Mijn route voor de Trans Mongolië Express en hoe ik die bepaalde

Trans Mongolië, Trans Siberië, of Trans Mantsjoerije. Er zijn verschillende routes die je kunt afleggen om per trein van het westen van Rusland naar het oosten (van Rusland) te reizen. Ongeacht welke route je kiest, je gaat een geweldige reis van duizenden kilometers door een enorm groot land tegemoet. In deze blog vertel ik je welke routes er zijn, welke route ik aflegde en hoe ik tot deze route ben gekomen.

De verschillende routes voor de Trans Siberië Express

De algemene naam voor de langste treinreis over land is de Trans Siberië Express en die naam zullen de meeste mensen ook kennen. Er zijn echter meerdere routes die je kunt afleggen waarbij je door verschillende landen kunt reizen. De verschillende routes hebben wel één ding gemeen; ze beginnen in principe allemaal in Moskou en volgen tot aan Irkoetsk nagenoeg dezelfde route. Vanaf daar kun je verschillende eindbestemmingen kiezen.

route trans mongolie

De Trans Siberië Express naar Vladivostok

Deze reis begint in Moskou en tijdens deze reis trek je door het hele land, helemaal naar het oosten, naar Vladivostok. Tijdens deze reis leg je ruim 9000 kilometer af en reis je alleen door Rusland. Het is technisch gezien mogelijk om in Moskou in te stappen en tot aan Vladivostok te blijven zitten, maar niemand wil 6 dagen onafgebroken in een trein zitten. Althans, dat lijkt me niet. Dat zou ook zonde zijn, want op die manier zie je niets van Rusland. Het is dan ook aan te raden om in verschillende steden te stoppen zodat je wat van het land kunt zijn. Ulaan Ude, Irkoetsk en Jekatarinburg zijn steden die het bezoeken waard zijn.

route trans mongolie
Onderweg kom je langs prachtige meren.

De Trans Mantsjoerije Express door Rusland & China

Het centrale punt voor alle treinreizen door Rusland is Irkoetsk bij het Baikal Meer. Vanaf Moskou tot aan Irkoetsk zijn bijna alle routes hetzelfde, daarna kun je verschillende richtingen op. Bij de Trans Mantsjoerije Express reis je vanaf Irkoetsk nog een stuk door Rusland waarna je in Manzhouli  de grens naar China overgaat. In China kun je vervolgens in Harbin en Shenyang stoppen, waarna je doorreist naar de eindbestemming; Beijing.

De Trans Mongolië Express via Ulaan Baator naar Beijing

Deze reis begint ook in Moskou en gaat, net zoals de andere treinreizen, door tot aan Irkoetsk. Hierna gaat deze treinreis verder langs het Baikal Meer, naar het zuiden, naar de hoofdstad van Mongolië. De trein gaat vervolgens verder naar het zuiden en eindigt in Beijing, de hoofdstad van China. Ook bij deze reis is het mogelijk om op meerdere plaatsen te stoppen dan alleen Moskou, Ulaanbaatar en Beijing.

Wanneer je mijn eerste blog over deze bijzondere treinreis gelezen hebt herinner je je wellicht nog dat dit ook de route is die ik heb afgelegd.

voorbereidingen voor Trans Mongolie Express

Hoe bepaal je je route voor de Trans Siberië Express?

Het bepalen van je route voor de Trans Siberië Express hangt van een aantal verschillende factoren af. Bij het plannen van je route voor de Trans Siberië Express zul je rekening houden met de tijd die je hebt om de route af te leggen, het budget dat je hebt (hoe meer stops, hoe duurder) en welke plaatsen je onderweg wilt zien. Niet gemakkelijk om te kiezen want er zijn heel wat plaatsen waar je onderweg kunt stoppen!

Mijn route voor de Trans Mongolië Express

Het begin en eindpunt van mijn treinreis waren al heel snel beslist omdat ze zo voor de hand lagen. Samen met Miguel begon ik in Moskou en we eindigden in Beijing. Logisch, want dat is de plek waar we uit moesten komen.
Zelf had ik zo’n 3 weken de tijd om de treinreis af te leggen, maar helaas zaten we vast aan het aantal vakantiedagen van Miguel. Hierdoor hadden we precies 16 dagen de tijd om weg te gaan. Nog altijd niet slecht!

Met 15 dagen de tijd (we verloren één dag aan het reizen naar Moskou toe) hadden we een goed beeld van hoeveel dagen we op verschillende plekken door zouden kunnen brengen. Van Moskou naar Ulaanbaatar duurt 4 dagen, zonder ergens te stoppen en in iets meer dan 30 uur reis je van Ulaanbaatar naar Beijing. Natuurlijk wilden we niet rechtstreeks naar Ulaanbaatar vanaf Moskou, we wilden echt wel wat van Rusland zien!

De eerste, logische stop die ik toevoegde was een stop in Irkoetsk. Met die stop er bij zou ik Irkoetsk kunnen zien én naar het Baikal Meer kunnen gaan.
Je kunt in principe rechtstreeks van Moskou naar Irkoetsk reizen, maar ook dat is een vrij lange rit; zo’n 3 dagen. Gelukkig kon ik een extra stop toevoegen aan onze reis en besloten we samen om ook in Jekatarinburg te stoppen. Een stad die precies op de grens van Europa en Azie ligt en die, zo zul je later lezen, me positief verraste. Hier wilde ik graag 2 dagen blijven, maar omdat ik nog andere wensen had én omdat sommige treinen maar op bepaalde dagen in bepaalde steden stoppen lukte dat helaas niet.

route trans mongolie

Na Jekatarinburg en Irkoetsk te hebben toegevoegd had ik nog een paar dagen over. Die dagen besloot ik bij het Baikal Meer door te brengen en wel op het Olkhon eiland dat zich in het midden van het diepste meer ter wereld bevindt.
Verder besloot ik om maar kort in Ulaanbaatar te blijven en wat langer de natuur in te gaan. Mongolië staat bekend om haar natuur en daar wilde ik heel graag wat van zien. Gelukkig was dat een optie bij de reis die ik boekte en dus verbleef ik 2 nachten in een gerkamp in Terelj Nationaal Park voor ik terug ging naar Ulaanbaatar.

Vanuit de Mongoolse hoofdstad reisde ik per trein rechtstreeks terug naar Beijing waar ik op dag 16 in de middag in het hart van de stad aankwam.

In het kort zag de route van de Trans Mongolië Express er als volgt uit:

Dag 1 – Aankomst in Moskou
Dag 2 – Moskou
Dag 3 – Trein van Moskou naar Jekatarinburg
Dag 4 – Trein van Moskou naar Jekatarinburg + middag Jekatarinburg
Dag 5 – Jekaterinburg
Dag 6 – Trein van Jekatarinburg naar Irkoetsk
Dag 7 – Trein van Jekatarinburg naar Irkoetsk
Dag 8 – Aankomst Irkoetsk en bus naar Olkhon eiland
Dag 9 – Olkhon eiland
Dag 10 – bus van Olkhon eiland naar Irkoetsk en avond in Irkoetsk
Dag 11 – Trein van Irkoetsk naar Ulaanbaatar
Dag 12 – Aankomst in Ulaanbaatar en bus naar Terelj Nationaal Park
Dag 13 – Terelj Nationaal Park
Dag 14 – Bus van Terelj Nationaal Park naar Ulaanbaatar en middag + avond in UB
Dag 15 – Trein van Ulaanbaatar naar Beijing
Dag 16 – Aankomst in Beijing

Wat vond ik achteraf van onze route?

Al vrij snel in de reis trokken zowel Miguel en ik de conclusie dat 16 dagen echt wel iets te kort is voor de reis die wij maakten. Liever hadden we dezelfde route in 3 weken gedaan. Met een extra week waren we waarschijnlijk op dezelfde plekken gestopt, maar waren we overal (op Ulaanbaatar na) wat langer gebleven. In Moskou en Jekatarinburg hadden we ons nog een extra dag kunnen vermaken en één dag op Olkhon Eiland was écht te kort! Van Irkoetsk had ik ook graag meer willen zien; nu had ik alleen de avond om een paar van de highlights te zien.

Ondanks dat ik liever iets langer over de reis had gedaan vond ik het een geweldige reis en raad ik iedereen aan om deze bijzondere reis ook eens te maken!

Lees meer over de Trans Mongolië Express

Mijn voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express.
De langste treinreis ter wereld op mijn wishlist.

route trans mongolie

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Mijn route voor de Trans Mongolië Express en hoe ik die bepaalde”

 1. Mooi om jouw overzicht te lezen. En weer terug te dromen want ik maakte bijna dezelfde reis in 2009. Een paar dagen in Moskou. In vijf dagen naar Irkoetsk. Daar bleef ik drie dagen. Absoluut de moeite waard (in de zomer) met het Baikalmeer ‘om het hoekje’. Daarna naar Mongolië – een twee-weken-durende kampeer-trektocht. Super. En dan in 30 uur naar de Chinese hoofdstad. Nog steeds in mijn persoonlijke top 5 van ‘mijn mooiste reizen ooit’.

  1. Hé Koen, wat leuk je hier weer te zien!
   Bijzonder dat je precies 10 jaar geleden deze reis ook maakte. Hoe vond je 2 weken kamperen in Mongolië? Ik was er een paar dagen, maar had er graag wat langer gebleven!

  1. Ja, er komen heel veel foto’s aan bij de volgende blogs. Ik ga het per stuk doen denk ik, dan kun je veel foto’s zien. Op de Instagram van Trip Bitten kun je al veel foto’s zien in de stories.
   En dat kaartje vind ik een goed idee, dat ga ik deze week even maken!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares