doen in xi'an

Het begin van de Zijderoute; Xi’an – een stad vol geschiedenis

Eén van de beroemdste steden in China is Xi’an. De stad met zo’n 13 miljoen inwoners staat met name bekend om het Terracotta Leger dat een aantal jaren geleden net buiten de stad is ontdekt. Het Terracotta Leger is ook meteen dé reden voor veel mensen om Xi’an in hun China-reis op te nemen. Xi’an heeft echter nog veel meer te bieden dan het leger. Xi’an was ooit het begin van de Zijderoute en dat maakt het een bijzondere melting pot waar genoeg te doen is.

Dit artikel bevat affiliatelinks.
Lees meer in mijn disclaimer.

Xi’an, het begin van de Zijderoute

Xi’an heeft niet altijd Xi’an geheten. In de Han dynastie heette de stad Chang’an en in die periode is men ook met het verhandelen van goederen begonnen. De Zijderoute was geboren! Op de route reisden kooplui van het oosten naar het westen en vice versa. Chang’an was ook een geliefde stad onder de westerse handelaren & koopmannen en langzaamaan begonnen steeds meer handelaren zich in het westen van de stad te vestigen. Vanzelfsprekend ontstond er een markt in deze buurt waar je allerhande spullen kon kopen. Door de rijke historie is er veel te zien en te doen in Xi’an, de stad heeft echt meer te bieden dan het Terracotta Leger.

Hoe reis je naar Xi’an?

Xi’an is onderdeel van een route die veel mensen afleggen tijdens hun reis door China. Vanuit Beijing reizen veel mensen naar Xi’an, al dan niet met een tussenstop in de stad waar de eerste bank ooit gevestigd werd, Pingyao.
Vanuit Beijing gaan er meerdere vluchten per dag naar Xi’an en in 2 uur vlieg je van de Chinese hoofdstad naar Xi’an. Vliegtickets zijn over het algemeen wat duurder dan treintickets en reizen met de trein in China is écht een ervaring.
Met de hogesnelheidstrein (de G-trein) reis je in 4,5 uur vanaf Beijing naar Xi’an en het ticket kost tussen de €65,- en €75,-. Een andere optie is om de nachttrein naar Xi’an te nemen. De nachttrein gaan een stuk langzamer dan de G-trein, maar je spaart met deze trein wel de kosten van een hotelovernachting uit. Voor een bed in een soft sleeper (waarbij je met 4 mensen in een compartiment ligt) betaal je ongeveer €55,-. Je bent dan wel 13 uur onderweg.

doen in xi'an

Wat kun je doen in Xi’an?

Er is genoeg te doen in Xi’an, ook naast de geijkte plekken die mensen bezoeken. Er zijn veel mensen die er slechts een dag verblijven en alleen naar het Terracotta Leger gaan. Dat kan, maar dan mis je naar mijn mening echt wel wat. Zelf ben ik inmiddels 4 keer in Xi’an geweest en ik vertel je graag wat ik er allemaal gedaan heb en wat jij kunt doen in Xi’an.

Mijn eerste bezoek aan Xi’an was in 2011, tijdens het Chinees Nieuwjaar. Daarna reisde ik in 2017 opnieuw naar Xi’an, alleen, en in 2018 bezocht ik de stad tweemaal. Eén keer met familie en een keer voor het filmen van een documentaire over de Zijderoute.

Fietsen over de stadsmuur

De stadsmuur van Xi’an is een unieke plek die je ongetwijfeld gaat zien tijdens je bezoek aan Xi’an. Vanaf de muur heb je een mooi uitzicht over de stad en je ziet duidelijk het verschil tussen het oude en nieuwe deel van de stad.
Je kunt op verschillende plekken je fiets huren en zo de muur verkennen. De muur is beslist niet klein, houd daar rekening mee! Waar je ook rekening mee moet houden is dat er geen beschutting is op de muur. Dit is vooral belangrijk om te weten wanneer je in de zomer naar Xi’an gaat.
Er zijn verschillende soorten fietsen te huren waaronder tandems, ideaal voor wie met een gezin op de muur wilt fietsen!

Lees hier het uitgebreide artikel over fietsen over de stadsmuur in Xi’an.

Je kunt ook met een gids over de stadsmuur lopen, meer te weten komen over Xi’an én fietsen over de muur.

doen in xi'an

Food Tour met Lost Plate Food Tours

Eén van de dingen die ik het leukst vind om te doen zijn food tours. Ik houd er van om met een lokale gids een stad of buurt te verkennen en allerlei snacks of gerechten te eten die ik zelf nooit zou bestellen. Ik heb best al wat food tours gedaan, onder andere in Moskou, Taipei en Beijing.
Lost Plate Food Tours werd in 2019 als Best Food Tours gekozen door TripAdvisor en is een echte aanrader. Hun tour in Xi’an heb ik niet gedaan, maar ik deed in Beijing hun evening Tuk Tuk Tour en hun nieuwste Four Provinces Tour en die zijn allebei heel goed. Het kan dan ook niet anders dan dat hun tour in Xi’an óók goed is.

Lees hoe ik de Tuk Tuk Tour heb ervaren.

Lees hier meer over de tours in Xi’an.

Gebruik bij je boeking de code GOYVONLOVESLP en krijg $5,- korting op je tour!

doen in xi'an
Eén van de dingen die je vast gaat proberen tijdens een food tour.

Bezoek het Terracotta Leger

Natuurlijk staat een bezoek aan het Terracotta Leger op de lijst met bezienswaardigheden in Xi’an. Een bezoek aan dit enorme leger mag niet ontbreken tijdens je reis door China. Ben je avontuurlijk aangelegd dan kun je, zoals ik deed, zelf naar het Terracotta Leger afreizen. Er gaat een stadsbus (lijn 306) naar het leger, maar op drukke dagen kan de rij voor de bus echter wel heel lang zijn… Iets om rekening mee te houden. Bij mij was de rij zelfs zo lang dat ik met een paar andere buitenlandse toeristen besloot om een taxi te nemen.

doen in xi'an

Lees het uitgebreidere artikel over het Terracotta Leger in Xi’an.

Reis je zelf door China, dan kan het handig zijn om je kaartje voor het Terracotta Leger al vooraf te kopen. Dat scheelt best wat wachttijd.

Koop hier je entreebewijs voor het Terracotta Leger.

Met de lokale bus reizen kan best een uitdaging zijn wanneer je de taal niet spreekt en niet precies weet waar je naar toe moet. Een tour, waarbij je gehaald en gebracht wordt, kan dan een uitkomst zijn.

Lees hier meer over een bezoek aan het Terracotta Leger met vervoer en gids

Beklim de Giant Wild Goose Pagoda en bekijk de fonteinshow

Deze pagode, die sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst staat is een van de bezienswaardigheden in Xi’an die je niet mag overslaan. Deze boeddhistische pagode werd een kleine 1400 jaar geleden gebouwd en functioneerde oorspronkelijk als een opslagplaats. In de pagode werden boeddhistische spullen opgeslagen die vanuit India naar China waren gebracht.
Als bezoeker van de pagode en het omliggende park kun je ook de pagode in, vanaf waar je een goed uitzicht over de stad hebt. Zelf heb ik dit, helaas, niet kunnen doen, maar het schijnt de moeite waard te zijn. Een kaartje om de pagode te beklimmen kost 25RMB (rond de €3,-)

Wanneer je je bezoek aan de pagode goed plant kun je ook de fonteinshow bekijken. Deze schijnt de grootste in Azië te zien en is zeker de moeite waard! Kom wel op tijd, want de show is erg populair.

Luister naar de Xi’an opera

Wanneer je Chinese opera zegt, denken de meeste mensen aan de Beijing opera. Logisch, want deze is veruit de populairste Chinese opera. Het is echter niet de enige opera die China kent. Xi’an heeft namelijk ook haar eigen opera! Zelf bezocht ik een kleine opera die zich in het Moslimkwartier bevindt. De opera was nogal bijzonder, want het werd uitgevoerd door oude mensen. Het was best vermakelijk, voornamelijk omdat het nogal bizar was en niet héél goed klonk.

Er zijn ook betere shows, waarbij ook een diner inbegrepen zit. In zo’n opera show leer je meer over de opera’s uit de Tang Dynastie en zie je de prachtige kleding die ze in die dynastie aanhadden.

Bekijk een stukje van de opera die ik zag

Lees meer over de opera show met dumpling diner.

Leer meer over de geschiedenis van Xi’an in het Shaanxi History Museum

Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van het bezoeken van museums tijdens mijn reizen, maar ik was blij dat ik voor het filmen van de documentaire over de Zijderoute het Shaanxi History Museum moest bezoeken. Het is een behoorlijk groot museum waarvan zo’n 11.000 vierkant meter gebruikt wordt voor tentoonstellingen. Een ander groot deel van het museum wordt gebruikt voor de opslag van de vele relikwieën. Ik was erg onder de indruk van wat ik er zag. Het leger met beeldjes van soldaten met, voorheen, in hun handen vlaggen en wapens maakte erg veel indruk op me.
Het museum is érg populair, en het kan er heel druk worden, vooral in juli en augustus. Houd daar rekening mee wanneer je je bezoek plant. Er worden dagelijks, in totaal, 6000 gratis entreekaartjes weggegeven. Kun je die niet krijgen, dan koop je voor 30 RMB (een kleine €4,-) een kaartje.

doen in xi'an

Eet lamspiesjes in het Moslimkwartier

Eén van de dingen die je zéker moet doen in Xi’an is het eten van lamspiesjes in het Moslimkwartier. Het Moslimkwartier is één van de populairste plekken in Xi’an een prima plek om wat street food te eten. Je vindt er van alles; barbecue, noedels, yoghurt, naan en meer. Er zijn een paar dingen die je, vind ik, écht moet proberen. Ten eerste de chuan, de barbecue met lamsvlees. Daarnaast zijn ook de ròujiāmó (肉夹馍) en de yángròu pào mó (羊肉泡馍) aanraders. De eerste is te vergelijken met een shoarmabroodje. Je krijgt een broodje gevuld met vlees dat wat vettig, maar oh zo smaakvol is. Erg lekker en één van mijn favoriete dingen om te eten. De yángròu pào mó is een gerecht met verkruimeld brood, schapenvlees en een bouillon. Een typisch gerecht uit de regio en een prima maaltijd voor je lunch.

Hier vind je een uitgebreid artikel met wat je zoal kunt eten in Xi’an.

doen in xi'an

Bezoek de drum- en beltoren

De beltoren is het oorspronkelijke hart van Xi’an en bevindt zich in het centrum en midden van de stadsmuur. Vanuit hier vertrekken vier grote straten en kom je uit bij wat vroeger de noordelijke, oostelijke, zuidelijke, en westelijke stadspoorten waren. Wat interessant is, is dat de toren ooit verplaatst is. De beltoren stond in eerste instantie vlakbij de drumtoren, maar is later verplaatst naar waar hij nu staat.

Een kaartje voor toegang aan beide torens kost 50 RMB (zo’n €6,50), wil je slechts één toren bezoeken, dan betaal je 30 RMB (een kleine €4,-).

doen in xi'an

De grote moskee van Xi’an

De moskee van Xi’an is één van de oudste en bekendste moskeeën in China en werd in de Tang Dynastie gebouwd. De moskee werd gebouwd nadat de islam vanuit het oosten naar China werd gebracht. De moskee is de moeite van het bezoeken waard; niet alleen omdat hij zo oud is, het is ook interessant om te zien hoe arabische en Chinese stijlen gecombineerd zijn tijdens de bouw. Een bezoek aan de moskee is gemakkelijk te combineren met je bezoek aan het moslimkwartier omdat de moskee zich in dit gedeelte van de stad bevindt.

Een kaartje voor de moskee kost 25 RMB (zo’n €3,-).

doen in xi'an

Dagtrip vanuit Xi’an – Loop over een smalle plank op Huashan

Wanneer je wat langer de tijd hebt is een dagtrip vanuit Xi’an ook een optie. Huashan is één van China’s 5 ‘grote bergen’ en de moeite van het bezoeken meer dan waard, zeker wanneer je in Xi’an en dus heel dichtbij bent (Haushan ligt op zo’n 120 kilometer vanaf Xi’an).
Je kunt de berg beklimmen, maar ook met de kabelbaan omhoog, wat ik deed. Tijdens mijn bezoek regende het namelijk en de klim naar boven is best een pittige. Zeker wanneer je bedenkt dat je bovenop de berg ook nog gemakkelijk een uur of drie kunt wandelen.

doen in xi'an

Waar Huashan vooral bekend om staat is de zogenaamde ‘board walk’. Dit is een smalle houten plank die zich aan de rand van de berg bevindt en waar je, in een harnas, overheen kunt lopen. Zelf heb ik dit helaas niet kunnen doen, maar het schijnt dat dit een heel bijzondere ervaring is!

Bezoek Huashan in Shaanxi – van vervoer tot routes

Waar te overnachten in Xi’an?

Tijdens mijn bezoeken aan Xi’an heb ik op meerdere plekken overnacht, variërend van hotels tot hotels. Ik sliep onder andere op de volgende plekken en zou deze aanraden. Klik op de link voor meer informatie en prijzen.

Grand Noble Hotel Xi’an

Hantang Inn Hostel

Dit zijn andere, populaire hotels in Xi’an;

Eastern House Boutique Hotel

HE Hotel Xi’an

Genoeg te doen in Xi’an

Zoals je ziet zijn er voldoende bezienswaardigheden in Xi’an en kun je je er met gemak twee tot drie dagen vermaken, zéker wanneer je een paar dagtrips plant!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares