transit visum china 72 uur regeling

Alles over het Transit Visum China / de 72 uur regeling

In januari van 2013 was Beijing de eerste stad in China die het zogenaamde ‘Transit Visum China’ invoerde. Dit speciale Transit Visum wordt over het algemeen aangeduid als ‘de 72 uur regeling’. Met enige regelmaat krijg ik de vraag of ik meer weet over de het Transit Visum, hoe het precies werkt en in welke steden je het kunt gebruiken. Daarom vertel ik je vandaag alles over de 72 uur regeling.

Houd er rekening mee dat je in China een VPN nodig hebt. Zelf gebruik ik ExpressVPN dat goed werkt. Nog een pluspunt; ze hebben een 30-dagen-geld-terug-garantie! Lees meer over ExpressVPN.

transit visum china
Vertel de vliegmaatschappij bij het boarden dat je gebruik wilt maken van de 72 uur regeling

Voor wie en in welke steden kun je het Transit Visum China gebruiken?

Welke landen?
Er is een lijst met zo’n 40 tot 50 landen die gebruik mogen maken van de 72 uur regeling. Mijn lezers komen vooral uit Nederland & België en die landen staan op deze lijst. Met je Nederlandse of Belgische paspoort mag je dus 72 uur in een Chinese stad verblijven als je op doorreis bent.
In welke Chinese Steden?
Momenteel zijn er 15 Chinese steden waar je gebruikt kunt maken van de regeling. Te weten: Beijing – Shanghai – Guangzhou – Chengdu – Chongqing – Harbin – Shenyang – Dalian – Xian – Guilin – Kunming – Wuhan – Xiamen – Tianjin – Hangzhou.

Dat zijn een hoop steden waar je op je doorreis naar je volgende bestemming mooi drie dagen zou kunnen verblijven.

Op doorreis naar je volgende bestemming

Wanneer je bent ingecheckt en gaat boarden laat je de crew weten dat je gebruik wilt maken van de 72 uur regeling. Zij zullen je dan een speciaal formulier geven dat je moet invullen en bij de douane moet afgeven. Het is zoiets als de entry card, maar dan specifiek voor het Transit Visum. Bij aankomst op de luchthaven ga je vervolgens door de douane, levert het formulier in en krijgt voor 72 uur toegang voor de stad en het daarbij behorende district waar je gearriveerd bent (m.u.v. Hangzhou en Guangzhou). Sommige luchthavens hebben een speciale rij voor het Transit Visum, Beijing bijvoorbeeld.
Je komt enkel in aanmerking als je naar een derde bestemming reist, buíten China. Je komt dus niet in aanmerking voor de regeling wanneer je Amsterdam – Beijing – Xi’an vliegt.

transit visum china

Eisen voor het Transit Visum China

Een visum zoals deze wordt natuurlijk niet zomaar en aan iedereen gegeven. Er zijn een paar eisen waar je aan moet voldoen. Als eerste heb je een ticket nodig naar een derde bestemming. Je mag dus niet terug vliegen naar waar je vandaan komt. Een derde bestemming hoeft geen logische bestemming te zijn en mag wél naar Hong Kong, Taiwan of Macau gaan.

Het visum heet ‘de 72 uur regeling’ maar deze 72 uur is niet het precieze aantal uren dat je in China mag verblijven met dit visum. Het visum gaat officieel in op de eerste, nieuwe volle dag dat je in China bent. Stel: je komt om 9 uur ‘s ochtends aan, dan gaan je 72 uur officieel pas in na middernacht. Dit betekent dat je bijna 4 volle dagen hebt!
Hoewel je dus meer dan 72 uur kunt krijgen, zou ik persoonlijk niet het risico nemen langer te blijven en het aantal uren tellen vanaf het moment dat je vliegtuig geland is.

Je kunt het verder ook alleen krijgen wanneer je, na aankomst per vliegtuig, ook weer per vliegtuig verder reist en dat doet vanaf hetzelfde vliegveld. Land je in Beijing en neem je vanaf daar de trein naar Mongolië of Noord-Korea, dan kun je het visum niet krijgen en ook niet wanneer je op vliegveld A aankomt en vanaf B vertrekt. Shanghai Airport is daar de uitzondering op.

viusm voor China aanvragen

Direct Transit Visum

Behalve het visum dat je voor 72 uur kunt krijgen, kun je ook een visum krijgen voor 24 uur. Dit visum kan aangevraagd worden door iedereen én je hoeft niet perse met het vliegtuig te arriveren en vertrekken. Je mag hierbij bijvoorbeeld ook per boot of trein het land verlaten.

Tips

 • Zorg dat je op tijd op het vliegveld en bij je gate bent. Dat jij op de hoogte bent van de regels rondom het Transit Visum China betekent niet dat iedereen op het vliegveld waarvan je vertrekt dat ook is.
 • In navolging daarop; print je vluchtgegevens. Dit is wat ik zelf nooit doe, maar in dit geval waarbij het om visums gaat is het geen onverstandige keus. Je kunt op deze manier aantonen dat je binnen 72 uur doorvliegt naar een 3e land.
 • Het is ongetwijfeld erg vervelend wanneer het luchthavenpersoneel niets van de 72 uur regeling lijkt te weten en er van overtuigd is dat je een visum aan had moeten vragen, terwijl jij 100% zeker bent van je zaak. Je hebt je er immers in verdiept! Blijf echter rustig, beleefd én bij je standpunt. Het gaat je niet helpen wanneer je boos gaat reageren naar de mensen toe die jou toegang tot het vliegtuig moeten verlenen.
 • Een vlucht als Amsterdam – Beijing – Johannesburg is niet al te logisch. Het kan zijn dat ze er bij de douane naar vragen. Laat dan in het midden waarom je een deze route hebt genomen, zeg bijvoorbeeld dat het de goedkoopste optie was op een bepaald moment en niet dat je op deze manier de kosten voor het visum kon vermijden.

transit visum china

72 uur in Beijing ~ waar te overnachten?

Ben je in transit in Beijing, dan wil je het liefst makkelijk van en naar vliegveld kunnen gaan. Beijing heeft een ideale Airport Express die je in ruim een half uur naar het hart van de stad brengt. Lees over die metrolijn meer in het artikel over vervoer in Beijing.
Om het je nóg makkelijker te maken heb ik 7 ho(s)tels voor ieder budget voor je op een rijtje gezet. Deze ho(s)tels bevinden zich allemaal op loopafstand van de Airport Express.

In de buurt van Sanyuanqiao

Het Novotel Beijing Sanyuan ligt, met de Airport Express, op 15 minuten van het vliegveld en op 5 minuten van het hart van de stad. Een prima locatie! Het hotel beschikt over een sportschool én een zwembad, voor wie ook op reis wil blijven sporten.

Bekijk de aanbiedingen voor het Novotel Beijing Sanyuan.

Het Boyue Beijing Hotel bevindt zich tussen tal van ambassades en heeft een shopping mall op loopafstand. De Airport Express is ook op loopafstand en brengt je in een kwartier naar het vliegveld. Dit hotel heeft ook een zwembad en sportschool.

Bekijk de aanbiedingen voor het Boyue Beijing Hotel.

Het Cendre Hotel is een stijlvol hotel dat in dezelfde buurt als de andere hotels ligt. Het hotel is ingericht met veel houten meubelen en er is veel gebruik gemaakt van wit. Dit hotel is wat vriendelijk voor je budget dan de andere twee.

Bekijk de aanbiedingen voor het Cendre Hotel.

In de buurt van Dongzhimen

Dongzhimen is de tweede stop van de airport subway lijn, wil je hier verblijven, dan zit je een stuk dichter bij het centrum en de populairste bezienswaardigheden.

Het Beijng Qianyuan Hotel, vanaf €68,00

Het Traveler Inn Hua Qiao Beijing (midden in de hutongs!), vanaf €56,00

Het Ming Courtyard, vanaf €11,00

Mocht je vragen hebben over het Transit Visum China, stel ze gerust en ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

transit visum china

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden.
Dit artikel bevat affiliate links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

203 thoughts on “Alles over het Transit Visum China / de 72 uur regeling”

 1. Handig artikel! Geldt het voor eender welke vliegtuigmaatschappij? Ik had (dacht ik!) eens gelezen dat het enkel geldde als je met een Chinese maatschappij vloog.
  Ben wel verbaasd dat het ook geldt als je naar Hong Kong/Macau/Taiwan vliegt 🙂

   1. Beste Yvonne, In februari 2020 komen mijn vrouw en ik aan in Shanghai met de Holland America Line. Het visum regelen zij. Maar wij gaan de volgende dag door naar Beijing met de trein en blijven daar 2 dagen voor we terugvliegen naar Amsterdam. Geldt dan het 72 uurs visum? Of moeten we speciaal voor Beijing een visum aanvragen? De boot arriveert in Shanghai vanuit Sasebo, Japan. Weet jij raad?

    1. Hallo Cil,
     Wat een bijzondere reis gaan jullie maken!
     Je schrijft dat de organisatie van jullie cruise het visum gaat regelen. Het is het makkelijkst om dan met hen contact op te nemen en hun te vragen. Wanneer je na Shangjai naar Beijijng doorreist zul je een regulier toeristenvisum nodig hebben. Voor het 144 uur visum mag je alleen in de stad waar je aankomt blijven.
     Succes!

 2. Hi,

  Ik vind nergens echt duidelijke informatie hopelijk kun jij me die geven.

  Ik wil volgend jaar vanaf Amsterdam naar Beijing vliegen daar max 72 uur verblijven met het gratis visum, dan doorvliegen naar Hong Kong en na een week weer naar Beijing wederom max 72 uur en dan terug naar Amsterdam.

  Mag ik twee keer gebruik maken van het gratis transitvisum?

  Andere optie is dat ik eerst naar HKG ga en daarna een stopover maak in PEK, ook de kosten van het visa application centre kom ik niet goed uit, staat iets van 35 euro maar ook weer aparte bedragen met service fees en alle andere sites maken het nog ingewikkelder… Ik hoop dat jij een verhelderend antwoord hebt!

  Alvast bedankt.

  Groet Wouter

  1. Hallo Wouter,

   Wat betreft het transit visum, denk ik dat het technisch wel zou mogen, maar of China er erg blij van wordt en niet moeilijk gaat doen, dát weet ik niet.
   Wanneer je van Beijing naar Hong Kong vliegt, zou ik naar Shenzhen vliegen. Dit ligt op de grens met HK en een ticket hier naar toe is veel goedkoper dan een tikchet Beijing – HK (850 / 1200). Wanneer je naar Shenzhen wilt heb je wel een visum nodig.

   Een visum voor China kost al gauw €100,-.
   Je zou ook nog kunnen overwegen om Amsterdam-Beijing-HK-Amsterdam te doen wanneer je een visum voor China aanvraagt.

   Succes!

 3. Hallo Yvonne!
  Erg leuke site heb je!

  Wij maken een rondreis door Azië en we landen 9 maart in Beijing, daar hebben we ook een hotel geboekt.
  Op 10 maart gaan we met de trein naar Wuhan toe en op 11 maart ook met de trein naar Shanghai.
  Vanuit daar vliegen we op 12 maart naar Seoul toe.

  Je zegt op je site: je moet verder vliegen vanaf de luchthaven waarvan je geland bent maar Shanghai airport is hier de uitzondering op.
  Denk je dat we met een transitvisum hiermee weg komen?

  Ik hoor heel graag van je!
  Emiel Laurant

  1. Hallo Emiel,

   Helaas gaat het je niet lukken om deze reis te maken met een transitvisum. Hier zul je echt een toeristenvisum voor moeten aanvragen. Je landt namelijk in Beijing. Wil je gebruik maken van het transitvisum, dan zul je China ook vanuit Beijing moeten verlaten.
   Shanghai is de uitzondering in die zin dat je er na landen niet perse uit hoeft te vertrekken. Voor andere steden geldt dat dus wel.

 4. Hoi,

  Handig artikel. Ik heb even een vraagje over de 72uur visum. Mijn idee is om van Amsterdam-Beijing(72uur)- Hongkong. Dan wil ik een maand naar Japan en dan vanuit Japan vliegen naar Shanghai(72uur)-Amsterdam.
  Is het mogelijk om twee keer een 72uur visum te krijgen in twee verschillende steden? De steden komen niet na elkaar en er zit meer dan een maand tussen.

  Ik kijk uit naar je antwoord!
  Alvast bedankt.

  Groetjes Iris

  1. Hallo Iris,

   Bedankt voor je reactie. Technisch gezien zou het mogelijk moeten zijn. Je vliegt steeds naar een derde land en blijft beperkte tijd in China. Check het even met de maatschappij waarmee je vliegt. Afgelopen week hoorde ik van iemand met soortgelijke plannen dat hij door de vliegmaatschappij geweigerd werd. Zelfs ná contact gehad te hebben met zijn tourorganisatie en de ambassade (die het allebei goedkeurden).

   Groetjes Yvonne

 5. Hoi Yvonne,
  We gaan naar Hongkong met overstap in Beijing. Hebben we hiervoor een visum nodig voor deze doorreis?

  1. Hallo Fred,
   dat hangt af van je vlucht, hoe lang je overstap is (uren) en of je überhaupt dan tijd hebt om het vliegveld te verlaten.

   1. Hallo Yvonne,
    Thanks voor de snelle feedback.
    Voor de duidelijkheid gaat de vlucht vanaf Amsterdam naar Hongkong met de China Southern.
    De heenvlucht 2 uren overstap-tijd in Peking (PEK) en bij terugvlucht maar liefs 7 uren overstap-tijd.
    Het is niet de bedoeling om het vliegveld te verlaten.
    Hoor graag je reactie.
    Groetjes,
    Fred

    1. Hallo Fred,
     In dit geval heb je geen visum nodig. Je verlaat het vliegveld niet en gaat niet door de douane. Officieel kom je dus niet op Chinees grondgebied en heb je geen visum nodig.

 6. Haai Yvonne,

  Thanks voor de handige info. Misschien een stomme vraag, maar ik wil van Hong Kong naar Beijing vliegen en dan gebruik maken van de 72 uurs regelen en dan weer terug vliegen naar Hong Kong. Kan dit? Of moet ik dan toch vanaf Beijing via een ander lang terug vliegen? Bedankt alvast!

  Groetjes,

  Kaj

 7. Hoi Yvonne,
  Ik heb een vraag over 72/144uur visum. Wij willen gaan vliegen van Amsterdam naar Seoul naar Shanghai naar Amsterdam. Komen we in aanmerking voor het visum? Ik twijfel erover…
  Alvast super bedankt voor de info.

  Groeten Elise

  1. Hallo Elise,
   Volgen mij komen jullie wel in aanmerking. Je vliegt namelijk naar een 3e bestemming vanaf Shanghai.
   Groeten Yvonne

 8. Hallo Yvonne,
  Wij vliegen vanaf Amsterdam via Shanghai (6 uurtjes op de luchthaven Pudong/Shanghai wachten en dan) naar kuala lumpur. Na 20 dagen vliegen we terug van kuala lumpur naar shaghai.

  In Shanghai blijven we 5 dagen en vliegen we dan terug naar Amsterdam. Hebben wij een visum nodig?

  Bedankt alvast!
  Groeten Nazer

   1. Hallo Yvonne,

    Bedankt voor je reactie. Ik had nog een vraag.

    Op de website

    http://www.bezoekchina.nl/praktische-informatie

    Heb ik het onderstaande gevonden.
    ——————–
    De maximale duur van het visumvrij verblijf hangt af van stad waar je tussenstop is. We zetten ze even voor je op een rij:

    6 dagen (144 uur): Shanghai, Hangzhou en Nanjing
    ——————–

    Komt het jou bekend voor. Volgens mij is deze regeling vanaf maart-2016 ingegaan.

    Wij blijven van 20-08-16 t/m 24-08-16 in Shanghai (totaal 5 dagen) en vliegen dan naar Amsterdam.

    In afwachting van je antwoord.

    Bedankt alvast.

    Groeten,
    Nazer

     1. Bedankt. Zodra ik het bij de ambassade heb nagevraagd zal ik je informeren.
      Enige vakantietips voor Shanghai.

 9. Hallo Yvonne,
  Ik heb twee keer naar dit Nederlandse telefoonnummer +31 70 306 50 91 gebeld (verwerken de aanvraag/afgifte van visum voor de Chinese conuselaat) en is mij beide keren verteld dat in mijn geval (5 dagen in Shanghai) geen visum nodig is.

  Groeten,
  Nazer Alibux

 10. Hoi Yvonne,

  Samen met mijn vriend vlieg ik vanaf Amsterdam via Shanghai naar Bangkok (met China Eastern Airlines). Wij hebben een overstaptijd van 5 uur. Denk jij dat het handig/mogelijk is om voor 2 uurtjes Shanghai in te gaan? Of denk je dat dit onverstandig is? Op internet las ik dat de reis van het vliegveld naar het midden van de stad ongeveer een half uurtje in beslag neemt. Heb jij hier misschien ervaring mee?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groeten,

  Karen

  1. Hallo Karen,

   Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om even Shanghai in te gaan, ik zou het niet doen. 5 uur is niet zo heel veel en je wilt niet dat er iets mis gaat. Hoewel het een half uurtje rijden is ben je echt wel wat meer tijd kwijt (denk aan de douane) dan dat. Ook op de terugweg moet je dat halve uurtje reizen én weer door de douane. Vooral dat laatste kan veel tijd kosten. Ik zou het je (helaas) afraden.

 11. Hallo Yvonne,
  Ik wil in juli richting Bangkok vliegen, nu moet ik overstappen op het vliegveld in Peking en heb ik een wachttijd van 9uur voor mijn volgende vlucht richting bangkok. Ik kom sochtends om 5u aan in Peking. Mag ik dan met mijn nederlandse paspoort gewoon de stad in en heb ik dan geen visum nodig?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Mvg,
  Nils

  1. Hoi Nils,
   Ja, in principe kun je gewoon de stad in. Als het een overstap is zal de airline niet moeilijk doen om je één vlucht hebt met een lange tussenstop. Wanneer het losse vluchten zijn kan het wat lastiger worden.
   Je kunt het tijdelijke visum krijgen wanneer je door de douane gaat.
   Alvast veel plezier in Beijing!

 12. Hoi Yvonne,

  Echt super geweldig zo n site! Maar toch klein beetje onzeker ik ga volgend jaar naar vietnam toe maar ik ga een tussenstop maken in shanghai pudong. Een tussenstop voor 8:50 lang. Is t wel verstandig om de stad in tegaan? Graag hoor ik van je.

  Gr kim

  1. Hoi Kim,

   Nee, zou het niet doen. Het is te riskant in zo’n grote stad. Zeker als je de tijd bij de douane meerekent houd je maar weinig effectieve tijd over.

 13. Hallo Yvonne
  Mag ik met een 72 uur visum voor Peking, op en neer naar Shijiazhuang reizen voor 2 dagen?

 14. Hi Yvonne,

  Leuk en handig artikel! Wij denken eraan om via Shanghai naar Manilla te vliegen. We willen een enkele reis Shanghai boeken met China Southern en vervolgens 60 uur later een enkele reis Manilla met AirAsia. We landen dan op Shanghai Hongqiao, maar vertrekken vanaf Shanghai Pudong. Bovendien met een andere maatschappij. Zou dat een probleem zijn denk je voor een 72 uurs transit visum?

  1. In Shanghai kun je een visum aanvragen voor 144 uur. Het tijdsbestek is dus geen probleem. Wanneer je bewijs van je vluchten uitprint en bij het inchecken aangeeft dat je gebruik gaat maken zou dat ook geen probleem moeten zijn.
   Het enige dat ik niet weet is of je vliegveld verschillend mag zijn…

 15. Hallo Yvonne

  We gaan over een paar weken naar Japan en hebben een stop in Beijing. Dus willen wij de stad in. Een 24 uurs visum waar moet je die vragen. Is dat ook aan het cabine personeel.
  Kan je vertellen hoe dit verder gaat. Thanks

  1. Er is voor Beijing geen visum voor 24 uur, wel voor 72. Het is handig om het bij het inchecken aan te geven. Op het vliegveld is er bij de douane een speciale rij voor mensen die van het transitvisum gebruik willen maken.
   Hoeveel uur hebben jullie?

 16. Hallo Yvonne,

  Onze plannen zijn om naar Hongkong te gaan, met een tussenstop in Beijing. We komen dan 22 juli aan om 05:15. We reizen 25 juli om 19:30 weer verder naar Hongkong. Ervan uit gaan dat de 72-uursregeling pas de eerstvolgende volle dag ingaat zou dit moeten kunnen. Maar wat zou jij adviseren? En waar staat de informatie dat dit pas de eerstvolgende volle dag ingaat? Wat zou jij adviseren? Ik ben benieuwd!

  Groetjes!

 17. Hi Yvonne, het ziet er naar uit dat wij een tussenstop hebben in Bejing (op doorreis naar Sydney). De overstaptijd is 17 uur. Is dit voldoende tijd om de stad even te zien? En hoeveel uur is er ongeveer nodig voor Douane en vervoer naar stad?
  Groetjes,

  1. Hallo Deirdre,

   17 uur is zeker wel voldoende om de stad in te gaan. Dan lukt het je zeker om naar het Plein van de Hemelse Vrede te gaan, de Verboden Stad en wat hutongs te verkennen. Hoe lang het bij de douane duurt weet ik niet zeker, maar ik denk zeker niet langer dan 2 uur. Vanaf het vliegveld naar de stad is het met de metro ongeveer 45 minuten.

   Veel plezier!

   1. Dank je wel Yvonne, goed om te weten. En als we de terugreis ongeveer dezelfde tijd hebben, is het dan mogelijk om een trip te maken naar de Chinese Muur, bij Juyongguan of Badaling? Ik kan namelijk niet goed vinden wat de regels zijn met het visum en wat wel of niet binnen de stadsgrenzen valt?

 18. dag Yvonne,

  Wij gaan waarschijnlijk 2 steden in Azië bezoeken, namelijk, Shanghai en Hong Kong.
  We vertrekken vanuit AMS naar SHanghai;
  Vervolgens van Shanghai naar Tokyo;
  Tot slot van Tokyo terug naar AMS;

  Echter bij de terugreis naar AMS hebben we een overstap van 1u40 in Shanghai.

  Vraag 1:
  Komen wij voor de terugreis in aanmerking voor een Transitvisum?

  Vraag 2:
  Is 1u40 overstaptijd in Shanghai genoeg of juist te weinig?

  Aangezien we Shanghai bezoeken, hebben we een visum nodig, maar nu twijfel ik of ik moet gaan voor een double entry visum of een enkele entry gecombineerd met transitvisum v(voor die overstap)

  1. Voor een overstap heb je geen visum nodig. Je blijft binnen de douane en daarmee op neutraal grondgebied. Dus voor je terugreis hoef je niets te doen.

   Fijne reis!

 19. Hoi Yvonne,
  Fantastische reisleidster ?
  Wij (5P) hebben een overstaptijd van 15 uur (aankomst 05:05/vertrek 20:00) op Beijing.
  Lijkt het jouw verstandig om de Chinese muur te bezichtigen met een private Tour?
  En mag je überhaupt wel een uur reistijd buiten de stad komen met een transitvisum?
  Vriendelijke groet!

  1. Hoi Jeffrey,
   15 uur is meer dan genoeg om naar de Chinese muur te gaan en weer terug. Het lijkt me handig om het georganiseerd te doen in plaats van zelfstandig. Bij het transitvisum gaat het niet om de tijd, maar om de provinciegrenzen. Ik denk dat het kan, maar ik zal het voor de zekerheid navragen als ik jou was.

   Veel plezier!

 20. Hallo Yvonne, leuke website. Hoeveel uur zou het ongeveer duren om twee keer langs de douane te gaan? Ik zag twee uur staan bij jou. Bedoel je daar 2 uur in China en 2 uur uit China is 4 uur mee, of bij elkaar 2 uur? 🙂

  1. Hoi Nico,
   Afhankelijk van het tijdstip en de drukte op het moment dat je door de douane gaat zou ik zeker wel rekening houden met 1,5 uur per keer. Dit is dan vanaf aankomst op het vliegveld, dus inclusief lopen naar de douane / het nemen van het vliegveldtreintje.

 21. Hallo Yvonne, wij komen in oktober vanuit Japan met een cruiseschip 1 dag in Shanghai. Daarna gaan we verder per cruiseschip naar Taiwan. Mijn vraag is nu …. kan ik China in vanaf de cruiseport Shanghai zonder in Nederland een visum te regelen? Zo ja…. waar en hoe regel ik het beste mijn 24 uur visum voor mijn bezoek van Shanghai?

 22. Hoi Yvonne, wat fijn dat je zoveel weet. misschien zou je mensen die op doorreis zijn kunnen begeleiden als ze een paar uur een overstap hebben zo dat ze weten waar ze naar toe kunnen en dat ze op tijd weer op de luchthaven zijn. (tegen betaling ofcourse) afhankelijk van waar je woont natuurlijk. Maar ik heb een vraag. Wij willen graag een ticket boeken van amsterdam naar bali en weer terug . maar nu heeft de heenweg een overstap van 11 uur en de terugweg een overstap van 18 uur beide op in Xiamen. Weet jij zeker of wij gebruik kunnen maken van een transit visum ? er zit ongeveer 3 weken tussen…ik hoor graag van je , Crista

  1. Hallo Crista,
   In principe zou je op deze manier gebruik moeten kunnen maken van het transit visum.
   Voor de zekerheid kun je het navragen bij visachina.org, zij behandelen alle visumaanvragen voor China.

   Ik woon in Beijing, ik kan je dus niet helpen tijdens je transit bezoek aan Xiamen.

   Groet, Yvonne

 23. Geachte YVONNNE,

  ik ga naar bali en heb een tussenstop van 12 uurtjes op china airport guangzhou. Als ik china in wil gaan moet ik een visum hebben?

  1. Als je de stad uit wilt kun je waarschijnlijk gebruik maken van het Transit Visum. Wanneer je op het vliegveld blijft heb je geen visum nodig.

 24. Hallo Yvonne, wat een leuke site en veel handige tips.!!! Wij maken in november een rondreis door Vietnam en aansluitend nog 1 week “Bounty Island” wij vliegen dan van Ho Chi Minh naar München met een tussenstop in Peking van 14 uur, deze vlucht nemen wij bewust om de Chinese muur te bezoeken….gaat dit lukken volgens jou??? 14 uur min 4 uur gedoe op het vliegveld dan blijven 10 uur over min 2 uur gedoe met zoeken etc. dus effectief 8 uur, maar hoe laat is het donker in peking op 1 december??? want in het donker is het ook niks. Wij landen om 11.30 uur en vertrekken weer om middernacht ca. 01.00 uur….Waar kunnen wij treinverbindingen etc vinden naar de Chinese muur??? die wij nederlanders ook goed kunnen begrijpen dan wel lezen??? Alvast bedankt voor de te nemen moeite!!!!

  1. Hallo Anton,
   Bedankt voor je berichtje. Ik denk dat het krap gaat worden!
   De rit vanaf het vliegveld naar Mutianyu Great Wall is ongeveer 1,5 tot 2 uur. Dat deel van de muur gaat om 16:30 dicht in december, dus je zult dan vrij weinig tijd hebben op de muur wanneer je daar aankomt.
   Het wordt in Beijing zo rond 6-7 uur donker in de winter.
   Er gaan geen treinen vanaf het vliegveld naar de Muur. Je zult een auto /gids moeten regelen. Tours gaan altijd in de ochtend al naar de Muur.

   Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord.
   Goede reis!

 25. Hallo Yvonne ,
  wij gaan met 5p voor 3 dagen naar Shanghai voor een beurs. wij hebben geen directe vluchten naar Shanghai maar een tussenstop in instanbul voor heen en terug. komen wij dan ook in aanmerking voor een transitvisum?
  Bedankt alvast!

  1. Hallo Mona,
   Voor dit bezoek aan Shanghai zul je een visum aan moeten vragen. Wanneer je Istanboel – Shanghai – Istanboel vliegt doe je geen derde bestemming na je bezoek aan Shanghai aan. Je zou dan bijvoorbeeld Istanboel – Shanghai – Bangkok moeten vliegen.

 26. Goed artikel! Nu is mijn plan om in februari van Amsterdam – Beijing – Kanton (Guanzouh) – Manila (Filipijnen) te vliegen. Dan willen we 72 uur in Beijing verblijven en als evt. mogelijk is ook nog in Kanton, maar weet niet hoe dat zit als je twee tussenstoppen hebt. Deze tweede overstap hebben we wel nodig om naar de Filpijnen te vliegen namelijk. Hopelijk kan je mijn vraag beantwoorden? 🙂

  1. Hallo Anita,

   Helaas kun je tijdens deze reis geen gebruik maken van het Transit Visum. Je vliegt na Beijing naar een andere Chinese stad. Om in aanmerking te komen voor het Transit Visum moet je na je bezoek aan een Chinese stad naar een ander land vliegen. Wil je 72 uur in Beijing en Guangzhou verblijven, dan zul je een visum aan moeten vragen. Waarschijnlijk moet je dit sowieso omdat je 2x in China stopt, maar dat laatste kun je het beste even bij het visumbureau navragen.

 27. heldere info.
  Ik ben nog aan het boeken en zie een ticket voor reis naar sydney met een tussenstop van 10.50 u. in Xiamen.
  Is dat lang genoeg, dus zonder haast en vliegwerk, om de stad in te gaan met zo’n Transitvisum?

  wordt het dan met taxi naar de stad en dan weer terug? of kan ik nog iets leuks doen/zien??

 28. Goedemiddag Yvon,

  Ik vlieg vanuit Cambodja naar Beijing, nu heb ik daar een overstap van 8 uur. Is het de moeite om de stad in te gaan. Of eventueel iets te bezoeken zoals de Chinese muur, of de verboden stad. Of wordt dat krap ivm de tijd.

  Groeten,

  Ralf

  1. Hallo Ralf. Je moet ongeveer rekenen met 11/2 uur voor je buiten staat met de 72uur visum…. Ook ivm de aankomsttijd, het wordt vroeg donker…. Van vliegveld naar de muur is 11/2 uur rijden dus wordt het allemaal best krap in de tijd…. Mijnsinziens… Maar succes ermee… Wij gaan het in november doen maar hebben 6 uur meer tijd…

  2. Hoi Ralf,
   Het bezoeken van de Chinese muur zal je helaas niet gaan lukken.
   Je doet er zo’n 1,5 uur over om het vliegveld af te komen en ook weer op. Wil je naar de stad toe, dan ben je ook al gauw een uur onderweg. Je kunt het proberen, maar het zal krap worden.

   Groeten Yvonne

 29. Hallo,
  Wij reizen februari 2017 af naar Shanghai (vlucht vanuit London Heathrow); verblijven van dinsdagmorgen tot donderdagmiddag in Shanghai. Vertrekken op donderdagavond vanuit de haven van Shanghai richting Japan… Is het transitvisum hier een optie ?

  1. Hoi Iris,
   Ja, het transitvisum is dan zeker een optie! Je hebt dan genoeg tijd om wat van Shanghai te zien.
   Veel plezier alvast in zowel Shanghai als Japan!

 30. Hallo Yvonne,
  Leuke informatieve site heb je. Ik vlieg in November van Amsterdam naar Beijing. Dit is een normale retour ticket. Nu wil ik plots een losse reis erbij boeken via een Chinese maatschappij van Beijing naar Bangkok, drie dagen blijven en weer terug naar Beijing.
  Ik land dan vanuit Bangkok met mijn andere ticket op dezelfde dag dat ik terug moet vliegen van Beijing naar Amsterdam met mijn oorspronkelijke ticket. Er zit ongeveer 3,5 uur tussen landen vanuit Bangkok en weer opstijgen vanuit Beijing naar Amsterdam.

  Van wat ik hier heb gelezen zou ik dus bij inchecken in BKK aan moeten geven een 72 uur visum te willen krijgen. Ik ga niet van het vliegveld maar mijn bagage wordt niet door gelabelled aangezien het een andere vlucht / maatschappij is. Duane, bagage ophalen en daarna inchecken voor Amsterdam en weer douane ? En dat in 3,5 uur.

  Klopt mijn plan een beetje en is dat haalbaar ?
  Ik hoor graag van je

  Groeten Erik

  1. Hallo Erik,

   In theorie klinkt je plan oké en zou het moeten kunnen (voor zover ik weet). In de praktijk denk ik echter dat 3,5 uur vrij krap is. Je moet het vliegtuig verlaten, in de rij bij de douane, je bagage ophalen, inchecken en weer door de douane. Afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop je dit moet doen kan het ofwel rustig zijn ofwel erg druk. En wat doe je wanneer je vliegtuig vanuit Bangkok vertraagd is?

   Het is uiteraard jouw keus, maar persoonlijk zou ik het niet doen vanwege de beperkte tijd.

   Groeten Yvonne

   1. Bedankt voor de vlotte terugkoppeling Yvonne. Ik zal kijken of ik een eerdere vlucht vanuit BKK kan vinden. Het gaat om een maandag maar goed om zeker te weten dat het in theorie moet lukken met de 72 uurs regeling. Bedankt !

    Groeten, Erik

 31. Yvonne
  Vraagje wij gaan in december met 4 volwassen en 4 kinderen tussen 8 en de 15 met de auto van Amsterdam naar Düsseldorf.
  Van Düsseldorf vliegen we naar Beijing en daar 9 uur een stopover, om zo door te reizen naar Thailand changma.i
  Terug vlucht Bangkok / Beijing /Düsseldorf dan weer met auto naar Nederland waar wij wonen.
  Geld dit als Nederlander die via Duitsland reist naar Beijing -Thailand als 4 de land? waardoor wij de 72 uurs regeling wel kunnen vergeten? op telt dit niet, (het Nederland Duitsland stukje.)
  Tevens kunnen wij daar in de 9 uur nog wat doen ivm dat we met kinderen reizen.en zo ja wat.zijn er voor de kinderen nog eisen waar ze aan moeten voldoen in China, soja welke.
  Ik hoor graag van je groetjes Erik k

  1. Hallo Erika,

   Het gaat alleen om het vliegen, het stuk met de auto heeft geen invloed op het wel of niet krijgen van het transitvisum. Check vooraf met je airline of je daadwerkelijk in aanmerking komt, in sommige situaties krijg je het transitvisum niet.
   In 9 uur kun je prima de stad in, maar het hangt af van je aankomst- en vertrektijden.
   Je zou bijvoorbeeld naar het Plein van de Hemelse Vrede kunnen gaan en de hutongs rondom Qianmen (liggen vlakbij het plein) kunnen bekijken.

 32. Hallo Yvonne,

  Wij gaan naar Noord Korea en kopen een retour Amsterdam naar Beijing. We verblijven 2 dagen op de heenreis en 2 dagen op de terugreis in Beijing. We hebben ook een retour Beijing naar Pyongyang. Kunnen wij zowel op de heen- als terugreis een 72 uurs visum krijgen voor Beijing ?

  Groetjes,

  Kenny.

  1. Hallo Kenny,

   Bijzonder, een reis naar Noord-Korea! Ik was er in februari van dit jaar en heb er veel over geschreven hier op GoYvon (lees hier mijn blogs over Noord-Korea).
   Helaas kun je maar tijdens één van je twee bezoeken een 72-uurs visum krijgen. En zelfs dat is niet zeker; er konden mensen niet mee met onze reis naar Noord-Korea omdat zij geen visum voor China hadden.
   Dit kwam van de airline, zij mogen bepalen of ze je aan boord laten of niet, zelfs wanneer je kunt aantonen dat je maar 72 uur in Beijing blijft. Ik zou het dan ook met je reisorganisatie en de airline overleggen.

 33. Hoi Yvonne,

  Ik vlieg vanuit Amsterdam naar Beijing (tussenstop 10:00 uur), dan naar Guangzhou (wederom circa 10:00 uur tussenstop) en door naar Melbourne. Als ik alleen in Beijing de stad in ga heb ik dan toch een visum nodig gezien ik twee tussenstops heb?

  Ik ben benieuwd wat jij daar van weet.

  Gr. Rik

  1. Hallo Rik,

   Ja, als je in Beijing het vliegveld wilt verlaten moet je een visum voor China hebben. Je vliegt na je stop in Beijing namelijk niet naar een 3e land, maar na een andere stad in Beijing.

   Groeten Yvonne

 34. Hallo Yvonne, dank voor dit artikel! We hebben in december een overstap op Shanghai, op reis naar Sydney. Daarin hebben we 13 uur overstap tijd, is dat denk je genoeg om de stad te bekijken? Of nou ja, de grootste highlights… 🙂 Op de terugweg, 4 weken later, hebben we slechts 5 uur overstap tijd – dus dan denk ik dat het niet de moeite is, of wel? groeten Bram

  1. Hoi Bram,

   In 13 uur kun je heel wat doen! Dus ja, zeker de stad in gaan! Wanneer je 5 uur hebt zou ik het niet doen, dat wordt een gehaast waarschijnlijk.

   1. Dank je wel, dat geeft vertrouwen en energie (en voorpret). Is het in China gangbaar om dan de (grote) bagage op het vliegveld ergens achter te laten? In een locker ofzo? Ik heb altijd een beetje een twijfelend gevoel bij het achterlaten van bagage in het buitenland, maar 13 uur sjouwen door de stad is 12,5 uur teveel 🙂 groeten bram

 35. Hoi Yvonne,
  Ik heb een vraag over een stopover in Beijing. Ik vlieg in januari met mijn vrouw naar Bangkok via Beijing. We hebben er een tussenstop van ruim 2 uur. Zelf ben ik Nederlands. Mijn vrouw is thais. Mag zij ook van de 72 uur regeling gebruik maken? Ik verneem graag van je. Alvast bedankt! Groetjes, Robbert

  1. Hallo Robbert,

   Wanneer je een tussenstop hebt van 2 uur kom je niet door de douane en dus hebben zowel jij als je vrouw geen transit visum nodig.

   Groeten Yvonne

   1. Hoi Yvonne,
    Reuze bedankt voor je reactie. Geldt dat ook voor een stop van 4,5 uur. Het is voor mij de eerste keer dat we met een tussenstop vliegen dus heb er nog totaal geen ervaring mee.
    Alvast bedankt weer.
    Groetjes,
    Robbert

 36. Eindelijk wat duidelijke info over 72 u transitregeling!
  Toch nog vraagje?
  Mijn echtgenoot reist binnenkort naar Beijing met een visum dat ok is voor 1 entry.
  Vanuit Beijing vliegt hij enkele dagen later voor 5 dagen naar Taiwan, waarna hij voor 1 nacht en dag (ongeveer 32u) terug naar Beijing vliegt. Van daaruit vliegt hij dan terug naar Brussel.
  Mag hij voor die 2de maal hij terug in China aankomt gebruik maken van die transitvisumregeling? Alle tickets zijn namelijk al geregeld geweest voor zn visumaanvraag en nu willen we toch iets van bevestiging dat we niet alles moeten herregelen.
  Groetjes Ilse

  1. Hallo Ilse,

   Het hangt denk ik af van hoe de tickets geboekt zijn. Dus welke vluchten zijn samen geboekt? Ik zou het voor de zekerheid even bij de ambassade of het visumbureau checken.
   Succes!

 37. Dag Yvonne,
  Ook ik heb nog een vraagje;
  Ik vlieg vanaf Amsterdam naar Beijing waar ik een overstap van 9 uur heb, graag wil ik dan de stad even in (is dit überhaupt verstandig als meisje alleen?). Vanaf Bejing vlieg ik door naar Guangzhou waar ik binnen 4 uur door vlieg naar Christurch. Kom ik in aanmerking voor een Transit Visum in Bejing? Ik vlieg namelijk niet direct door naar een 3de land maar verlaat wel binnen 72 uur China.
  Groetjes Rianne

 38. Beste Yvonne,

  Allereerst wat fijn dat we op deze wijze onze vraag bij je kunnen neerleggen! Onze vraag betreft het volgende: wij vertrekken in dec 2016 voor een aantal weken naar Sydney. Op de heen weg stoppen wij 2 keer en verblijven we gewoon op de airport van zowel Bejing en Guangzhou. Hierin is verder niks nodig begrijp ik?

  Echter op onze terugvlucht van Sydney naar Amsterdam via Guangzhou hebben we een wachttijd van 6,5 uur. Voldoet dit aan de eis om via de Transit Visa even de stad in te kunnen?

  Wij horen zeer graag van je!

  1. Beste van Loosbrork, ik vlieg binnenkort op dezelfde manier. Is het goed gegaan zonder visum? Omdat ik steeds lees dat als je 2 tussenstops maakt in China dat je toch een visum nodig hebt. De ambassade zegt echter tegen ons dat als je binnen 24 uur China verlaat het niet nodig is…

 39. Beste Yvonne,
  Ik heb een retour van amsterdam naar Hong Kong met een tussenstop in Beijing. Op de heenweg blijf ik op het vliegveld, maar op de terugweg wil ik gebruik maken van de 72-uur regeling. Dus Hong Kong – Beijing – Amsterdam, dit moet toch mogelijk zijn. Op de voorbeelden zie ik alleen de route andersom.
  Dank en groet,
  Marloes

  1. Hi Marloes,

   Wij willen iets vergelijkbaars doen. Wat het voor jullie mogelijk om van de regeling gebruik te maken?

   Alvast bedankt voor je antwoord!

 40. Hallo Yvonne,
  Mijn reisschema met China Eastern Airlines is als volgt:
  Heenreis: Amsterdam (AMS) naar Bangkok (BKK) met 2 transfers in Shanghai Pu Dong (PVG) en Kunming (KMG).
  De respectievelijke overstap tijden zijn 4.45 uren en 2.15 uren. Ik ga de vliegvelden niet verlaten.
  Terugreis: Bangkok naar Amsterdam met 1 transfer in Shanghai. Overstap tijd 2.30 uren. Ook nu zal ik het vliegveld niet verlaten.
  Mijn vraag is nu of ik ook in deze situatie een transitvisum moet regelen. Als dat zo is kan ik dat visum op de luchthaven in Shanghai kopen of moet dat vooraf regelen en waar? Mijn vertrek is december a.s. dus hopelijk ben ik dan nog op tijd voor deze papieren?

  1. Hoi Michael! Ik heb een vraag aan je.
   Wij vliegen deze kerst naar Nieuw-Zeeland, maar ook met een dubbel overstap in China (Guangzhou (CAN) & Chengdu (CTU). Wij twijfelen dus ook of we een visum nodig hebben.

   Jij hebt eenzelfde ervaring gehad (inmiddels), kun je mij vertellen hoe dat gegaan is?
   Groetjes,
   Koen

   1. Hoi Koen,

    Heb je nu al een antwoord op je vraag.
    Wij doen hetzelfde namelijk.
    Wij vliegen 22-12 naar Shanhai en van daar uit door naar Guangzhou waar we op het vliegtuig stappen naar Christchurch.
    Ook wij weten niet zeker of we een visum nodig hebben of dat we met een transit visum kunnen reizen.
    Groeten Rob

 41. Beste Yvon,
  Dank voor je informatieve post, hopelijk is hij nog up-to-date?
  Wij zouden graag vanuit Hong Kong een dagje naar Guangzhou willen. Weet jij of dit mogelijk is? Wij hebben wel een visum voor China aangezien we ook eerst Beijing en Shanghai bezoeken, maar hebben onze vlucht naar Hong Kong al geboekt.
  Kunnen wij dan vanuit Hong Kong met de trein of bus naar Guangzhou zonder visum…?
  Ik hoop dat jij hier een antwoord op hebt!
  Groetjes Maxime

  1. Hallo Maxime,

   Waar ga je na je bezoek aan Guangzhou naar toe?
   Je visum voor China vervalt namelijk zodra je het land verlaat.
   Wanneer je vanaf Guangzhou naar een ander land gaat, dan kun je het transit visum gebruiken. Ga je na Guangzhou terug naar Hong Kong, dan zul je een extra visum voor China moeten aanvragen (double entry). Je kunt ook eerst naar Guangzhou en dan naar Hong Kong.

 42. Hoi Yvonne, ik wil aankomend jaar naar Beijing voor die 72-uur Transit. Is het dan mogelijk om de Chinese Muur te bezoeken? En vrienden van mij wonen in Chenzhen, zou ik hun mogen bezoeken met die 5/6 daagse visum via Hong Kong in een zelde maand/periode ivm misschien stempels? Bedankt alvast

  1. Hallo Helle,

   Ja, wanneer je voor 72 uur in Beijing bent kunt je de Chinese Muur bezoeken.
   Je vraag over Shenzhen en Hong Kong begrijp ik niet helemaal.
   Wil je na Beijing direct door naar Shenzhen en dan naar HK? Of Van Beijing naar HK?

 43. Nadat ik in Beijing ben geweest wil ik naar Hong Kong vliegen. Daar de grens oversteken naar Shenzhen, ivm een meerdaags visum, toch? Maar mag dat in een zelfde maand, vlak achter elkaar?

 44. hebben jullie ook ervaring met de volgende constructie:
  Ik kan erg goedkoop aan een klm retour ticket komen waarbij ik 24 uur in Beijing kan zijn. Dat is dus minder dan de 72, maar ik ben niet op doorreis. Ik vlieg immers weer naar de Amsterdam terug.
  Kan ik dan ook een transit visum krijgen?

 45. Hoi, dank je wel voor je toelichting! Binnenkort gaan we het volgende tripje maken:

  Op 16 februari komen we vanuit AMS aan in CAN. Van daaruit willen we met het 24hr transit visum naar Hong Kong.
  Op 20 februari gaan we vanuit Hong Kong terug naar CAN om van daaruit onze vlucht te nemen naar BKK. We willen ook daar een 24hr transit visum voor gebruiken.

  Kan dit?

  Groeten

  1. Voor Hong Kong heb je geen transit visum nodig. Daar kun je gewoon naar toe en dan krijg je een visum on arrival.
   Je kunt alleen een transit visum krijgen wanneer je het land binnenkomt per vliegtuig. Je zult dus vanuit Hong Kong naar Guangzhou moeten vliegen wil je het transit visum gebruiken. Anders zul je een visum moeten aanvragen.

 46. Hoi hoi, mijn vraag is of ik een vlucht naar Shanghai kan boeken als eindbestemming, en dan binnen 72 uur doorvlieg naar bv Bangkok met air asia. Of moet het een ticket zijn naar Bangkok via Shanghai?
  Gr. Rosalie

 47. Goeiemorgen Yvonne!

  Je bent mijn heldin! Eindelijk iemand die duidelijk uitlegt wat je kan doen met de transit visum:)!

  Ik heb hier omtrent nog een vraagje:
  => Ik vertrek maandag richting Vietnam: vertrek schiphol, tussenstop Shangai, erna doorvliegen Ho Chi Minh. Hiervoor hoef ik enkel een document aanvragen aan de douane?
  => Ik keer twee weken later terug: Ho CHi Minh – Shangai – Schiphol. Kan ik terug eentje aanvragen? Of is dat slechts eenmaal geldig?

  Verder heb je ervaring met georganiseerde layover tours? Is dat iets nuttigs, veiligs? Raad je het aan?

  Danku!!

  1. Hoi Liesbet,
   Wat fijn dat ik je heb kunnen helpen.
   Bij mijn weten zou je beide keren een transit visum aan kunnen vragen. Dit kun je krijgen bij de douane.

   Ik ken in Shanghai niemand die speciaal tours organiseert voor mensen met een transitvisum, maar er zijn voldoende aanbieders.

   Veel plezier!

 48. Hi Yvon heel erg bedankt voor je reactie op m’n fb-post, ik weet niet of m’n topic nog actief is daarom vraag ik het hier nog een keertje. Ik wil nu graag een ticket boeken Kyoto- Beijing -Bangkok, alleen de reis van Kyoto naar Beijing heeft een tussenstop in Shanghai (is dit wel mogelijk met het transit visum?

 49. Hi Yvonne!
  Ik vertrek donderdag naar Australie, en ik heb 2x een overstap in China. Eerst in Beijing en daarna in Shenzhen.
  Ik zal het vliegveld niet verlaten en ben minder dan 24 uur in het land. Ik heb al verschillende sites doorgespit en ook wel gelezen dat je geen visum hoeft aan te vragen maar ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden of ik nu voor Shenzhen een visum moet aanvragen.
  Weet jij hier meer over?
  Hopelijk kan je me helpen!
  Groeten Nicky

  1. Hi Yvonne,

   Even een off-topic vraag: Ik pak dezelfde vlucht, maar dan vanuit Sydney naar Amsterdam via die vliegvelden. Ben benieuwd naar jouw ervaring: hoelang zou je zeggen dat je overstap nodig hebt op Beijing en Shenzhen?

   Hoor het graag!!

   Groeten Wouter

 50. Hi Yvonne,
  We vertrekken dinsdag naar Auckland en hebben een tussenstop in Guangzhou. Welke stappen moeten we ondernemen om het 72-uur visum te krijgen?
  Groetjes,
  Joke van Dijk

  1. Hoi Joke,

   Wij vliegen deze kerst Naar Auckland, ook met een dubbele overstap in China (Guangzhou (CAN) & Chengdu (CTU). Wij twijfelen dus ook of we een visum nodig hebben.

   Jij hebt eenzelfde ervaring gehad (inmiddels), kun je mij vertellen hoe dat gegaan is?
   Groetjes,
   Koen

 51. Goedemiddag Yvonne, ook ik heb een vraag over het 72-uur visum uiteraard. Ik vertrek uit Belgie op 12/02/2017 en vlieg over Warschau (overstap) naar Tokyo. Dan op 15/02/2017 vlieg ik van Tokyo naar Seoul. En dan van Seoul vertrek ik op 16/02/2017 naar Peking om dan op 18/02/2017 terug te vliegen naar Belgïe. Kan ik voor dat laatste stuk ook gebruik maken van dat 72-uur visum ? Dank voor je snelle antwoord, Karen

  1. Hallo Karen,

   Ja hoor, volgens mij kun je dan een transitvisum krijgen. Je vliegt na je bezoek aan China namelijk naar een derde land.

   Groeten Yvonne

   1. Beste Yvonne, hartelijk dank voor je snelle antwoord. Hier in Belgie sturen ze je van het kastje naar de muur. De ambassade stuurt je naar de luchtvaartmaatschappij en die stuurt je dan weer naar de ambassade ! Gelukkig dat jij er bent ! Groetjes, Karen

 52. Hallo Yvonne ,
  Wat leuk dat we met onze vragen bij jou terechtkunnen.
  Denk je dat we ook van dit 72 uur visum gebruik kunnen maken?
  We arriveren in Shanghai om 9.00 ‘s morgens met een cruiseboot van Hongkong komende en na een overnachting in een hotel vertrekken we per vliegtuig om 00.05 de volgende dag naar Amsterdam.
  We zijn er dus minder dan72 uur!
  Bestaat er een mogelijkheid voor een transit of 72 uurs visum?
  Wat kunnen we het beste doen?
  Alvast bedankt !

  1. Hallo,

   Helaas kunnen jullie er geen gebruik van maken.
   Zoals de naam het zegt gaat het om een ‘transit’ visum. Je bent alleen in transit wanneer je per vliegtuig reist. Aangezien jullie per boot aankomen zijn jullie niet in transit.

   Groeten Yvonne

 53. We waren er al bang voor, maar bedankt voor de inlichting.
  Heb je nog een idee hoe je het voordeligst aan een visum kunt komen?

 54. Hoi Yvonne,

  Ik heb dezelfde vraag als Nicky (7 januari 2017), ik vlieg binnenkort naar Australië. Ik stap 2x over in China, eerst op Huangzou en daarna Shenzhen. Ik blijf korter dan 24 uur in China. En ik verlaat het vliegveld niet.
  Op de site van visumservice.nl wordt vermeld dat er een visum nodig is voor Shenzhen. Verder valt er nergens iets over te vinden. Ook niet op de site van de Chinese ambassade of van airport Shenzhen.
  Is dit visum wel of niet nodig? en zo ja, waarom is er dan een visum nodig voor Shenzhen?
  Ik hoop dat jij informatie hierover weet. Alvast bedankt!

  groeten, Jet

  1. Hoi Jet, heb je uiteindelijk een visum aangevraagd of hoefde het niet? Ik vlieg namelijk binnenkort op dezelfde manier.

 55. Hoi Yvonne,

  Ik heb wel onderdelen van mijn vraag zien terugkomen, maar nog niet met compleet dezelfde context.
  Wij vliegen 16 mei naar Peking en zullen 2,5 week in China reizen. Voor deze periode zullen wij een One-entry of Double-Entry visum aanvragen. Daarna reizen wij door naar Hong Kong en Taiwan, waarna wij 16 juni vanuit Taipei naar Peking terugvliegen en dan naar Amsterdam.

  Is het een probleem dat je in een korte periode ervoor al in China op een visum hebt rondgereisd voor de aanvraag van de transit visum? Of dienen wij toch een Double-Entry visum aan te vragen, ondanks dat wij de laatste keer alleen maar binnen Peking overstappen?

  Alvast bedankt voor jouw antwoord!

  Groet,

  Thomas

 56. Hoi Yvonne,
  Wat een prachtige site heb je! Erg leuk om je verhalen te lezen! En aangezien wij binnenkort een paar dagen in Bejing zijn, komen jouw tips erg goed van pas, super!
  Nu heb ik een hele lastige vraag over het 72 uur-visum; zoals je hierboven schrijft is het mogelijk om iets langer te blijven dan 72 uur. Wij hebben hier met het plannen van de tussenstop in Bejing niet goed rekening mee gehouden en nu komen we op een verblijftijd van ongeveer 80 uur. Als je echter begint met tellen van de uren om 00.01 uur de volgende dag dan is het nog 74 uur, aangezien wij de vierde dag om 2 uur ‘s nachts alweer vertrekken. Ik heb al gebeld naar het visumbureau in Nederland, maar daar konden ze mijn vraag over de exacte berekening van de uren niet beantwoorden. Ze verwezen me door naar de border-control in Bejing, maar misschien weet jij of weet jij een andere manier om aan de goede informatie te komen?
  Alvast bedankt voor het meedenken!

  Groetjes,
  Chantal

 57. Hoi Yvonne, bedankt voor je heldere uitleg!
  Ik heb tickets om in november naar Shianghai te vliegen, en twee weken later vanaf Tokio terug te vliegen naar Amsterdam. Ik heb alleen nog een ticket nodig van Shianghai naar Japan. Wordt een ticket geboekt bij een andere airline geaccepteerd als bewijs van transit? Of moet de reis in een keer bij dezelfde airline worden geboekt om gebruik te maken van de 72 uurs regeling?

  Groeten,

  Yanick

  1. Hoi Yanick,

   Het moet een ticket zijn die in één keer is geboekt; een transit / overstap dus. Wanneer je 2 losse tickets koopt kun je helaas niet gebruik maken van het transitvisum.

 58. Beste Yvonne,
  Bedankt voor de nuttige informatie!
  Klopt het dat de ruimbagage in transit blijft en je dan enkel met je handbagage de stad intrekt?
  Alvast bedankt,
  Katrien

 59. Hoi Yvonne,
  Ik loop al dagen te spitten in de mogelijkheden van het transitvisum.

  Heb ik goed begrepen dat het niet mogelijk is om met een andere maatschappij door te vliegen naar je volgende bestemming?
  We hebben een vlucht van Frankfurt via een stop-over in Dubai naar Guangzhou met Emirates. Hier willen we vervolgens 27 uur verblijven om daarna met AirAsia (wordt geboekt als losse vlucht)door te vliegen naar Bangkok. Ik had erop gerekend om gebruik te maken van het transitvisum. Is dit mogelijk? of moeten we toch een visum aanvragen?
  Alvast heel erg bedankt voor je antwoord

  Groet Monique

  1. Hallo Monique,

   Ik vrees dat je in dit geval niet in aanmerking komt voor een transitvisum. Los geboekte vluchten komen niet in aanmerking voor een transitvisum. Je zult dus of op het vliegveld moeten blijven, een visum kopen (best duur voor een dagje), of een eerdere vlucht kunnen nemen.

   Succes!

   1. Hoi Monique, Ivonne, Wij zijn afgelopen februari naar Shanghai geweest en hebben gebruikt gemaakt van de 72 uur regeling. We hadden toen een ticket Amsterdam – Shanghai, Singapore – Amsterdam met Finnair. We hadden een losse ticket van Air Asia naar Kuala Lumpur gekocht. De 72 uur regeling werd verstrekt op het vliegveld van Shanghai.

    1. Beste Freek, werd er in amsterdam nog gevraagd naar je extra ticket van air asia? Wij hebben ook een deal van finnair, die via tokio teruggaat, maar zou graag zo voorbereid mogelijk op stap gaan. Alvast bedankt!

     1. Yanick, nee werd nergens naar gevraagd in Amsterdam. Alleen in Shanghai de tickets laten zien.

 60. Beste Yvonne, wij zouden graag vanaf Amsterdam of Düsseldorf naar Kuala Lumpur willen vliegen en daarbij gebruik willen maken van een 72 uurs visum in China, het liefst Hong Kong en Beijing. Ik kom er via het internet niet helemaal uit. Ik kan bijvoorbeeld bij skyscanner invullen wat wenselijk is maar ik vlieg dan met verschillende maatschappijen, een 72 uurs visum gaat dan als ik het goed heb begrepen niet op. Zou jij mij misschien een tip kunnen geven hoe ik het beste kan zoeken naar de juiste tickets? Bij voorbaat hartelijk dank! Vr.gr. Buffy Perier

 61. Beste Yvonne,

  Bedankt voor je uitleg en antwoorden op de mensen hierboven. Toch heb ik nog een vraagje. Ik vlieg maandag naar Shanghai (met KLM en Chinese Eastern). Daar stap ik over op een los geboekte vlucht van Chinese Eastern naar Macau. Uiteindelijk vlieg een weekje later weer terug van Macau naar Shanghai en blijf ik nog twee weken in China, hiervoor heb ik een one way visum geregeld. Maar wat blijkt, als ik overstap de eerste keer naar Macau, ga ik natuurlijk de douane door om mijn koffer te halen en weer door te vliegen naar Macau, kan ik daar een transit visum voor aanvragen? Puur zeg maar om mijn koffer te halen door te vliegen. Mijn echte visum heb ik natuurlijk voor mijn reis van twee weken daarna.

  Ik hoor graag van je, met vriendelijke groet,

  Maarten Kerkhofs.

 62. Hoi Yvonne,

  Ik vlieg begin November naar Bangkok met een tussenstop van 14 uur in Beijing. Is het haalbaar om voor de 14 uur een 72-uur visum aan te vragen? En stel we hebben 10 uur in Beijing wat raad jij om te gaan doen? Verder lees ik best wel negatieve verhalen over het vliegveld van Beijing (slechte service, onveilig, onjuiste informatie, etc.) Kan jij je hier in vinden of is dit allemaal opgeblazen?

  Ik hoor het graag van je,

  Met vriendelijke groeten,
  Bo Lormann

  1. Hoi Bo,
   Ja hoor, met die layover kun je de stad in. Je kunt naar de Verboden Stad (online kaartje kopen), het Plein van de Hemelse Vrede, de hutongs verkennen. Er is heel veel te doen.

   Ik denk niet dat het vliegveld onveilig is en ik vind dat informatie vrij duidelijk is. Er zijn overal pictos en ook Engelse borden. Persoonlijk vind ik het dus een beetje overdreven (heb het ook nog nooit gehoord).

 63. Hallo Yvonne, ik heb een vraag over het 72 uur visum. Ik vlieg vanaf LA naar Tokyo toe, met op de heen en terugweg een tussenstop in Beijing. Kan ik op zowel de heen en terugreis gebruik maken van het 72 uur visum, of kan dit maximaal 1 keer? Met vriendelijke groeten, Patty

 64. Hallo Yvonne, Ik heb een vraag. We vliegen vanui Amsterdam naar Bangkok en van daar naar Shanghai en weer terug naar Amsterdam. We verblijven in Shanghai 4 dagen, geld dan de 72 uur visum? Alvast bedankt Fatih

 65. Wij zijn ondertussen een paar dagen in shanghai geweest, en zitten nu in Osaka. Van het 72 uurs visum is er niets te vinden, er is keuze tussen een 144 uurs visum en een 24 uurs visum. Er is een speciale immigratie rij op het vliegveld, hebben het gevraagd aan de eerste ambtenaar die we zagen en die stuurde ons naar de juiste rij. We hadden onze hotelreservering en doorvlucht (met low cost airline) uitgeprint en moesten bij de immigratie nog een speciaal blauw formuliertje invullen. Verder netjes en redelijk snel (45 min). Werd niet veel gevraagd. Eigenlijk niet iets om je zorgen om te maken als je je aan alle regels houdt, en ook niet een proces wat uren duurt.

 66. Dag Yvonne!
  Ook ik heb een vraag over het transitvisum. We landen op 13 december in Shanghai en nemen dan met een andere vliegmaatschappij (verschillende vluchtnummer) het vliegtuig naar Ghuangzou. Daar moeten we 9 uur wachten op onze vlucht naar Christchurch (wel dezelfde vluchtnummer). Kunnen we dit doen op een transitvisum? En zo niet, welk visum dienen we dan aan te vragen? Dankjewel!! xx

 67. Beste, ik vlieg door naar australië via china, daar kom ik aan op beijing om daar 5.5 uur later door te vliegen naar xi’an en daarna naar Melbourne. Kan ik dan ook gebruik maken van zo’n 24-uursvisum?

  1. Hallo David,

   Je maakt 2 stops in China en daarmee ben je technisch gezien niet in transit. Daarbij is 5,5 uur te weinig tijd om echt wat te kunnen doen in Beijing. Het kost je 45 minuten om in het centrum te komen, dat is als anderhalf uur. Dan zou je nog 4 uur hebben, maar je dien op tijd aanwezig te zijn voor je vlucht naar Xi’an. Je houdt dan 2,5 uur over. In mijn ogen niet echt de moeite.

   1. Ik heb een soortgelijke situatie, ik kom in Beijing aan en heb dan een binnenlandse vlucht naar Guangzhou, om daarvandaan naar Brisbane te vliegen. Wat voor een visum heb ik dan nodig?

     1. Ik heb antwoord gekregen van China Southern, en omdat we een binnenlandse vlucht hebben moeten we dus officeel China in en hebben we een visum nodig a 126.50 pp. Balen, dus een waarschuwing voor reizergers die goedkoop naar Australië willen. Het is nog steeds wel goedkoop, maar een hoop gedoe en dus toch duurder dan verwacht.

  2. Hoi David, heb je uiteindelijk een visum aangrevraagd? Ik reis op bijna dezelfde manier maar kan er maar niet achter komen waarom je bij 2 stops in China een visum nodig hebt als je binnen 24 uur China weer verlaat. Ik krijg nergens een goed antwoord.

   1. Leny, je zegt dat je een visum hebt aangevraagd, welk visum heb je aangevraagd? en hoe? voor een visum heb je een uitnodiging brief nodig, die heb ik natuurlijk niet.
    Wat waren de kosten voor dit visum? ik zag op internet bedragen als 126 euro pp.

 68. Hoi Yvonne, ik vlieg binnenkort van Auckland naar Amsterdam met een tussenstop in Guanzhou en Beijing van resp 3,5 en 3 uur. Moet ik daarvoor een visum aanvragen? Mijn uitleg zou zijn dat het niet hoeft aangezien ik binnen 24-uur China weer verlaat maar ik weer het dus niet zeker en zelfs bij de chinese ambassade kunnen ze hier niet echt duidelijk over zijn. Help…

  1. Ja, bij 2 tussenstops heb je een visum nodig, ongeacht de tijd die je in China doorbrengt, en ook al verlaat je het vliegveld niet. De regels hierover zijn in de loop van 2017 gewijzigd.

   1. Wat voor een visum heb je dan nodig? Via visumcentrale lukt het niet omdat voor overstappen geen visum nodig zou zijn.

 69. Hallo Yvonne, gewoon even checken: Ik ga 2 maanden naar China, ga een double entry visum aanvragen ( 1 maal via Hong Kong – Shenzen – Guangzhou, en eenmaal nadat ik terug kom van 2 weken Vietnam / binnen diezelfde 2 maanden). De goodkoopste vliegtickets nu zijn via Beijing om naar Hongkong te gaan. Daarbij zou ik enkel 2u in transit zijn in Bejing, komende van Brussel onderweg naar Hongkong. Ik wil uiteraard mijn 2 entries niet opgebruiken ( heb die nodig om na Hongkong , shenzen bij land binnen te komen, en na Vietnam Guangzhou binnen te komen. Lukt dat zonder problemen ? Bedankt voor de info ! vincent Muhr

 70. Hoi Yvonne, dank voor je duidelijke uitleg. Het enige dat ik nog mis:
  Je geeft hierboven aan dat losse vluchten niet in aanmerking komen; zijn vluchten geboekt op hetzelfde moment bij dezelfde maatschappij, maar (uiteraard) enkele dagen verschil hebben tussen aankomst en vertrek uit China (tussenbestemming) wel toegestaan? Dit lijken mij technisch gezien losse vluchten omdat ze qua tijd niet direct aansluiten, maar anderszijds zijn er vrijwel geen vluchten die een overstaptijd van 72 uur kennen, dus in dat opzicht lijkt me deze situatie wel weer geschikt voor een transit-visum.
  Ik hoor graag van je hoe jij hierover denkt!

  1. Hoi Thomas,

   Ik vraag me hetzelfde af. Is het gelukt? Ik wil het namelijk ook op jou manier doen, anders zijn er nauwelijks vluchten inderdaad met lange overstap. Alvast bedankt.

 71. Hier is een antwoord op sommige vragen hierboven: wie via China vliegt met meer dan één tussenstop in China, moet WEL een visum aanvragen. Tot een aantal maanden geleden hoefde dat niet, maar de regel is enkele maanden geleden veranderd.
  Ik had een ticket Amsterdam-Londen-Guangzhou-Brisbane, en terug Brisbane-Guangzhou-Beijing-Amsterdam. Op de heenreis geen probleem, maar op de terugreis werd ik bij het inchecken geweigerd. Men raadde me aan om de vlucht om te boeken naar een directe vlucht Brisbane-Guangzhou-Amsterdam op dezelfde dag, maar op die vlucht bleek geen plaats meer te zijn, zodat ik geen andere optie had dan een nieuwe vlucht te boeken met een andere maatschappij. Op de luchthaven alsnog een visum aanvragen was evenmin mogelijk.

  1. Hoi, kun je me misschien helpen want tussen alle comments kom ik er niet uit.
   Ik vlieg over ene paar weken van Hong Kong naar Beiijing en dan 3 uur wachten, Beijing naar Frankfurt. Moet ik hiervoor een visum anavragen en kan dat gewoon op het vliegveld? Ik zie door de bomen het bos niet meer en wil daar niet vast komen zitten.. Hopelijk kun je me helpen. Bedankt!

 72. Dag Yvonne,
  ik ben Patrick uit België, en van 19 juni om 06:00u tot 20 juni om 00:05u ben ik 18uur in transit in de luchthaven van Guangzhou om dan verder te vliegen naar Amsterdam en later Oslo. Kan ik in de luchthaven een transit visum bekomen om diezelfde dag via de trein Hong Kong te bezoeken?
  mvg, Patrick

  1. Hallo Patrick,

   Afhankelijk van waar je vandaan komt kun je een transitvisum krijgen. Met dat transitvisum kun je echter alleen maar in Guangzhou blijven en niet een ander land bezoeken. Ik denk dat je dan China niet meer in zou komen wanneer je terug wilt.

   Succes en een goede reis!

 73. Hallo Yvonne wij vliegen deze zomer van Kiev naar Beijing met Ukraine Airlines en willen een 72 uur gratis transit visum. Je schrijft op je website dat de vliegtuigmaatschappij je een speciale entry card moet geven in het vliegtuig voor aanvraag van dit visum maar Ukraine Airlines heeft dit dus niet. Is die regel inmiddels veranderd of kun je tegenwoordig probleemloos zonder visum aan boord stappen en alles op het vliegveld van Beijing bij de speciale balie voor dit visum regelen? En ik las dat je binnen 24 uur je moet laten registreren bij een politiebureau? Vriendelijke groet Michiel

  1. Hallo Michiel,
   Waar vlieg je vanaf Beijing naar toe? En is het één vlucht (met andere woorden, heb je de tickets samen gekocht?)? Anders wordt het erg lastig denk ik. Doordat de regel nu langer bestaat zou het makkelijker moeten zijn om dat transitvisum te krijgen.
   Wanneer je in een hotel verblijft hoef je je niet te registreren, dan doet het hotel dit voor je. Wanneer mijn familie bij mij logeert dan moet ik ze meenemen naar het politiebureau en ze daar registeren.

 74. Hoi. Ik wil met mijn kinderen naar Shanghai en neem daar het cruiseschip naar Japan. Ben niet van plan langer dan 72 uur te blijven in Shanghai. Geldt dat visum dan ook en wat zijn de kosten hiervoor?

  1. Hallo Thom,

   Helaas weet ik het antwoord op deze vraag niet. Ik weet enkel dat je wanneer je per cruise aankomt in Shanghai het land vanaf Hangzhou per vliegtuig mag verlaten. Hoe het andersom gaat weet ik niet. Vraag het anders aan het visumbureau of de ambassade. Zij weten het vast.

   Succes!

 75. Hoi Yvonne. Superfijn deze heldere informatie over visum en Beijing! Ik ga met mijn twee dochters van 11 en 8 dit jaar gebruik maken van 24 uurs visum op Beijing. We gaan hiervoor een layover tour boeken. Nu kan ik kiezen voor met of zonder gids. Mijn ervaring met Aziatische gidsen is dat het lange historische feiten opdreunen is, weet jij of ik dat ook kan verwachten in Beijing? Mijn dochters spreken geen engels, dus dat wordt dan een vermoeiende tussenstop. Maar nog belangrijker: kun je zonder gids ook gemakkelijk je weg vinden/informatie lezen bij de Chinese Muur en andere bezienswaardigheden. Op de terugweg gaan we daar naar toe. Op onze heenreis hebben we de stop in de avond en gaan we Plein, Olympisch dorp, foodstreet, Paleis doen.

  1. Hoi Judith,
   Vanaf het vliegveld zal het lastig zijn om direct naar de muur te gaan. Ik denk dat je daar weinig chauffeurs kunt vinden die je daar rechtstreeks heen willen brengen. Wanneer je in een hotel verblijft kun je daar waarschijnlijk wel makkelijk iets regelen. Zonder gids kun je hier in Beijing op zich best gemakkelijk je weg vinden.

   Je schrijft dat jullie in de avond naar het paleis willen? Bedoel je hier de Verboden Stad mee? Deze is maar tot ‘s middags 5 uur open.

   1. Hoi Yvon, we maken gebruik van een speciale layover tour. Onze tussenstop duurt 10 uur (heen en terug), dus we maken geen gebruik van een hotel. We worden opgewacht op het vliegveld en daar ook weer afgeleverd door een engelstalige chauffeur (geen gids). Maar ik denk dat we het wel redden bij de bezienswaardigheden. Bedankt voor de info!

 76. Hoi Yvonne, wij gaan binnen 24 uur 2 keer overstappen op onze vlucht naar Brisbane vanuit Amsterdam, 1 x in Beijing en 1 x in Guangzhou, van Beijing naar Guangzhou vliegen we met de zelfde maatschappij en hebben het geheel als 1 ticket gekocht. Kunnen we een 24 uur’s visum aanvragen?

  1. Hoi Anja, in november gaan wij hetzelfde doen alleen dan richting Christchurch. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaring was qua visum want als ik het verhaal van Yvon goed lees, dan kom je met een vlucht tussen Beijing en Guangzhou met een 3e land als eindbestemming niet in aanmerking voor een transit visum. Ik hoor graag van je!

 77. Hallo Yvonne, we hebben in Guangzhou op 29 -3 een tussenstop (naar Indonesie) van : 12 uur…(7- 19 u), We willen graag wat van de stad zien; kunnen we er wat mee doen, de stad in met de 72 u visum? Is het de moeite waard…we willen graag ECHT CHINEES eten proeven. (anders is het wel heel lang wachten), we zijn rond 75 jr maar gezond en fit. En, wat kost zo’n visum ?

 78. Hallo Yvonne,
  Wij komen op woensdag ochtend om 06.50 op Guangzhou aan en vertrekken om 19.15 weer richting Denpasar, onze eindbestemming. Op de terugweg hebben we een even lange overstap op Guangzhou. Kunnen wij zonder nu iets te regelen de stad bekijken of moet we een visum aanvragen? Alvast heel erg bedankt

 79. Hoi Yvonne,
  Ik wil een reis boeken Ams- Depasar- Guangzhou- Ams. Kan ik China als laatste bestemming nemen en door naar Amsterdam op een 72 uur visum? Ik dacht nl. altijd dat ik niet naar huis mocht op die transit visum, maar ik las dat je alleen niet terug mag naar waar je vandaan kwam (Bali dus), dus dat zou dan moeten kunnen toch?
  Alvast hartstikke bedankt!! Groetjes

 80. Hallo Yvonne, wat een mooie site heb je! Heb inmiddels al veel informatie gevonden. Heb toch nog een vraagje: Wil in september een paar dagen Beijing combineren met Noord-Korea. Ik vlieg dan van Beijing naar Pyongyang. Terug ga ik met de trein van Pyongyang naar Beijing. Op de heenweg kan ik dan gebruik maken van 72 uur visum. Is dit op de terugweg ook mogelijk wanneer ik China over land met de trein bereik? Gr.WJ

  1. Hallo Willem-Jan,

   Bedankt voor je complimenten!
   Helaas is dat niet mogelijk. Een vereiste voor het 144 uur visum is dat je 3 landen / steden aandoet én per vliegtuig het land binnenkomt. Je kunt dus Amsterdam – Beijing – Pyongyang doen en dan gebruik maken van het transit visum en daarna je gewone visum gebruiken.
   Is denk ik wel wat lastiger omdat je dan al vooraf je visum moet aanvragen en de kans bestaat dat ze die bij de douane al willen activeren tijdens je eerste bezoek.

   Met wie ga je naar Noord-Korea? Ik ben er zelf ook geweest en heb er op mijn site ook over geschreven, had je dat al gezien?

 81. Hi Yvonne, goed artikel inderdaad. Ik kon er heel veel uithalen. Harstikke bedankt!

  In juli wil ik graag een tussenstop maken van 2 dagen in Beijing en daarna doorreizen naar Japan. Ik wil graag het volgende ticket boeken:

  – vertrek AMSTERDAM –> aankomst BEIJING (vlucht met KLM)

  – vertrek BEIJING –> aankomst OSAKA (vlucht met AIR CHINA of CHINA EASTERN)

  – vertrek TOKYO –> aankomst AMSTERDAM (vlucht met KLM)

  Mijn tussenstop in Beijing is dus maar 2 dagen en vlieg ik met verschillende maatschappijen. Omdat ik de vlucht boek via Vliegwinkel.nl staan de vluchten niet op 1 reisschema.
  – Vormt dit een probleem om toegelaten te kunnen worden in Beijing voor de 2 dagen tussenstop?

  NOTE BENE – eind december 2016 probeerde ik een tussenstop van 3 dagen te maken in Beijing onderweg naar Bangkok, Thailand. Helaas stond op mijn ticket toen dat voordat ik Bangkok zou bereiken vanaf Beijing er eerst nog een stop gemaakt zou worden in Guangzhou (China); dus er stond Beijing –> Guangzhou –> Bangkok. Ik mocht toen China niet binnenkomen en heb toen een rechtstreeks ticket vanaf Beijing naar Bangkok moeten kopen. Deze vlucht vertrok de volgende dag waardoor ik op Beijing airport heb moeten slapen. Totdat mijn vlucht vertrok werd mijn paspoort in beslag gehouden door de Chinese autoriteiten, maar er was verder niks officieels genoteerd in mijn paspoort. Ook is mij niet medegedeeld dat ik China niet meer binnen mocht komen in de toekomst.

  – Vormt dit een probleem om in juli toegelaten te worden in Beijing voor de 2 dagen tussenstop?

  Ik hoor het graag!

  Alvast bedankt,

  Melly

 82. Hi Yvonne,

  In juli gaan wij via Shanghai naar Bali (Denpasar). Hier hebben wij de heenreis een overstap van 12 uur op Shanghai. De terugreis vliegen wij ook weer via Shanghai en hebben wij een overstaptijd van 15 uur.

  Onze aankomst tijd, heenvlucht (Van Amsterdam naar Shanghai: 05.45
  Onze vertrektijd, heenvlucht (Van Shanghai naar Bali): 18:00

  Onze aankomsttijd terugvlucht (Van Bali naar Shanghai): 07:40
  Onze vertrektijd terugvlucht (Van Shanghai naar Amsterdam): 00:10

  Is het mogelijk om binnen deze tijd de stad in te gaan?
  En weet je toevallig wat je in deze tijd met je koffers moet doen?
  Ik hoor het graag!
  Alvast bedankt,
  Elsbeth

  1. Hoi Elsbeth,

   Tijd genoeg! Heerlijk om een hele dag in Shanghai (twee eigenlijk) door te kunnen brengen. Ik zou mijn koffers gewoon door laten gaan en niet ophalen. Dat kun je vaak aangeven bij het inchecken. Of zijn het losse vluchten?

 83. Hi Yvonne, Ik wil graag een korte tussestop maken in Beijing voor 2 tot 3 dagen. Ik heb vorig jaar hetzelfde gedaan voor een paar dagen in Shanghai. Is het mogelijk voor een tweede gebruik te maken van de 72 uur regeling of kan dit maar een keer? Het is al meer als een jaar geleden sinds ik twee dagen in Shanghai ben geweest. Bedankt voor alle informatie.

 84. Hallo Yvonne.
  Fijn, veel informatie en een prachtige site!
  Ik wil graag een paar dagen naar Bejing.
  Kan ik bij een bestelling 3 vluchten met 3 verschillende maatschappijen gebruiken?
  Kan ik Taipei-Bejing-Seoul-Taipei vliegen?
  Ik denk het volgende:
  19-9 Taipei-Bejing
  22-9 Bejing-Seoul
  23-9 Seoul-Taipei.
  Ik denk begrepen te hebben dat het om 1 vlucht gaat. omdat de tickets samen gekocht zijn.
  Blijft de vraag of men in China deze constructie toelaat: wat denk jij?

  Dank voor je tijd, Jany

  1. Hallo Jany,

   Is het één ticket met dezelfde luchtvaartmaatschappij? Of losse tickets bij verschillende maatschappijen? In dat laatste geval zal je een visum moeten aanvragen. Voor de zekerheid zou ik het bij het visumbureau navragen.

   Groeten,
   Yvonne

   1. Dag Yvonne,
    Ik heb nog niet geboekt, omdat ik niet zeker ben. Mijn plan is om via bijv Expedia de 3 vluchten tegelijk te boeken. Dat is dan toch een ticket? Hoewel het 2 of evt 3 vliegmaatschappijen kunnen zijn. Ik koos nu bij het boeken: meerdere bestemmingen.
    In andere gevallen kreeg ik gewoon een tussenstop ergens, maar dan kun je toch ook van maatschappij moeten wisselen?
    groeten, Jany

    1. Ik boekte via 1 website, die stuurde me door naar 2 verschilende websites, waar ik ook 2 verschillende vliegmaatschappijen boekte. Van Taipei naar Beijing en van Seoul terug naar Taipei met China airlines, en van Beijing naar Seoul Air Asiana.. Ik kreeg een 144 uurs transit visum in Beijing zonder problemen. Ik was 4 dagen in Beijing en 1 in Seoul.
     Op Taipei had China Airlines enioe tijd nodig om alles te checken, verder geen enkel probleem.

 85. Hoi Yvonne, hopelijk stel ik de volgende vraag niet dubbel (kon het nog niet vinden hierboven).

  Binnenkort verblijven we een kleine 2 weken in de regio Guangzhou. Daarna willen we graag een paar dagen naar Hongkong met de trein om vervolgens terug te keren naar Guangzhou om vanaf daar terug naar NL te vliegen.
  Hoe zou je dat regelen met visa? Is er een mogelijkheid om een 24-uurs visum te krijgen wanneer je vanaf Hongkong naar Guangzhou reist met de trein?

 86. Hoi Yvonne,

  Hopelijk kun je mijn vraag ook beantwoorden. Ik ga naar Shanghai vanwaar ik op een cruiseschip stapt die de volgende dag vertrekt naar Japan. 4 dagen later leggen we aan in Hong Kong. Hebben we hiervoor nou ook visa nodig?

 87. Hoi Yvonne,
  Wat een fijne site! Nu heb ik hierboven 3 jaar aan Q&A doorgelezen, en veel andere sites, maar ik heb nog steeds een vraag. Wij hebben een vlucht AMS-CAN-AKL, met een overstap van 7.45 uur in CAN (Guangzhou) Vanaf 8 uur overstaptijd krijg je van de maatschappij een visum, hotelovernachting, metrokaartjes, rondrit door de stad, etc. Maar ja, wij komen 15 minuten tekort…!? Hebben ze slim gedaan:( Kunnen wij voor deze 7.45 uur een visum krijgen en is het haalbaar om een paar uur de stad in te gaan? Het schijnt nogal een saaie luchthaven te zijn…
  Dank alvast voor je reactie!

 88. hoi Yvonne,
  ik vlieg via Beijing en Ghangzou naar Auckland. Blijf gewoon op de luchthaven. Heb ik dan een visum nodig?

 89. Hai Yvon wij willen in december reizen naar phuket in Thailand. Hebben vliegtickets gevonden met air China. Nu lijkt het ons leuk als we toch in china landen daar 2 dagen te blijven dus een stopover maken. Kunnen we hiervoor een transit visum aanvragen? Deze zomer gaan we nog naar Turkije dus hebben stempels van Turkije ins ons paspoort. Gaat het alleen om de stempels die niet geaccepteerd worden of is een nieuw paspoort aanvragen voldoende?

  Alvast bedankt

  Groeten Corina Tromp

  1. Hallo Corina,

   Wat leuk dat je eind dit jaar een stop-over in China wil maken, dat is zeker de moeite waard!
   Helaas weet ik niets over de regels rondom de stempels in paspoorten. Het is daarbij ook zo dat China regels regelmatig aanpast. Ik zou het even bij een visumbureau controleren.

 90. Hallo,

  Ik vlieg via Guangzou naar Manila met een tussenstop van 2 uur.
  Heb ik dan ook een visum nodig?
  Alvast bedankt?

  Groetjes Nancy

  1. Hoi Nancy,
   Dan heb je als het goed is geen transit visum nodig gehad. In die 2 uur zul je alleen maar door het transfer deel van het vliegveld gan.

 91. Goedemiddag Yvonne,

  Binnenkort vliegen wij vanuit AMS met Lufthansa naar Seoul, hier verblijven we 4 dagen, daarna vanuit Seoul met Spring Airlines naar Shanghai waar 3 nachten willen verblijven, vervolgens vliegen we weer met Lufthansa naar AMS.

  De route is dus : AMS-SEOUL-SHANGHAI-AMS

  We hebben 2 vliegtickets: Lufthansa: AMS- SEOUL
  Shanghai- AMS
  Springairlines: Seoul – Shanghai

  Komen wij ook in aanmerking voor het 144 uurs visum?

  Alvast vriendelijk dank,

  Patrick

  1. Hoi Patrick,

   Wat voor visum heb je uiteindelijk gebruikt?
   Als je de tickets los gekocht hebt (dus apart) dan heb je vast een toeristenvisum aan moeten vragen. Als het één ticket is geweest dan was een transitvisum denk ik voldoende. Het zou anderen heel erg helpen als je hier nog even vertelt welk visum je hebt gebruikt. 🙂

 92. Hoi Yvonne,

  Ik wil via China Southern Airlines meerdere (losse) tickets boeken: Amsterdam – Beijing en Beijing – Seoul, dit zijn rechtstreekse vluchten zonder overstap. Als ik Seoul boekte met overstap in Beijing vond ik dit te kort, als je ze apart boekt heb je 5 dagen de tijd om Beijing te verkennen. Dit is ook goedkoper dan rechtstreeks naar Seoul vliegen (mijn broertje gaat vanaf september daar studeren en dan is het leuk om Beijing ook mee te pikken). Kunnen we gebruik maken van het 144 uurs visum?

  Groetjes Dionne

 93. Hoi Yvonne,
  Ik vlieg in september op doorreis naar China en kom aan in stad Guangzhou, verblijf totaal 16 uur en wil daar ook overnachten.
  Kom ik dan ook in aanmerking van een gratis visum?
  Alvast hartelijk bedankt!
  Groetjes Jeroen

  1. Waar vlieg je naar toe na Guangzhou? Als je naar een andere bestemming vliegt in China ligt het anders. Vlieg je naar een derde land, dan zou je in aanmerking komen voor het transitvisum.

 94. Hoi Yvonne,

  Ik zou graag willen weten of ik ook in aanmerking kom voor dit gratis visum.
  Ik vlieg met Emirates op Guangzhou , en met een andere ticket met Air Asia van Guangzhou naar Bangkok.
  Dus ik vlieg met 2 verschillende vliegtuigmaatschappijen en 2 verschillende tickets.
  wel binnen 72 uur uiteraard.

  ik vlieg donderdag al namelijk en dit is mij nog niet helemaal duidelijk!

  Monique

  1. Hallo Monique,
   Dit is een lastige! Het transitvisum wordt in principe alleen gegeven wanneer je de tickets samen hebt gekocht en niet apart. Doordat je 2 tickets hebt zul je je bagage moeten ophalen, door de douane moeten en weer opnieuw moeten inchecken. Ik zou je hier geen duidelijk antwoord op kunnen geven.
   Zou je hier willen laten weten hoe het uiteindelijk gegaan is? Daar hebben andere reizigers veel aan!

 95. Hoi Yvonne,
  Ik heb ook een vraagje over het 144 uur visum.
  Wij vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Hong Kong en verblijven daar voor 5 dagen. Vervolgens vliegen we vanuit Hong Kong naar Shanghai en landen we op Hongqiao. In Shanghai blijven we 4 dagen en we vliegen dan vanaf Pudong via Parijs terug naar Amsterdam.
  Ik twijfel of we in aanmerking komen vanwege de 2 verschillende luchthavens in Shanghai.
  Kun jij met hierop antwoord geven?

 96. Hoi Yvonne,

  Ons reisschema ziet er als volgt uit en betreft een reisgezelschap van 2:

  Heenweg
  1 november 14:10 Amsterdam – 02 november 06:55 Beijing – 5 november 00:50 Beijjing – Vietnam

  Terugweg
  22 november 08:00 Cambodja – 16:10 Beijing waarin een overstap van 01:30 uur (service/tankstop) in Guangzhou is – 23 november 00:30 van Beiijing naar Amsterdam

  Komen wij voor de heenweg in aanmerking voor een 72-uur of 144-uur visum en maakt het nog uit voor welke je kiest?

  Verder kan ik niet veel info vinden over de zone waarbinnen je mag verblijven in Beijing met die gratis visum, wat zijn de grenzen? Als we in de Wangfujing Area willen verblijven valt dat binnen die grens?

  Daarnaast de vraag of we voor de terugweg überhaupt ook in aanmerking komen gezien de korte stop die het vliegtuig maakt in Guangzhou en we op de heenweg al gebruik hebben gemaakt van een transitvisum?

  Als we op de terugweg gebruik kunnen maken van een transitvisum met de stop over van 08.20 uur. Wat zou je dan aanraden om te doen?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares