doen in hainan

8 x Doen in Hainan ~ van Parasailen tot Hiken in de Jungle

Voor mijn reis naar Hainan had ik een vrij beperkt beeld van het eiland. Ik kende het eiland vooral van de stranden, het tropische klimaat en van al het fruit dat er vandaan komt. Dat je er regenwoud vindt en dat het eiland behoorlijke bergen heeft wist ik niet, daar kwam ik pas achter tijdens mijn voorbereidingen. Tijdens de reis zelf zag ik pas écht hoe veelzijdig Hainan is en dat je ontzettend veel kunt doen in Hainan. Er zijn talloze bezienswaardigheden in Hainan en ik laat je de hoogtepunten zien.

Doen in Hainan

Behalve op het strand liggen, af en toe de zee in rennen en nippen aan je fruitcocktail kun je nog veel meer doen in Hainan. Ik vertel je 8 dingen die je kunt doen en waarvan ik vind dat je ze niet mag overslaan bij een bezoek aan Hainan.

1.  Haikou Mangrove Forest

Het Haikou Mangrove Forest vind je in de haven van Dongzhai in Haikou en is één van de mooiste en meest unieke plekken op Hainan. De mangroves zijn enorm en beslaan in totaal zo’n 4000 km² en worden gevormd door een zestal rivieren. Door de manier waarop de bomen in het water groeien en door de locatie van het bos is het een geweldige plek voor vogels en andere dieren om zich te vestigen. Tijdens mijn wandeling door het park zag ik verschillende vogels en vlinders, zij maken het park nóg wat mooier.

doen in hainan

2. Wugong Tempel (Tempel van de 5 Goden)

De Wugong Tempel dankt haar naam aan de 5 ambtenaren die ooit als straf naar Hainan verbannen werden. In de Tang en Song dynastie werd Hainan nog beschouwd als een onaangename plek, waardoor het als zware straf beschouwd werd wanneer je hier heen gestuurd werd.
Hoewel ze niet in de tempel zelf leefden, is de tempel de belangrijkste plek op het eiland waar ze geëerd worden. Een beetje vreemd dat de bevolking op Hainan ze een tempel heeft geschonken terwijl het vasteland ze verbande is het wel, of niet? De mannen leefden echter een redelijk normaal leven op het eiland en zetten zich voor het eiland en haar inwoners in, waardoor ze een belangrijke rol kregen. Een aantal van de ambtenaren droeg zelfs zo veel bij aan Hainan dat ze na een bepaalde tijd terug mochten naar het vasteland.

De tempel bestaat uit verschillende gebouwen en is nu vooral een plaats waar mensen komen voor rust en stilte.

3. Genieten op het mooie Boundary Eiland

Iets dat je zeker moet doen in Hainan is één van haar mooie stranden bezoeken. De mooiste stranden van China vind je namelijk in Hainan. Dalian kent ook wel stranden, maar een strand zoals je dat op Boundary Eiland vindt is vele malen mooier. Je kunt er heerlijk op een bedje liggen in de zon, vlak aan het water, dat helder blauw is. Als je wilt doe je een middag helemaal niets, maar als je toch liever actief bent kan dat ook.

doen in hainan

Huur een waterscooter om over het water racen met je haren wapperend in de wind en wat meer te zijn dan alleen het strand, of stap op een boot om je vervolgens door de wind mee te laten nemen de lucht in aan een groot zeil. Het parasailen vond ik een geweldige ervaring; hangend boven het water, de warme zonnestralen op mijn gezicht en genietend van het prachtige uitzicht was super! Verder kun je op Boundary Eiland op een zeilschip stappen voor een zeiltocht of om je mee te nemen naar een rustige plek om een mooie duik te gaan maken.

4. De jungle verkennen in Yanoda Tropical Rainforest Park

Met een enthousiast ‘Ya-No-Da” (wat zowel ‘welkom’ als ‘1,2,3’ betekent)) word je verwelkomd wanneer je het Yanoda Tropical Rainforest Park binnenstapt. Probeer doelbewust te verdwalen in dit grote park om zo weg te kunnen komen van de vele andere bezoekers (dit geldt voornamelijk wanneer je in het hoogseizoen reist) die dit park bezoeken.
Zoals op veel toeristische plekken in China het geval is, word je ook in het Yanoda Park met een bus naar een bepaalde plek gebracht. Vanaf daar zijn er verschillende routes die je kunt lopen om zo een deel van het park te verkennen. Loop zeker langs de uitkijkpunten die je een spectaculair uitzicht over de omgeving en de jungle zullen geven.
Net zoals het Boudary Eiland doet biedt ook het Yanoda Tropical Rainforst Park meer aan dan alleen het verkennen van het park. Je kunt er behalve wandelen ook kamperen en ziplinen.

5. De historische Qilou Straat

Voor veel mensen is de historische Qilou Straat één van de hoogtepunten van Hainan. De Qilou Straat vind je in Haikou en is één van de oudste straten van de stad. Het Sipai gebouw bijvoorbeeld is zo’n 600 jaar oud, en is het oudste pand in deze straat. De woningen zijn een mix van Europese en Aziatische architectuur en er zijn zelfs Arabische en Indiase elementen in te zien.
Wandel door de oude straten en ga in terug in de tijd van handelaren, ambtenaren en andere hoge functionarissen. Struin door de vele winkeltjes op zoek naar dat ene leuke souvenirtje of ga een cafeetje in en doe je tegoed aan een heerlijk lokaal dessert, gemaakt van mango & kokosnoot.

doen in hainan

6. Verwonder je over Guan Yin Boedhha in Nanshan Tempel Park

Op nummer 6 in de lijst van wat je moet doen in Hainan staat het Nanshan Tempel Park. Dit boeddhistische park ligt op zo’n 35 kilometer van Sanya en bezoek je het beste als dagtrip. Niet alleen omdat het park zo’n 40.000m² beslaat, maar vooral omdat er veel te zien is. Het belangrijkste en meest indrukwekkende deel van het park is Guan Yin Boedhha. Een beeld van 108 meter hoger (hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York) met drie gezichten. Eén gezicht kijkt over het land uit en beschermt zo China, de andere gezichten kijken over het water uit en beschermen zo de rest van de wereld. De manier waarop de pier en het beeld gebouwd zijn, is erg goed voor de fengshui, hierdoor mogen vliegtuigen niet te dicht langs het gebied vliegen. Zouden ze dat wel doen, dan zou de fengshui verstoord worden.
Behalve je verwonderen over Guan Yin (en de talloze boeddhabeelden binnen in haar), is het de moeite waar om te gaan eten in één van de vegetarische restaurants en één van de vele andere tempels te bezoeken.
Voor het mooiste en rustigste zicht op Guan Yin ga je naar het strandje dat zich (wanneer je Guan Yin aankijkt) rechts van je bevindt.

7. Een 360° uitzicht in het Yalong Bay Tropical Paradise Park

Yalong Bay Tropical Paradise Park wordt vooral door Chinese toeristen bezocht die één van de filmlocaties van “非誠勿擾” (Fēichéng Wùrǎ0 / If You Are The One) willen zien. Deze locatie bevindt zich namelijk in het park en is door de film enorm beroemd en populair geworden. Vooral onder stelletjes die hun trouwfoto’s laten maken is het een gewilde plek.
Het is leuk om even te kijken bij de fotosessies, maar niet te lang want dit park heeft zoveel meer te bieden. Waag je aan de touwbrug die van de ene berg naar een andere berg gaat en loop hoog boven de bomen om het prachtige uitzicht over Yalong Bay te aanschouwen. Nadat je hartslag weer wat naar beneden is (want die touwbrug is bést spannend) neem je één van de golfkarretjes naar de beste plek van het park; het 360° platform waar je werkelijk een adembenemend uitzicht hebt over het park en de diverse baaien die aan de randen van het eiland liggen.

doen in hainan

8. Barbecueën op de Night Market in Haikou

Eén van de belangrijkste aspecten van het maken van een reis is de eetcultuur van een land leren kennen. In Hainan kun je dat op veel verschillende plekken doen, maar één van de betere plaatsen daarvoor is de Night Market in Haikou (海甸五西路 – 人民大道). Elke avond, vanaf een uurtje of 8, gaat avondmarkt open en kun je je te goed doen aan al het heerlijke eten dat de kleine kraampjes voor je bereiden. Loop langs de kraampjes, kies je favoriet en bestel verse oesters of garnalen, haal je vitaminen uit een aubergine en zoek vervolgens een tafel op waar niet veel later je diner uitgeserveerd zal worden.
De markt is populair onder de lokale bewoners en is hierdoor een goede plek voor wie van ‘going local’ houdt. Oh, en vergeet niet om als toetje ‘gebakken ijs’ van vers fruit te bestellen!

Bekijk ook het filmpje met daarin (meer dan 8) de leukste dingen om te doen in Hainan.

 

Als je mocht kiezen, wat zou jij dan doen in Hainan?

doen in hainan

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “8 x Doen in Hainan ~ van Parasailen tot Hiken in de Jungle”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares