typisch russisch eten food tour door moskou

Genieten van typisch Russisch eten tijdens een food tour door Moskou

Wanneer je me al wat langer kent zal het geen nieuws voor je zijn, voor wie hier in een zoektocht naar food tours door Moskou terecht kwam;

I travel for food.

Ik houd enorm van eten en tijdens mijn reizen probeer ik dan ook altijd lokale gerechten te eten. Mijn Trans Mongolië Express avontuur begon goed in Moskou, want daar ging ik mee met Natalie van Unique Tours die me heel veel typisch Russisch eten lieten proeven tijdens een food tour door Moskou.

Ontmoeting in de regen

Wanneer ik mijn hotel in Moskou verlaat en naar de metro loop is het weer prachtig. Het zag er bij het opstaan zelfs zo mooi uit dat ik besloot voor een zomerse outfit te gaan. Helaas verandert het weer enorm snel en wanneer ik de metro waar ik Natalie zal ontmoeten uit kom lopen valt de regen met bakken uit de hemel. Dus. Dat belooft niet veel goeds, want de tour zullen we te voet gaan doen. En laat door de regen lopen nou net niet mijn hobby zijn.

Cheburek – gefrituurd deeg met een vulling van gehakt en ui

Miguel en ik zijn de enigen die vandaag met Natalie op pad gaan voor de food tour. Iets waar we bést blij mee zijn want zo kunnen we ongestoord veel foto’s maken en veel filmen.
De tour begint bij een klein restaurantje dat ik met geen mogelijkheid zelf gevonden zou hebben. Door een deur lopen we eerst trappen af naar beneden waarna we een gang door moeten. In de gang hangen toffe, oude foto’s die de plek een bijzondere sfeer geven. Daarna komen we in een wit-betegelde ruimte met een stuk of 6 tafels. We schuiven aan en Natalie bestelt het eerste gerecht; cheburek.
De cheburek is een gerecht dat uit de Krim-Tartaarse keuken komt en het wordt gemaakt van een rond stuk deeg dat wordt dichtgevouwen en dan gefrituurd.

De cheburek kwam ons bekend voor; nadat we de mooiste metrohaltes van Moskou hadden gezien aten we een soortgelijke snack in een food court, niet ver van het Rode Plein.
De cheburek die we met Natalie aten was super vers en daardoor véél lekkerder dan die variant van de vorige dag.

Kvass – een gefermenteerd drankje op basis van roggebrood

Klinkt het raar en misschien niet zo lekker? Dat begrijp ik helemaal! Normaal gesproken pas ik meteen wanneer ik het woord ‘gefermenteerd’ in combinatie met eten of drinken hoor. Zeker in China belooft het, naar mijn idee, vaak het niet veel goeds wanneer iets gefermenteerd is.
Bij kvass hoef je je daar echter géén zorgen om te maken. In eerste instantie wat ik afwachtend toen ik het Slavische drankje aangeboden kreeg, maar na en slok of 3 wende ik aan de smaak en vond ik het lekker en verfrissend.

typisch russisch eten food tour door moskou

Kvass is zoals gezegd een Slavisch drankje en wordt gemaakt van roggebrood. Door het gebruik van roggebrood wordt het drankje vanzelfsprekend donker. Het wordt als een non-alcoholisch drankje beschouwd, maar ik raad je af om je (erg jonge) kinderen Kvass te laten proeven. Door het fermenteren komt er een klein beetje alcohol vrij waardoor het drankje een alcoholpercentage van 0,5 tot 1% heeft.

Borsjt – bietensoep met crème fraîche

Natuurlijk mag borsjt niet ontbreken tijdens de food tour door Moskou. Als er iets typisch Russisch is, dan is het deze gevulde bietensoep wel. We eten de borsjt in een restaurant niet ver van het Rode Plein.
Het restaurant is populair en het is er druk wanneer we er binnenlopen. De sfeer spreekt me meteen aan; de muren zijn behangen met oude kranten en de boekenplanken zijn gevuld met oude kopjes, klokken, boeken en thermosflessen. Het doet ouderwets aan, maar de sfeer is er prima.

typisch russisch eten food tour door moskou

De borsjt wordt geserveerd met crème fraîche en brood. De crème fraîche doe je in de soep on het romiger te maken en wat extra smaak te geven. Het idee van een soep op basis van rode bieten klinkt misschien wat raar, maar niets is minder waar. Zodra ik een eerste hap neem ben ik verkocht en voor ik het weet is mijn hele kom leeg. De soep is smaakvol en vullend door alle groenten (wortel, ui, tomaat, kool) en het vlees dat er in zit.

typisch russisch eten food tour door moskou

Pelmeni – Russische dumplings

Over Pelmeni had ik voor mijn vertrek naar Rusland al het één en ander gehoord en ik was dan ook vastbesloten om ze tijdens mijn reis te eten. Gelukkig hoef ik niet zelf op zoek; Natalie neemt me mee naar een restaurant waar verschillende soorten pelmeni op het menu staat.
In het restaurant lijkt Lenin de manager lijkt te zijn; je vindt zijn afbeelding op een paar posters, een schildering en een plaque maken. Het lijkt een waar thema-restaurant.

De pelmeni zijn gevuld met rundvlees en lijken een mix tussen Chinese dumplings en Italiaanse tortellini. Met een beetje geluk (dat ik had) zitten de sappen van het vlees nog in het deeg en komt er extra veel smaak vrij wanneer je in de pelmeni bijt. Wanneer de pelmeni en de Russische salade (olivier) voor me op tafel gezet worden weet ik het; ze zijn hier in Moskou dol op dille. Tot nu toe heeft er namelijk op élk gerecht dille gezeten!
Gelukkig lukt het me om het een beetje van de pelmeni af te halen zodat ik de smaken goed kan proeven. Na de eerste hap weet ik het; dit is lekker en hier wil ik meer van! Het deeg is zacht en smaakvol net zoals de vulling.

Bruschetta met zalm en haring

duiven in moskou

Na de pelmeni lopen we verder, nog steeds in de buurt van het Rode Plein. We lopen door een park waar we bijna aangevallen worden door tientallen duiven. Net op het moment dat wij door het park lopen besluit een vrouw de dieren te voeren. Resultaat? Ze vliegen van de ene kant van het park naar het andere kant van het kleine parkje, precies over ons heen. Gelukkig gaat alles goed en lopen we verder naar een klein eetcafé waar we Russisch bruschetta eten. De variant met vis en bieten. Voor mij echt nieuw, maar daardoor niet minder lekker. Mijn favoriet is de bruschetta met haring, het doet me denken aan Nederland en de haring daar (die ik erg graag eet).
Je kunt me de bruschetta zien eten in de video die Miguel en ik maakten over deze food tour in Moskou.

Blini – pannenkoeken met gecondenseerde melk

De laatste stop van onze tour is bij een eettentje dat op een keten lijkt. Geen huisgemaakte lekkernijen, maar gerechten die je op meerdere plekken kunt krijgen en waar alles hetzelfde zal smaken. Deze laatste stop is waar Natalie ons kennis laat maken met blini, typisch Russische pannenkoeken. Het zijn dunne pannenkoekjes die gevuld kunnen worden met verschillende dingen zoals zure room, kwark, boter en kaviaar. Wij krijgen pannenkoekjes gevuld met gecondenseerde melk en zure room.
Natuurlijk delen we beide pannenkoeken, maar al snel eigen ik me de variant met zure room toe. De pannenkoeken zijn van zichzelf al aan de zoete kant en de zure room brengt het geheel goed in balans. Niet te zoet, niet te hartig.

Meer over de food tour door Moskou

De pannenkoeken zijn de laatste stop en wanneer we ze op hebben nemen we afscheid van Natalie. Met volle buiken kijken we terug op een heel leuke middag! We kwamen op plekken die we zonder een gids niet hadden kunnen vinden, of waar we zonder gids niet naar binnen hadden durven gaan. De gerechten die we aten waren gevarieerd en allemaal lekker. Tenslotte was Natalie een erg leuke gids die veel over het eten en Moskou kon vertellen. Ze nam écht de tijd voor ons!

Wil je nog meer weten over de food tour? Bekijk dan de video die ik maakte voor Miguel en mijn YouTube kanaal Trip Bitten.

Wil je meteen boeken? Klik dan hier.

typisch russisch eten food tour door moskou

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares