Voor veel mensen zal het eventjes reizen zijn, maar voor wie in Groningen of Drenthe woont ben je er zo; Leeuwarden. Tijdens mijn bezoek aan Nederland deed ik een dagje Leeuwarden en bracht ik een bezoek aan de Culturele Hoofdstad van 2018. In dit artikel laat ik je zien wat je zoal kunt doen in Leeuwarden. Ik kan je alvast zeggen dat dat best veel is en het kan dan ook zo maar zijn dat een dagje Leeuwarden niet genoeg is!
Dagje Leeuwarden – Culturele Hoofdstad van 2018
Leeuwarden is benoemd tot Culturele Hoofdstad van 2018! Dit betekent dat Leeuwarden op allerlei manieren gepromoot wordt én dat er in 2018 heel veel activiteiten georganiseerd zullen worden door bedrijven in Leeuwarden. Super leuk en een perfecte reden om een bezoek aan de Friese hoofdstad te brengen.
Met de trein naar Leeuwarden
Vanaf mijn oude woonplaats pak ik de trein naar Groningen. Het is nog vroeg en over de velden hangen de vorst en de zeedampen. Via Groningen reis ik door het Friese land naar Leeuwarden, een stad waar ik nog niet eerder was.
Bij aankomst in Leeuwarden loop ik door de stationshal naar het Stationsplein. De stationshal valt meteen op; de hal met Jugendstil details is een combinatie van oud en nieuw. De stationshal werd oorspronkelijk in de 19e eeuw gebouwd, maar is door de jaren heen geregeld verbouwd en uitgebreid.
Bij het verlaten van het station loop ik meteen tegen een ‘plattegrond dispenser’ aan. Hoe handig?! Zo heb ik meteen voor ik de stad inloop een plattegrond en kan ik enigszins een logisch route bedenken voor mijn dagje Leeuwarden.
In een kleine 10 minuten loop ik vervolgens naar het Wilhelminaplein waaraan zich het Fries Museum en het Gerechtshof bevinden. De twee gebouwen zijn als water en vuur; totaal verschillend in ontwerp. Het Fries Museum is modern (geopend in 2013) waar het Gerechtshof een stuk ouder is (gebouwd in 1851). Persoonlijk vind ik het een nogal groot contrast en past de stijl van het museum niet echt in het oude stadscentrum.
Koffie bij Douwe Egberts
Voor ik écht de stad kan verkennen moet ik eerst koffie drinken. Vanaf het Wilhelminplein zie ik de Douwe Egberts winkel zitten dus koffie is snel gevonden. De koffie warmt me op (het is kouder dan ik had verwacht) en met de kaart op tafel bedenk ik waar ik allemaal heen wil. Er is best veel te zien en doen in Leeuwarden, ik kom de dag wel door!
Street Art in Leeuwarden
Wat me al gauw opvalt aan Leeuwarden is de vele street art. Op allerlei straathoeken en gebouwen zie je mooie werken op de muren. Soms zo groot als een hele muur, soms klein en onopvallend, maar altijd mooi.
Street Art kan een stad echt verrijken, zeker als het mooie werken zijn. De Street Art in Zagreb vond ik ook echt heel gaaf bijvoorbeeld, foto’s daarvan vind je ook op mijn site.
Na mijn bezoek aan Leeuwarden kwam ik er achter dat er Street Art Tours zijn waarbij je de beste Street Art van Leeuwarden krijgt te zien én er over hoort.
De Waag
De Waag op de Nieuwestad is tegenwoordig een lunchroom, maar tot aan het eind van de 19e eeuw werd deze nog gebruikt als waag (weeghuis). In dit weeghuis werd veel zuivel gewogen en dan voornamelijk boter. Ik vind het een mooi pand!
De Oldehove & Lân Fan Taal
Aan de Boterhoek vind je de Oldehove, een oude, scheve kerktoren. De toren verzakte al tijdens de bouw! Helaas kon ik de toren niet beklimmen toen ik er was. Hij is enkel open tijdens het hoogseizoen, van 31 maart tot en met 31 oktober. Lees meer informatie over het beklimmen van de Oldehove.
Op hetzelfde plein vind je ook het OBE – Lân fan Taal. Een gebouw met daarin heel veel kubussen met daarop namen van honderden talen. Grote en kleine talen. Het doel was (is) om meer aandacht te vragen voor deze kleine talen en er voor te zorgen (door middel van een handtekeningenactie) dat er meer geld voor komt (binnen Europa). Op zich een goed idee, alleen de uitwerking had wat beter gekund. Een groot deel van de blokken kon ik niet lezen omdat ze veel te hoog kwamen én ik kon nergens vinden waar een bepaalde taal gesproken werd. Wat ik ook vervelend vond (maar misschien is dat een Groningen-Friesland ding) is dat ik meteen bij binnenkomst in het Fries aangesproken werd en ik bijna geforceerd werd om de petitie te tekenen.
TRESOAR en Historisch Centrum Leeuwarden
Na je bezoek aan de Oldehove loop je gemakkelijk door naar TRESOAR, het Fries Historisch en Letterkundig Museum. Tijdens mijn bezoek aan Leeuwarden kon ik zo naar binnen lopen én werd ik rondgeleid door één van de werknemers daar. Een bijzondere plek, waar je onder andere de trouwakte van Rembrandt kunt zien. Je moet wel even goed zoeken naar de precieze tekst, want het handschrift is wat moeilijk te lezen voor het niet-geoefende oog.
Het Historisch Centrum Leeuwarden laat zien hoe Leeuwarden is ontstaan, welke bekende Leeuwardenaren er zoal zijn, welke plekken belangrijk zijn in Leeuwarden en meer. Het centrum is interactief; er zijn allerlei filmpjes te bekijken, lades in kasten die je kunt openen en waar van alles in ligt en de muren hangen vol met afbeeldingen van bekende mensen uit Leeuwarden.
Het leuke is dat je hier gratis naar binnen mag!
Boomsma Beerenburger Museum
De laatste foto’s van mijn dagje Leeuwarden maakte ik in het Boomsma Beerenburger Museum. Vooraf aan mijn dagtrip had ik al gelezen over het museum en over een proeverij die je er kunt doen en ik wist meteen dat ik naar het museum wilde. Voor €3,50 kun je een film zien over het ontstaan en de ontwikkeling van Boomsma Beerenburger, krijg je een kleine rondleiding (het museum is niet zo groot) en mag je diverse Boomsma producten proeven.
Meer doen in Leeuwarden
Er is zo veel te doen in Leeuwarden, dat één dag bijna niet genoeg is. Zo had ik geen tijd voor het Fries Museum, wat echt een aanrader lijkt te zijn. Aan het Boomsma Beerenburger Museum vast vind je Museum de Grutterswinkel. Dit is een klein museum en hier kon je vroeger nagenoeg alles krijgen en petroleum kopen. Tegenwoordig is het een klein museum met een snoepwinkeltje waar je ‘ouderwets’ snoep kunt kopen, heel schattig!
De Blokhuispoort is een oude gevangenis, maar is nu een creatieve plek met allerlei werkplaatsen, winkeltjes en een hostel! Handig voor wanneer je langer dan één dag in Leeuwarden wil verblijven. In het weekend kun je er voor een tientje een rondleiding krijgen, inclusief koffie & gebak.
Wat ook leuk is, is een tocht over de grachten en singels van Leeuwarden om zo de stad eens vanuit een ander perspectief te zien. In februari was het nog te vroeg (er wordt van maart tot en met oktober gevaren), maar ik weet zeker dat het in de zomer super is om te doen. Zelf maakte ik een boottocht door Den Haag een tijd terug en dat was heel leuk.
Slapen in Leeuwarden
Voor wie langer dan een dag in Leeuwarden wil blijven heb ik hier een paar leuke slaapplekken.
Ben jij al eens in Leeuwarden geweest?
Dat pand van het Fries Museum heeft wel een verhaal. Het pand is ‘geschonken’ door Abe Bonnema. Deze architect had in zijn nalatenschap staan dat het museum een nieuw pand kreeg, met als enige voorwaarde dat het op die plek kwam. Regeren vanuit je graf en dan zo’n gebouw nalaten, dan weet je dat er nog lang over je gesproken zal worden.
Leuk om via “China” iets te lezen over de stad waar ik 10 jaar heb vertoefd. Ik studeerde er en ik werkte er bijna zeven jaar. Leuk om Ljouwert door toeristenogen te zien. Een dagje is uiteraard niet genoeg om alles te zien. Het Princessehof (https://www.princessehof.nl) zou zeker tijdens een volgend bezoek een plaats moeten krijgen.
Ik woonde 10 jaar in Leeuwarden, leuk om te zien wat jij gedaan hebt in mijn oude stad! Jammer dat je al snel in het Fries werd aangesproken, juist omdat Leeuwarden een prominente rol heeft dit jaar, zou het wel wat (inter)nationaler kunnen. Leuk om jouw foto’s te zien!
Beste Yvonne,
Leuk om je verslag te lezen. En ik heb een opmerking. Je schrijft: “Persoonlijk vind ik het een nogal groot contrast en past de stijl van het museum niet echt in het oude stadscentrum.”. Maar is dat nou niet juist de kracht van een stad in ontwikkeling? Dat je modern en oud door elkaar hebt?
Hartelijke groet,
Wim
In Friesland is het logisch dat men in het Fries kan beginnen, is een officiële taal. In Groningen is dat niet zo, Groningsch is een dialect.
Dankzij het huidige Fries-Museum heeft Leeuwarden er een prachtig gebouw bij in de binnenstad dat nu ook vele bezoekers trekt, dat was bij de oude locatie absoluut niet het geval.
Een praamvaart is inderdaad een goed idee, wel in combinatie met een rit in de CityTrain dat vormt samen het perfecte beeld van Leeuwarden.
U moet echter geen street-art tour nemen of een andere tour van ‘a free guide’. Die wandelingen zijn zoals ze zeggen ‘ gratis’ maar achteraf is de gids alleen tevreden met een papieren fooi. Ook heeft u bij deze organisatie één gids met soms wel 40 toeristen, afgelopen zaterdag telde ik er 41.
Mocht u toch een stadswandeling willen maken kunt u dit het beste doen bij het HCL.
Groet,
Daan Postma