Europa Finland

Flashback: sprookjesachtig Lapland

sprookjesachtig lapland

Lapland is de laatste maanden een heel populaire bestemming. Veel bloggers die ik volg zijn er onlangs geweest, mensen hebben plannen om te gaan en ik zie de prachtigste foto’s van het Noorderlicht voorbij komen. Zelf was ik in 2008 in Fins Lapland en ik denk nog graag aan die reis terug.

Sprookjesachtig Lapland

sprookjesachtig lapland

In 2008 was ik als Erasmusstudent in Finland. Jyvaskyla om precies te zijn. Het was een geweldige tijd en ik kreeg de kans om heel veel mooi reisjes te maken. Ik bezocht onder andere Stockholm, maar mocht ook naar Rusland toe. En het koude, maar sprookjesachtig mooie Lapland.

sprookjesachtig lapland

Met de bus vertrokken we richting het noorden, richting de ijzige kou en de spierwitte sneeuw. Mijn favoriete muziek klinkend in mijn oren en mijn ogen wijd open, op oneindig. Ze zagen het landschap veranderen, ze zagen het landschap wit worden.

sprookjesachtig lapland

Ik beklom een enorme berg, ik geloof dat het in Saariselkä was, en zag alleen maar besneeuwde bomen, zo ver als ik kon kijken. En van die berg, daar gleed ik met een minislee vanaf. Een lol dat ik had! Ik herinner me dat ik daar een filmpje van maakte, die ga ik maar eens opzoeken.

sprookjesachtig lapland

sprookjesachtig lapland

De zon gaat onder en lucht kleurt prachtig oranje en roze. Op de voorgrond zie je de sporen van de snow scooter waarmee ik over dit enorm uitgestrekte meer reed. Wauw, wat een ervaring was dat! Dik aangekleed op een zwarte scooter, al vliegend over de sneeuw. De gids had er flink de vaart in; ik had moeite hem bij te houden en er waren momenten waarop delen van de scooter het contact met de sneeuw verloren.

sprookjesachtig lapland

Bovenstaande foto zie ik nu sinds lange tijd weer terug en het enige dat ik kan denken is: “wat is die scooter énorm groot!”

Het mooiste dat ik mocht zien was het Noorderlicht. Een prachtig schouwspel van kleuren die door de zwarte lucht dansen. Het is niet altijd te zien, je moet geluk hebben. Dat was ik! Zó mooi! Het is zo bijzonder, bij het bewonderen van de licht vergat ik de kou compleet en kon ik alleen maar genieten.

Wil je trouwens nou betere foto’s dan mij maken, lees dan de tips van Jenny! Zij heeft práchtige foto’s van het noorderlicht gemaakt.

sprookjesachtig lapland

sprookjesachtig lapland

Ja, als het kon ging ik zo terug. Deze reis zou ik nog wel eens over willen doen!

Vond je dit artikel leuk? Misschien wil je dan ook mijn andere artikelen over Lapland lezen.

You Might Also Like

16 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  12 January, 2015 at 7:47 AM

  Wat een prachtig gezicht die besneeuwde bomen! Hoe koud was het? Oh zo’n ritje met zo’n sneeuw scooter lijkt me ook wel leuk! 😉 Ja Noorderlicht lijkt me prachtig. Marco wil dat ook ooit eens zien nog.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 January, 2015 at 12:34 PM

   Het was rond de -15. Best fris, maar niet super koud. Ik snap Marco helemaal! Vanaf vandaag elke zaterdag het kleingeld in een spaarpot doen? 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Nanda
  12 January, 2015 at 9:30 AM

  Wat een droom. Deze bestemming staat heel hoog op mijn wishlist!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 January, 2015 at 12:37 PM

   Begrijpelijk! Zoals ik zei: ik zou zo terug gaan!
   Ben je al begonnen met sparen? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  12 January, 2015 at 10:04 AM

  Ziet er prachtig uit. Wel erg koud lijkt me. Brrrr

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 January, 2015 at 12:38 PM

   De kou valt mee. En gelukkig kun je je daar tegen kleden.

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  12 January, 2015 at 10:26 AM

  Lijkt mij ook een hele mooie reis! (Wel koud ja, hihi, dat is minder fijn)

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 January, 2015 at 12:39 PM

   Koud was het wel, maar gelukkig kun je je daar tegen kleden.
   Alhoewel ik het op die scooter toch bést koud had.

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  12 January, 2015 at 11:23 AM

  Wauw!!! Prachtig, als in de film Frozen

 • Yvonne
  Reply
  Nicetobeout
  12 January, 2015 at 12:36 PM

  Schitterend! Het Noorder licht zien staat hoog op mijn bucketlist!

 • Yvonne
  Reply
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  12 January, 2015 at 1:21 PM

  Heel erg gaaf! Prachtig al die sneeuw! Alleen dan vind ik de winter leuk ;)!

 • Yvonne
  Reply
  Jenny
  12 January, 2015 at 5:31 PM

  Mooi!

  Ik twijfelde in december tussen Fins Lapland en Noorwegen. Het werd Noorwegen. Maar nu? Nu wil ik én terug naar Noorwegen én naar Lapland. Pffff, waar kan ik extra tijd kopen..:

 • Yvonne
  Reply
  kim
  13 January, 2015 at 4:47 PM

  Zo gaaf! Ben zelf naar lapland in Zweden geweest, maar wil nu ook naar Fins en Noors lapland toe! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Sheelagh
  16 January, 2015 at 10:00 AM

  Sprookjesachtig mooi! Ik moest ook meteen aan Frozen denken, zoals Chantal hierboven al zei 🙂 Het Noorderlicht zien is een droom van me die hopelijk nog eens uitkomt. Lucky you!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 January, 2015 at 9:55 PM

   Ha, Frozen! Daar was ik zelf nog niet opgekomen, maar ja, daar lijkt het wel op.

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  24 January, 2015 at 5:42 PM

  Zo prachtig lijkt het mij in Lapland! Daar ga ik onwijs graag nog eens naartoe!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares