Chinese Muur Beijing

Steeds weer onder de indruk van de Chinese Muur

In mijn maandoverzicht van een tijdje terug zag je al een paar foto’s van de Chinese Muur voorbij komen, vandaag laat ik je ze nog een keer zien, maar dan in vol formaat. Hopelijk ben jij net zo onder de indruk van de Chinese Muur als ik elke keer weer ben.

Steeds weer onder de indruk van de Chinese Muur

de chinese muur
Hero vertelt over de geschiedenis van de muur.

Op uitnodiging van Bike Beijing ging ik mee met een fietstocht en een hike naar de Chinese Muur. Hoewel ik de muur al meerdere keren gezien heb en er ook al hikes op gedaan heb (onder andere deze), was ik evengoed enthousiast. We zouden namelijk naar een deel van de Muur gaan waar ik nog niet eerder was geweest. Nu denk je misschien “die muur is toch overal hetzelfde?”, maar dat is zeker niet het geval. Op sommige plekken, zoals Mutianyu en Badaling is de Chinese Muur voor een groot deel gerestaureerd en ziet hij er nagenoeg nieuw uit. Op andere plekken valt de muur uit elkaar, zijn trappen ongelijk en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

de chinese muur

Fietsen op de autoweg

Het is ruim 2 uur rijden vanuit het centrum van Beijing voor we aankomen bij het vertrekpunt van onze fietstocht. Hero, de gids die ons (mij en 3 anderen) vergezelt geeft kort uitleg over de route en hoe het beste te fietsen. We zullen immers op een autoweg gaan fietsen en op deze mooie zondag zijn er heel wat mensen die besloten hebben een stukje te gaan rijden. Daarbij zijn we bovenop een heuvel gestopt en zullen we deze per fiets gaan afdalen.
Met mijn helm op en mijn veters goed vastgeknoopt stap ik op en volg Hero. Voor ik het weet draaien de wielen van mijn fiets steeds sneller en hoewel ik de snelheid niet precies weet denk ik dat ik zo’n 30 kilometer per uur ging. Hoewel ik het toch ook wel spannend vind (één verkeerde beweging en ik lig op het asfalt) vind ik het geweldig. De adrenaline giert door mijn lijf, ik voel de wind en de zon in mijn gezicht en geniet van het prachtige groene landschap dat aan me voorbij schiet. Na een flink stuk bergafwaarts gefietst te hebben wordt de weg vlak en onverhard en fietsen we nog een half uur verder. Tijdens dat half uur verschijnt de Chinese Muur zo nu en dan in het landschap; hij kronkelt over de bergtoppen als een slang die zich voortbeweegt.de chinese muur

Wolvenpoep om te waarschuwen

de chinese muur

Het leven van de soldaten die de muur beschermden was zwaar, zo vertelt Hero.

Not all of the towers had wooden roofs or windows to protect the soldiers from sun, rain or snow, so life as as soldier at the wall could be very hard at times.

Wanneer je in de kleine dorpjes woonde werd je vaak automatisch benoemd tot bewaker van de muur. Bij het deel HuanHuaCheng waar ik was zijn de huidige bewoners van het kleine dorpje dat aan de rivier ligt afstammelingen van degenen die er ooit voor moesten zorgen dat (met name) de Mongolen niet het keizerrijk binnenkwamen.
Dat deden ze onder andere door wolvenpoep te gebruiken om rooksignalen te maken. Wanneer de vijand kwam maakte men overdag een rooksignaal om te waarschuwen. Er gaan verschillende verhalen rond over het aantal vijanden dat onderweg zou zijn wanneer je een rooksignaal zag. Sommige zeggen dat er bij één rooksignaal 100 mensen in aantocht waren, andere bronnen zeggen dat het om 5000 mensen ging die dan onderweg waren om de muur de bestormen. Zag je twee rooksignalen, dan waren het er een keer zo veel.

de chinese muur

de chinese muur

Alleen met de muur

Het deel van de muur waar Bike Beijing me mee naartoe nam is een vrij onbekend deel. Er komen maar weinig mensen. Echt héél weinig. Aan het begin van de hike waren er wel wat andere mensen, maar op het moment dat we de tweede toren voorbij waren was er echt niemand anders meer. Het was alsof ik de Chinese muur voor mezelf had. Zeker op de momenten dat ik een beetje achterbleef. Ik voelde me klein en nietig op dat enorme bouwwerk. Zo groots, honderden jaren geleden gebouwd door miljoenen mensen. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, zijn er ook miljoenen mensen omgekomen bij de bouw van de muur.

de chinese muur
Natuurlijk moet ik even springen, dat doe ik altijd als ik op reis ben.

Ik stond er en voelde me klein en was weer enorm onder de indruk. En dat zal ik een volgende keer ook weer zijn.

de chinese muur

Ik bezocht de Chinese Muur op uitnodiging van Bike Beijing.
Meningen zijn, zoals altijd, van mijzelf.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

15 thoughts on “Steeds weer onder de indruk van de Chinese Muur”

 1. Dat is inderdaad wel een springmomentje waard 😉 Wat gaaf dat je vanaf Beijing daarnaartoe bent gefietst! Ik heb vorig jaar bij Jinshanling een paar dagen de muur bezocht en daar is ook echt geen mens te bekennen, tenzij je tijdens de Great Wall marathon gaat… :’) Dit stuk is ook echt mooi, zo aan het water! 🙂

  1. Ik ben niet helemaal vanaf Beijing gefietst he? 😉 Het grootste deel deden we met de auto, een aantal kilometer voor de muur zijn we gaan fietsen.
   Jinshanling is inderdaad ook een heel mooi stuk. Was jij er tijdens de marathon?

   1. Sorry, wat een late reactie! Ik dacht dat ik deze al een keer verstuurd had maar niet dus.. >.< Ik dacht al pfff dan ben je wel even bezig (wij waren al een halve dag kwijt om van het centrum in de buurt van het Zomerpaleis uit te komen :p) Wij bleven 2,5e dag bij Jinshanling en waren er inderdaad tijdens de marathon. Ziet er best tof uit, maar het was ook wel fijn dat we de 'verlaten' muur hebben meegemaakt. 🙂

  1. Badaling kun je met de rolstoel bezoeken. Een maand of anderhalf geleden nam ik daar mensen mee naar toe die in een rolstoel zitten en dat ging prima. Ze hebben er geloof ik zelfs apart ingangen en dergelijke.

 2. Wat een prachtige foto’s! Een bezoek aan de Chinese Muur staat al op mijn bucketlist, de vraag is wanneer. Ik vond je verhuisblog trouwens ook erg leuk om te lezen/zien.

 3. Hoi Yvonne,

  Ik kan geen berichten via wereldwijzer forum sturen, dus dan maar bij deze 😉

  We hebben de Nine eyes tower tour gedaan. Het was hard werken maar echt prachtig! In totaal hebben we 7,5km gelopen, in het begin door de bossen en later over de muur (of restanten wat er nog van over is). Nogmaals bedankt voor de tip!!

 4. Dag Yvonne, leuk je verhaal ik kom waarschijnlijk ook voor twee dagen. Een vriend van me werkt bij een vliegmaatschappij. Wat raad je me aan voor twee dagen? De muur staat ook op het lijstje!

  Ik hoor het graag van je!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares