leven in china

Leven in China Maand #111 – Nederlandse patat, staff appreciation

November ligt al weer een paar dagen achter ons, dus hoogste tijd voor een nieuw maandoverzicht! Het één na laatste maandoverzicht van 2019. Denk ik terug aan november, dan denk ik aan een tripje waar ik nog even niets over kan schrijven (in maart denk ik pas), het staff appreciation event en de plannen die ik maakte voor de kerstvakantie. Ik verwacht dus een wat saai maandoverzicht als het om de foto’s gaat.

Weinig foto’s

Op zoek naar foto’s van november kom ik er al snel achter dat ik maar weinig foto’s heb gemaakt deze maand. De meeste foto’s op mijn telefoon zijn van dat tripje waar ik nog niets over kan schrijven, van de poezen, van mijn leerlingen en dan zijn we er wel. Geen héél bijzondere plaatjes dus.

Parent Teacher Conferences

In november was het tijd voor oudergesprekken. In 15 minuten spreek ik met de ouders van mijn leerlingen (soms met de leerling erbij) over hoe het met ze gaat op school. Het blijft fascinerend om deze gesprekken deels in het Chinees te kunnen voeren! Wat me ook steeds weer opvalt is hoe de ouders tegen het onderwijs van hun kind aankijken. Veel ouders willen weten hoe goed hun kind presteert ten opzichte van klasgenoten. Iets wat in het openbare onderwijs gebruikelijk is om te vertellen. Bij ons op school doen we dat niet. Soms is het lastig om ouders dat duidelijk te maken. Veel ouders leggen hun kind veel druk op als het om school gaat. Eén stel ouders vertelde hun kind, in haar bijzijn, dat ze teleurgesteld waren in haar Engels; waarom dat niet net zo goed was als de rest? Ik heb zo met het meisje te doen…
Gelukkig zijn er ook ouders die wat minder streng en prestatiegericht zijn. Zij richten zich meer op de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun leerling.

Staff Appreciation Party

De laatste vrijdag van november was er door ouders een klein feestje voor al het personeel georganiseerd om ons te bedanken. De hele dag was een aantal ouders bezig geweest om onze gymzaal te versieren met ballonnen, bloemstukjes, een discobal en meer. Daarnaast waren er ouders die drankjes en eten hadden gemaakt en dat naar school hadden gebracht. Echt heel leuk van alle ouders om al het personeel zo te bedanken.

lesgeven in China

Er was heel wat te drinken voor ons! Volgens mij hebben we het érg bescheiden gehouden, want er was aan het einde van het feestje nog veel drank over. Sommigen van ons (inclusief ondergetekende) kregen zelfs een fles mee naar huis! Ik heb de bubbels voor oudejaarsavond dus al in huis.
Mijn leerlingen schreven Thank you notes voor de leerkrachten. Deze twee waren voor alle leerkrachten, de rest die ze schreven waren voor mij paraeducator, mijn Chinese co-teacher en mijzelf. Ik ben overigens wel benieuwd hoe een ‘Learn yourself school’ eruit zou zien.

YouTubers Meet-up

meet-up met YouTubers

Zoals je wellicht weet heb ik naast de site ook een YouTube kanaal, GoYvon en heb ik samen met Miguel het kanaal Trip Bitten. In Beijing wonen meerdere mensen die videos maken, over onder andere China, en daarmee sprak ik deze maand af. We namen een deel van de Starbucks over en praatten uren over YouTube, videos maken, China, en Instagram. Ik was onder andere met Miriam in China, Rachel Meets China, en Where is Nico. De maand hebben we weer een meet-up inclusief een mini workshop. Miguel gaat de onderwerpen voor de workshop verzorgen, ik zorg voor de werkvormen zodat het niet alleen een ‘saaie’ presentatie wordt.
De foto onder de groepsfoto is een foto die ik nam tijdens mijn ‘geheime’ reisje deze maand. Tijdens dat reisje at ik héérlijke Nederlandse patat!

I love China

Beijing Sanlitun

Sporty (op de voorgrond) en Ethel liggen de laatste tijd steeds vaker bij elkaar. Hier liggen ze op de kussen van de bank en op een kleedje, onlangs lagen ze naast elkaar op de leuning van de(ze lelijke) bank. Ik denk niet dat ze ooit beste vrienden gaan worden, maar dit vind ik al heel wat.
Vraag me niet waarom dit in Sanlitun (hét centrum van de stad) stond, maar het viel wel enorm op. Ik kon het dus ook niet laten er een foto van te maken toen ik het zag. Inmiddels is het al weer verwijderd om plaats te maken voor iets kerst- en winterachtigs.

Koffie en nieuwe schoenen

Koffie van Costa Coffee

Een tijd geleden kreeg ik van mijn paraeducator een tegoedbon voor de Costa Coffee, die heb ik eindelijk maar eens gebruikt. De kop was echt enorm groot!
Nieuwe schoenen! Het is voor mij echt moeilijk om schoenen te vinden. Dat was ooit in Nederland al zo, hier in China is het nog een stuk lastiger. Gelukkig is er Taobao (de originele variant van AliExpress) en daar vond ik dit paar lazen in mijn maat. Ik ben er als een kind zo blij mee! Ik besteld ook en paar zwarte laarzen, maar helaas paste dat paar niet. Ik heb inmiddels een nieuw paar zwarte laarzen gekocht en hoop dat dat paar wél past.

GoYvon op Instagram / YouTube

Op YouTube was het heel stil! Er gaat veel tijd zitten in het bewerken van video’s en die tijd kan en wil ik op het moment niet vrijmaken. Op Instagram ben ik wel redelijk actief. Ik schommel nu al tijdje rond de 1000 volgers daar; de ene dag zit ik er boven, de andere dag er onder. Mocht je het leuk vinden om meer van mijn dagelijkse leven te zien, volg me daar dan. Ik zou het heel leuk vinden om voor het eind van dit jaar écht 1K volgers te hebben. Hieronder zie je mijn meeste recente foto. Deze nam ik afgelopen zomer, toen Miguel en ik van Moskou naar Beijing reisden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

Wat brengt december?

December wordt een drukke maand, vooral op werkgebied. Er zijn toetsen, wintershows, leerlingen gaan advertenties voor bedrijven maken en als het meezit ga ik wat collega’s helpen zodat hun leerlingen filmpjes kunnen gaan maken op school. Genoeg te doen dus! Het scheelt gelukkig dat 20 december de laatste schooldag van het jaar is! De laatste dagen van december hopen Miguel en ik een paar dagen weg te kunnen gaan. Dat reisje te kunnen maken waar we het al jaren over hebben en waar ik in het artikel over Chinese Dromen over schreef.

Het plan is om eerste naar Harbin te gaan, dan door te reizen naar het skiresort Yabuli voor 2 dagen, om daarna naar China Snow Town te gaan en vanaf Mudanjiang terug naar Beijing te vliegen.

Vier je morgen Sinterklaas? Heb je kerstvakantie? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Leven in China Maand #111 – Nederlandse patat, staff appreciation”

  1. Hey Yvonne ben via een zoekopdracht bij je blog gekomen over je leven in China. Wat interessant om te lezen. Er wordt vaak erg negatief over China bericht en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Heb ook wat engelse youtube gekeken en was benieuwd naar een Nederlander die er woont. Je woont er blijkbaar al 10 jaar! Leuk ook om te lezen hoe de chinese ouders de moeite hadden genomen jullie te bedanken.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares