Onlangs uitte ik mijn ongenoegen op Twitter over het feit dat ik nóg geen duidelijkheid heb over wanneer de eerstvolgende vakantie hier in China precies gaat plaatsvinden. Daarop kreeg ik reacties van mensen die zich afvroegen hoe dat precies zit en vandaar dat ik nu deze blog aan het tikken ben. Ik ga proberen uit te leggen hoe het met de vakanties en de Chinese feestdagen hier in China zit.
Chinese Feestdagen & de Maankalender
Zoals je wellicht weet gebruikt men in China, naast de Gregoriaanse kalender, ook de maankalender. In het dagelijkse leven worden dezelfde maanden gebruikt als die er in Nederland gebruikt worden. Voor de Chinese feestdagen gebruikt men de maankalender. Dit betekent dat feestdagen nooit op dezelfde datum vallen.
Simpel voorbeeld: in Nederland valt kerstmis altijd op 25 en 26 december. Dat deed het in 1957 en dat zal het naar alle waarschijnlijkheid nog altijd doen in 2037. In China valt Chinees nieuwjaar altijd op een andere datum (maar wel tussen 21 januari en 20 februari,vanwege de stad van de maan). Dit jaar was het nieuwjaar laat, op 19 februari. In 2016 valt het Chinees Nieuwjaar op 8 februari; dan zal het jaar van de aap beginnen.
Het is niet moeilijk om met wat rekenwerk te bepalen wanneer bepaalde feestdagen zullen zijn. De meeste belangrijke feestdagen zijn gebaseerd op de stand van de maan en die kun je simpel uitrekenen.
De datum is bekend maar niets is zeker
Het duurt niet lang meer voor de tweede grote vakantie in China voor de deur staat. De eerste week van oktober staat in het teken van ‘National Day’ en de meeste Chinezen hebben dan een week vrij. Dit is voor hun dé tijd om naar huis te gaan en familie te bezoeken of om wat van het land te zien. Voor niet-Chinezen is het dé tijd om weg te blijven uit China. Het is een compleet gekkenhuis! Ik raad het dan ook altijd af om tijdens Chinese feestdagen te reizen (klik op de link om te lezen maar vooral zien waarom).
De eerste week van oktober is iedereen dus vrij. Wij willen graag weg, dachten er over om 2 weken naar de zon te gaan en even écht vakantie te hebben door lekker niets te doen, mocktails te drinken, een boek te lezen en te ontspannen. Helaas kunnen we nog niet boeken omdat de vakantiedagen nog niet zeker zijn.
Elk jaar is deze vakantie (de uitzondering, die dus niet op de maankalender gebaseerd is) in principe van 1 tot 7 oktober. Je zou dus kunnen zeggen dat iedereen zonder problemen treinkaartjes of vliegtickets zou moeten kunnen kopen. Helaas is dat niet het geval, veel mensen wachten op de officiële bevestiging.
Technisch gezien zouden wij en reservering voor een vlucht kunnen maken, maar daar zitten ook kosten aan. En als de uiteindelijke datum toch anders is dan waarvoor we tickets gereserveerd hebben, dan zullen we alsnog veel moeten betalen voor de tickets. Nee, hier in China is het begrip ‘vroegboekkorting’ zeker niet bekend! En lang voorpret hebben voor je op vakantie gaat, dat kun je hier ook wel vergeten.
Je hebt vakantie! Maar je moet óók dagen inhalen
Nu we het toch over vakanties en Chinese feestdagen hebben kan ik net zo goed nog iets ter sprake brengen wat met ‘vrije dagen’ te maken heeft en dat ik, zelfs na 5 jaar in China gewoond te hebben, nog altijd niet begrijp.
Het komt namelijk geregeld voor dat je vrije dagen die je hebt gekregen moet inhalen. Ja, je leest het goed. Een paar vrije dagen zien er hier altijd mooier uit dan dat ze daadwerkelijk zijn.
Hoe het precies werkt zal ik je aan de hand van de meest recente vrije dag uitleggen.
Dit jaar was 3 september een vrije dag. Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd groots gevierd met een militaire parade en daarom kreeg iedereen een vrije dag van Xi Jinping.
3 september viel dit jaar op een donderdag, waardoor de week (vanaf maandag) er in eerste instantie als volgt uit zou zien; werk – werk – werk – vrij – werk – vrij – vrij. Op zich prima toch? Lekker een dagje vrij op donderdag!
Nee, de Chinese regering heeft het goed met haar bevolking voor en gunt haar een mini-vakantie en dus werd ook de vrijdag een vrije dag. Héérlijk, een 3-daagse werkweek en vervolgens 4 dagen vrij! Nou, nee. Zó goed heeft de regering het nou ook weer niet voor met ons. De ‘losse’ werkdag (vrijdag) werd gewoon omgeruild met een dag uit het weekend, in dit geval zondag. Dat betekende dat er van maandag tot en met woensdag gewoon gewerkt werd, dat donderdag tot en met zaterdag vrije dagen waren, gevolgd door een 6-daagse werkweek die op zondag begon.
Wǒ gěi nǐmen sān tiān jiàqī bùshì ràng nǐmen qù rìběn lǚyóu de.
Ik geef jullie geen drie dagen vrij om naar Japan op vakantie te gaan.
Op deze manier stimuleert de regering mensen op reis te gaan (wat goed is voor de economie), maar door de vrije dagen te beperken is het negatieve effect op de economie niet al te groot. Zeker nu veel Chinezen tijdens vakanties het land verlaten en hun renminbi ergens anders uitgeven.
Met deze regels is de week vakantie in oktober ook geen échte week meer. De officiële duur van de National Day-vakantie is 3 dagen. Dag 3 valt dit jaar in het weekend, dus die wordt over het weekend naar de maandag getild. Houden we nog 2 dagen over. Deze krijgen we natuurlijk niet zomaar en dus wordt er sowieso op 10 oktober (een zaterdag) gewerkt en waarschijnlijk ook op een dag in het weekend vooraf aan de vakantie.
Onmogelijk te plannen
Met al het gegoochel met dagen die al dan niet vrij zijn of ingehaald moeten worden én door het feit dat officiele berichten zo laat de deur uitgaan is het nagenoeg onmogelijk om ver vooraf tickets te boeken. Goedkoop vliegen is voor ons dan ook bijna geen optie. Echt zó jammer!
Een paar weken terug zagen we nog tickets met een mooie prijs (naar Bali!), maar de prijzen zijn nu echt niet leuk meer. Voor de bedragen die ik nu zie voor een ticket binnen Azië kan ik inmiddels ook bijna een ticket naar Europa boeken!
Voor nu zit er dan ook niets anders op dan te wachten op een officieel bericht. Tot dat moment ga ik in een hoekje zielig zitten wezen 😉
Wat een goede uitleg! In het begin begreep ik het niet helemaal, maar na een jaar snap ik wel een beetje hoe het werkt met de vrije dagen in China. Inderdaad heel frustrerend dat je niet gewoon kan boeken. Ik heb er nu voor gekozen om twee vakanties van twee weken rondom de chinese feestdagen te boeken. En dan neem ik dus een paar extra dagen vrij. Zo kon ik wél vroeg boeken en kan ik wat langer weg, zonder veel vakantie dagen hiervoor op te nemen. Vrijdag vlieg ik naar Indonesië en Chinees Nieuwjaar 2016 vier ik in Sri Lanka. Ik hoop dat jullie nog een leuke en betaalbare bestemming kunnen vinden voor de National holiday.
Dank je, blij dat het zo wat duidelijker is.
Heel veel plezier, ben heel benieuwd hoe je het gaat hebben. Beide landen staan ook op mijn lijstje 🙂
Hu, dan ook nog vakantiedagen inhalen? Zo gek kan je het toch niet bedenken! Heel vreemd en ook wel fascinerend, maar leuk voor jullie is het zeker niet! Ik had al wel gedacht na je tweets dat het een vreemd systeem zou zijn… maar dit had ik echt niet durven vermoeden! Heel vervelend. Bali zal er dus niet meer in zitten? Zo jammer en frustrerend!
Nee, Bali zit er niet meer in vrees ik. Zag tickets voor >5000rmb wat meer dan €500 is en dat is toch écht te veel voor een weekje vakantie!
Je moet een flexibel mens zijn om lekker in China te aarden, begrijp ik!
Nou, echt wel! En een geduldig mens, dat ook.;)
Hoe krijgen ze het verzonnen? Dat ze dat rare systeem zelf nog snappen. Wel balen dat jullie nog niets hebben kunnen boeken. Het is toch lekker om iets in het vooruitzicht te hebben!
Wat interessant! En heel bijzonder ook 🙂 Hier in Colombia hebben we heel weinig vakantiedagen. Sowieso mag je om één of andere reden het eerste jaar van een contract gewoon geen vakantie opnemen 🙁 Daar tegenover staat dat er wel 18 officiële vrije dagen zijn en we dus 18 lange weekenden per jaar hebben. Heel fijn natuurlijk, alleen tijdens deze dagen en de schoolvakanties gaan alle Colombianen op reis. Binnen eigen land welteverstaan. Dus ook hier is het dan druk en druk en duur(der). Maar ik weet zeker dat de drukte hier nog niets is vergeleken met China!
Die regel van één jaar werken wordt hier ook op sommige plekken toegepast 🙁 Miguel moest ook eerst een jaar werken voor hij 30 dagen vakantie kreeg. En ze hebben vreemde constructies waardoor je zelf altijd gedupeerd wordt… (was hier het geval).
Rare jongens die Chinezen. 😉
Goed uitgelegd Yvonne! Best een bizar systeem zeg, al snap ik ergens wel waarom ze het doen. Toen ik in Suriname bij het Jeugdjournaal werkte moest ik een of twee keer per maand in het weekend werken, kreeg ik wel drie vakantiedagen voor, maar het betekende ook dat ik 12 dagen achter elkaar moest werken. In Nederland is het als je het zo bekijkt bij werkgevers best prima geregeld met vakantiedagen ;p
Helemaal waar! In Nederland zijn de regels omtrent vakantie- en andere vrije dagen helemaal nog niet zo slecht.
Heel stom dit! Soms zijn die regels in China als westerling echt heeeel moeilijk te begrijpen. We hebben het zo slecht nog niet in Nederland denk ik.
Interessant om te lezen Yvon! Raar hoor, dat je vrijdag vrij krijgt, en dan zondag moet werken. Erg lastig plannen inderdaad, en jammer van dat ticket naar Bali! Hopelijk hebben julli intussen een goed alternatief gevonden!