Kleine, smalle steegjes, de Yaowarat Road, een levendigheid die je hier in Nederland niet zou zien, oude tempels en marktjes. De van oorsprong Duitse Michael, oprichter van Bangkok Vanguards liet het me allemaal zien tijdens een 4 uur durende wandeling door de onbekende straten van Chinatown.
Chinatown in Bangkok
Geschiedenis van Chinatown
Chinatown is één van de oudste delen van Bangkok is het hart van waar de eerste Chinezen zich vestigden nadat Rama I Bangkok de hoofdstad van Thailand maakte. Het zal je niet verbazen dat de Chinezen zich aan de rivier vestigden; daar konden ze gemakkelijk handelen. Ze handelden vooral in zijde, thee en rijst.
Grote straten zoals de Charoen Krung Road, Songwat Road en Chakkrawat Road liggen in Chinatown. Aan deze grote straten liggen enorm veel straatjes die je in kunt lopen, waar je door rond kunt dwalen en waarin je je in een dolhof waant.
Op de foto rechts zie je, naast de blauwe betonnen muren nog en stukje bakstenen muur dat zo’n 200 jaar oud is. Dit zijn de huizen waar de Chinezen zich voor het eerst vestigden.
Oud Chinees huis
Tijdens de wandeling nam Michael ons mee naar één van de laatste oude, traditionele Chinese huizen. De meeste huizen zijn voor veel geld verkocht, maar dit huis behoort nog altijd toe aan de oorspronkelijke eigenaren. Er zijn verschillende mensen geweest die het hebben willen kopen, waaronder de mede-eigenaar van het Thaise Red Bull.
Op het eerste gezicht lijken het simpele tekeningen die je op de muur ziet, maar wanneer je beter kijkt merk je dat er wat bijzonders aan is…
Als je goed kijkt zie je dat de personen er op gemaakt zijn en niet alleen op geschilderd. Behoorlijk knap!
En dan, dan gaan de deuren open en valt mijn mond open van verbazing. Achter deze oude deuren blijkt zich een zwembad te bevinden. Iets dat ik niet verwacht had, zeker niet op deze locatie midden in de stad.
Het zwembad wordt regelmatig gebruikt. Niet om baantjes in te zwemmen, maar om duiklessen in te volgen. Je kunt hier lessen krijgen en je zo voorbereiden op de prachtige duiken die je van plan bent te maken wanneer je de Thaise eilanden gaat bezoeken.
Dit oude huis wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. Voor bijvoorbeeld fotoshoots.
Boutique Hotel
Michael vertelt me gedurende de wandeling door Chinatown dat er, ondanks dat veel gebouwen met de grond gelijk gemaakt worden, ook een aantal mooie initiatieven genomen zijn om de oude gebouwen te behouden. De gebouwtje worden omgetoverd tot práchtige boutique hotels die een bijzondere sfeer hebben. Althans, dat is wat ik ervaar wanneer ik het Loy La Long Hotel binnenloop. Het hout binnenin het hotel is allemaal nog origineel, de details zijn modern en stijlvol.
De bedden zijn er prachtig mooi. Vooral de in bloemvorm gevouwen handdoeken vind ik een mooi detail.
De sfeer in het hotel is gemoedelijk en straalt rust uit. Ik had niet het idee dat ik me in het midden van een grote stad als Bangkok bevond. Op verschillende plekken in het hotel zijn zitjes gecreëerd waar je kunt zitten en genieten van een schitterend uitzicht.
Connect with locals
Doordat Michael de omgeving goed kent en veel contact heeft met de lokale bewoners kreeg ik de kans om dichterbij de mensen te komen, ze vragen te stellen (Michael spreek Thai en vertaalde alle vragen die we hadden) en de Thai en Thailand beter te leren kennen.
Het dagelijkse leven zoals het voor de Thai is. Hard werken, buiten eten.
Vergezichten over de stad
De tour is heel afwisselend. Sta ik het ene moment nog een bakje mango sticky rice te eten bij een kraam, niet veel later loop ik gebukt onder de dakjes van kleine winkeltjes lang om 5 minuten later van een geweldig uitzicht over Bangkok te genieten. Want die plekken weten ze bij de Bangkok Vanguards ook te vinden: de toffe cafeetjes met daar schitterende uitzicht.
Aanrader
De tour vind ik zeker een aanrader en dat zeg ik niet omdat ik er op uitnodiging van DIAsia & de Bangkok Vanguards aan meedeed. Je krijgt door deze tour een heel andere beeld van Bangkok en ik heb plekken gezien die ik zelf niet had kunnen ontdekken. Wat ik wel jammer vond, is dat water, Thaise snacks en een drankje op dat terras met mooi uitzicht niet inbegrepen waren. Geen deal breaker, maar het was wel een fijne extra service geweest, zeker op een plek als Bangkok waar het zo warm is en de luchtvochtigheid hoog.
Al met al heb ik van de tocht genoten en zou ik zo met een andere tour van Michael meegaan!
Heb jij Chinatown in Bangkok al eens verkend?
Chinatowns lijken overal op elkaar vind ik
Wij vonden Bangkok ook een fantastische stad en willen absoluut een keer terug.
Bangkok is een multiculti metropool. Naast deze Chinatown kent Bangkok ook een Indiase, Arabische en Afrikaanse wijk. Chinatown heeft zeker meer dan +/+ 4 miljoen inwoners en is daarmee de grootste in Zuidoost Azië. Onbevestigde bronnen zeggen zelfs de grootste ter wereld. Volgens de BBC bezit Chinatown de ‘langste eetstraat ter wereld’. Tot laat in de avond kan men hier vooral visgerechten nuttigen. Chinatown is ook het mekka van de ‘wholesale’. Wie van het ‘Grand China Princess’ hotel naar de Chao Praya river loopt..een kort stukje…treft zowel links als rechts de bedrijvigheid in deze groothandels aan. Kom niet aan met ‘ik wil een sleutelhanger’, maar koop er meteen honderd..!! Het verkeer is moordend dus let goed op waar u gaat en staat. Verblijft u in het ‘Grand China Princess’ hotel, dan zit u echt midden in Chinatown en kunt vanaf deze locatie wandelingen maken naar diverse toeristische objecten, zoals de ‘Gouden Boeddha’ , Pak Klong Talat bloemenmarkt (aanrader, maar ga vroeg), en zelfs de ‘Wat Pho’ en de ‘Grand Palace’.
Enkele andere tips:
* Neem een kijkje in de vele Chinese kruidenwinkeltjes;
* De kern van Chinatown kent vele smalle steegjes..ideaal om te verkennen..
* Een taxi nemen is mogelijk (vanuit Chinatown) maar terugkomen kan stuiten op ‘verzet’ van de taxichauffeur. Hij/zij wil niet graag rijden en stilstaan in de files van Chinatown. Ga om ca. 10.00 en kom weer terug voor 16.30. Let op: TAXI IN, METER AAN..!!
* In Hua Lamphong bevindt zich een metro. Ideaal om snel op andere locaties te komen. [20/25 min. lopen van het hotel]
Er is nog veel meer te zien natuurlijk…en als u gaat .. maak een fietstocht door Bangkok via Co van Kessel … onvergetelijk, fascinerend en zelfs ‘verslavend’. (..’plotseling reden we door een keuken…hilarisch gewoon…’)
Thailand is op zich prima te bereizen…er zijn goede verbindingen via openbaar vervoer en low-budget airlines om via Bangkok op diverse locaties in Thailand terecht te komen.
Tips voor locaties: Chiang Mai, Chiang Rai (i.s.m. de gouden driehoek), Pai, Mae Hong Son, Ayutthaya, Phitsanulok, Hua-Hin, Cha am, Krabi (Ao Nang), Phuket en nog veel meer…! Mijn excuses als ik een aantal gemist heb. Koele periode: vanaf eind november t/m februari. De laatste week van februari kan de temperatuur wel flink oplopen, maar de luchtvochtigheid blijft vooralsnog laag. Voor het zuiden van Thailand gelden iets andere klimaatregels. Raadpleeg hiervoor het internet…
Sawadee Khrab, in Thailand
Benno Hengst,
Reisleider Thailand/China ‘in sabbatical mode’