noryangjin vismarkt

De Noryangjin Vismarkt, een achtbaan voor je zintuigen

Markten. Ik ben dol op ze. Tijdens elke reis die ik maak móet ik minstens één markt bezoeken. Eerder kon je hier al lezen  over de Gwangjang Markt die ik in Seoul bezocht en waar ik erg enthousiast over was. Vandaag vertel ik je over de Noryangjin vismarkt en of deze het bezoeken waard is.

De Noryangjin Vismarkt

noryangjin vismarkt

Nadat ik in 2012 zo onder de indruk was van de vismarkt in Busan, besloot ik dat ik tijdens mijn reisje naar Seoul die ervaring wilde evenaren en in Seoul ook de lokale vismarkt wilde bezoeken. Zuid-Korea is over het geheel genomen niet toeristisch en dit soort markten al helemaal niet. De inwoners van Seoul komen er naar toe voor hun inkopen, maar ook koks van restaurants gaan er naar toe om inkopen te doen. Je bevindt je op de Noryangjin vismarkt dus echt tussen de locals.

noryangjin vismarkt

Noryangjin vismarkt

De markt opende voor het eerst zo’n 90 jaar geleden, in 1927. Voorheen zat het op een andere locatie in Seoul, maar in 1971 werd besloten om de markt te verhuizen en sindsdien bevindt de markt zich ten zuiden van de Han-rivier. Op de markt zul je meer dan 800 soorten vis en andere zeedieren vinden die elke ochtend vers ingevoerd worden.
Dat gebeurt trouwens vroeg. Als je hier rond een uur of 3, 4 komt kun je de visveiling meemaken en zien hoe de vissers en de verkopers handel drijven. Die vis kun je als bezoeker vervolgens kopen om het vervolgens in één van de restaurants op de eerste verdieping te laten klaarmaken. Dat is over het algemeen niet heel goedkoop (denk aan tussen de €8,00 en €12,00), maar wél de moeite waard als je de ervaring van het kopen van de vis en het eten er van wilt hebben.

noryangjin vismarkt

Zintuigen kietelen

De markt zal je zintuigen kietelen, daar is geen twijfel over mogelijk. Op het moment dat ik de metro uitkwam wist ik dat ik in de buurt was: ik rook de markt. In de omgeving hangt een visgeur en voor mij was dat enigszins verrassend; verse vis ruikt over het algemeen niet zo sterk. Op de markt was die geur nog wat sterker, maar op zich was dat niet vervelend.
Wanneer ik de markt binnenloop (het is zo’n 100 meter vanaf de metro), kijk ik meteen mijn ogen uit. Overal ligt vis. In de vreemdste vormen, de mooiste kleuren en in een enorme variëteit aan grootte.
Al lopend over de markt verbaasde ik me over de hoeveelheden en de diversiteit aan vis die ik zag. Zo veel! Echt ongelooflijk, al die vis, onze oceanen moeten onderhand wel leeg zijn (hier komt een aparte blog over).

noryangjin vismarkt

Schelpdieren en talloze garnalen variërend van enorm groot (de tijgergarnaal) tot heel kleine, verkopers die druk bezig zijn in in hun marktkraam en er voor zorgen dat alles er goed uitziet en dat er geen krabben ontsnappen.
De vis is vers en sommige verkopers maken hun vis schoon, klaar om verkocht te worden. Als ik langs hun kraampjes loop, loopt het water me in de mond. Ik ben dol op vis, en zou graag een oester eten of een krab proberen. Het is voor mij alleen nog wat te vroeg, en mijn budget laat het niet echt toe.

noryangjin vismarkt

Het bijzondere aan de Noryangjin vismarkt is dat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week open is. Ik was er vroeg in de ochtend en kreeg nog wat van de bedrijvigheid van de handelaren mee, maar het is minstens zo leuk om in de avond te gaan. De Koreanen komen hier dan ook naar toe, kopen hun vis en eten het samen met vrienden, familie of collega’s op in één van de restaurantjes. Houd er wel rekening mee dat het eten gepaard gaat met soju en bier, dus het kan wat luidruchtig worden ‘s avonds (lees: je kan regelmatig enthousiast benaderd worden door de Koreanen).

noryangjin vismarkt

Noryangjin versus Jagalchi

Je kent het ongetwijfeld: wanneer je op meerdere plekken komt en die plekken zijn ongeveer hetzelfde (zoals in dit geval de Noryangjin en de Jagalchi vismartk), dan ga je ze vergelijken. Althans, ik deed dat wel. Terwijl ik tussen de vis liep maakte ik onbewust de vergelijking tussen de twee markten en al heel snel kwam er bij mij een favoriet naar boven.
Mijn voorkeur gaat uit naar Jagalchi. Waarom? Ik vond de sfeer er persoonlijk leuker. Naar mijn idee was er meer levendigheid in Busan dan in Seoul. Daarbij vond ik het buitengedeelte in Jagalchi geweldig. Je kon er aan de kade vis eten, met uitzicht op de vissersboten, dat was voor mij echt het leukste aan de Jagalchi vismarkt.
Dat ik de Jagalchi vismarkt leuker vind neemt natuurlijk niet weg dat Noryangjin zeker de moeite van het bezoeken waard is. Zeker wanneer je niet naar Busan gaat tijdens je reis door Korea.

Praktisch informatie

Zorg er voor dat je goed schoeisel draagt. In dit geval betekent dat dichte schoenen. De markt is niet bepaald schoon en je wilt niet op je sandalen door plassen water stappen.
De markt is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend.
Neem metrolijn 1 naar Noryangjin en volg de bordjes richting de markt.

noryangjin vismarkt
Bekijk mijn vlog

Tijdens mijn reis naar Seoul heb ik gevlogd. Bekijk hieronder de vlog waarin ik op de Noryangjin Vismarkt ben.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “De Noryangjin Vismarkt, een achtbaan voor je zintuigen”

  1. Wauw dat ziet er… bijzonder uit 😛 Ooit had ik een ticket geboekt naar Seoul, maar gecanceld wegens persoonlijke redenen. Helaas, want nog steeds staat Zuid-Korea hoog op mijn lijstje…

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares