verlovingsring

Een verlovingsweekend in plaats van een verlovingsring

Langzaamaan begint het een beetje te wennen, het idee van verloofd te zijn. Het over ‘mijn verloofde’ te hebben in plaats van over mijn vriend wanneer ik met mensen in gesprek ben en het ter sprake komt. Inmiddels is het een maand geleden dat Miguel en ik ons verloofden en beginnen de ideeën van hoe we onze bruiloft willen organiseren te ontstaan. Maar voor ik dáár meer over vertel zal ik je vertellen waarom we besloten geen verlovingsring te nemen.

Een verlovingsweekend in plaats van een verlovingsring

verlovingsring
Foto via Pixabay

Een verlovingsring of niet?

Zoals ik vertelde in de blog waarin ik schreef dat we ons verloofd hebben, wilden we in eerste instantie wél een ring kopen. Het hoort er toch een beetje bij, het maakt het officieel en mensen kunnen zien dat je een ring draagt en dus niet ‘beschikbaar’ bent.
Terwijl we samen door de stad liepen hadden we het over een verlovingsring en over trouwringen en bij elke juwelier die we zagen schrokken we nogal van de prijzen. Ik heb geen idee of dat normale prijzen waren, of dat ringen in China zo duur zijn, maar ik vond het nogal veel geld. Al lopend raakten we, zoals gezegd, in gesprek. Uiteindelijk besloten we om geen ring te kopen, maar om een weekendje weg te gaan.

Voor wie koop je een verlovingsring?

Je koopt, als man zijnde, de ring natuurlijk voor je aanstaande. Bij het aanzoek ‘hoort’ de ring, dat maakt het ‘echt’. Ik plaats de woorden ‘hoort’ en ‘echt’ tussen aanhalingstekens, want wie heeft dat ooit zo bepaald? Waarom zou een aanzoek zonder ringen niet echt zijn?
In mijn ogen is het de maatschappij die dat zo ziet. Zeker in een land als de Verenigde Staten is een huwelijksaanzoek een ‘big thing’ en kun je een ‘ja’ wel vergeten als je van het aanzoek geen groot gebeuren maakt. In Nederland is dat wat minder het geval.
Het is pas heel recent (20e eeuw) dat de verlovingsring haar intrede heeft gedaan. Vroeger werden handschoenen naar de vrouw haar huis gezonden bijvoorbeeld. Tot en met de 19e eeuw kreeg een vrouw vaak een vingerhoed, zeker als men protestants was; zij gaven en kregen liever iets praktisch in plaats van juwelen.

Alleen voor de vrouw

Wanneer je een verlovingsring koopt heeft in principe alleen de vrouw daar wat aan. Ik zou de ring dragen en altijd kunnen zien. Miguel zou er weinig aan hebben, om het maar simpel te zeggen. Hij zou er af en toe een blik op kunnen werpen om hem te bekijken, maar verder niet. In mijn ogen nogal zonde, een verloving is immers iets tussen ons tweeën en niet alleen voor mij. Waarom zou hij dan geld moeten uitgeven aan iets waaraan in principe alleen ik plezier aan zou kunnen hebben?

Dit is mijn motto

Persoonlijk koop ik liever ervaringen en herinneringen dan spullen. Spullen gaan stuk, raak ik kwijt of ik raak er op een bepaald moment op uitgekeken. Ervaringen neemt niemand mij ooit af, die zal ik altijd bij me dragen. Een ervaring heeft in mijn ogen veel meer waarde dan een, in dit geval, een ring.
Beiden vinden we ervaringen belangrijker dan spullen. We zijn niet zo materialistisch ingesteld. We geven ons geld liever uit aan mooie reizen, lekker eten of aan weekendjes weg dan aan de nieuwste iPhone 6, een grote auto of merkkleding.

Budget

En dat geld, dat is niet oneindig. Een ring had ons veel meer gekost dan wat we nu hebben uitgegeven aan een weekend in een fijn hotel. De emotionele waarde is echter veel groter. En dát is wat telt.
Het geld dat we hebben uitgespaard kunnen we gebruiken voor de bruiloft, voor de trouwringen (die willen we wel) of voor een toekomstige reis. In mijn ogen veel belangrijker.

verlovingsring

En jij?

Ik ben heel benieuwd naar hoe jij hier over denkt. Vooral omdat ik denk dat het niet dragen van een verlovingsring best uitzonderlijk is (maar misschien heb ik dat wel helemaal mis). Hecht jij waarde aan een ‘echt’ aanzoek? Waarom wel of niet?
Ik kijk uit naar jullie ideeën!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

18 thoughts on “Een verlovingsweekend in plaats van een verlovingsring”

 1. Volgens mij hadden wij al vriendschapsringen en die hebben we toen omgehouden. We hebben niet speciaal ringen gekocht toen (zijn aanzoek in een luchtballon was ook al romantisch genoeg natuurlijk 😉 ).?ik heb de indruk dat verlovingsringen niet echt een ‘big thing’ is in Nederland.

 2. Helemaal mee eens! Ik vind sowieso dat er rondom trouwerijen de laatste tijd echt iets misgaat. Iedereen probeert elkaar maar te overtreffen. Ik hoor soms bedragen van 25000 euro voor een bruiloft. Come on! Daar gaat het toch helemaal niet om?
  Enrico en ik hebben ons nooit verloofd. Wij hebben wel vaak gedroomd over trouwen en hadden een datum in gedachten. Toevallig kwam die datum goed uit en dus gingen we trouwen. Heel klein, maar het was echt de perfecte dag voor ons. Samen met familie en vrienden en vooral lekker eten. 🙂

  1. Wat?! €25.000,-?!?! Dat is echt idioot veel geld. Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten hoeveel geld je uitgeeft aan je bruiloft, maar wat je zegt; daar gaat het toch niet om?
   Jullie trouwdag klinkt goed, een beetje zoals wij het ook zouden doen.

 3. Wat een interessant stukje over de verlovingsring 🙂 Ik denk dat mijn vriend wel een verlovingsring zou kopen, maar ik heb hem al gezegd dat ik niet zo heel veel waarde hecht aan een verlovingsring. De trouwring is belangrijker. Nu komt er hier nog iets bij kijken, want met een (dure) verlovings- of trouwring in de bus of in het centrum rondlopen is ronduit onverstandig. Mijn collega heeft bijvoorbeeld naar haar werk nooit haar trouwring om, simpelweg omdat dat te gevaarlijk is. Nu wil ik sowieso natuurlijk wel een trouwring, maar ik zal ook die vaak niet omdoen…

  1. Eens, voor ons is de trouwring ook belangrijker.
   Het punt dat je aanhaalt heeft bij ons ook meegespeeld. In de toekomst willen we voor langere tijd op reis en dan wil ik niet een makkelijker doel zijn omdat ik een mooie glimmende ring om mijn vinger heb. Noch wil ik het risico lopen dat ik hem kwijt raak.

 4. Je spreekt over 1 verlovingsring. Maar je kunt toch ook beiden een verlovingsring dragen en na het trouwen doe je deze ring aan je andere hand. Katholieken dragen de verlovingsring rechts en de trouwring links, protestanten net andersom.
  Wij zijn in stilte getrouwd en hebben de verlovingsringen overgeslagen zodat ons huwelijk voor iedereen onverwachts kwam. 😉

 5. GROOT gelijk jij.

  Ik had ook geen verlovingsring. Ik heb wel een trouwring. Ontworpen door Vlam zelf. In het zilver. Geen opsmuk, simpel. Vlam heeft een keren band voor om zijn pols met aan de binnenkant een tekst gegraveerd. Maar we dragen allebei zowel ring als band niet heel veel. De band zit in onze hoofden, we hoeven geen symboliek om dat aan de buitenwereld te tonen.

 6. Ik ben volgens mij een van de weinige meisjes die (bijna) geen sieraden draagt. Af en toe armbandjes, maar bijna nooit een ketting of ringen. Vroeger had ik oorbellen, maar die bleven zo vaak in mijn haar hangen dat ik het nooit meer los kon dragen dus die gaatjes heb ik laten dichtgroeien.. :’)

  Waarschijnlijk zal ik daarom niet snel met een verlovingsring of een trouwring rondlopen, misschien een tatoeage of iets symbolisch. En dan het geld dat we daardoor besparen lekker uitgeven op reis haha! Een bijzonder aanzoek vind ik dan trouwens wel weer belangrijk, besef ik me (eigenlijk nu net pas).

  Wel goed dat jullie dit uitgebreid besproken hebben. Zo’n weekendje weg is wat mij betreft een veel mooiere herinnering dan zo’n verlovingsring. De bruiloft houden jullie in Nederland toch? Al leuke ideeën opgedaan voor jullie big party? 🙂

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie Jessica. En mooi ook dat mijn blog je doet nadenken over wat je zelf zou willen en wat niet.
   De bruiloft gaat in Nederland plaatsvinden, we weten nog niet precies waar.
   En ja, we hebben al ideeën op gedaan, zo leuk! 😀

 7. Ik vind het een prima keuze om geen verlovingsringen te kopen. Wat je zegt, je kunt dat geld beter uitsparen. Wij zijn niet getrouwd, we wonen al 24 jaar samen. Ik wil ook niet trouwen. Dat heeft voor mij geen toegevoegde waarde, alhoewel ik best snap dat mensen het graag doen hoor. Overigens heb ik jarenlang bruiloften gefotografeerd en 25.000 euro is een redelijk ‘normaal’ bedrag voor een (traditionele) bruiloft. Serieus.
  Ik snap ook niet dat mensen er zoveel geld aan uitgeven. Voor dat geld kun je een wereldreis maken!

  1. Wow!! 25.000 euro, dat is écht gekkenwerk! Iedereen bepaalt het natuurlijk zelf, maar ik vind het nogal wat.
   Simone, mag ik je vragen of jullie dan een geregistreerd partnerschap hebben? Ik vraag het omdat wij trouwen (o.a.) doen omdat we dan financieel gezien veel voordelen hebben dingen makkelijker te regelen zijn.

 8. Ik heb het idee dat ik dit gemist heb… Maar nog gefeliciteerd, wat leuk !! Kan me voorstellen dat het een hele omschakeling is van vriend naar verloofde en straks man. Dat lijkt me helemaal wennen. Ik vind het idee van een ring wel mooi, maar die hoeft van mij echt niet heel veel te kosten bij wijze van is er een van 10 euro ook prima. Voor mij zou het meer iets zijn wat me aan het moment en die periode zou herinneren, omdat je een ring voor altijd zou kunnen dragen.

 9. Nogmaals gefeliciteerd echt super leuk nieuws! Ik ben door M. gevraagd en hebben beide een ring om gehad als verlovingsring.. Daarna is het van ons, onze trouwring geworden met de datum erin gegraveerd. Ik heb dus altijd zowel mijn verlovings- als trouwring om. <3 Ben er nog steeds super blij mee aangezien deze ring zeker 2 mooie herinneringen heeft.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares