leven in China

Leven in China Maand #66 – Visumstress, sushi & de bruiloft

Na twee weken vakantie gehad te hebben was het afgelopen maandag weer tijd om te gaan werken. Er was geen tijd om er rustig in te komen; ik moest meteen flink aan de bak om van alles te regelen. Gelukkig waren er ook leuke dingen deze week. Wat? Je leest het in de nieuwste ‘Leven in China’!

Visumstress, sushi & de bruiloft

visumstress

♥ Net voor het Chinees Nieuwjaar begon lag de VPN (Astrill) eruit. Ze hadden een behoorlijke botte mail gestuurd (het kwam er op neer dat ze een aantal klanten als idioten hadden bestempeld) met uitleg voor het niet werken van Astrill. Na het Chinees Nieuwjaar werkte Astrill weer en stuurden ze nogmaals een e-mail. ♥  Dinsdagochtend stond in het teken van de health check en het aanvragen van een verklaring van goed gedrag. De health check verliep heel soepel, wat erg fijn was. Het aanvragen van mijn criminal record ging wat minder soepel. Nu ik al ruim 5 jaar in China woon is het mogelijk om hier een verklaring aan te vragen. Wat erg fijn is (het scheelt een hoop papiergedoe in Nederland), maar daarvoor moest wel eerst mijn oude paspoort (met oude visums) hier naar China komen. Nadat ik die had ging ik met mijn huidige en oude paspoort naar het loket waar ik de verklaring kon aanvragen. Daar hoorde ik dat ik nog een registratiebewijs nodig had. Die had ik niet. Dat betekende dat we (ik was samen met een chauffeur van school) eerst naar mijn huis moesten om mijn huurcontract te halen. Want alleen daarmee kun je het registratiebewijs krijgen. ♥

visumstress

♥  Met mijn huurcontract en paspoort toog ik naar het politiebureau om me te registreren. Daar aangekomen realiseerde ik me dat ik ook nog een kopie van mijn visum en paspoort nodig had. *Diepe zucht*. Na een copyshop gevonden te hebben die open was (want Chinees Nieuwjaar, dus alles dicht), liet ik me registreren. Gelukkig ging dat gemakkelijk. Daarna opnieuw naar het loket om mijn criminal record aan te vragen. Dat ging nu wel goed, maar daarvoor had ik wel weer 8 kopieen nodig van alle Beijing-visums die ik in beide paspoorten had zitten. ♥  Woensdagochtend bereidde ik mijn lessen voor in de lerarenkamer, fijn met een kop koffie erbij. Binnenkort zal ik eens een uitgebreide update over mijn nieuwe baan gegeven. In totaal heb ik er nu 3,5 week gewerkt, maar het voelt langer door de vakantie die er tussen zat. ♥

Baantjer boeken

♥  Later op de woensdag sloeg de visumstress weer toe… Het visumbureau had aangegeven mijn diploma nodig te hebben. Ik was in de veronderstelling dat ze het zouden houden en was al begonnen met het krijgen van een kopie. De kopie alleen zou echter niet voldoende zijn; het zou gelegaliseerd moeten worden. En dat leek een bijna onmogelijke taak waarvan ik erg gedemotiveerd werd. De Chinese ambassade vertelde me dat ik het eerst naar het Ministerie van Onderwijs moest sturen en daarna pas naar hen. Het Ministerie echter zei dat ik bij het DUO moest zijn. *zucht* Leve de bureaucratie! Gelukkig werd het zowel mij als HR later duidelijk dat het diploma niet gehouden zou worden. Dat was echt een goed bericht! Mijn diploma is nu, as we speak, onderweg naar Beijing. ♥ In mijn digitale boekenkast kwam ik wat Baantjer boeken tegen. Simpel vermaak dat me doet terugdenken aan de vrijdagavonden waarop de serie op televisie was. Het was bij ons in huis vast prik; vrijdagavond was Baantjer-avond. ♥

melding voorgenomen huwelijk

♥ Vrijdagavond trakteerden we onszelf na deze ietwat hectische week op sushi, inclusief verse kroepoek. Nomnomnom. ♥  Zaterdagmiddag liet ik onze paspoorten, visums en alle papieren (die we tot nu toe hebben) die we naar Den Haag moeten opsturen scannen. We wachten op nog een paar stukken (o.a. verklaring omtrent burgerlijke staat) en dan kunnen we het versturen. ♥

Sporty

♥ Vrijdagavond vierde een vriend zijn verjaardag in een leuke kroeg in een courtyard in de hutongs. Er zijn in Beijing best veel kleine brouwerijen die in kroegjes in hutongs hun bier verkopen. Deze kroeg (North Capital) zit in XinTai Hutong. ♥ Bij thuiskomst stonk het behoorlijk in huis. Wat bleek? Sporty (onze kat, voor de nieuwe lezers) had de vissnacks die ik als cadeautje van mijn collega had gekregen gevonden. Oeps… Ze was overigens wel zo netjes geweest om beide zakjes naar haar etensbak te brengen. ♥

ardi Bouwers

♥  Via de mail ontving ik het (nog te verschijnen) boek ‘Cirkels en rechte lijnen’ van Ardi Bouwers. Een boek over de communicatie tussen Chinezen en Nederlanders en hoe de wijzes van communiceren veranderen. Het lijkt me een erg interessant boek waar ik snel in ga beginnen. ♥
Zondagmiddag deed ik luxe; ik liet mijn nagels doen én ging naar de kapper. Vooral voor dat laatste was het hoog tijd. Ik stel het altijd uit omdat ik er hier een beetje een hekel aan heb. Krullend haar is hier onbekend waardoor ik nooit blij de deur uit loop. ♥

Nieuwe week

Voor deze week heb ik nog geen plannen, maar dat kan zomaar veranderen. Ik hoop in het werkritme te komen, want afgelopen week had ik echt heel veel moeite met opstaan. Hopelijk lukt het me ook om de plogs van Noord-Korea te delen, ik heb er nog 3 voor je in petto.

Wat zijn jouw plannen voor de nieuwe week?

Fijne week!
En mocht je het nou leuk vinden meer foto’s te zien, volg me dan op Instagram!

Deze blog bevat een affiliatelink.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Leven in China Maand #66 – Visumstress, sushi & de bruiloft”

  1. Het klinkt alsof je een week vol papieren hebt gehad haha, maar hopelijk komt nu alles goed. De chinezen blijven me verbazen.. wat ze allemaal wel niet (durven) vragen aan papieren en documenten. Good luck this week!

  2. Al dat papierwerk! 🙂 Dat gaan wij nu ook krijgen. Moet het allemaal nog precies uitzoeken, vind niet dat er heel duidelijk staat wat je naar Den Haag moet opsturen. Misschien verschilt het per land…

    1. Het is inderdaad niet heel duidelijk… Heb al een paar keer gemaild. Denk dat het in onze gevallen hetzelfde is. (ik moest je uit de spam halen… :()

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares