Europa Kroatië

De Krka Watervallen in Kroatië – alsof je door een sprookjeswereld loopt

nationaal park krka watervallen kroatie

We moeten er vroeg voor opstaan, maar al snel blijkt dat de Krka watervallen het meer dan waard zijn. Het natuurgeweld is prachtig, de omgeving mooi om in te lopen en ik ben in mijn nopjes nu ik voor het eerst in mijn leven zulke grote watervallen zie.

De Krka Watervallen in Kroatië

Wanneer we nog in Split zijn besluiten we dat we een dagje naar Nationaal Park Krka willen. Nou ja, we besluiten dat we er vanuit Split naar toe willen. We wisten al dat we er naar toe zouden gaan; we hadden het van een vriendin cadeau gekregen voor onze bruiloft.

Het is vroeg opstaan; de bus die vanuit het busstation van Split vertrekt gaat al om 8 uur in de ochtend. De busrit verloopt voorspoedig. We rijden over de snelweg en na zo’n anderhalf uur zijn we in Skradin, het eindpunt van de busrit.

We kopen kaartjes bij het informatiecentrum en horen dat we met een boot naar de watervallen toe kunnen varen. Het schijnt dat je ook naar de watervallen kunt lopen en aangezien het nog even duurt voor de boot gaat lijkt me dat een geweldig plan.
Zo geweldig als het in eerste instantie leek bleek het achteraf niet. De wandeling was op zich prima en het was mooi om langs de rivier te lopen, maar het was veel te warm! De wandeling was ook iets aan de lange kant. Zeker voor ons, als niet-zo-actievelingen.

Je kunt ook met een gids een hele dag door het park gaan. Vanuit Split rijd je naar Skradin en vanaf daar ga je met de boot naar de entree van het park. Boek hier je gids.
nationaal park krka watervallen kroatie

Om de Krka Watervallen heen wandelen

Zoals je op de kaart hieronder kunt zien is het Nationaal Park Krka behoorlijk groot. Met haar 109km² is het absoluut geen klein park! Er zijn in totaal 7 grote watervallen te vinden in het park, waarvan een aantal vlakbij het ‘hart’ van het park (het deel waar de wandelingen beginnen en waar je ook kunt zwemmen). De bekendste waterval is de Skradinski buk waterval.

nationaal park-krka-watervallen

Het is makkelijk wandelen rondom de watervallen. Er zijn goed aangelegde paden en verdwalen is echt onmogelijk.

nationaal park-krka-watervallen

Wat een water! Het water klettert met een enorme snelheid naar beneden. In een paar seconden stroomt er een enorme hoeveelheid water aan me voorbij. Ik ben behoorlijk onder de indruk; de hoeveelheid water, het helder water en de enorm groene struiken die ik overal zie.

nationaal park-krka-watervallen

Zwemmen in de Krka Watervallen

Photo or it didn´t happen! Natuurlijk moet ik ook even op de foto voor de waterval. Links op de foto zie je een hoofd van een zwemmer. Je kunt namelijk ook zwemmen in de Krka Watervallen. Dit in tegenstelling tot de Plitvice Meren waar dat niet kan. Helaas ben ik niet goed voorbereid (goh, het zal ook eens niet); mijn zwemkleding ligt nog in onze AirBNB.

nationaal park-krka-watervallen

Veel mensen nemen een ‘duik’ in het frisse water.

Veel anderen hebben hun zwemkleding wel meegenomen en genieten zichtbaar van het frisse, maar heldere water. Het had me heerlijk geleken om in het water te springen en af te koelen. Begin juli is het al behoorlijk warm in Kroatië, helemaal wanneer je een flinke wandeling maakt en in de zon loopt.

nationaal park-krka-watervallen
Van dichterbij is het nog indrukwekkender! Het water raast met een ongekende snelheid voorbij. Het water is overigens niet het enige dat voorbij schiet. Ik zie libellen, vlinders en zo nu en dan een salamander of ander klein diertje. Niet gek, want er leven heel veel verschillende dieren in het park. Denk daarbij aan de wolf, de otter, maar het is ook het woongebied van verschillende slangen en vleermuizen.

Prachtige uitzichten

nationaal park-krka-watervallen

Door de hoogteverschillen in het park zijn er diverse plekken waarop je een prachtig uitzicht hebt op de watervallen. Vanaf boven lijkt het nog indrukwekkender! Vooral met alle kleuren die ik in het water zie. Ik vind het prachtig en kijk mijn ogen uit.

nationaal park-krka-watervallen

Zoals ik schreef; je kunt enorm veel dieren tegenkomen in het Krka Park. Wanneer we verder het park inlopen wordt het water wat rustiger. De vertakkingen van de rivier hebben rustiger stromend water en er zwemmen honderden vissen in rond.
Hoe verder we het park inlopen, hoe rustiger het wordt. En dat vind ik fijn. Op sommige plekken is er bijna niemand anders.
Een paar dagen later, wanneer ik bij de Plitivice Meren ben, wordt het verschil tussen de Plitvice Meren en de Krkra Watervallen me goed duidelijk. Er zijn veel meer mensen bij de meren! Daar is het lastig om weg te komen van de drukte. Nu al, en het is (wanneer ik er ben) nog maar begin juli! In het hoogseizoen is het er stukken drukker.

nationaal park-krka-watervallen

Niet alleen het water en de dieren zijn mooi om te zien, ook de bomen en planten zijn mooi om te zien. Ik loop vrij langzaam waardoor ik echt de tijd heb om al het moois te zien. Het is toch best bijzonder dat zo’n plek bestaat?

Reizen naar Nationaal Park Krka

Je kunt vanuit verschillende Kroatische steden naar de Krka Watervallen (Skradin) toereizen.

Vanuit Split: zo’n anderhalf uur met de bus. Met de auto doe je er een uur over.
Vanuit Zagreb: de bus doet er een kleine vierenhalf uur over, met de auto ben je er in ruim 3 uur.
Vanuit Zadar: een klein uurtje met zowel de auto als de bus.  
Vanuit Dubrovnik: 3 uur met de auto, het dubbele wanneer je met de bus gaat.

Op de website Get By Bus kun je de verrektijden vinden.

Praktische informatie

Het Krka Natioaanl Park gaat uit van 3 seizoenen en hanteert voor die seizoenen 3 verschillende prijzen. Een volwassene betaalt in 2019 voor een kaartje de volgende prijs.

 • Winter (januari, februari, maart, november en december) – 30 kone
 • Voor- / najaar (april, mei, oktober) – 100 kone
 • Hoogseizoen (juni tot en met september) – 200 kone, 150 kone na 4 uur.

Er zijn ook prijzen voor kinderen, groepen en ouderen, die vind je in de volledige prijslijst voor Krka.

Je kunt op een paar centrale plekken eten en drinken kopen. Onderweg kom je echter niets tegen, het is dan ook verstandig om water en snacks mee te nemen.

Ook handig voor het plannen van je bezoek aan de Krka Watervallen in Kroatië

Meer lezen over Kroatië?

nationaal park krka watervallen kroatie

You Might Also Like

7 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  12 February, 2017 at 10:23 PM

  Ziete r heel mooi uit!

 • Yvonne
  Reply
  Karen
  15 May, 2017 at 1:45 PM

  Hallo, bedankt voor de leuke info en foto’s.
  Wij willen deze zomer naar de Krka watervallen of naar Plitvice. Wat zou jij zelf aanraden? Ik denk dat Plitvice mooier is, maar ik heb wat schrik van de drukte. Is het bij de Krka watervallen erg druk? Wij gaan trouwens met 2 kinderen van 8 en 12 en zijn geen echte wandelaars.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   15 May, 2017 at 3:54 PM

   Hallo Karen,
   Wanneer je met kinderen gaat zou ik Krka aanraden. Het leuke aan Krka is dat je er kunt zwemmen! Dat kun je bij Plitvice niet en volgens mij is er niets leukers dan zwemmen bij een waterval.
   Het voordeel van Plitvice is dat er meerdere routes zijn, maar als jullie geen echte wandelaars zijn maakt dat niet echt veel verschil denk ik.

 • Yvonne
  Reply
  Jan Overduin
  16 September, 2017 at 8:01 AM

  De nationale parken zijn allemaal prachtig, echter vonden wij het in zijn algemeen te druk.
  Wij waren in September in Kroatië en hadden het wat rustiger verwacht. In alle gevallen was spraken van file wandelen iets wat wij niet prettig vonden.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 October, 2017 at 2:09 PM

   Was het toen nog steeds druk? Wat jammer! Ik denk dat Kroatië de laatste jaren een stuk populairder is geworden als vakantiebestemming.

 • Reply
  Highlights tijdens een roadtrip in Kroatië en Slovenië - Your Travel Guide
  28 October, 2018 at 12:34 PM

  […] misten wij de andere natuurpracht van Kroatië: National Park Krka. Dit park kan ik je zeker aanraden om te bezoeken. En in tegenstelling tot Plitvice National Park, […]

 • Reply
  Bezoek Zadar: bezienswaardigheden & tips in Kroatië - Daphnedevries.nl
  7 January, 2020 at 10:10 PM

  […] per boot een excursie te maken naar Kornati Nationaal Park. Ook kun je in een klein uur naar het Krka Nationaal Park en Paklenica Nationaal Park reizen. Of wat dacht je van het eiland bijzondere eiland Pag. Maar […]

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares