Leuke dagtrip vanuit Beijing → bezoek Tianjin!

Een stad die tot één van de grootste van China behoort, op een half uurtje met de trein van Beijing ligt en waar ik nog nooit geweest was? Dat kon niet langer! Daarom besloot ik om tijdens het lange weekend van het Mid-Herfst Festival 2 dagen en 1 nacht naar Tianjin te gaan. En weet je wat? Ik vond de stad echt verrassend leuk!

Dagtrip vanuit Beijing

Beijing is een geweldige stad om te bezoeken; je vindt er enorm veel geschiedenis, maar ook voor wie meer van modern houdt is er genoeg te doen. De stad is voor veel mensen overweldigend, wat begrijpelijk is. Beijing is immers een miljoenenstad. Veel mensen bezoeken Beijing als onderdeel van hun langere reis door China, maar niet iedereen heeft de tijd om weken door China te reizen. Wil je tijdens je bezoek aan Beijing de stad uit en wat anders zien, maak dan een dagtrip vanuit Beijing naar Tianjin!

Hoe reis je naar Tianjin?

Tianjin is heel gemakkelijk met de trein te bereiken vanuit Beijing. Je kunt op twee manieren vanuit Beijing naar Tianjin reizen.

  1. Met de ‘nachttrein’ vanuit Beijing Centraal naar Tianjin.
  2. Met de hogesnelheidstrein van Beijing Zuid naar Tianjin.

Met de ‘nachttrein’

Ik noem het de nachttrein, maar deze trein gaat ook gewoon overdag. Ik was gedwongen om op de heenreis deze trein te nemen. De reden was simpel; ik was te laat met het kopen van een treinkaartje. Ik wilde vroeg vertrekken en een langzame trein was de enige optie. Met de nachttrein doe je ongeveer 2 uur over de reis. Wanneer je in het centrum van de stad verblijft is dit geen verkeerde optie. De trein vertrekt vanuit ‘Beijing Zhan’, dat zich in het centrum van de stad bevindt. Zelf ben ik daar in zo’n 15 minuten.
Mocht je verder niet door China reizen, dan is een korte rit met een nachttrein best leuk om te doen, voor de ervaring.

Kosten: tussen de 21,5 RMB en 102,5 RMB (harde stoel / zacht bed).

Met de hogesnelheidstrein

De hogesnelheidstrein legt de ruime 100 kilometer tussen Beijing naar Tianjin in een half uur af. Je bent dus een stuk sneller in Tianjin! Deze hogesnelheidstrein vertrekt daarbij ook nog eens erg vaak, soms tot wel 6 keer per uur! Op de terugreis van Tianjin naar Beijing had ik het geluk dat ik deze trein kon nemen.
De trein vertrekt vanuit het hoofdstation in Tianjin dat centraal gelegen en makkelijk te bereiken is. Wat een nadeel kan zijn, is dat de trein in Beijing op Beijing Zuid aankomt, wat niet heel centraal gelegen is. Na aankomt reis je vervolgens nog zo’n half uur tot 3 kwartier met de metro tot je eindbestemming. Een verschil de eerste optie en wellicht iets om over na te denken.

Kosten: tussen de 54,5 RMB en 174 RMB (tweede klas / business klasse)

Wat te doen tijdens je dagtrip naar Tianjin?

Er is genoeg te doen om jezelf een dag of anderhalf te vermaken. Overdag is er in de stad genoeg te doen en te zien, ‘s avonds is dat een ander verhaal. Dan is er vrij weinig te doen. In Tianjin zijn er namelijk lang niet zo veel cafés en kroegen zoals je die in Beijing hebt. Ik verkende de stad voornamelijk te voet, per fiets en met de taxi. Alle drie de opties zijn makkelijke en redelijk goedkope manieren om je in Tianjin te verplaatsen.

Nanshi Food Street

De naam van Nanshi Food Street zorgde er voor dat het beeld dat ik in mijn hoofd had gemaakt niet helemaal overeen kwam met de realiteit. Bij een food street verwacht ik een straat, of een paar straten, die onoverdekt zijn en waar je allerlei kraampjes vindt.
Dit is niet wat ik zag in Nanshi Food Street. Nanshi Food Street is een overdekte hal met 2 verdiepingen. Het is het beste te omschrijven als een soort kruispunt. Wanneer je in het midden van de hal staat kun je 4 richtingen op, ik denk zo’n 50-100 meter, en ik elke richting loop je langs kleine winkeltjes, wat restaurants, en markt- en eetkraampjes.

doen in tianjin

Nanshi Food Street is leuk als je op zoek bent naar eetbare souvenirs en wat typisch Tianjinse snacks wilt proberen. Ik at er bijvoorbeeld shouligao, iets dat ik nog nooit eerder gezien en gegeten had. Het zijn gestoomde ‘rijsttaartjes’, gemaakte van witte en zwarte rijst. Na het stomen doe je er een soort jam over en de ‘taartjes’ eet je dan zo op.
De kwarteleitjes zijn ook een aanrader. In een soort wafelmaker worden de gekookte eitjes in een deeg gelegd en zodra het beslag hard wordt heb je een ‘eitjes-wafel’. Een pittige saus er op en je hebt een prima snack!

Tianjin Reuzenrad

Wat ook echt niet mag ontbreken tijdens je dagtrip naar Tianjin is een bezoek aan het reuzenrad. Voor mij persoonlijk was dat één van de belangrijkste redenen om naar Tianjin te gaan. Tot mijn bezoek aan Tianjin had ik nog nooit in een reuzenrad gezeten, nu dus wel. Natuurlijk had ik voor vertrek maar weinig over Tianjin (en dus het reuzenrad) opgezocht, waardoor het eerste bezoek aan het rad nutteloos werd. Nutteloos omdat ik er niet in kon! De kaartjes waren allemaal al uitverkocht.

Ik moet bekennen dat het niet helemaal nutteloos was, want het was echt wel mooi om het reuzenrad in het donker te zien. En dat niet alleen, het was ook leuk om langs de rivier te lopen en overal locals te zien die ook met hun familie van de warme zomeravond aan het genieten waren.

Het bleek dat je voor je bezoek aan het Tianjin reuzenrad een kaartje moet kopen en dat je daarmee, op een bepaald tijdstip, naar het rad komt en vervolgens het reuzenrad instapt. Dit betekende dat ik terug in het hotel meteen kaartjes voor de volgende dag kocht zodat we alsnog dat ritje in het reuzenrad gingen maken.

dagtrip vanuit Beijing

De volgende ochtend namen we een Didi (de Chinese uber) naar het reuzenrad en na een half uur in de rij gestaan te hebben konden we eindelijk het reuzenrad instappen! Het weer was prachtig en heel helder waardoor ik echt ver over de stad kon kijken. Echt een aanrader voor wie naar Tianjin gaat, zeker als het helder is.

Tianjin Ancient Cultural Street

Als je mijn vlog van Tianjin al gezien hebt, dan weet je het; deze straat was énorm oud! Haha, absoluut niet dus! De straat bestaat sinds 1986 toen hij officieel geopend werd. Oorspronkelijk was het een straat voor bedrijven en handel, maar tegenwoordig is de straat populair onder toeristen. De straat is leuk om doorheen te lopen, zeker wanneer je interesse hebt in de dynastieën; sommige van de gebouwen in de straat zijn replica’s van gebouwen die je tijdens de Qing dynastie zou hebben kunnen zien.

Mensen komen er ook om souvenirs te kopen, je vindt er heel veel kleine winkeltjes waar je handgemaakte spullen kunt kopen, wat echt heel leuk is. Uiteraard vind je er de typische souvenirs, maar er zijn ook winkels waar zilveren sieraden (handgemaakt) worden verkocht. Ik vond die winkels het leukst om te bekijken omdat je daar echt leuke en duurzamere herinneringen kunt kopen.

dagtrip vanuit beijing

De Tianjin Cultural Street heeft ook een paar zijstraten en achterafstraatjes waar verkopers naar toe komen met hun antieke en tweedehands spullen. Mocht je nou, net zoals ik, niet zo van de toeristische ‘oude’ straten houden, ga dan zeker een zijstraatje in! Ik vond er allerlei prullaria zoals oude klokken, sieraden, en Mao Zedong spullen (bustes en boeken).
Dit deel van de Tianjin lijkt heel erg op de Panjiayuan Markt in Beijing, één van mijn favoriete markten hier.

Het Porseleinen Huis Museum

Een oud-collega van me plaatste een foto van een porseleinen huis op haar WeChat moments het weekend voordat ik mijn weekend naar Tianjin gepland had. Ik zag de foto’s en wist dat ik ook naar dit bijzondere huis wilde gaan. Het huis bestaat zo’n 100 jaar, maar sinds ruim 10 jaar is het open voor publiek.
Het eerste moment dat ik in de buurt van het museum kwam was best heftig; de straat stond vol met mensen die zich allemaal voor het huis hadden verzameld. Auto’s konden de straat amper door en er stond beveiliging op straat om ruimte voor de auto’s te maken. Ik vroeg mezelf vrij snel af waar ik in hemelsnaam aan begonnen was, maar zodra ik dichterbij kwam werd het me al snel duidelijk dat al deze mensen vóór het huis stond en niet naar binnen wilden.

doen in Tianjin

De rij om naar binnen te gaan was vrij kort en eenmaal binnen viel het mee met de drukte. Het was wel druk, maar niet zo hysterisch als bij het hek.
Het huis is echt prachtig om te zien. Er zijn eindeloos veel vazen, borden, en stukke porselein gebruikt om het te maken en je ziet het porselein écht overal; de vloer, de muren, het plafond, en het dak zijn versierd met stukken porselein. Sommig van de muren zijn gemozaiekt en laten prachtige afbeeldingen zien.

Tianjin Jianbing eten

De jianbing is alom bekend en behoorlijk populair in de Chinese hoofdstad. Tijdens mijn dagtrip vanuit Beijing kwam ik er achter dat de jianbing ook érg populair is in Tianjin. Ik zag jianbing-verkopers op elke straathoek en zowel in Nanshi Food Street als in de Ancient Cultural Street. Wanneer een snack zo populair is moet ik het natuurlijk proeven, ook al ben ik bekend met de snack.
Naast het Porseleinen Huis Museum vind je Mrs. Hong – Chinese Hamburger, een klein kraampje, ingebouwd in een huis. Mensen staan er voor in de rij omdat de gevulde pannenkoek met ei en een cracker hier zo goed zou zijn. Ik nam de variant met ‘youtiao’, dat is een soort deegstengel waarvan de textuur doet denken aan een oliebol. Zowel de jianbing als de youtiao zijn snacks die tijdens het ontbijt gegeten worden hier. Zoals gezegd nam ik de variant met youtiao waardoor mijn jianbing in zijn geheel zacht was. Dat was een gekke gewaarwording, want normaal gesproken zit er een wat hardere cracker in.
De smaak van de jianbing was prima, maar had voor mij wat pittiger gekund. Verder vond ik de youtiao in mijn jianbing een beetje vreemd en blijf ik in het vervolg de cracker variant eten. 🙂

Five Great Avenues

Eén van mijn favorieten in Tianjin is de buurt ‘Five Great Avenues’, of 五大道 (Wǔdàdào) in het Chinees. Het is een grote buurt met meer dan 230 huizen en gebouwen in Europese stijl. Denk daarbij aan stijlen uit Frankrijk, Italie, Duitsland, Spanje, en Groot Brittanie. Miguel en ik stapten op de fiets (we huurden MoBikes met onze telefoon) en verkenden zo de buurt met heel veel Europese gebouwen. Het is vast niet verrassend om te horen dat ik deze buurt erg leuk vond! De buurt deed ons erg denken aan de French Concession in Shanghai, waar we een aantal jaren geleden al waren.

dagtrip vanuit Beijing

Tianjin Bibliotheek

Eén van de plekken waar Tianjin bekend om is geworden is de bijzondere bibliotheek. De bibliotheek is door Nederlandse en Chinese architecten ontworpen en was binnen een paar jaar klaar. De bibliotheek is enorm; een kleine 34.000 vierkante kilometers groot en er is ruimte voor meer dan een miljoen boeken.
Helaas ben ik er niet geweest; de bibliotheek ligt ongeveer een half uur met de auto vanaf het centrum en dat was toch net iets te ver voor een bezoek aan de bibliotheek.

Ook een nachtje blijven slapen in Tianjin?

Zoals ik in het begin schreef ging ik voor 2 dagen en 1 nacht naar Tianjin. In Tianjin overnachtte ik in het Clarion Tianjin Hotel. Het was een prima hotel; de kamer had een gaaf uitzicht over Tianjin en het ontbijt was prima. Het Clarion zit tegenover de Five Great Avenues wat wij een prima plek vonden voor ons weekend Tianjin. Bekijk hier de actuele prijzen voor het Clarion Tianjin.

Leuke dagtrip vanuit Beijing

Na 2 dagen in Tianjin doorgebracht te hebben kan ik oprecht zeggen dat het een leuke bestemming is voor een dagtrip vanuit Beijing. Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan de vlog van mijn bezoek aan Tianjin!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares