road trip door china

Road trip van Xi’an naar Urumqi – graslanden, koeien en paardrijden

Eén van de mooiste reizen die ik in China hebt gemaakt is de reis van Xi’an naar Urumqi. Voor een documentaire over de Zijderoute reisde ik in een week van Xi’an (in de provincie Shaanxi) naar Urumqi, dat de hoofdstad van de provincie Xinjiang is. Het was een week die heel snel voorbij vloog en die ik vooral in de auto doorbracht. Gelukkig was er genoeg tijd om onderweg te stoppen en dat zorgde voor heel mooie plaatjes van het leven op het Chinese platteland.

Een road trip van Xi’an naar Urumqi

De reis begon in Xi’an, de stad die ooit het beginpunt van de Zijderoute was. Na een kleine twee dagen in Xi’an gefilmd te hebben en wat hoogtepunten zoals het Moslimkwartier en de pagode gezien te hebben reizen we per trein naar Zhangye. Zhangye zelf is niet zo boeiend, maar niet ver van deze stad af bevinden zich de Danxia Regenboogbergen. Een plek die meer dan de moeite van het bezoeken waard is. In Zhangye start de echte road trip, want daar halen we de huurauto op waarmee we naar Urumqi zullen rijden.

Uitgestrekte vlaktes en wilde paarden

De ochtend nadat we met de trein in Zhangye aankomen stappen we in de auto rijden we de leegte in. We rijden honderden kilometers en komen slechts kleine dorpjes tegen en zien het uitgestrekte landschap aan ons voorbij trekken. Het plan is om eerst wat graslanden te bezoeken voor we naar de regenboogbergen door rijden. Na een uur of 2 rijden lijken we gevonden te hebben waar we naar op zoek waren; overal om me heen zie ik heuvels met gras.

Talloos veel paarden

Wanneer we door het gebied rijden valt het me meteen op. Er zijn hier enorm veel paarden! Om de paar kilometer rijden we langs een kudde paarden. De kuddes zijn behoorlijk groot en er lopen zowel volwassen paarde in mee als jonge veulens. Achter elke kudde zien we een man op een paard die de kudde de goede kant op wijst. Het is zo gaaf om te zien! Helaas kunnen we onderweg niet echt stoppen waardoor het lastig foto’s maken is. Daarbij is het weer ook nog eens druilerig en valt er regen. Geen ideale omstandigheden dus voor foto’s.

Op een eigenwijs paard over de graslanden

De director van de documentaire heeft het geweldige plan om mij op één van de paarden te zetten. Ik dacht dat de paarden voor persoonlijk gebruik waren, maar niets is minder waar. Zelfs in dit onbevolkte deel in Shaanxi komen toeristen en de lokale bevolking wil daar natuurlijk van profiteren. Dat doen ze door paardrijtochten aan te bieden. Tijdens zo’n tocht wordt je door één van de eigenaren meegenomen over de grasvlaktes en rijd je een uur tot anderhalf rond.
Wij willen dat uiteraard niet, daar hebben we de tijd niet voor. De director regelt wél een paard (ze heeft geluk dat ik kan rijden), maar we gaan niet ver. We blijven in de buurt van de weg en proberen de introductie voor de docu te filmen. Iets wat lang niet zo gemakkelijk is als dat het klinkt. Het paard is eigenwijs en wil niet weg van de kudde. Hoe hard ik ook mijn best doe, we komen niet echt ergens. Stappen gaat nog net, maar draf is al te veel gevraagd. Alleen wanneer de drone over ons heen vliegt wordt er gedraafd. Een soort van. Wat het ook lastig maakt, is dat ik het paard alleen maar met mijn benen kan aansporen. Omdat we mijn introductie willen opnemen staat de audio aan en elk geluid dat ik maak komt op de audio. Kortom, het is nogal een uitdaging en ik ben blij wanneer ik van het paard af mag.

Stills van de videoclips die we maakten. Het was echt hilarisch!

Het gaat makkelijker met een motor

Na het avontuur op het paard is het tijd om verder te gaan. De regenboogbergen zijn nog ver en we moeten ze echt vandaag nog zien, anders loopt ons hele schema in de war. We kunnen echter niet weg voordat we nog wat meer b roll filmen. Met B roll worden de extra beelden bedoeld, de beelden van paarden en koeien in dit geval, van mensen die hun werk doen en van het landschap. Dit soort beelden wordt veel gebruikt bij het maken van films en vlog en je kunt er nooit genoeg van hebben.

Terwijl de cameramannen filmen maak ik wat foto’s en film ik wat voor mijn vlogs. Voor mij is het zo best een prima combinatie van werken en vakantie!

Het is soms simpelweg makkelijker met de motor dan met een paard.

Terwijl de mannen filmen maak ik wat selfies en andere foto’s van de prachtige omgeving. Het is zo jammer dat het zo grijs is!

Bizons op de weg

Wanneer we vertrekken duurt het niet lang voor we een kleine blokkade tegenkomen. Ditmaal zijn het geen paarden die de weg oversteken, maar en stel bizons dat over en langs de weg staat. Sommige bizons voelen zich zelfs zó thuis dat ze op de weg zijn gaan liggen! Verder zijn er bizons die langs de kant van de weg een onenigheidje hebben en dat proberen op te lossen. Oók bijzonder om te zien! Doordat ik zo onder de indruk ben van de grote hoeveelheid dieren die ik zie heb ik eigenlijk maar weinig foto’s gemaakt. De bovenste heb ik met mijn telefoon gemaakt, de foto hieronder is een still van de video-opnames.

Bekijk de vlog voor meer en betere, mooiere sfeerbeelden (met drone-shots)

Zoals ik eerder al schreef, heb ik vooral gefilmd tijdens deze reis en die beelden staan al een tijd online. Niet alleen heb ik zelf gefilmd, ook heb ik de beelden die voor de documentaire zijn gemaakt én die beelden mag ik gebruiken. Ze zijn echt heel mooi, het is dus de moeite waard om de vlog even te bekijken.

Andere blogs over mijn road trip van Xi’an naar Urumqi

Zijn de regenboogbergen in China écht zo felgekleurd als iedereen zegt?

Lees alle blogs over de Zijderoute.

Xi’an, het startpunt van de Zijderoute en foodie walhalla.

Reis je binnenkort naar China? Vergeet dan niet dat je een VPN nodig hebt om WhatsApp, social media en andere apps te kunnen gebruiken. Ik gebruik ExpressVPN, die is prima én je kun bij hen je geld binnen 30 dagen terugkrijgen. Lees meer over ExpressVPN.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares