feature leven in china

Leven in China Maand #89 – Kooza, mooie luchten en een pakketje

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er weer op! De winter heeft hier echt zijn intrede gedaan, iets waar ik niet zo heel enthousiast over ben. Gelukkig is het hier bijna nieuwjaar en dat betekent dat de lente eraan komt! Daar moeten we nog even op wachten, maar niet op het maandoverzicht van januari, dat heb ik klaarstaan voor je.

Kooza, mooie luchten en een pakketje

♥ Over het algemeen mis ik geen eten of drinken uit Nederland, maar soms heb ik ineens zin in iets écht Nederlands. Ik kon het dan ook niet laten om boerenkool en aardappelen te kopen en daar stamppot mee te maken. Hij smaakte oké, maar zo lekker als mijn moeder hem maakt was hij helaas niet. Gelukkig hoef ik nog maar een weekje te wachten en dan kan ik een door mijn moeder gemaakte stamppot eten. ♥

♥ De afgelopen 2 maanden waren geweldig als het om luchtkwaliteit gaan. Normaal gesproken is het in de winter behoorlijk slecht gesteld met de lucht en is de pm2.5 erg hoog waardoor we veel last van smog hebben. December en januari waren wat dat betreft heel goed en dat zorgde voor mooie luchten. Deze foto maakte ik onderweg naar mijn werk. ♥ Mijn favoriete plek voor guacamole hier in Beijing is ‘Taco Bar’. Een bar die zich in het populair Sanlitun bevindt en echt heerlijke guacamole maakt. Op één van de vrijdagen in deze maand ging ik er na het werk met mijn collega’s naar toe. ♥

♥ Bike sharing is heel populair in China. Het is makkelijk en goedkoop, ideaal dus. Er zijn alleen zo veel aanbieders van fietsen en elke aanbieder heeft zo veel fietsen dat het de stad er alles behalve mooier op maakt. Tientallen fietsen opgestapeld zoals op deze foto is niet ongebruikelijk. ♥ Het was schandalig lang geleden dat ik iets aan mijn voeten had laten doen en ze zagen er dan ook niet uit. De pedicure was dan ook hard nodig, na de nodige verzorging waren ze weer heerlijk zacht. Ik kan er vaak maar kort van genieten, want door de droge lucht hier drogen ze heel snel uit. ♥

♥ Cirque du Soleil was hier in Beijing! Ik was er niet van op de hoogte, maar een collega wel en zo zat ik op een vrijdagavond met een paar collega’s van beide campussen en wat aanhang in een enorme tent van Kooza te genieten. Wow! Wat een geweldige show was dat! Er zit veel afwisseling in de acts en er is een verhaallijn die gevolgd wordt. Tijdens de show mocht er niet gefotografeerd worden, maar Google even en dan zie je wat mooie plaatjes van de show. Mocht je heen willen; ze komen met Kooza ook naar Shenzhen en Hong Kong. Later in het jaren spelen ze, met een andere show, in Engeland en Ierland. ♥

♥ Het Chinees Nieuwjaar staat voor de deur en daarmee de lente. Alle klassen kregen daarom een bakje met narcissen. Mijn bakje ziet er na 5 dagen nog altijd hetzelfde uit… Geen idee of dit nog goed gaat komen. ♥ Nog een mooie lucht! Rond zonsondergang fietste ik naar huis en bij deze lucht zag ik toen ik vlakbij huis was. Het blijft mooi. ♥

♥ Eindelijk was het zo ver! Mijn moeder had begin december een pakje naar me opgestuurd en dat heb ik afgelopen week eindelijk kunnen ophalen. Op één of andere vage reden kon het niet op mijn werk afgeleverd worden waardoor ik het moest ophalen. Ben blij met de inhoud en sowieso is het leuk om post te krijgen. Toen ik bericht kreeg dat ik het moest ophalen kregen ik visioenen van een paar jaar geleden. Toen moest ik in Shenyang een pakje ophalen en dat was echt drama! Gelukkig ging het nu véél gemakkelijker. ♥

Leven in China

♥ Op deze foto zie je één van mijn leerlingen samen met mijn onderwijsassistent. Hij werkt hier aan een puzzel wat een hele prestatie was. Deze jongen doet namelijk nauwelijks werk. Wanneer je hem werk aanbiedt of vraagt iets specifieks te doen kan hij erg boos worden. Dat hij een woordzoeker aan het maken was terwijl hij LEGO in elkaar zette was dan ook foto waard. ♥ Mijn leerlingen maakten een poster met foto’s van ‘needs’ en ‘wants’. Ze hadden het vrij goed door! Ik moest wel lachen toen ik Xi Jingping op één van de foto’s tegenkwam als ‘need’. De redenering was overigens perfect; zonder leiders komt er niets terecht van een land. ♥

Blogs & vlogs

In januari plaatste ik 2 blogs. Het maandoverzicht van november en december en een blog over fietsen op de stadsmuur van Xi’an. Niet veel, maar beter iets dan niet! Op mijn YouTube-kanaal deelde ik 2 videos, bekijk ze hieronder, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Ik zou het overigens ook heel leuk vinden als je me op YouTube komt volgen, mocht je dat nog niet doen. Klik daarvoor hier.

Wat gaat februari brengen?

Februari staat in het teken van het nieuwe jaar! Het jaar van de hond gaat hier beginnen en dus zie je overal hondjes. Volgende week begint mijn vakantie en die breng ik deze keer in Nederland door. Ik zal vooral in de omgeving van Groningen zijn, maar ik hoop toch ook wat dagtripjes te maken.

Wat ga jij in februari doen?

Bedankt voor het lezen!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

5 thoughts on “Leven in China Maand #89 – Kooza, mooie luchten en een pakketje”

  1. Mooie luchten! In Shanghai de afgelopen twee weken de slechtste luchtkwaliteit die ik ooit heb meegemaakt, gelukkig is het weer aan het zakken. Geniet van een heerlijke vakantie in Nederland mét stampot van je moeder.

  2. Wat leuk dat het wintercircus er was! Wij gingen een paar jaar terug en onze dochter die toen pas 2 was vroeg er dit jaar zelf meerdere keren naar (dus weer geweest, maar naar een andere). Heb jij veel van dit soort “bijzondere” leerlingen, of valt dat mee? Ik hoor weleens over de Chinese jongetjes die zo verwend zijn (ook van een Taiwanese vriendin die nu hier is)

    1. De groepen die ik dit jaar lesgeef (2X9 leerlingen), zijn wel uitzonderlijk. Vorig jaar had ik het een stuk makkelijker qua gedrag. Er waren wel kinderen met special needs, maar in verhouding niet zo veel.
      De leerlingen die ik dit jaar lesgeef zijn niet verwend, zij hebben echt speciale onderwijs- en gedragsbehoeften die niet aan de opvoeding gerelateerd zijn.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares