Beijing corona-uitbraak

Beijing Update – Was de tweede corona-uitbraak echt zo groot?

We zijn ruim halverwege in 2020 en er is hier in Beijing de afgelopen weken weer genoeg gebeurd. Op werkgebied, persoonlijk vlak én natuurlijk op coronagebied. Een maand geleden ging het al weer een tijd goed in Beijing, er waren weken aaneen geen nieuwe gevallen bijgekomen, er werd terug geschaald op de veiligheidsschaal en we hoefden op straat geen mondkapje meer te dragen. Leerlingen mochten zelfs weer naar school! Allemaal heel positief, tot er weer iemand besmet raakte en er een nieuwe corona-uitbraak leek te zijn.

Voorbereidingen – terug naar school

Gedurende de maand juni is mijn school erg druk geweest met voorbereidingen om een aantal leerlingen terug naar school te laten komen. Er moest van alles gebeuren. Zo kregen we een checkpoint bij de ingang van de school waar iedereen zijn / haar temperatuur opgemeten moest worden. Er werden om elke meter lijnen op de grond geplakt zodat iedereen een meter afstand kon houden en er waren speciale looproutes door de school zodat leerkrachten en leerlingen van verschillende jaargroepen elkaar niet konden kruisen. Er werd nog veel meer gedaan, maar dat is te veel om op te noemen. Uiteindelijk kwam er speciale groep mensen langs om de school te keuren en werd alles goedgekeurd!

Ik deelde mijn ervaringen met online lesgeven hier.

Iedereen was zo blij! Niet alleen omdat we de keuring goed doorstaan hadden, maar ook omdat er eindelijk, na 5 maanden, weer kinderen in school zouden zijn!

scholen weer open na corona
Op maandag dat er leerlingen mochten komen kwam grade 5 (groep 7), op dinsdag kwam grade 4 en op woensdag kwamen beide groepen. Voor grades 1, 2, en 3 was er toen nog niets bekend. Gelukkig kwam dat al snel; op donderdag hoorden we dat de overige groepen op maandag mochten komen.
Op vrijdag hoorden we over de nieuwe besmetting, die, zo zou al snel blijken, van de Xinfadi Markt afkomstig was. Voor mij was het toen al wel duidelijk; ik zou mijn leerlingen niet meer zien voor het einde van het schooljaar. Uiteindelijk werd op bekend gemaakt dat alle scholen weer dicht gingen en leerlingen weer online les zouden krijgen.

Toen Beijing weer enigszins normaal werd.

Help! Een tweede uitbraak!

Al vrij snel nadat er meerdere besmettingen geïdentificeerd waren kreeg ik verontrustende berichten; was Beijing weer in lockdown? Hoe erg is het daar? Ook in de media zag en las ik veel berichten die, naar mijn idee, echt overdreven waren.

Beijing corora-uitbraak
Een heel lange rij voor de supermarkt. Vooral oudere mensen sloegen massaal groenten en fruit in.

Ja, er waren nieuwe besmettingen, maar om het nou een uitbraak te noemen? Op het moment dat er nieuwe gevallen in Beijing bijkwamen gaf het RIVM in Nederland nog dagelijkse updates en er kwamen in Nederland op dat moment nog een paar dagen meer nieuwe gevallen bij dan hier in Beijing. Over perspectief gesproken…

Ingrijpende maatregelen en lockdown?

Naar mijn idee leek het vooral heel heftig omdat er ingrijpende maatregelen genomen werden. De markt werd gesloten en iedereen die op de markt was geweest werd getraceerd (via hun telefoon), moest in quarantaine en werd getest. Van bekenden heb ik gehoord dat vrienden van hen, die alleen maar langs de markt waren gereden, 2 weken in quarantaine moesten. Bij zo’n quarantaine wordt dan meestal een apparaatje op je deur gemaakt dat in de gaten houdt of je daadwerkelijk binnen blijft of niet.
Beijing is de hoofdstad en natuurlijk zal de regering er alles aan doen (en heeft er alles aan gedaan) om een tweede Wuhan te voorkomen. Ja, dat ging met ingrijpende maatregelen, maar die maatregelen zijn wel effectief gebleken.

Beijing corona-uitbraak
Mensen staan in de rij om getest te worden en cafeetjes zijn tijdelijk gesloten.

Zoals gezegd moesten veel mensen in quarantaine. Sommige buurten in de stad, met relatief veel besmettingen (let wel, er waren de afgelopen maand zo’n 400 nieuwe besmettingen in Beijing) werden als ‘high risk’ aangemerkt en werden afgesloten. De Xinfadi markt is (of was) de grootste markt in Beijing en heel veel restaurants kwamen hier om hun voorraden te halen. Aangezien de eerste besmetting naar de markt kon worden teruggeleid moesten alle medewerkers van heel veel restaurants getest worden. Later moesten medewerkers van kap- en nagelsalons ook getest worden. Tenslotte begon de stad met het gratis testen van haar bewoners en testte men in korte tijd miljoenen mensen.

Er waren wellicht lokale lockdowns, maar van een algehele lockdown in Beijing was (en is) absoluut geen sprake. Restaurants zijn open gebleven, net zoals kapsalons, cafeetjes, winkelcentra en andere plekken. In het openbaar dien je nog altijd een mondkapje te dragen, maar pakketjes van Taobao en mijn bestelde eten worden gewoon tot aan mijn deur gebracht (dat was vanaf januari tot en met april niet zo).

Nuo Hotel in Beijing Spa
Gelukkig was deze spa in het Nuo Hotel open én ze hadden een heel goede deal.

Huidige situatie

Juli is inmiddels halverwege en volgens de officiële getallen zijn er de afgelopen 5 dagen geen nieuwe, lokale besmettingen bijgekomen in Beijing. Het gaat dus weer de goede kant op!
Er zijn echter nog altijd veel maatregelen van kracht. Op straat en in het openbaar vervoer dien je een mondkapje te dragen en wanneer je naar een restaurant, café, winkelcentrum of park gaat mag je alleen naar binnen wanneer je een groen scherm hebt op je health kit app of wanneer je je registreert met je telefoonnummer en identiteitskaart.

Reizen binnen China is, voor wie in Beijing woont, bijna niet te doen. Veel provincies eisen dat je 2 weken in quarantaine gaat wanneer je uit Beijing komt en wanneer je met het vliegtuig wilt reizen dien je een negatieve Covid-test te kunnen laten zien. Wie wel er nou een weekje weg als je bij aankomst 2 weken in quarantaine moet? Het zou niet eens kunnen!
Voor mij betekent dit dat ik de komende weken (ik heb zomervakantie) vooral thuis zal zijn. Ik denk dat ik de komende weken zoveel mogelijk verschillende koffietentjes ga bezoeken, blogs ga schrijven (er is best wel wat te vertellen) en veel ga lezen. Veel andere opties heb ik immers niet…

leuke cafeetjes in Beijing

Eerdere blogs / vlogs over de situatie in Beijing

Mocht je willen teruglezen of kijken hoe het afgelopen half jaar hier in Beijing geweest is, dan kun je de onderstaande blogs of vlogs nog eens teruglezen en -kijken.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

5 thoughts on “Beijing Update – Was de tweede corona-uitbraak echt zo groot?”

  1. Fijn om weer even bijgepraat te worden. In Maputo (Mozambique) zijn de scholen dicht, mondkapjes verplicht in OV en winkels, straatverkoop is verkoop verboden. Vliegveld en grenzen al maanden dicht (behalve voor noodsituaties = humanitaire vluchten).

  2. Jeetje, best pittig hoeveel er afgesloten word. En dat voor 400 besmettingen terwijl hier in een week al meer dan het dubbele is. Maar ik zou me er wel een stuk beter bij voelen als het zo grondig aangepakt wordt. Better safe than sorry… Fijne vakantie Yvon!

  3. Test is niet eens geschikt voor doeleinde en positieve test is geen zogenaamde besmetting. Kwestie van hoe meer je test, hoe meer positieve uitslagen er tussen zitten. Besmettingstheorie toch al een fabel. Als het om besmetting zou gaan, zou deze als een lopend vuurtje gaan en was in een mum van tijd een heel land besmet. Ziek worden komt door andere factoren. Een virus leeft niet en valt ook niet aan. Gaat dan ook om de Great Reset versus de Great Awakening.
    Overheden geven geen fuck om je gezondheid. Juist door de maatregelen zijn veel mensen in de problemen gekomen en soms ook gestorven. Denk aan ouderen die hebben zitten weg te kwijnen in hun kamertje, in zorginstellingen, verstoken van sociale contacten en die achteruit gegaan zijn in gezondheid, soms niet meer wilden eten, zich soms doodgehongerd hebben. Anderen die geen andere uitweg zagen dan uit het leven te stappen. Zou ook te denken moeten geven dat de regeltjes van oudsher alleen gelden voor het gepeupel. Zat beelden van machthebbers en media die zich niet aan de regeltjes hielden. Veel mensen kunnen ook niet eens afstand houden vanwege werk. Denk aan verkoopsters bij een bakker die achter de toonbank rakelings langs elkaar lopen.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares