Ontdek Beijing: de bruisende buurt Nanluoguxiang

Een bruisende buurt, een levendige winkelstraat met talloze leuke winkeltjes, knusse cafeetjes en toffe ho(s)tels voor reizigers die Beijing komen ontdekken. Dat is Nanluoguxiang. Deze populaire straat is meer dan de moeite van het bezoeken waard. En niet alleen Nanluoguxiang is leuk, ook de aangrenzende hutongs mag je niet missen. Kom mee en ontdek Beijing: Nanluoguxiang

Ontdek Beijing: de bruisende buurt Nanluoguxiang

Nanluoguxiang (南锣鼓巷) is één van de drukkere plekken in Beijing, populair bij zowel Chinese als niet-Chinese toeristen en beroemd vanwege de vele traditionele hutongs die er aan liggen. Vroeger was Nanluoguxiang de plek waar de aristocraten en de officieren van de Qing dynastie verbleven, maar vandaag de dag is het één van de favoriete plekken van zowel Chinezen als buitenlanders om de hutongs te verkennen en om souvenirs te kopen.

nanluoguxiang

Nanluoguxiang werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd en was een plek vol welvaart en handel tijdens de Yuan Dynastie. Tijdens de twee laatste dynastieën werd het een politiek centrum en in 2006 besloot de lokale regering om de straat op te knappen om zo verval te voorkomen. Na de facelift werd deze hutong een populair plek waar veel kroegen, cafés en winkeltjes zich wilden vestigen. 

Doen en zien in Nanluoguxiang

Nanluoguxiang is een lange voetgangersstraat met talloze zijstraatjes. Er zijn talloze winkeltjes te vinden waardoor er meer dan genoeg te zien en doen is. Je kunt je er met gemak een middag vermaken.
Ik raad je echter aan om er wat vroeger op de ochtend te komen, zo rond een uur of 10, half 11. Je bent dan de grootste drukte voor en hebt dan meer ruimte om rustig door de straat te wandelen en alle winkeltjes te bekijken. Wandel eerst door Nanluoguxiang zelf, geniet vervolgens van een lekkere lunch en verken dan de kleinere hutongs die aan Nanluoguxiang liggen.
Tussen 2 en 6 uur ‘s middags is de drukte het grootst en dat kan best overweldigend zijn, zeker wanneer je nog niet lang in Beijing bent en niet aan de drukte gewend bent. Wanneer je de metro verlaat zul je een aantal riksjas zien staan die je door de hutongs kunnen meenemen. Het kan een leuke manier zijn om de hutongs te verkennen, maar verwacht geen tour met veel achtergrondinformatie over de hutongs. Daarbij spreken de meeste riksjabestuurders geen Engels.

nanluoguxiang

Sinds de renovatie van Nanluoguxiang is het aantal kroegen en cafés behoorlijk toegenomen en het is dan ook een populaire plek geworden voor zowel de locals, expats entoeristen om na het werk of in het weekend wat te gaan drinken. Zelf ben ik er zo nu en dan te vinden in één van mijn favoriete cocktailbars. Je vindt, naar mijn mening, de leukste cafeetjes en restaurants in de zijstraten van Nanluoguxiang.

Eten & drinken rondom Nanluoguxiang

In en rondom Nanluoguxiang vind je tal van restaurants waar je kunt eten. Westers, Chinees, Mexicaans of Zwitserse kaasfondue; het kan allemaal. Behalve restaurants vind je er ook talloze ‘raamwinkeltjes’ waar men allerlei snacks verkoopt. Denk aan octopus, vers ijs of een enorme beker limonade om je temperatuur op peil te houden in de hete zomer.
Eén van mijn favorieten is Mao Mao Chong. Hier vind je een ruime selectie aan bijzondere cocktails, maar als je het liever bij een gin tonic houdt kan dat ook. De pizza’s zijn hier overigens óók erg goed! Verwacht geen Margaritha of 4 kazen pizza, maar wel de wat gedurfdere varianten.

nanluoguxiang

Adres: Mao Mao Cong, 12 Banchang Hutong, Jiaodaokou Nandajie (交道口南大街板厂胡同12号).

Probeer je liever de Zwitserse kaasfondue, ga dan naar het 芝士蜜 restaurant. Een knus restaurant waar je prima terecht kunt voor een rustige avond en goed eten. Kijk uit naar het Central Experimental Drama Theater en loop de hutong af tot je het restaurant ziet. Je kunt de rode luiken voor de ramen niet missen.

nanluoguxiang

Adres: 69 Nanluoguxiang Xiao Ju Er Hutong 东城区南锣鼓巷小菊儿胡同69号(近胡同仁酒店).

Winkelen in Nanluoguxiang

Elke reiziger is anders en iedereen brengt wat anders mee van zijn reizen. Nanluoguxiang heeft voor iedereen wat te bieden. Je vindt er ‘traditioneel’ en ‘authentieke’ antiekstukken, schilderijtjes en meer. Houd je van wat moderner dan kies je voor cd’s, elpees of een instrument. Er is voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat je je in een toeristisch gebied zit en dat de prijzen een stuk hoger liggen. Je kunt proberen te onderhandelen over de prijs, maar reken niet op al te veel korting. Duik de kleinere hutongs in voor kleinere winkeltjes en betere prijzen.

nanluoguxiang

Overnachten in Nanluoguxiang

Er zijn tal van hotels en hostels te vinden in de straten rondom deze populaire hutong. Oude courtyards zijn omgetoverd tot boetiekhotels die een unieke ervaring in de hutongs garanderen. Daarnaast zijn er ook opties voor wie wat minder te besteden heeft; je vindt er twee hostels aan de hoofdstraat. Zo vind je het Peking Youth Hostel halverwege de straat. Dit hostel heeft een goede sfeer en een populair café. Het ‘Peking Cafe’ is een prima plek om neer te strijken voor en lekker drankje. Drink je drankje vooral op het dakterras; vanaf daar heb je namelijk een prima uitzicht over de straat en is het heerlijke mensen kijken.
Behalve het Peking Youth Hostel vind je ook het Beijing Downtown Backpackers in deze straat Dit hostel is overdag een stuk stiller, maar volgens de reviews is het personeel er erg vriendelijk en zijn de kamers.

Andere hotels die de moeite van het boeken waard zijn, zijn;

Bekijk ook mijn vlog!

Zeker doen!

Nanluoguxiang is een goed beginpunt voor een dag in Beijing. Je kunt het perfect combineren met een fietstocht door de hutongs, een wandeling rondom het Houhai Meer of een bezoek aan de drum- en beltoren.

Dit artikel bevat afiliatelinks.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

7 thoughts on “Ontdek Beijing: de bruisende buurt Nanluoguxiang”

  1. Wat een gaaf buurtje zeg, daar zou ik graag eens ronddwalen. Wij zijn toen we in Beijing waren wel in een hutong geweest, maar geen idee meer welke 🙂

  2. Ik ben op zo veel plekken geweest in Beijing in 6 dagen tijd, maar ik ben zo slecht met namen… Maar volgens mij ben ik ook hier geweest (op die markt in ieder geval). Hebben we nog een leuk onderhandeld voor een mini schaakbord met typische Chinese speelstukken 🙂

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares