de reuzenpanda

7 Chinese films om te kijken in de kerstvakantie

Voor veel mensen is de kerstvakantie een relaxte tijd waarin ze niet veel hoeven. Zeker als je écht vakantie hebt en vrij bent van school en / of werk. Wat is er leuker dan films kijken in de kerstvakantie? Lekker in je pyama, onder een dekentje met een kopje thee. Een boek lezen misschien?

Chinese films kijken in de kerstvakantie

Love Actually, Home Alone, Elf en de Gremlins. Ik had natuurlijk alle cheesy kerstfilms kunnen noemen in dit lijstje, maar dat zou gek zijn. En saai, want iedereen kent die films al. Nee, ik deel een aantal Chinese films en documentaires die de moeite van het kijken waard zijn. Mocht je zelf nog goede tips hebben, laat het dan zeker weten, ik vind het altijd leuk om films / docu’s over China te kijken.

1. The Last Emperor

verboden stad beijing
Een prachtig blauwe lucht, vlak voor de parade. Het wordt ook wel ‘government controlled weather’ genoemd.

We beginnen met een oudje, namelijk met een film uit 1987; the last emperor. De titel is precies waar de film over gaat; de laatste keizer van China, Pu Yi. Hij werd keizer in 1908, toen hij slechts 3 jaar was. Dat is je toch bijna niet voor te stellen, een peuter die keizer is? De film is uniek, want het is de eerste film die daadwerkelijk in de Verboden Stad werd opgenomen.
Zelf vond ik de film wat aan de langzame kant, maar goed, hij is dan ook al bijna 30 jaar jaar oud. De manier van filmmaken was toen heel anders dan nu.
Bekijk de trailer.

2. Up the Yangtze

Up the Yangtze is een documentaire over het leven aan de Yangzi rivier en hoe het leven van de mensen hier veranderd is door de bouw van de Drie Klovendam. Dit soort documentaires vind ik zelf vaak zowel fascinerend als confronterend omdat je als kijker zo goed het schrijnende contrast tussen verschillende werelden ziet. In documentaires als deze wordt dit contrast pijnlijk weergegeven en dat doet me dan nog maar eens beseffen hoe groot de contrasten binnen China nog altijd zijn.

Bekijk de trailer voor Up the Yangtze.

3. A Bite of China

eten op reis
Baozi bij een van de stalletjes in Wangfujing Xia Chi Jie.

Niet écht een film, maar meer een serie, iets wat je óók prima kunt kijken in de kerstvakantie! Alhoewel…. deze serie is misschien niet helemaal geschikt na de kerstdagen. A Bite of China gaat namelijk over eten. De Chinese keuken is ontzettend gevarieerd en elke streek kent haar eigen traditionele gerechten. In deze serie gaat men op zoek naar de meest unieke maaltijden, bijzondere bereidingswijzen en meer. Een aanrader voor iedereen die van eten houdt.

Bekijk aflevering 1 van A Bite of China.

4. Wild China

Wanneer je geen zin hebt in nóg meer eten, dan raad ik je ‘Wild China’ aan. Iedereen denkt bij China aan de reuzenpanda, maar China kent meer dieren dan alleen de panda. Dit is net zoals A Bite of China een serie, en beslaat 6 afleveringen. Net zoals meerdere namen op deze lijst is ook Wild China niet het allernieuwste wat er is. Wild China werd namelijk vlak voor de Olympische Spelen van 2008 opgenomen. De reden spreekt voor zich; met een dergelijk natuurfilm over al de dieren die er in de verschillende landschappen wonen wilde China zich natuurlijk profileren als land.
In de documentaire ga je naar de Himalaya, zie je panda’s en bijzondere vogels.

Bekijk hier de aflevering over Tibet.

de reuzenpanda

5. Raise the Red Lantern

Herinner je je mijn reis naar Shanxi, afgelopen zomer? Tijdens mijn bezoek aan deze Chinese provincie bezocht ik onder andere de Courtyard van de Familie Qiao (klik om over dat bezoek te lezen). De film speelt in 1920 en gaat over een jong meisje dat de concubine van een rijke man wordt nadat haar vader overlijdt en de familie zonder geld achterblijft. Ze leeft met andere concubines en leert dat niet alle vrouwen in het huis dezelfde behandeling als haar krijgen. Hoe dichter je bij de man staat hoe beter, en dus besluit ze te doen alsof ze zwanger is. Zodat ze vaker bij de man kan zijn en zo wellicht écht zwanger te raken. Haar geveinsde zwangerschap komt echter uit…
Interessant feitje: de film was een tijdlang verboden in China.

Bekijk de film op YouTube (met Engelse ondertiteling).

6. If you are the one

Met deze film kwam ik afgelopen november tijdens mijn reis naar Hainan in aanraking. Deze romantische komedie was (en is, gezien de populariteit van de filmlocatie) erg populair onder de Chinezen. De hoofdpersoon, Qin Fen, komt na lange tijd terug naar China en besluit miljonair te worden. Wat hem lukt. Vervolgens stelt hij zichzelf een nieuw doel: de ware liefde vinden.

Bekijk de trailer van de film. Of bekijk meteen de volledige film.

7. As time goes by in Shanghai

shanghai

In deze film-docu volgt de Duitse Uli Gaulke een aantal oude (zeg gerust bejaarde) muzikanten uit Shanghai die al jaren muziek maken en plannen maken om naar het North Sea Jazz Festival in Rotterdam te gaan. Er wordt gecommuniceerd over voorwaarden en in die communicatie worden de cultuurverschillen goed duidelijk. Het was voor de filmmaker erg moeilijk om de mensen ‘echt’ te zien; deze ervaren artiesten waren zich namelijk erg goed bewust van het feit dat ze op film zouden verschijnen.
Bekijk de trailer van As Time Goes by in Shanghai.

Tips

Hopelijk heb je wat aan deze tips! Welke van deze films zou jij kijken in de kerstvakantie (als je die hebt)? Mocht je tips hebben voor soortgelijke films / documentaires, laat het dan weten in een reactie, ik vind het altijd leuk om films over andere landen te kijken.

Mocht je nog niet genoeg hebben aan deze lijst, bekijk dan deze lijst met 3 films over China eens. Vooral de film over het Chinees Nieuwjaar is interessant!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “7 Chinese films om te kijken in de kerstvakantie”

  1. Bedankt voor de tips! Ik heb er meerdere die ik zou willen zien…. ?
    The Last Emperor blijft een prachtige film! Fijne vakantie! X

  2. Wat een leuk lijstje, die ga ik even opslaan! Ik vind zelf de film The Children of Huang Shi een geweldige film. Een journalist komt in China terecht en helpt daar in een weeshuis tijdens de Japanse bezetting (net voor de Tweede Wereldoorlog dacht ik?). Echt een aanrader! PS. Er staat trouwens geen linkje bij de 3 films over China?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares