leven in china

Leven in China Maand #61 – HSK 5, vraag maar raak & bier

De tweede lesweek zit er al weer op. Afgelopen week besloot ik extra lessen te gaan nemen om me voor te bereiden op de HSK toets, waren zowel de lucht als het weer hier in de stad nogal wisselvallig en was ik op een bierfestival.

HSK 5, vraag maar raak & bier

vraag maar raak

♥ Op Facebook en Instagram plaatste ik deze foto. Iedereen met een vraag voor mij, over China of wát dan ook mocht losbranden. Jullie bleken alleen helemaal niet nieuwsgierig te zijn. Dus mocht je alsnog een vraag  voor de ‘vraag maar raak’ hebben, stel hem in de comments en ik beantwoord ze binnenkort. ♥ Maandag besloot ik extra lessen te nemen en die begonnen ‘s middags meteen. Mijn doel is om in december HSK 5 te behalen en daar heb ik wel wat extra lessen voor nodig. HSK is een officiele taaltoets voor de Chinese taal en in totaal zijn er 6 niveau’s. Ik ga proberen niveau 5 te halen. ♥

HSK 5

♥ Lunchen in één van de kantines op de campus. Iedereen heeft tegelijkertijd pauze en gaat op hetzelfde moment eten. Dat zorgt voor grote drukte bij de verschillende ‘kraampjes’ in de kantine. ♥  De extra lessen die ik neem zijn 3 keer per week, op maan-, woens- en vrijdag, van 16.20 – 17.50. In het kleine boekje op de foto staan alle woorden die ik moet kennen, in totaal 2500. Gelukkig ken ik daar ook al een hoop van. Het zijn overigens ‘maar’ 1685 karakters die ik moet kennen. Karakters kunnen namelijk in combinatie verschillende woorden maken. ♥

wutai shan

♥ De school waar ik extra lessen neem bevindt zich in een appartementencomplex (sterker, het is een woning) en onderweg daar naartoe zag ik deze man en vrouw lopen. Op weg terug naar huis vanaf de markt, lopend langs een muur waar ooit allerlei plakkaten hingen, maar die provisorisch verwijderd waren. Voor mij was het wel een kenmerkend beeld. ♥ Deze week blogde ik onder andere over mijn bezoek aan Wutai Shan afgelopen zomer. Het was niet helemaal waar ik op gehoopt had… ♥

zonsondergang beijing

♥ Vorige week was ik nog enthousiast dat mijn weekend op vrijdag vroeg zou beginnen (want maar tot 12 uur les), maar deze week kwam daar al verandering in met de extra lessen die ik ben gaan nemen. Tussen de lessen zit 4 uur en dat is niet genoeg om naar huis te gaan (van deur tot deur is zo’n 3 kwartier) en dus zocht ik een plek waar ik huiswerk kon maken en koffie kon drinken. ♥ Na de lessen liep ik naar de bushalte en zag ik deze mooie lucht. De laatste dagen is de lucht hier nogal wisselvallig. De ene dag is het heel schoon, de dag erna hangt er een dikke laag smog. ♥

beijing craftbeer festival

♥ Zaterdagmiddag was ik op het ‘Beijing Autumn Craft Beer Festival’ te vinden. Met een paar vrienden die ik via Instagram ken (en waarmee ik het Humans of the Hutongs project deed) en andere bekenden dronk ik een aantal erg lekkere biertjes. Op de foto een biertje met een frisse mandarijn-smaak Ik houd meer van de lichte bieren, een donker en bitter krijg ik niet weg. ♥ Selfie time met Daisy! Een oud-collega van Miguel die ook wel zin in een biertje had, maar niemand had om mee heen te gaan. En dus sloot ze zich bij ons aan. ♥

bier

♥ Wat sfeerfoto’s van het bierfestival waar het behoorlijk druk was. Er waren brouwerijen uit heel China aanwezig; van Beijing tot Shanghai, maar ook uit Yunnan en Xiamen. ‘s Avonds, toen het donker was, maakten we een aantal lightpainting foto’s. ♥

sushi

♥ Zondag deed ik aan het begin van de middag een dutje. Niet gepland, want terwijl ik aan het lezen was, viel ik in slaap, met mijn bril nog op. Ik werd wakker van kriebelende haren. Bleek Sporty bedacht te hebben dat ze ook wilde slapen en dat zo dicht mogelijk bij mij wilde doen. ♥ Afgelopen week kreeg Miguel een leuk extraatje op zijn werk en dat wilde hij vieren met sushi. Daar zeg ik geen nee tegen en zo aten we zondagavond van heerlijke sushi. 

Eind van september ~ laatste kwartaal

Komende week loopt september af en begint oktober. Daarmee begint ook het laatste kwartaal van 2015 al weer! Wanneer is het kerst? Deze week wordt een korte week, met maar 3 dagen. Vanaf 1 oktober heb ik een week vrij vanwege de National Holiday. Zoals je hebt kunnen lezen in mijn blog over Chinese feestdagen ga ik niet op reis. Ik ben van plan te gaan studeren, bloggen en wat praktische dingen voor de bruiloft uit te gaan zoeken. Tenslotte ga ik misschien maar eens beginnen met het zoeken naar vacatures, om te zien of er uberhaupt werk is dat ik zou willen gaan doen na dit semester.

Fijne week!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Leven in China Maand #61 – HSK 5, vraag maar raak & bier”

 1. Hoi Yvonne,

  Heb op dit moment een uitwisselingstudent uit Beijing in huis (Wang Beiqi van 15); wat een geweldige ervaring! Gisteren met de Chinese school het Mid-Autumn Festival gevierd. Eind oktober gaat mijn dochter 10 dagen naar Beijing.

  Kus uit Nijmegen!

  Cindy

 2. Haha sprong ff 1 woord uit voor mij: bruiloft! Ik dacht: Huh, heb ik dat gemist? Ff geklikt en idd…toen zaten wij op Zakynthos dus eind juni. Leuk dat jullie in Nederland gaan trouwen.
  Wat voor werk ga je naar op zoek nu? Lesgeven weer of iets heel anders?

 3. Dag Yvonne,
  Toen wij onze kinderen adopteerden, zei onze gids: Hunan people are so smart en Kunming men are so lazy. Ik weet niet of ze een grapje maakte, maar ik ben wel benieuwd of er meer stereotiepen bestaan over Chinese mensen per provincie.
  groetjes,
  Terry

  1. Hallo Terry,

   Dat is een goede! Zelf weet ik niet welke vooroordelen er bestaan tussen Chinezen, maar ik ga op onderzoek! Interessant onderwerp.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares