insecten eten bugs cafe siem reap

Insecten eten in het Bugs Cafe in Siem Reap

Insecten eten. De één hoeft de twee woorden alleen maar te horen en gaat al bijna over zijn nek. Bij weer een ander wordt de nieuwsgierigheid gewekt, maar blijft het bij kijken en een derde persoon durft het daadwerkelijk aan om het bolletje dat voor ‘insecten eten’ in te kleuren en het van zijn of haar bucketlist af te halen. Ik behoorde tot geen van deze drie groepen, maar toen ik over het Bugs Cafe in Siem Reap las besloot ik wel dat ik daar tijdens mijn reis door Cambodja naar toe wilde.

Insecten eten in het Bugs Cafe in Siem Reap

Wanneer ik me aan het voorbereiden ben op mijn reis naar Cambodja krijg ik tal van suggesties. Super leuk, maar dat maakt het plannen van de vakantie er niet makkelijker op. Nadat Miguel en ik hebben besloten welke stadjes we aan willen doen is het tijd om de details te bepalen. Uiteraard gaan we naar Siem Reap om Angkor te zien, maar het blijkt dat je ook nog wel wat andere dingen kunt doen in Siem Reap. Zo is er bijvoorbeeld de avondmarkt, maar ook het Bugs Cafe. Die laatste maakt me zowel een beetje bang als enthousiast; ik heb nog nooit insecten gegeten en weet niet goed of ik dat wel wil doen. Ik zet het wel op de lijst, wie weet dat ik dapper genoeg ben.

Na een lange warme dag….

… is het prima snacken aan een gefrituurde spin! Na een dagje Angkor en een verfrissende duik in het zwembad van het hotel waarin ik verblijf is het tijd om wat te eten. Ik ben niet lang meer in Siem Reap en áls ik wat gerechten van het Bugs Cafe wil proberen moet het nu gebeuren. Enigszins gespannen (ga ik dit echt doen?!) loop ik, samen met Miguel, naar het cafe.
We worden binnen gelaten en krijgen een tafeltje in de hoek aangewezen. Perfect, want zo kunnen we dit kleine avontuur gemakkelijk op video vastleggen. Verder is het gelukkig ook niet heel druk, want ik best prima vind.

De menukaart & prijzen

De menukaart staat vol met allerlei klein hapjes en gerechten waarin insecten verwerkt zitten. De gerechten zijn bijna allemaal gebaseerd op bestaande gerechten die de meeste mensen wel kennen en lusten. Zo kun je de Bug Mac bestellen, maar ook samosas, donuts of een wokgerecht. Er staan ook nagerechten op de kaart die in principe niet zo verrassend zijn; cheesecake, chocolade fondue en vers fruit. In al deze gerechten zitten insecten zoals sprinkhanen, mieren, spinnen (geen insect) en zijdewormen.

De prijzen vond ik enigszins vergelijkbaar met een westers restaurant. Sommige gerechten waren in verhouding wat duurder dan andere. Voor een salade betaal je tussen de $6 en $8, voor een wokgerecht met verschillende insecten en andere beesten betaal je $8,-.

Een spin, wat mieren en krekels

Wij willen graag van alles wat proberen en kiezen voor de kleine ‘Discovery Plate’. Dit is een schaal met verschillende hapjes erop zoals loempia’s met mieren, een wokgerecht met krekels en zijdewormen en een donut van een tarantula. We besluiten makkelijk te beginnen met de loempia. Dit eerste hapje is inderdaad makkelijk; de loempia smaakt als een normale loempia en de mieren proef ik bijna niet. Dit is prima te doen en mag van mij best in de supermarkt liggen!
Na de loempia proberen we de krekels uit het wokgerecht die ook best oké zijn. Wat grappig is, is dat Miguel en ik al de hapjes heel anders ervaren. Wat hij lekker vindt is maar moeilijk weg te krijgen voor mij en daar waar ik het liefst nog wat extra’s bestel neemt hij een heel grote slok van zijn drankje om het maar zo snel mogelijk kwijt te zijn.

Zien hoe het eruit ziet als we schorpioenen proeven? Scroll dan naar beneden voor de vlog!

Insecten eten; lekker of niet?

In eerste instantie was ik wat huiverig om insecten te eten bij het Bugs Cafe. Het blijft toch een raar idee om zulke kleine beestjes te eten. Vooral omdat ze vaak vervelend zijn (wie wil er mieren in zijn huis?) en het een andere voedselbron is dan dat wij gewend zijn. De eerlijkheid gebied me echter te zeggen dat veel van de gerechten hoofdzakelijk uit andere ingrediënten bestaan waardoor de smaak van de insecten allesbehalve overheersend is. De textuur aan de andere hand is wat lastiger aan te wennen.

Al met al zijn insecten prima te eten en ik denk dat we ze met ons allen echt meer moeten gaan eten!

Mocht ik ooit weer eens in Siem Reap zijn, dan zou ik wel terug gaan naar het Bugs Cafe, maar vragen of ze alles wat neutraler kunnen bereiden.

Zou jij insecten eten als je de kans had?

Zie mij insecten eten!

Bekijk hier de video waarin je Miguel en mij insecten ziet eten!

Wat kun je nog meer doen in Siem Reap?

Dé reden om naar Siem Reap af te reizen is uiteraard het Angkor Archeologisch Park, beter bekend als Angkor Wat. Angkor Wat is namelijk slechts één van de vele tempelcomplexen die je in het park vind. Het is ook de meest bekendste waardoor veel mensen het hele park aanduiden met Angkor Wat. Wat ik zelf heel leuk vond om te doen in Siem Reap is het maken van een paardrijtocht. Ik reed door kleine dorpjes en rijstvelden en galoppeerde over zandwegen. Verder is de night market van Siem Reap ook een aanrader voor wie van street food houdt.

Reis je na je bezoek aan Siem Reap door naar Battambang? Neem dan de boot van Siem Reap naar Battambang voor een unieke ervaring!

boot van siem reap naar battambang tonle sap meer

Praktische informatie over het Bugs Cafe in Siem Reap

Lees meer over insecten en de locatie op de website van het Bugs Cafe.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Insecten eten in het Bugs Cafe in Siem Reap”

  1. Oh, ik vind het echt geweldig dat jullie dat allemaal geproefd hebben. Als het eruit ziet als een spin of schorpioen zou ik het never nooit niet eten denk ik. Die ‘bitterbal’ van wormen (toch?) staat me dan beter aan. Al was ie bitter geloof ik.

  2. Hey Yvon, toevallig kwam ik op deze pagina nav je blog over bier drinken in Brugge! Prachtig om je ervaringen te lezen. Ik ben ook wel een on Brugge geweest maar kan me niet herinneren welk bier ik gehad heb. Ik hoop dat je het goed hebt met je baan als PYP leerkracht.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares