China Noord-China Reizen in China

Tempels, Gebedsmolens en Regen in Wutai Shan

wutai shan bezoeken

Wutai Shan, ik had me er zo op verheugd. Groene bergen waar ik zou kijken, schattige wolkjes die zouden zweven door de lucht en monniken die rond zouden lopen bij de vele tempels. Helaas vielen die plannen letterlijk in het water. Bij aankomst op één van China’s heilige bergen viel de regen namelijk met bakken uit de hemel.

Wutai Shan – Tempels, gebedsmolens en regen

wutai shan

Regen & Onweer. Ik wil niet

Na een lange busrit rol ik enigszins vermoeid en verreisd uit de bus. De rit van Pingyao naar Wutai Shan is al niet de kortste en doordat we een tijd stil stonden hebben we vertraging opgelopen. Door de lange rit en de vele wolken die in de bergen hangen is mijn humeur al niet al te best. Wanneer ik vervolgens uitstap en het vijf minuten later begint te hozen spoelt het laatste restje goede humeur dan ook het riool in, samen met de liters water die uit de hemel komen vallen.

We lunchen, luisteren naar toespraken, ik drink nog maar eens een glaasje baijiu (voor de guanxi), en schrik me een ongeluk wanneer het hoofd van de county me vertelt dat er in mei nog sneeuw viel op de plek waar we nu zijn. Say what?! In mei is het zomer, dan horen er ijsjes uit de lucht te vallen, geen sneeuw.

Na de lunch ga ik terug naar m’n kamer. Inmiddels is het ook gaan onweren en zie ik een bezoek aan Wutai Shan écht niet zitten. Behalve dat ik niet nat wil regenen heb ik ook geen zin om, als langste van de groep, als bliksemafleider te fungeren.

wutai shan

Tempels & gebedsmolens

Na lang wikken en wegen is de organisatie er ook van overtuigd dat het niet veilig én zinloos is om de bergen in te gaan. In plaats daarvan zullen we een aantal tempels bezoeken die rondom de berg staan.
Zoals het gaat met grote groepen verspreiden de mensen zich al snel over het tempelcomplex. Door de regen heen probeer ik me langs Boeddhabeelden en gebedsmolens te manoeuvreren: het is verrassend genoeg nog best druk op deze druiligere middag.

Ik loop soms met de gids op, soms een stuk alleen om me dan weer aan te sluiten bij anderen. Mijn grote camera blijft veilig weggestopt in mijn rugtas, ik wil het risico niet nemen dat er water inkomt. Foto’s maak ik daarom met mijn telefoon en dat gaat gelukkig prima.

wutai shan

Op een bepaald moment loop ik richting de gebedsmolens. De tempel waar ik dan ben is stiller en rustiger dan de voorgaande. Het regent nog altijd en monniken zitten binnen. Ze chanten, zeggen gebeden op. Met de regen op de achtergrond lijkt het extra bijzonder te worden om ze daar zo te zien zitten en horen. Het monotone ritme en geluid werken rustgevend.
Zo rustgevend dat mijn gedachten wegdrijven, al starend naar de gebedsmolens. En die gedachten gaan zo ver weg dat ik niet merk dat ik al ruim een kwartier naar de molens aan het kijken ben. Noch merk ik dat de rest van de groep al verder is gegaan.

Terug op aarde

Wanneer ik uit mijn droomwereld ontwaak is het niet alleen gestopt met regenen, mijn reisgenoten zijn ook verdwenen. Waar ik ook kijk, ik zie ze nergens. Help, ze zijn zonder mij verder gegaan! Ik loop naar de in- / uitgang in de hoop ze daar te treffen, maar helaas. Niemand. Er zijn twee routes die ik kan nemen, maar omdat ik werkelijk geen idee heb welke kant iedereen op gegaan is besluit ik op dezelfde plek te blijven. Ik probeer te bellen, maar omdat ik een Beijing-nummer heb en in Shanxi ben gaat dat niet. Op miraculeuze weet mijn telefoon echter een wifi-signaal op te pakken en kan ik via wechat in contact komen met wat mensen. Ze zijn niet ver en als ik na hun aanwijzingen de uitgang doorkom kan ik ze in de verte zien. Zo snel als ik kan haast ik me door de regen naar ze toe. Hoewel ik het nooit erg vind om alleen te reizen is het toch fijn weer bij de groep te zijn.

wutai sha

Terug naar Wutai Shan

Deze kennismaking met één van China’s 4 heilige bergen was op het moment en achteraf echt niet wat ik er van had verwacht. Ik had gehoopt op een blauwe lucht, op z’n minst op dróóg weer, maar helaas. Verder had ik het geweldig gevonden écht deze bijzondere berg op te kunnen, te kunnen hiken en mijn longen met frisse lucht te kunnen vullen.
Ik hoop dan ook ooit nog eens terug te gaan en die ervaringen wel te hebben en er een echte outdoor ervaring van te maken.

Ik bezocht Wutai Shan op uitnodiging van het toerismebureau van Shanxi en China Daily.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

wutai shan

You Might Also Like

11 Comments

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  23 September, 2015 at 12:44 PM

  Mooi zeg, die foto bovenaan de trap!

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  23 September, 2015 at 2:44 PM

  Ondanks het weer toch nog bijzondere plaatjes opgeleverd! Ik ben als de dood voor omweer haha. Die tempels zijn echt zó mooi. Kan me helemaal voorstellen dat je jezelf even aan het verliezen was 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 September, 2015 at 2:49 PM

   Heb je mijn Facebookpost gezien met de bekendmaking van de winactie? Je móet echt even kijken! 🙂 *hint*

   • Yvonne
    Reply
    Sabine
    23 September, 2015 at 2:50 PM

    Uhh nee… hahaha…. ga even kijken METEEN!! :p

   • Yvonne
    Reply
    Sabine
    23 September, 2015 at 2:55 PM

    Echt Yvon wat superleuk!!!! Dankjewel!!! Ik ga je het adres van mijn ouders sturen!

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  23 September, 2015 at 3:19 PM

  Mooie foto’s. Wel jammer dan het rotweer zeg. Ooo en die trap! Een hele beklimming.

  Ik probeer het bloggen ook weer wat op te maken. Nu overal een beetje bijlezen en ook zelf weer iets online gezet 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 September, 2015 at 9:01 AM

   Leuk dat je ook weer wat gaat bloggen. Nu de zomer voorbij is, zit je weer binnen, dus dan type je sneller een blogje. Ik ga kijken!

 • Yvonne
  Reply
  Jacoline
  23 September, 2015 at 5:52 PM

  Wat een bijzondere reis! Ik ben zelf ook in China geweest maar helaas niet Wutai Shan kunnen bezoeken. Als ik het zo lees, is dat wel echt een aanrader? Ik ben wel in Tibet geweest en ook erg geinteresseerd in boeddisme. Is dit een bezoek die daar zeker een mooie aanvulling op is? Ga in ieder geval nog even genieten van je mooie foto’s! Groetjes Jacoline

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 September, 2015 at 8:42 AM

   Hoi Jacoline, bedankt voor je reactie!
   Wutai Shan vind ik wel een aanrader, zeker in combinatie met Pingyao, de Yungang Grotten en het hangende klooster.
   Tibet, daar ben ik nog niet geweest, zou er heel graag eens heen willen, het lijkt me erg bijzonder. Wat heb je nog meer gezien in China?

   • Yvonne
    Reply
    Jacoline
    25 September, 2015 at 11:44 AM

    Tibet is erg bijzonder, vooral het verha erachter. Je voelt de onderdrukking. In China heb ik een individuele rondreis gemaakt van Beijing naar Pingyao, Xi’an, Chengdu, Lijian, Dali en eindigend in Kunming. We waren erg verrast door de mensen en vooral het eten! En er is nog zoveel meer te zien, dus China staat zeker nog op mijn lijstje om terug te gaan 🙂

    • Yvonne
     Reply
     Yvonne
     28 September, 2015 at 3:39 PM

     Dat is een mooie route! In 2011 heb ik ongeveer dezelfde route gedaan. 🙂

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares