Hoe het begon: mijn voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express

Het ritmische geluid van de trein ‘kedeng kedeng’, eindeloze vlaktes die aan je voorbij gaan, de zon zien opkomen en ondergaan door het raam van je coupé en cup noedels als lunch en avondeten. Uren in een trein, tijd om spelletjes te spelen en boeken te lezen. Om gesprekken te voeren via Google Translate met Russische militairen, om te staren uit het raam. Dat, en meer, is de Trans Mongolië Express. In dit artikel vertel ik je meer over mijn voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express.

Hoe de Trans Mongolië Express op mijn wishlist kwam en ik besloot de reis te maken

Jaren geleden, toen Peking Express voor het eerst op televisie was wist ik het al. Deze reis, van Moskou naar Beijing, ga ik ooit eens maken. In 2008, toen ik in Finland studeerde proefde ik een klein beetje van deze reis toen ik vanuit Finland met de trein naar Moskou en Sint Petersburg reisde en weer terug. Dat smaakte naar meer! In de jaren nadat ik het Rode Plein en het Hermitage museum in Sint Petersburg zag bleef het bij dromen en verschoof deze reis een beetje naar de achtergrond.

In 2014 schreef ik een ‘Wishlist Trans Siberië‘ blog waarin ik schreef welke routes ik wel of niet zou overwegen. Grappig om terug te lezen hoe ik over de verschillende routes dacht. En om te zien hoe ik op één van de plekken die ik toen noemde inmiddels geweest ben.

In mei (ja, we boekten best last minute) bespraken Miguel en ik waar we deze zomer naar toe zouden willen gaan. Ik was voor een training voor mijn werk al in Londen en het was dan ook logisch om een bestemming in Europa te kiezen. We maakten beiden een lijst met 3 bestemmingen en hadden beiden 2 dezelfde reizen op onze lijst staan; Vietnam en de Trans Mongolië Express. Het duurde niet lang voor we hadden besloten; de Trans Mongolië Express moest het worden!

voorbereidingen voor Trans Mongolie Express

Zelf alles regelen of georganiseerd?

Wanneer je de Trans Mongolië Express (of de Trans Siberië Express) gaat ‘doen’, dan heb je de keuze om alles zelf te regelen of een georganiseerde reis te boeken. Wanneer je besluit alles zelf te regelen koop je zelf alle treinkaartjes, boek je je accommodatie, regel je je visums voor Rusland, Mongolië en China zelf en boek je excursies als je dat wilt. Boek je een georganiseerde reis, dan kun je een reis kiezen die tot in de details voor je geregeld is. Je treinkaartjes worden voor je geregeld, hotels worden geboekt, je wordt meegenomen op stadstours en meer. Kortom; alles wordt voor je geregeld. Jij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je op het juiste tijdstip of de juiste plek bent.
Er kan tussen beide soorten reizen een groot verschil in kosten zitten; wanneer je alles zelf regelt ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je een georganiseerde reis boekt.

In mei besloot ik om de reis in juli te gaan maken. Als snel was het besluit genomen om de reis gedeeltelijk te laten organiseren. Het was 2 maanden voor vertrek, ik was mijn schooljaar aan het afronden en het zou veel tijd en energie kosten om zelf alle treintickets uit te zoeken en te kopen, de hotels te boeken, de visums te regelen enzovoort. Na een klein beetje onderzoek gedaan te hebben kwam ik bij Tiara Tours uit. Daar boekte ik de budget reis ‘Trans Mongolië Express Budget’ waarna ik er extra’s bij kocht om zo een reis samen te stellen die paste bij de tijd en de wensen die ik had.

voorbereidingen voor Trans Mongolie Express

Het aanvragen van visums voor Rusland en Mongolië

Nadat de boeking rond was kon ik aan de slag met de overige voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express; het aanvragen van mijn visums en andere papieren. Als je wilt kun je dit via een visumbureau doen; je levert alle benodigde papieren aan en zij doen de aanvraag vervolgens voor je. Soms kan dit allemaal per post, wat een voordeligere optie kan zijn wanneer je niet in de buurt van de ambassades of visumcentrums woont.
Hoewel ik bij een Nederlandse organisatie boekte, kon ik mijn visums niet in Nederland aanvragen; ik woon immers in Beijing. Mijn visums voor Rusland en Mongolië vroeg ik dan ook daar, en zelf, aan.

voorbereidingen voor Trans Mongolie Express

Visum voor Rusland aanvragen

Voor een reis door Rusland heb je een visum nodig dat je zelf kunt aanvragen. Veel mensen vrezen een beetje voor het aanvragen van een visum voor Rusland, maar het is niet al te moeilijk (ik denk dat een visum voor China lastiger is). Ik vulde online een visumformulier in waarin ik een aantal vragen over mijn reis moest beantwoorden. Dit formulier printte ik uit en samen met de reserveringen van mijn accommodatie, een in- en uitreisbewijs, een officiële uitnodiging van Rusland, een verklaring van mijn verzekering en pasfoto’s vroeg ik bij het Russisch visumcentrum mijn visum aan. De aanvraag van mijn visum duurde 10 werkdagen. De kosten van het visum kunnen verschillen per land waar je het aanvraagt, maar houd rekening met zo’n €60,00.

Visum voor Mongolië aanvragen

Het aanvragen van mijn visum voor Mongolië deed ik ook in Beijing, bij de ambassade van Mongolië. Ze zijn maar beperkt open én er staan vaak lange rijen waardoor ik een tweede keer terug moest komen om mijn aanvraag in te dienen. De aanvraag voor dit visum was vrij simpel; ik vulde het aanvraagformulier in, leverde een foto aan en 5 dagen later kon ik mijn visum afhalen.
Het visum voor Mongolië was voor mij goedkoper dan het visum voor Rusland, ik betaalde ongeveer €30,-. Ook voor een Mongools visum verschillen de prijzen afhankelijk van waar je het aanvraagt. Laat je je visum door een visumbureau aanvragen dan betaal je uiteraard commissie.

Houd er rekening mee dat je ook een visum voor China moet aanvragen. Over het aanvragen van het Chinese visum schrijf ik niet omdat ik zelf in China woon en over een verblijfsvergunning beschik.

De Trans Mongolië Express – de routes

Er zijn verschillende routes die je kunt nemen, allemaal beginnen ze in Moskou en tot aan (ongeveer) Irkoetsk zijn ze vrijwel hetzelfde. Vanaf daar gaan de treinen in verschillende richtingen. Er zijn in principe 3 routes; de Trans Siberië, die je naar Vladivostok brengt, de Trans Mongolië waarbij je door Mongolië reist en in Beijing eindigt, en de Trans Mantsjoerije waarbij je alleen door Rusland en China reist.

Aangezien ik in Beijing woon besloot ik de Trans Mongolië Express te doen (die je ook de Trans Siberië Express kunt noemen want hij gaat voor een groot deel door Siberië). Hoe lang mijn reis duurde en waar ik precies stopte komt in een ander artikel uitgebreid aan bod.

Zou jij deze reis willen maken?

Mocht je vragen hebben, laat het weten in een reactie en ik beantwoord ze in één van de volgende blogs over de Trans Mongolië Express!

voorbereidingen voor Trans Mongolie Express

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Hoe het begon: mijn voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express”

 1. Jeej, leuk om te lezen! Ik ben erg benieuwd hoe de reis jullie bevallen is en welke stops jullie gemaakt hebben 🙂 Ik kijk dus uit naar je volgende blog!

  1. De reis was echt heel bijzonder! De volgende blog komt woensdag online, dan vertel ik waar we allemaal gestopt zijn (ik deel het exacte dagschema).

 2. Wow, dat ijkt me een geweldige reis. Ik weet dat de oudste hier veel stress had van het aanvragen van het visum voor Zuid-Afrika. Dat duurde ook ruim twee maanden, maar gelukkig kwam het goed.

  1. Het was een geweldige reis! Onvoorstelbaar dat je zo lang in de trein kunt zitten en dan nog niet aan de andere kant van het land bent.
   2 maanden?! Dat is echt heel lang! Gelukkig ging het hier wel wat sneller. Is maar goed ook, anders hadden we niet kunnen gaan.

  1. Er komen heel veel delen! 🙂 In de volgende blog vertel ik je welke route ik precies heb afgelegd en in de blogs daarna zal ik vertellen wat ik in de verschillende steden heb gedaan.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares