Mijn Lifestyle Persoonlijk

Travel Tag: de After Backpack Tag

after backpack

Afgelopen maand ontving ik, via Twitter, een berichtje van Travelaar dat ze mij nomineerden voor de ‘After Backpack Tag’. Een tag met vragen over reizen, mijn eerste backpackreis, de gekste dingen die ik heb meegemaakt tijdens het reizen en meer. Er zitten leuke vragen tussen die ik graag beantwoord. Het is een vrij lange tag, dus pak er gerust een mok choco of een bak koffie bij.

After Backpack Tag

backpackreis

De tag is overigens bedacht door Eline, van ‘De Wereld van Eline’.

1. Waar ging je eerste backpackreis naartoe?

Mijn eerste backpackreis was 10 jaar geleden, in de zomer van 2005. Samen met mijn ouders en broer reisden we voor ruim 3 weken naar Maleisië. We bezochten er vrienden die in Kuala Lumpur wonen en reisden er rond. We waren onder andere in de Cameron Highlands, de Taman Negara en op Pulau Tioman. Vooral aan de laatste plek heb ik goede herinneringen; het eiland is (of was) echt een paradijsje. Het was daarbij ook bijzonder om als gezin zo samen te reizen. Ik was al uit huis en ging niet meer mee op vakantie met het gezin. Voor deze reis maakte ik echter graag een uitzondering.

backpackreis

2. Hoe lang duurde je eerste backpackreis?

De reis naar Maleisië duurde ruim 3 weken, bijna 4. Ik herinner me nog goed dat ik in dat jaar aan mijn nieuwe opleiding ging beginnen en door een miscommunicatie de eerste week miste.

3. Wat vond je het fijnste vervoersmiddel gedurende je reis?

Tijdens de reis door Maleisië hebben vooral van bussen gebruik gemaakt. Een prima manier wat mij betreft. Reizen per bus geeft je de kans veel van de omgeving te zien. Per trein is dat soms toch wel wat lastiger, zeker als het om een sneltrein gaat.

backpackreis

Eén van de bussen waar ik in de Filipijnen mee gereisd heb.

4. Ben je een fast of een slow traveller?

Het liefste reis ik langzamer, om zo de plekken waar ik kom water beter te leren kennen en er niet alleen maar te zijn voor de highlights. De waarheid is helaas wat anders. Doordat we niet altijd veel tijd hebben voor vakantie vanwege werk / school en een beperkt aantal dagen, willen we tijdens een reis zoveel mogelijk van een land of gebied zien. Hierdoor reis ik vaak sneller dan ik zou willen, zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer in Japan. Helaas is het momenteel niet anders. Gelukkig hoor je mij niet klagen, ik ben al lang blij dat ik zo vaak de kans heb op reis te gaan!
In de toekomst hopen we voor langere tijd op reis te gaan en dan willen we echt langzaam reizen om zo ook onderweg te kunnen werken.

5. Ben jij een planner of een we-zien-het-wel type?

Ik ben van beiden een beetje. Voor ik op reis ga bekijk ik wat ik zeker wil zien en welke steden en andere plekken ik niet wil missen. De grote lijnen stippel ik dan ook vaak wel uit, zodat ik de meest logische route neem en een kostbare tijd verlies. Ter plekke bekijk ik meestal per dag wat ik ga doe en wat er op mijn pad komt. Ik houd graag ruimte voor spontane acties!

6. To lonely planet or not to lonely planet?

Nee, over het algemeen reis ik zonder Lonely Planet. Er staan er wel een paar in de kast (van Zuid-Korea & de Filipijnen), maar ik heb er maar weinig gebruik van gemaakt. De laatste reizen heb ik vooral veel blogs gelezen voor ik op reis ging. Voor mijn trip naar Seoul afgelopen zomer heb ik wat door de LP gebladerd, maar de meeste info kwam van het internet. Voor Japan geldt hetzelfde: alle informatie over kosten, hostels, AirBNB’s en plekken die ik wilde zien kwam van blogs en andere Japan-gerelateerde sites.
En als ik toch een reisgids mee zou nemen, dan zou het de Rough Guide zijn.

7. Wat was jouw ultieme backpack land?

Is het oneerlijk of flauw wanneer ik China zeg? Vanaf dag 1 heb ik een soort haat-liefdeverhouding met dit fascinerende land. Gelukkig is mijn liefde voor het land vele malen groter dan de ‘haat’ en daarom vind ik China het ultieme backpackland. In een land wonen is heel anders dan in een land te reizen en alle reizen die ik in China heb gemaakt waren stuk voor stuk geweldig en enorm gevarieerd. Dat is het mooie aan China; de grote verscheidenheid binnen de landsgrenzen. Hierdoor is er voor iedereen wel iets te vinden wat hij / zij mooi vindt. Denk aan de woestijnen in Binnen-Mongolië, het Terracottaleger in Xi’an, de uitlopers van de Himalaya in Litang, of de grootsheid van een stad als Shanghai.

8. Wat is het raarste wat je hebt meegemaakt tijdens het backpacken?

Er schieten me op dit moment 2 situaties te binnen. De eerste situatie was tijdens mijn backpackreis door China in 2011. Ik een nachttrein trok ik de aandacht van een aantal Chinezen die nogal geinteresseerd waren in mij en mijn voorkomen. Zo’n lange, blonde vrouw in hun coupe vonden ze maar wat interessant. Midden in de nacht wilden ze met me praten (ik sprak toen nog geen woord Chinees) en met me op de foto. Niet echt leuk.
De andere situaties zijn er eigenlijk 3; in Korea, China en Laos heb ik gelift. Liften is niet iets wat ik normaal gesproken doe, maar in deze situaties hielp het heel goed. In Korea zorgde de lift er voor dat ik geen uur in een sneeuwstorm op de bus hoefde te wachten. In China kon ik door een lift de bus naar mijn volgende bestemming nog nét halen en in Laos kreeg ik een rit aangeboden in een jeep nadat ik al 20 kilometer door bergachtig gebied had gefietst en echt niet meer verder kon.

backpackreis

9. Wat vind je zo leuk aan backpacken?

De spontaniteit, en de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Wanneer je niet te veel plant kunt je je route laten bepalen door het moment en de verhalen van andere reizigers. Vind je een bepaalde plek geweldig, dan blijf je langer. Zo niet, dan reis je naar je volgende bestemming. En zelfs wanneer ik een dag helemaal nergens zin in heb en alleen maar wil slapen, eten & lezen kan dat gewoon!

10. Welk land wil je zeker nog eens bezoeken met een backpack op je rug?

Er staan nog talloze landen op mijn lijst van plekken die ik wil zien. Bovenaan staan nu toch echt wel Cambodja, Vietnam en China. Hier in China heb ik het zuiden nog niet gezien en het lijkt me geweldig om daar voor een maand doorheen te trekken.

11. Wat heb je over jezelf geleerd tijdens het backpacken?

Veel! Dat mijn intuïtie vaak de juiste is, dat ik onafhankelijk en zelfstandig ben. Dat ik op mezelf kan vertrouwen en dat ik oké ben zoals ik ben.

12. Wat zou je of heb je anders gedaan na je eerste backpack ervaring?

Niets. Over het algemeen ben ik tevreden met de manier waarop ik reisde en waarop wij reizen. Mijn eerste reis is 10 jaar geleden en in die 10 jaar ben niet alleen ikzelf veranderd, ook de manier waarop ik reis is veranderd. Ons budget is wat groter en dat zorgt er voor dat we niet altijd het goedkoopste van het goedkoopste hoeven te nemen.

13. Welke tip zou je andere backpackers mee willen geven?

Laat je niet te veel leiden door reisgidsen en standaard routes die je overal tegen zult komen. Volg je eigen route, máák je eigen route. Doe de dingen die jij wilt doen, het is jouw reis. Je kunt prima met andere mensen, die je onderweg tegenkomt, samen reizen, maar laat je niet te veel beïnvloeden.

14. Wat is je mooiste reisfoto?

Eh… een onmogelijke vraag! Net als de vraag wat de mooiste plek is die ik heb gezien. Geen plek is hetzelfde en daardoor is het onmogelijk een favoriet te kiezen. Deze foto’s die ik ooit in Litang maakte blijf ik fantastisch vinden. Goed, de kwaliteit is misschien niet geweldig, maar de mensen er op vind ik prachtig!

backpackreis

Tags neem ik graag over, maar geef ik niet door. Dat betekent niet dat je de tag niet over mag nemen als je de vragen leuk vindt. Mocht je de tag overnemen, laat het dan even weten, dan kom ik bij je lezen!

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn Travels
  9 November, 2015 at 8:52 AM

  Een erg leuke tag en super om jouw antwoorden te lezen! Ik vind vooral je antwoord op vraag 11 mooi: daaraan zie je precies waarom reizen zo goed voor je is! En volgens mij ben je inderdaad heel erg ok zoals je bent 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   9 November, 2015 at 11:58 AM

   Dank je Karlijn! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Jacomijn - Safe and Healthy Travel
  9 November, 2015 at 9:47 AM

  Leuk! Heel herkenbaar!
  China lijkt mij ook echt een uitdaging die ik nog eens aan moet gaan!

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  9 November, 2015 at 2:48 PM

  Hé leuk mijn tweede of derde backpbackreis was ook door Maleisië. Lijkt ook echt al eeuwen geleden trouwens haha. Zal wel veel veranderd zijn daar in de tussentijd 😉

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  9 November, 2015 at 8:01 PM

  Wat een mooie foto’s heb je toch.

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  10 November, 2015 at 4:26 AM

  Leuk om te lezen… oh en wat zijn er veel mooie plekken in de wereld. Je laatste serie foto’s vind ik erg mooi. Mensen zeggen zoveel over een land!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 November, 2015 at 2:29 AM

   Dank je Philippine! Wat je zegt klopt helemaal; mensen kunnen je zo’n goed beeld geven van een land, zeker als het zo authentiek is als deze mensen.

 • Yvonne
  Reply
  CarpeDiem
  10 November, 2015 at 10:29 PM

  Leuk om te lezen! China, zou er best eens heen willen. Al staat het niet bovenaan mijn lijstje.

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  30 November, 2015 at 10:11 AM

  Leuk om te lezen Yvon, zo leer ik in 1x onwijs veel over jou!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares