om van de schitterende natuur te genieten. We begonnen ons op een bepaald moment zorgen te maken; het was al 3 uur en we hadden nog een heel stuk te lopen! Niet veel later bleek het onterecht dat we ons zorgen maakten; we kwamen bij een opstapplaats terecht waar je de bus kon nemen naar de ingang van het park.

De tweede dag namen we de bus terug naar het punt waar we gestart waren en vanaf daar liepen we richting een andere route. Dit was één van de routes die dieper het park inging.

Je kunt er ook voor kiezen om op je eerste dag met een gids het park te verkennen en op dag twee zelf het park te bezoeken.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Diverse wandelroutes in het park

In totaal zijn er 8 wandelroutes in het park. De meeste routes gaan langs de meren en er zijn een paar routes die dieper het park ingaan. Er zijn twee ingangen en bij elke ingang starten 4 routes.

Routes vanaf ingang 1

 • Route A: is 3,5 kilometer en gemakkelijk. Je doet er ongeveer 2 tot 3 uur over en bezoekt alleen de lager gelegen meren. Je start en eindigt bij ingang één.
 • Route B: deze route duurt zo’n 3 tot 4 uur en is 4 kilometer lang. Deze route is vrijwel identiek aan route A, maar wanneer je deze route loopt maak je een boottochtje over het Kozjaka Meer.
 • Route C: over deze 8 kilometer lange route doe je zo’n 4 tot 6 uur. Hij is wat moeilijker dan route A en B. Route C is een verlenging van B en wanneer je deze route loopt kom je ook langs de zogeheten ‘upper lakes’.
 • Route K: dit is een flinke wandeling! Route K is 18 kilometer lang en volgens het park doe je er zo’n 6 tot 8 uur over. De hele dag dus. Je ziet dan het hele park.

Routes vanaf ingang 2

  • Route E: over de route van iets meer dan 5 kilometer doe je slechts 2 tot 3 uur. Perfect wanneer je maar kort de tijd hebt. Je start met een boottochtje waarna je de upper lakes verkent.
  • Route F: nog een gemakkelijke route, prima voor wanneer je de Plitvice Meren met kinderen bezoekt. In 3 tot 4 uur loop je een kleine 5 kilometer. Nadat je de upper lakes gezien hebt vaar je over het Kozjaka meer waarna je een shuttle bus terug neemt naar je vertrekpunt.
  • Route H: Deze route is geschikt voor wie meer tijd heeft en een niet al te makkelijke route wil lopen. Het verschil met route F is dat je bij deze route ook de lagere meren zult zien. De shuttle brengt je terug naar je startpunt.
  • Route K2: Deze route is vergelijkbaar met route K. Je doet er 6 tot 8 uur over en loopt in dat tijdsbestek door het hele park. In totaal zul je zo’n 18 kilometer afleggen.
plitvice meren bezoeken meren van plitvice
Deze foto nam ik vanaf een punt in Route K.

Nog niet overtuigd?

Vooruit, voor het geval je echt nog niet overtuigd bent, hier is nog een aantal foto’s.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Hoe kom je bij de Plitvice Meren?

Met een auto door Kroatië reizen is echt de beste manier voor je vakantie in Kroatië. Daar ben ik na onze reis wel achter. Wij hadden helaas geen auto tot onze beschikking en dat was op sommige momenten bést lastig. Vooral op het moment dat we naar de Plitvice Meren wilden, maar ook later, toen we in een klein dorpje bleven slapen op een boerderij.
Gelukkig zijn er bussen die je bij de Plitvice Meren kunnen afzetten. Wij namen de bus vanaf Zadar en reden in een paar uurtjes naar de ingang van de meren. Vanaf daar namen we een taxi naar de Bed & Breakfast ‘House Nina’ waar we sliepen.
Er zijn ook bussen vanaf Split en Zagreb die naar de meren rijden.

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Wat kost een bezoek aan de Plitvice Meren?

De kosten van een entreekaartje voor de meren variëren en hangen af van het seizoen waarin je de meren bezoekt. Er zijn 3 seizoenen.

 1. Laagseizoen. Loopt van 1 januari tot en met 31 maart en van 1 november tot en met 31 december. Volwassenen betalen 60 kuna.
 2. Midden seizoen. Dit duurt van 1 april tot en met 31 mei en van 1 oktober tot en met 31 oktober. Volwassenen betalen 100 kuna.
 3. Hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt van 1 juli tot en met 31 augustus. Een entreekaartje kost dan 250 kuna.

Voor een 2-daagse pas betaal je, afhankelijk van het seizoen, tussen de 70 en 250 kuna.

€1,00 = 1,752 kuna (januari 2017)

Tips

 • Draag goede schoenen. Je wil geen last van je voeten krijgen terwijl je probeert te genieten van de prachtige meren.
 • Zonnebrand. Wanneer je in de zomer gaat mag dit écht niet ontbreken. Zelfs in de schaduw kun je gemakkelijk verbranden.
 • Snacks & water. In het park zijn er maar weinig plekken waar je wat te eten en / of drinken kunt kopen. Neem dus voldoende mee, zeker wanneer je een langere route gaat lopen.
 • Ga op tijd! Zorg er voor dat je vroeg bij het park bent. Je bent dan voor de meeste mensen aan en zult minder last van de drukte hebben.

Reis naar Kroatië plannen

Ben je je reis naar Kroatië aan het plannen en vond je dit artikel handig? Pin dan één van onderstaande afbeeldingen om het nog eens gemakkelijk terug te kunnen lezen.
Bij het voorbereiden van je vakantie zijn de onderstaande links misschien ook handig.

Goedkoop vliegen naar Zagreb

Hotels in de buurt van ingang 1 van de Plitvice Meren

Hotels in de buurt van ingang 2 van de Plitvice Meren

Leuke & handige reisgids

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

plitvice meren bezoeken meren van plitvice

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

22 thoughts on “De prachtige Plitvice Meren bezoeken (Kroatië)”

  1. Dank je!
   Hoezo vind je dat jammer? Zul je er daarom niet heengaan, vanwege de locatie?
   Ik weet dat je van Frankrijk & Spanje houdt, maar misschien maak je ooit eens een uitstapje?

 1. Goed dat je er bij vertelt hoe druk het kan zijn. Wij waren er in augustus en het zag echt zwart van de mensen, echt niet leuk meer. Gelukkig waren we al een keer eerder geweest maar als je voetje voor voetje langs de watervallen moet en twee uur op de boot moet wachten is de lol er snel af. Maar je hebt gelijk, het is er prachtig!!

  1. Dat klinkt echt verschrikkelijk!

   Ik vind het belangrijk om de mindere kanten ook te benoemen. Het zijn toch dingen waar veel mensen rekening mee willen houden. Wanneer ik dan alleen maar de mooie kanten belicht zou ik dat niet eerlijk vinden tegenover mijn lezer. Zelf zou ik het ook graag weten.

   Was jij er steeds in de zomer of telkens in een ander seizoen?

 2. Mooie foto’s Yvonne! Hoewel het hier steeds toeristischer wordt is Plitvice inderdaad echt een aanrader. 🙂 Ik ben er een paar jaar geleden geweest en ik had die tip over goede schoenen dragen best kunnen gebruiken haha. Wij hebben die lange route helemaal op slippers gedaan (de slipper is ook een paar meter voordat we bij de auto weer arriveerden gesneuveld; p).

 3. Mooie foto’s! Ik ben ook een aantal jaren geleden verliefd geworden op dit stukje Europa, het is zo mooi! wij hebben route H gelopen, perfect om een goede indruk te krijgen van het park. Het was zo mooi, zou graag eens terug gaan. Leuke blog, brengt me weer even terug naar de goede herinneringen in het park. wij waren er overigens ook begin juli, dat is nog goed te doen, maar veel later hadden we niet moeten komen denk ik :p

 4. Deze bestemming staat al een tijdje op mijn lijstje dus ja, ik was al overtuigd maar dankzij jouw prachtige foto’s weet ik helemaal zeker dat ik deze prachtige watervallen eens met eigen ogen wil zien!

 5. Al veel foto’s van gezien. Het ziet er prachtig uit! Echt als een paradijs op aarde inderdaad

 6. Wat een mooie plek zeg! Ik ben als kind zijnde in Kroatië geweest (Joegoslavië), maar toen waren er nog amper toeristen. Steeds meer mensen gaan die kant op. Jammer dat het er zo druk is, maar ik zou toch graag nog een keer terug willen 🙂 .

  1. De drukte is inderdaad wat jammer, maar ik vrees dat dat inmiddels overal ter wereld wel zo is. Althans; overal zul je nu meer reizigers tegenkomen dan jaren geleden.

 7. Hoi Yvonne, ik lees overal dat er 2 ingangen voor de plitvice meren zijn. Liggen die bij elkaar of moet ik voor ingang 2 heel ergens anders zijn? Mijn route geeft namelijk maar 1 ingang aan

 8. Bedankt voor je tips!!We twijfelde eerst om er heen te gaan.Dit omdat we op 3 uur rijden van de plitvice meren zaten. 3 uur heen en 3 uur terug,maar het was het zo meer dan waard?.We hebben ook wel geluk dat onze meiden goed kunnen slapen in de auto.
  Draag inderdaad goede schoenen!
  Wij hebben route B gedaan met 2 kids 4 jaar en 11 maanden (in een draagzak).Hier ga je vanaf ingang 2 met een bus. En terug weer met de boot.Ingang 2 was toen wij er waren rustiger,vandaar dat we die ingang hebben genomen en dan kun je ook prima alle routes doen.

  Let wel bij de ingangen zijn toiletten,maar dat zijn gaten in de grond. Verder in het park zijn restaurants waar ze gewone wc’s hebben?

  En wij vonden eten en drinken best betaalbaar en zag er ook goed uit.We hadden zelf genoeg mee en alleen een ijsje daar gehaald,maar wat andere hadden zag er goed uit!

  Er waren nog genoeg mensen die met een buggy liepen,maar dit is met alle trapjes niet echt handig.
  Wij zijn de eerste week september geweest en het was nog best druk. Vooral bij de big waterfalls. De big waterfalls zijn mooi , maar eigenlijk zijn de kleine watervallen en de natuur er om heen nog veel mooier?.
  We kwamen ook nog mensen tegen die de lange route hadden gelopen,maar dit was door de regen wel echt survivallen?. Niet handig met kleine kinderen.

 9. Hoi, prachtige foto’s! Wij gaan ik juli. Is het aan te bevelen om tickets van tevoren te boeken? Gr. Jolanda

  1. Wellicht is het handig om dat nu wel te doen. In 2016 was Kroatie nog lang niet zo populair als nu. Je bent er deze maan! Hoe vind / vond je het? Heb je de tickets vooraf gekocht?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares