stedentrip naar xi'an

Stedentrip naar Xi’an: het Terracottaleger, Huashan, eten & de stadsmuur

Aan het begin van de maand ging ik spontaan een lang weekend weg. Ik besloot een stedentrip naar Xi’an te boeken en terug te gaan naar de stad waar ik 6 jaar geleden ook al eens was. Ik bezocht het Terracottaleger, beklom HuaShan, at me een slag in de rondte en fietste op de stadsmuur van Xi’an. In dit fotoverslag laat ik je zien hoe mijn stedentrip Xi’an eruit zag.

Stedentrip naar Xi’an – het Terracottaleger, Huashan & de stadsmuur

Aan het begin van dit jaar besloot ik dat ik wel eens terug wilde naar Xi’an. Ik was er aan het begin van 2011 al eens geweest, tijdens het Chinees Nieuwjaar. Dat was dus al weer even geleden en ik wilde graag terug. Onder andere voor het eten en voor HuaShan.
Begin april had ik 4 dagen vrij, genoeg tijd voor een reisje. Miguel en ik hadden het plan om naar Tianjin te gaan, maar toen hij plotseling te horen kreeg dat hij moest werken ging dat niet meer door. 4 dagen thuis zitten leek me niets en zo boekte ik spontaan mijn stedentrip naar Xi’an.

Fietsen op de stadsmuur van Xi’an

stedentrip xian

Aan het eind van de ochtend check ik in bij mijn hotel, het Grand Noble Hotel Xi’an. Ik heb geluk gehad met mijn boeking; ik boekte 2 dagen voor vertrek en wist nog een goede deal te scoren voor dit hotel. Het blijkt een goede keus te zijn; het is een mooi hotel en de ligging is echt perfect. Ik kan overal zo naar toe!
Na mijn tas uitgepakt te hebben besluit ik te gaan lunchen en de stadsmuur op te gaan. Na even over de muur gelopen te hebben huur ik een fiets (het verhaal dat hierbij hoort lees je in het artikel over de stadsmuur) en fiets ik de muur over. Het is heerlijk weer, de zon schijnt op mijn gezicht en ik geniet van mijn fietstocht.

Lees het uitgebreide artikel over fietsen in Xi’an, inclusief mijn persoonlijk tips & ervaringen.

Happy Fed Kid

Xi’an staat bekend om haar geweldige eten. Als startpunt van de zijderoute kwamen hier veel verschillende mensen die allemaal hun eigen tradities en gewoonten meenamen. Xi’an staat bekend om haar grote moslimgemeenschap en de vele restaurants gerund door moslims. Schapenvlees vind je veel in Xi’an, net zoals de platte broden met sesamzaadjes.

stedentrip xian
Ontzettend lekkere lamspiesjes met een stuk brood. Op de achtergrond een beker met vers geperst granaatappelsap.

stedentrip xian

Hoewel het moslimkwartier in Xi’an best toeristisch is vind je er gelukkig ook nog tal van zijstraatjes waar de Chinese toeristen niet naar toe gaan. De grootste straat is verschrikkelijk om doorheen te schuifelen (dat doe je wanneer het er druk is), maar de zijstraatjes zijn knusser, rustiger en de mensen vriendelijker.

Lees het uitgebreide artikel over wat je zoal kunt eten in Xi’an.

Het Terracotta Leger

stedentrip xian
Ook nu weer vond ik het een hele uitdaging om goede foto’s te maken.

Op mijn eerste volle dag besluit ik naar het Terracotta Leger te gaan. Ik ben benieuwd of ze, na mijn bezoek in 2011, meer soldaten hebben weten bloot te leggen. De reis er naar toe is weer een typische. De bus die ik gepland had te nemen laat ik voor wat het is en ik eindig in een Chinese auto met een Chinees, Japanner, Amerikaan en Pool. De autorit gaat niet heel voorspoedig, maar na een dik uur ben ik dan op mijn plaats van bestemming. De ingang is een stuk opgeschoven in vergelijking met mijn vorige bezoek en ook de entreeprijs is een stuk hoger dan in 2011.

De verschillende hallen zijn nog altijd indrukwekkend, met hal nummer 1 als het hoogtepunt. Er zijn in de loop der jaren wat soldaten bijgekomen; vooral in hal 3 zijn het er een aantal meer.
Na een paar uur rondgelopen te hebben neem ik de bus terug. Dit keer gaat het heel gemakkelijk en sta ik in een uurtje weer op het treinstation van Xi’an.

HuaShan beklimmen

stedentrip xian

Op mijn tweede volle dag sta ik weer vroeg op. Vandaag wil ik de berg Hua (bloem) beklimmen. Wanneer ik buiten wat te ontbijten haal heb ik in eerste instantie spijt van mijn beslissing om vandaag de berg op te gaan. Het regent wat en het vooruitzicht van bergbeklimmen in de regen is nou niet echt een prettig vooruitzicht. Nadat ik mijn weer-App geheckt heb besluit ik toch te gaan. Aan het eind van de ochtend moet het gaan opklaren en daarbij; ik ben niet van suiker.
Na een busrit van 2 uur ben ik bij de berg. Met de kabelbaan ga ik omhoog en dan begint de klim. Ik loop in zo’n 4 uur van de ene bergtop naar de andere en geniet van het prachtige uitzicht. De wolken geven het geheel een heel andere uitstraling, een stuk spectaculairder. Veel struiken en kleine bomen staan al in bloei, maar op sommige plekken vind ik nog sneeuw. Ik geniet met volle teugen en ben blij dat ik hier ben. En die regen? Daar heb ik op de berg geen last van.

Lees de volledige blog over mijn beklimming van Huashan.

Shuyuanmen & werken

Op mijn laatste dag begin ik met uitslapen. Drie dagen achter elkaar stond ik vroeg op, deze vierde dag blijf ik wat langer liggen. Niet té lang overigens, want ik heb nog werk te doen. Ik had met mezelf afgesproken ‘s avonds aan mijn schoolwerk te werken (hoera voor deadlines), maar daar was nog niets van terecht gekomen.
Rond 9 uur sta ik op en loop ik naar buiten voor ontbijt en koffie. Daarna werk ik zo’n anderhalf uur aan de formulieren voor de Student Led Conferences die ik op dinsdag bij mijn directrice moet inleveren.

stedentrip xian

Nadat ik uitcheck loop ik naar Shuyuanmen, een oud straatje waar je allerhande spullen voor kalligrafie vindt. Daarna neem ik de bus naar het moslimkwartier en neem ik nog een laatste snack voor ik naar het vliegveld moet.

Met vertraging naar Beijing

stedentrip xian

Bij mijn hotel haal ik mijn tas op en loop ik naar de Airport Shuttle. Hoewel ik op tijd vertrek word ik wat zenuwachtig wanneer we vast komen te staan in het verkeer en wanneer de chauffeur later de bus uitstapt om op straat een verhitte discussie aan te gaan met een andere weggebruiker.
Op het vliegveld blijk ik genoeg tijd te hebben; mijn vlucht is vertraagd. Jammer, maar dat geeft me de tijd om mijn werk nog even snel af te maken!
Uiteindelijk ben ik ruim 1,5 uur later dan gepland thuis van mijn stedentrip naar Xi’an. Het enige wat ik na thuiskomst nog doe is douchen; daarna ga ik meteen naar bed. De volgende ochtend gaat de wekker weer vroeg af.

Stedentrip naar Xi’an

Na deze minivakantie kwam ik helemaal ontspannen terug in Beijing. Helaas verdween dat ontspannen gevoel al heel snel weer door allerlei zaken die op mijn werk speelden. Toch ben ik blij dat ik gegaan ben. Het was fijn om even weg te zijn en iets anders te doen. Als ik de tijd had gehad was ik liever nog wat langer gebleven om wat meer van de stad te zien en wat musea te bezoeken. Nu was ik veel tijd kwijt aan reizen.

stedentrip naar xian

Dit artikel bevat een affiliatelink.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Stedentrip naar Xi’an: het Terracottaleger, Huashan, eten & de stadsmuur”

 1. Je brengt me spontaan terug naar mijn bezoek aan de stad in november! Al hebben we toen de stadsmuren niet bezocht, en dat vind ik achteraf gezien jammer maar toen was het de goede keuze.

  1. Leuk om te horen!
   Reizen is keuzes maken, soms mis je dan wat. Ik heb gefilmd op de muur én er komt een aparte blog over. Zo kun je het misschien toch een beetje ervaren. 🙂

 2. Leuk Yvonne. Ik denk best dat genoten hebt.Ben beetje Jaloers. Zou zelf ook wel willen.Maar mijn moeder zit tegen.Ze is vorig jaar 15kg afgevallen van de stress omdat ik naar China ging.Misschien dan maar wat later.
  Succes in China ??

 3. Leuk tripje met mooie foto’s! wij gaan naar Xi’an deze zomer en hebben anderhalve dag. De eerste volle middag willen wij fietsen over de muur en de volle dag willen wij naar het Terracotta leger. Helaas hebben wij dan geen tijd voor die prachtige berg, maar ja, reizen is keuzes maken.

  1. Als je slechts anderhalve dag hebt moet je inderdaad keuzes maken.
   ´s Avonds zou ik dan door het moslimkwartier wandelen en je tegoed doen aan alle snacks!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares