chinese muur

9 gratis dingen om te doen in Beijing

Reizen kost geld. Dat is een feit waar we met elkaar niet omheen kunnen. Feit is denk ik ook dat we allemaal zo lang mogelijk met ons geld willen doen en zo veel mogelijk willen zien. Gelukkig kun je (overal ter wereld) veel gratis en voor niets zien en / of doen. Hartstikke fijn! Dat vind ik zelf natuurlijk ook en als inwoner van Beijing geef ik jullie graag een lijst met gratis dingen die je kunt doen in Beijing.

9 gratis dingen om te doen in Beijing

doen in Beijing

Tian’anmen – Plein van de Hemelse Vrede

Het bekendste plein van Beijing China. Iedereen weet wat er zich hier af heeft gespeeld en welke invloed dat heeft gehad. Het Plein van de Hemelse Vrede is een enorm groot en indrukwekkend plein. Je kunt er zonder problemen op (je moet wel even door de veiligheidspoortjes) en hebt vanaf het plein een goed zicht op de Verboden Stad. Ben je op het plein dan kun je ook het mausoleum van Mao bekijken.

798 art district

Nog niet zo lang geleden schreef ik over het 798 ART District. Je kunt hier gratis en voor niets toffe galerijen bezoeken en kunst kijken. Het is alsof je door een outdoor museum loopt. Er zijn toffe winkeltjes met leuke, originele souvenirs en gezellige cafeetjes om een lekkere mok thee te drinken. Zeker wanneer je in de lente of het najaar Beijing bezoekt is het leuk om hier buiten rond te lopen in de zon en een heerlijk temperatuurtje.

5-798

Houhai Lake

Nog zo’n plek die echt heel leuk is om te bezoeken en waar je gratis en voor niets naar toe kunt. Er zijn meerder meren te vinden midden in Beijing en het HouHai Meer is toch wel het leukst. Je kunt er omheen wandelen, verdwalen in de omliggende hutongs en heerlijk mensen kijken! Mocht je toch wat geld willen uitgeven, dan kun je ook fietsen rondom het Houhai Meer.

HouHai Meer

Olympisch Stadion

2008 was het jaar waarin China de Olympische Spelen organiseerde en een enorm stadion (het vogelnest) uit de grond stampte. En niet alleen een stadion. Ook de water cube werd voor de gelegenheid gebouwd, net zoals er een flink park (Olympic Forest Park) werd aangelegd. De gebouwen staan er nog steeds en worden nog gebruikt. Wil je het Bird’s Nest in dan zal je moeten betalen, maar gelukkig is het ook van de buitenkant heel indrukwekkend!

Wangfujing xiao chi jie

Dit is een plek voor de reiziger met een sterke maag en voor de backpacker die het niet erg vindt om zich, vanwege de drukte, amper voort te kunnen bewegen. Om één of andere reden is de WangFuJing Xiao Chi Jie enorm populair onder de Chinese toeristen. Als westerling mag je het eigenlijk ook niet missen; het is wel een ervaring! Je kunt er de vreemdste dingen eten (sprinkhanen, zeesterren en zijdewormen), maar gelukkig ook dumplings, baozi of heerlijk zoete kastanjes. Je hoeft natuurlijk niets te kopen (dan blijft het gratis), maar voor 10rmb (ongeveer €1,50) heb je al wat lekkers. Lees meer over Wangfujing Xiao Chi Jie.

Wangfujing Xiao Chi Jie

Panjiayuan Market

Een plek die ik nog altijd niet zelf heb gezien, maar wel hoog op mijn lijstje staat. Hoe het komt dat ik er nog niet geweest ben? Je moet er vroeg voor op! In het weekend. Nu sta ik door de week al vroeg op (5.50) en dus is het weekend een beetje heilig. Ik slaap dan graag wat langer.

Update: inmiddels ben ik geweest. Lees het artikel over mijn bezoek aan de Panjiayuan Markt.

Ritan Park

Niet ver van mijn huis ligt het Ritan Park (vlakbij metrostation Chaoyangmen). Een park waar ik, zeker in het voorjaar & de zomer, regelmatig te vinden ben. Het is een ruim opgezet park met bankjes, grasveldjes en genoeg ruimte om (bijvoorbeeld) te badmintonnen. Omdat het wat verder van de hele toeristische plaatsen ligt zul je hier weinige andere laowai’s tegenkomen, waardoor je het echte China ervaart. Er wordt gekaart, Chinees geschaakt, tafeltennis gespeeld en heel wat afgekletst. Neem wat lekker te eten en te drinken mee en je kunt hier prima een middagje in het park zitten genieten van het Chinese leven.

Nanluoguxiang

Nanluoguxiang is een van de vele hutongs die Beijing rijk is en het is ook een van de populairdere. Je vindt deze hutong bij het gelijknamige metrostation aan lijn 6 & 8, in de wijk Gulou. Het is een populaire plek en dat is het met recht. Er zijn tal van leuke bars, winkeltjes en restaurants waar je je uren kunt rondneuzen en je je kunt vermaken. Rondslenteren, alles in je opnemen en je ogen goed de kost geven.

Maliandao Tea Street

Tenslotte nog een plek die ik zelf nog niet gezien heb, maar waar hopelijk snel verandering in gaat komen. Zuidelijk van het westelijke station in de stad ligt de theemarkt Maliandao. . Naar het schijnt is het de grootste theemarkt van No0rd-China en ze schijnen er echt onnoemlijk veel thee te hebben. Sommige winkels zijn alleen voor de groothandelaren, maar er zijn ook voldoende kleinere winkels waar je zelf thee kunt kopen. Of leuke theepotjes & -kopjes die je mee kunt nemen naar huis als souvenirs.

Mocht je nog goede aanvullingen hebben, laat het weten in een reactie. Dank je!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “9 gratis dingen om te doen in Beijing”

 1. Je hebt gelijk, niet alles hoeft geld te kosten en er is in iedere stad genoeg gratis te zien. Leuke dingen heb je beschreven, al betwijfel ik of ik ooit in China zal komen.

 2. Wat een leuke info. Wij zijn een paar jaar geleden al eens in China geweest. Hebben daar een rondreis gemaakt en zijn uiteraard ook in Beijing geweest. Het plan is om volgend jaar weer te gaan. Het komt dan mooi uit om deze tips te hebben. Weer eens wat andere dingen bekijken in deze super stad.

 3. Hoi, dat zijn zeker handige tips. Wij gaan in september. Ik vraag me alleen af wat het handigste is om je te verplaatsen. Welke mogelijkheden zijn er in China en zijn deze veilig? Gr. Ingeborg.

  1. In Beijing is de metro het makkelijkst en deze is ook veilig.
   In China zelf kun je gemakkelijk met de trein of het vliegtuig. Allebei zijn veilig. De treinen zijn tegenwoordig ook snel; soms sneller dan wanneer je het vliegtuig neemt.

 4. Hey Yvonne heel handig je tips! Wij gaan ook binnenkort naar Shanghai en Beijing! Waar zou jij langer verblijven?
  Bedankt voor je antwoord en groetjes

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares