barkol meer in xinjiang

Eén van de mooiste meren in Xinjiang – het Barkol Meer

Op het moment dat ik aan mijn road trip langs de Zijderoute begon had ik niet écht een idee waar ik allemaal naar toe zou gaan. Het was immers geen reis die ik op eigen initiatief maakte. Deze reis maakte ik om een korte documentaire te filmen voor een Chinees bedrijf. Voor mij was het een unieke kans om een deel van China te zien waar ik nog niet eerder geweest was. Tijdens de reis, van Xi’an naar Urumqi, kwamen we onder andere langs het Barkol Meer. Een prachtig meer in een schitterende omgeving.

Road trip van Zhangye naar Urumqi

Vanuit Zhangye, waar ik de prachtige regenboogbergen heb gezien zijn we doorgereden naar het Halve Maan meer dat zich in Dunhuang bevindt. Daarna reizen we door richting Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang. Daar gaan we echter niet naar toe zonder dat we een paar andere, prachtige plekken bezoeken. Eén van de plekken is het Barkol Meer.

barkol meer in xinjiang
Foto’s die ik onderweg neem. Bij één van de checkpunten krijg ik brood van een Kazak.

Autonome Kazak Regio

Er is niet veel bekend over het gebied waar het Barkol Meer ligt. Althans, niet als het gaat om toerisme. Het is een afgelegen gebied dat weinig toeristen trekt, zéker weinig buitenlandse toeristen. Xinjiang is nou eenmaal geen gemakkelijke provincie om doorheen te reizen en er zijn maar weinig mensen die het gebied opnemen in hun reis door China.


Het gebied kent veel uitgestrekte grassteppes en men houdt er voornamelijk paarden en kamelen als vee. Er worden zelfs zo veel kamelen gehouden dat het ook wel ‘de gemeente van de tienduizend kamelen’ wordt genoemd. Dat verklaart waarom we onderweg op verschillende plekken kamelen konden zien. Soms van veraf, soms van wel héél dichtbij! En dat niet alleen, op veel plekken waren kamelen als muurschildering te zien, ook hier bij het Barkol Meer.

barkol meer in xinjiang

Het prachtige Barkol meer in Xinjiang

Het meer is enorm groot en ontzettend mooi. Op de dag dat ik bij het meer ben is het schitterend weer. De lucht is knalblauw en de zon straalt fel aan de hemel. Ze schittert in het water en het lijkt alsof de sterren van het water afspatten.
Vanaf de parkeerplaats loop ik over een loopbrug naar de rand van het meer. Het deel waarover de loopbrug gaat is kwelder en doet me denken aan de kwelder waar ik vlakbij opgroeide, Noordpolderzijl.

barkol meer in xinjiang

Vanaf het rand van het meer heb ik een schitterend uitzicht over het meer. Het is echt prachtig; het meer wordt grotendeels omgeven door gras, maar achter het meer, in de verte zijn de bergen te zien. Door het prachtige weer steken de kleuren scherp tegen elkaar af. De blauwe water, het ontzettend groene gras en het water van het meer.

barkol meer in xinjiang

Lopen langs het Barkol meer

Nadat ik naar het meer toe ben gelopen over de loopbrug loop ik terug naar onze auto. Het meer is enorm groot en het is mogelijk om er gedeeltelijk omheen te rijden. Met de cameramannen en de director stap ik weer in de auto zodat we een stuk langs het meer kunnen rijden.
Wanneer we, op afstand, er zit behoorlijk wat grasland tussen het meer en de weg, langs het meer rijden zien we naast ons een houten loopplank verschijnen. Aangezien we op zoek zijn naar een plek waar ik langs het meer kan lopen stoppen we al vrij snel langs de kant van de weg.

Dit lijkt de ideale plek te zijn. Ik kan een stuk over het houten vlonderpad lopen én we kunnen hier ongestoord de drone laten vliegen! Voor ik bij het pad ben moet ik we een stuk door het gras, wat nog net geen kwelder is, maar al wél behoorlijk nat. Heel fijn, met een paar sandalen aan je voeten. Ondanks dat mijn voeten een beetje nat zijn is het heerlijk om over het pad te lopen. De zon doet goed haar best en ik geniet met volle teugen van het prachtige landschap.

barkol meer in xinjiang

Beelden vanuit de lucht

De beelden vanuit de lucht zijn nog mooier dan hoe het meer en de omgeving er vanaf de grond uitzien. Helaas hebben we geen foto’s gemaakt vanuit de lucht, enkel filmpjes. Gelukkig staan die inmiddels al een tijdje online. Mocht je ze nog niet gezien hebben, breng daar dan snel verandering in, want het is echt heel mooi.

Doordat we Barkol Meer enkel bezochten om de mooie beelden te schieten, kan ik er helaas niet veel meer over schrijven dan dat het een heel mooi natuurgebied is in Xinjiang. Zoals ik eerder schreef is dit een deel van China waar maar weinig mensen komen. Begrijpelijk, maar ook jammer, want het is er zo mooi!

Andere blogs over mijn road trip van Xi’an naar Urumqi

Ben je benieuwd geworden naar de andere blogs die ik over deze bijzondere reis schreef? Hieronder vind je een paar die de moeite van het lezen (en bekijken) waard zijn.

Alle blogs over mijn reis langs de Zijderoute.

De prachtige regenboogbergen in Zhangye.

Het beginpunt van de Zijderoute; Xi’an.

Bekijk alle vlogs van mijn reis langs de Zijderoute.

Bewaar deze blog!

Heb je plannen voor een reis naar Kyoto en / of Japan? Bewaar deze blog dan door de onderstaande foto te pinnen.

barkol meer in xinjiang

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares