De kosten van het levensonderhoud in Beijing

Met gepaste regelmaat ontvang ik e-mails van mensen die naar China willen komen om te werken. Ze vragen me hoe ze het beste een baan kunnen vinden, maar willen vaak ook weten wat nou de kosten van het levensonderhoud in Beijing zijn. Ik houd altijd mijn uitgaven en inkomsten bij en dus besloot ik een overzicht te maken van wat het leven in Beijing nou (kan) kosten.

De kosten van het levensonderhoud in Beijing

Iedereen heeft zijn eigen levensstijl en bij elke levensstijl hoort een kostenplaatje. Dit artikel is vooral bedoeld om je een idee te geven van wat de kosten van het wonen in Beijing kunnen zijn. Ik zal niet mijn hele kasboekje delen, dat gaat me net iets te ver. Wel zal ik je vertellen wat vervoer, het huren van een woning en de boodschappen ongeveer kosten. Ik woon samen met mijn vriend en onze kat.
Mocht je, na het lezen, meer details willen weten, dan mag je altijd mailen.

Prijzen zijn in RMB.

Wat kost een huurwoning in Beijing?

Het vinden van een geschikte huurwoning kan best een uitdaging zijn. Zeker hier in Beijing waar het aanbod vrij beperkt is en de vraag groot. Hierdoor liggen de prijzen van de huur behoorlijk hoog, zeker wanneer je binnen de tweede of derde ring wilt wonen. Afhankelijk van de buurt waar je zoekt kunnen huurprijzen verder naar de rand van de stad ook nog best hoog zijn.
Voor ons huis (grote woonkamer met 1 slaapkamer) betalen We relatief weinig. We wonen binnen de tweede ring en alle leuke en belangrijke plekken zijn binnen 20 minuten, op de fiets, te bereiken.
Wij hadden geluk met de huurprijs, momenteel liggen de huurprijzen op zo’n 7000-8000 RMB. Maar wij betalen een stuk minder. Wil je in een community wonen of in een nieuw en modern huis, reken dan op het dubbele.
Houd er bij het ondertekenen van je huurcontract rekening mee dat je vaak voor slechts een jaar tekent. Daarbij wordt je over het algemeen geacht om 1 maand borg (soms 2), 3 maanden huur én een maand huur als bemiddelingskosten te betalen. Verder heb je nauwelijks (lees: geen) rechten als huurder.

Wat kosten water, elektriciteit en gas in Beijing?

kosten van het levensonderhoud in Beijing

Voor het water ontvang je hier in Beijing geen rekening zoals in Nederland. Zo af en toe komt er iemand langs die de waterstanden opneemt en je rekening meteen uitprint. Ik betaal per maand nog geen 100 RMB voor water (ik denk nog niet eens 50 RMB). Drinkwater koop ik in grote flessen (van 20L). Dit water wordt gebruikt om te drinken en om mee te koken. Per maand gebruik ik er 4, ze kosten 20 RMB per stuk.
Elektriciteit dien je hier zelf te kopen, op een soort tegoedkaart. Is je tegoed op, dan komt er geen elektriciteit meer binnen en kun je niets meer. Iets dat heel vervelend is! Gemiddeld betaal ik zo’n 75 – 100 RMB per maand voor elektriciteit. In de zomermaanden ligt het bedrag wat hoger omdat de airconditioning dan vaak aanstaat.
Hoewel ik bijna elke avond kook en gas gebruik kost dit me bijna niets. In het jaar dat ik in het appartement woon heb ik nog geen één keer gas hoeven kopen.

Wat kosten boodschappen in Beijing?

Eén keer in de week doen we hier boodschappen. Vooraf maak ik altijd een lijstje met wat we die week gaan eten en dus nodig hebben. Op deze manier houd ik overzicht en koop ik geen spullen die ik niet nodig heb. De boodschappen haal ik vaak bij een importwinkel waar ze goed brood, verse groenten, pasta en andere goede spullen verkopen. Daarnaast bestel ik soms groenten & fruit online en ik bezoek regelmatig de markt waar ik noten haal, maar ook seizoensfruit.
Gemiddeld zijn we aan boodschappen zo’n 400 RMB per week kwijt.

Kosten voor de poes

Sporty woont sinds oktober 2013 bij ons. Ik koop zowel droog als nat voer voor haar, maar dat laatste krijgt ze niet dagelijks. Ze is een actieve kat en eet daardoor wat meer dan andere katten. Gemiddeld kost ze zo’n 200-300 RMB per maand. Dit is inclusief voer, snoepjes en kattenbakvulling. Gaan we op reis dan liggen de kosten wat hoger wanneer we haar naar de opvang brengen. Hopelijk is dat laatste overigens voorbij nu ik wat andere ‘kattenmensen’ heb leren kennen.

Kosten voor Internet en mobiel

Bij de verhuizing, een jaar geleden, sloot ik een internetabonnement voor 2 jaar af. Daar betaalde ik toen 1880 RMB voor, wat neerkomt op zo’n 80 RMB per maand. Daar bovenop betaal ik (omgerekend) 40 RMB per maand voor een VPN om fatsoenlijk te kunnen internetten (vanwege de Chinese Firewall). De VPN kan op 5 devices geïnstalleerd worden. Momenteel gebruiken we het op 2 laptops, een mobiel en een werk computer.
Zowel Miguel als ik heeft geen telefoonabonnement. We gebruiken beltegoed dat ons per persoon tussen de 50 en 75 RMB per maand kost.

Vervoer in Beijing

Elke dag neem ik de metro naar mijn werk. Ooit kostte een ritje met de metro slechts 2 RMB, ongeacht de afstand die je aflegde. Inmiddels is het openbaar vervoer in Beijing duurder geworden en betaal ik 5 RMB per rit. Als je kunt fietsen, fiets dan naar je werk, dat scheelt een hoop! Hoeveel je aan de metro kwijt bent hangt af van de afstand die je moet overbruggen, maar reken op zo’n 100 tot 200 RMB per maand per persoon.

openbaar vervoer in Beijing

Kosten uit eten gaan in Beijing

Als je een vast lezer bent hier dan weet je dat ik enorm van lekker eten houd. Ik denk dat we 1 à 2 keer in de week buiten de deur eten. Soms met ons tweeën, soms met vrienden. Beijing is een moderne, hippe stad waardoor je snel veel geld uit kan geven aan het eten hier. Ga je naar westers georiënteerde plekken, dan betaal je westerse prijzen. Het hangt ook af van de buurt; buurten als Sanlitun en Nanluoguxiang zijn duurder dan wijken die minder populair zijn. Het eten in Chinese restaurants is goedkoper. Wanneer je kwalitatief redelijk / goed wilt eten kan dit al voor 100 RMB (voor 2).

kosten van het levensonderhoud in Beijing
Voor dit bord bonen (dat je deelt) betaal je zo’n 20 RMB.

Overigen

Kleding, persoonlijke verzorging, uitgaan; ook dat maakt onderdeel uit van de kosten van je levensonderhoud. Ik blijf het zeggen: het hangt helemaal van jezelf af en de keuzes die je maakt. Je kunt goedkoop een biertje drinken (voor 10 RMB), maar je kunt ze ook voor 50 RMB krijgen. In bepaalde buurten zijn de cocktails heel goedkoop, maar als je er zeker(der) van wilt zijn dat er echte alcohol in je drankje zit (neppe alcohol is hier best een ding), dan betaal je al snel zo’n 40-60 RMB per glas.
Kleding kun je in Chinese winkels kopen, maar de kans is groot dat die kleding of niet je smaak is, of niet past. De kleding in Chinese winkels is goedkoper dan bijvoorbeeld de kleding in H&M of Only; daar betaal je omgerekend westerse prijzen.

Duur of te doen?

En, vind je Beijing een dure stad of valt het je mee? Zelf vind ik de kosten van het levensonderhoud in Beijing best meevallen, zeker wanneer ik het bijvoorbeeld vergelijk met Amsterdam, volgens mij is het daar duurder wonen.

kosten van het levensonderhoud in Beijing

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

11 thoughts on “De kosten van het levensonderhoud in Beijing”

 1. Mooi overzichtje. Shanghai is een stukje duurder (vooral op woon & boodschappen gebied) als ik het zo lees. Maar dat hangt, zoals je ook al schrijft, enorm af van wat je wensen en ideeën in het leven zijn!

 2. Ik moest even omrekenen wat de koers van de RMB is, maar ik moet zeggen dat het leven in Beijing helemaal niet zo goedkoop is als ik verwacht had. Vooral die huurprijzen! En ik moest wel even gniffelen om de ‘neppe’ alcohol, al is het eigenlijk te bizar voor woorden.

 3. Op zich vind ik het inderdaad erg meevallen, maar ik weet natuurlijk niet hoe de salarissen in Beijing zijn, dus iedereen kan alleen maar voor zichzelf bepalen of dit haalbare kaart is. Hartstikke handig overzicht van de kosten! Ik weet trouwens zo niet meer de naam van de winkel, maar beide keren in Beijing kochten wij in Chinese winkels die erg leken op H&M goede kleding voor minder dan Westerse prijzen (maar wel meer dan gemiddelde Chinese kleding-prijzen)

  1. Je hebt het, denk ik, over de UniQlo. Een populaire winkel die inderdaad wat van de H&M wegheeft. Kom er zelfs soms ook; meestal voor leggings, sokken en hemdjes.

 4. Super interessant om te lezen en de prijzen vallen inderdaad nog mee! Bijzonder ook om te leden dat jullie 1 à 2 keer per week buiten de deur eten, in Amsterdam of andere wereldstad is dat relatief veel duurder. Erg handig dat het betaalbaar is en jullie zo van lekker eten houden!

 5. Wat een handig overzicht! Grappig om te zien dat sommige dingen in China zo anders geregeld zijn dan in Nederland, als bv. jullie internet. Ik snap helemaal dat je er VPN bij wilt.

  Wonen jullie nu redelijk vast? Of moet je mogelijk snel weer verhuizen?

  1. We wonen redelijk vast nu. Afgelopen jaar hebben we een huurcontract voor 2 jaar getekend, daarvan is nu een jaar voorbij. We kunnen er dus nog eventjes blijven.

 6. Volgens mij vallen de kosten wel mee, maar dat is voor ieder persoonlijk. Apart dat je een tegoed kaart moet kopen voor elektriciteit. Het lijkt mij zo irrittant om ineens zonder te zitten. Grappig om te lezen dat het er in China zo anders aan toe gaat dan bijvoorbeeld in Nederland. Dit wist ik al, maar dit maakt het toch een stuk overzichtelijker. Leuke naam trouwens voor je kat 🙂

 7. Ik ben nog nooit in China geweest en ik weet ook niet hoeveel een RMB is. Maar handig als je daar heen wilt zo’n overzicht. Dat je nauwelijks rechten hebt als huurder maar wel veel vooruit moet betalen… da’s dan weer jammer.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares