budget Parijs stedentrip naar Parijs

Wonen in China: het betalen van je rekeningen

Bijna alles lijkt hier in China net even anders te gaan dan in Nederland. Het wonen in China kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Zelfs van zoiets simpels als het betalen van je rekeningen heeft men hier in China (voor ons buitenlanders) iets moeilijks gemaakt.

De huur

Met een beetje geluk hoef je niet zelf de huur voor je appartement te betalen, maar betaalt je werkgever dit voor je. Wanneer je werkt als leerkracht Engels dan regelt je werkgever waarschijnlijk een woning voor je. Tot op heden heb ik altijd een appartement gekregen van mijn werkgever (3 keer). Twee keer een appartement in de buurt van de school, eenmaal een woning op het terrein van de universiteit. Je mag bijna van je werkgever verwachten dat ze voor huisvesting zorgen. Doen ze dat niet, probeer dan in elk geval een zogenaamde ‘housing allowance’ (een soort huurtoeslag) te krijgen van je school.

Sommige werkgevers betalen ook de overige kosten voor het appartement voor je, anderen laten je zelf de rekeningen voor water, gas, elektriciteit en het internet betalen. Mijn huidige werkgever betaalt alleen de huur, ik moet zelf de rekeningen voor het water, electriciteit en het internet betalen.

Wanneer je niet voor een school werkt maar voor een (commercieel) bedrijf zul je waarschijnlijk zelf je appartement moeten zoeken en betalen.

wonen in China betalen van je rekeningen

Elektriciteit

Mijn huidige werkgever betaalt zoals gezegd alleen de huur voor mij. Ik mag zelf de electiriciteit betalen. In Nederland gaat dit gemakkelijk; via (vaak) een automatische incasso betaal je elke maand je rekening. Vaak een vast bedrag dat is gebaseerd op het voorgaande jaar.

Hier in China gaat het er ietwat anders aan toe. Elke maand vind ik mijn elektriciteitsrekening met een plakbandje op mijn brievenbus geplakt. Samen met de rekeningen van de andere flatbewoners. Automatische incasso’s kent men hier niet echt. Ik moet naar ‘Stategrid’ met mijn rekening en contant geld. Ik kan het hele bedrag exact betalen of meer. Wanneer ik meer betaal bouw ik een tegoed op en hoef ik de volgende maand niet langs te gaan. Betaal je niet snel genoeg, dan krijg je een herinnering. Kom je daarna nog niet langs met je rekening, dan staan er de eerstvolgende zaterdag mannen om half 8 op je deur te bonken en te dreigen dat ze de elektriciteit af gaan sluiten.
Dit is niet de enige manier overigens. In Beijing moet ik zelf in de gaten hoeveel elektriciteit ik nog heb. Buiten mijn appartement hangt een meter en daarop kan ik precies zien (in zowel Watt als RMB) hoeveel ik nog heb. Ben ik te laat, dan is de elektriciteit op en zit ik in het donker en zonder warm water.

Het water

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik niet precies weet hoe dit gaat. Soms staat er ineens iemand aan de deur die de stand van de watermeter wil opnemen. Dit laten we dan maar toe. Een paar dagen later staat er vervolgens iemand anders aan de deur met wat vermoedelijk de rekening is. Mensen hebben echter geen officiële legitimatie bij zich, dus het kan zomaar iedereen zijn. Gelukkig zijn er dan de Chinese vrienden die te hulp kunnen schieten.

Het internet

In veel landen koop je een pakket met daarin een telefoonverbinding, televisie en internet. De meeste mensen kopen een pakket en betalen vervolgens een vaste prijs per maand voor deze diensten. Woon je in China, dan kun je dit wel op je buik schrijven. Elke maand (op hetzelfde moment wanneer ik de elektriciteitsrekening ga betalen), ga ik richting een winkel van de China Telecom en betaal daar onze Internetrekening. Ik geef hen het nummer van onze vaste lijn, betaal 120RMB en kan vervolgens weer een maand internetten. Betaal je niet, dan heb je geen internet.

Het gaat dus compleet anders dan in Nederland.

Woon je ook in het buitenland? Hoe gaat het betalen van rekeningen daar?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares