wat kost een reis naar noord-korea

Wat kost een reis naar Noord-Korea + praktische tips

Dat een reis naar Noord-Korea niet de goedkoopste reis is die je kunt maken is algemeen bekend. Een reis kost al gauw zo’n €1000,- per persoon als het al niet meer is. Na mijn 5-daagse reis door dit bijzondere land kreeg ik regelmatig de vraag; wat kost een reis naar Noord-Korea nou eigenlijk? In dit artikel vertel ik je daar wat meer over én geef ik je praktische tips voor je reis naar Noord-Korea.

kaesong noord korea

Wat kost een reis naar Noord-Korea?

De kosten van een reis naar Noord-Korea kunnen erg uiteenlopen. Het hangt van de duur van je reis, het tijdstip in het jaar, maar ook van je reisorganisatie. Voor een reis van een kleine week betaal je al snel tussen de €1200,- en €1500,-. Deze prijs is wel all in (lees verder op wat dit precies inhoudt); in principe hoef je na het betalen van dit bedrag geen kosten meer te maken tijdens je reis zelf.

Georganiseerde reizen naar Noord-Korea
Wanneer je van plan bent naar Noord-Korea te gaan kun je dit alleen maar georganiseerd doen. Zelfstandig rondreizen in Noord-Korea kan namelijk niet. Je reist altijd onder begeleiding en vaak in een groep. Je kunt wel zelf gidsen huren (minstens 2), maar daardoor zullen de kosten een stuk hoger uitvallen. Altijd onder begeleiding betekent ook daadwerkelijk ‘altijd onder begeleiding’. Je mag je hotel niet uit, kunt niet zelf beslissen welke bezienswaardigheden je wilt zien en wanneer je eerder naar je hotel terug wilt, dan moet er een extra gids geregeld worden die bij je in het hotel blijft.

In Nederland zijn er een aantal reisorganisaties die diverse reizen naar Noord-Korea aanbieden, waaronder de volgende:

All-in vakantie

Wanneer je een reis naar Noord-Korea boekt, koop je, hoe gek het ook klinkt, een all in vakantie. Zelf denk ik bij dit begrip aan vakanties in de Turkse of Spaanse zon, maar omdat Noord-Korea zo’n gesloten land is kun je er niets zelf regelen en koop je een complete reis waar alles bij inbegrepen zit. Denk daarbij aan alle hotelovernachtingen, je vlucht naar Pyongyang (vanaf Beijing), al het vervoer tijdens je reis, de treinreis naar Dandong, alle maaltijden, de entreegelden en de kosten van 2 gidsen en een chauffeur.

Extra kosten tijdens je reis

Hoewel de reis die je koopt all in is, zal je tijdens je reis ongetwijfeld geld uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan water, souvenirs, de keuze-activiteiten die op het programma staan of dat biertje die je ‘s avonds tijdens de karaoke wilt drinken.
Tijdens mijn reis heb ik, zoals gebruikelijk, onze uitgaven bijgehouden zodat ik je een idee kan geven van de kosten van een reis naar Noord-Korea.
De prijzen zijn in RMB; toeristen mogen geen gebruik maken van de nationale valuta en dienen met Chinese yuan, Euro’s, Dollars of Ponden te betalen.

Ten tijde van mijn bezoek (feb. 2016) aan Noord-Korea kreeg je voor 10 RMB €1,36

Noord-Koreaanse valuta
Als reiziger mag je niet betalen met de Noord-Koreaanse won. Reizigers betalen met andere valuta zoals de EURO, de Amerikaanse dollar of de Chinese yuan. De waarde van de won ligt erg laag en door ons met andere valuta te laten betalen komt er meer geld binnen. Meer waardevol geld althans.

wat kost een reis naar noord-korea
Er is echter één supermarkt waar je met de won kunt en mag betalen. Je wisselt je geld om bij een vrouwtje in de supermarkt en kunt vervolgens je geld uitgeven in de winkel. Of een deel ervan. Officieel mag het niet, maar als je het geld goed verstopt bij het verlaten van het land, dan kun je een paar won mee naar huis nemen als souvenir.

Drankjes & snacks
Water zit niet bij de prijs inbegrepen, althans, niet buiten de maaltijden om. Voor een flesje water betaal je zo’n 4RMB. Deze koop je in je hotel of op de door je gidsen aangewezen plekken.
Voor een biertje of een kop koffie (oplos) betaal je rond de 20 RMB in het hotel in Pyongyang. In de andere hotels is het goedkoper, zo tussen de 5 en 10 RMB.
Snacks zijn er niet zo heel veel te verkrijgen. Het is dan ook raadzaam om in Beijing wat snacks in te slaan en die mee te nemen. Ik was erg blij met de crackers, mentos en de energy bar die in mijn tas zaten!

Souvenirs
Niemand verlaat Noord-Korea zonder souvenirs. Veruit het populairst zijn de communistische posters die zo bekend zijn. Ansichtkaarten en boeken zijn ook populair, net zoals de Koreaanse won.
Je kunt de posters en ansichtkaarten op een aantal plekken krijgen, onder andere in een postzegelwinkel en in de Foreign Language Bookstore (zeker de laatste wordt door elke groep reizigers bezocht). In de laatste zijn de posters met de hand geschilderd en ze kosten 450RMB per stuk. Ansichtkaarten kosten slechts een paar RMB en kun je ter plaatse posten. Ze komen over het algemeen goed aan.
Bij de DMZ verkopen ze ook souvenirs, onder andere shirts, hoodies en schilderingen. Wij kochten een klein doek voor 100RMB.

wat kost een reis naar noord-korea

Extra’s op het programma
Er staan vaak extra activiteiten op het programma die je kunt doen, maar die niet inbegrepen zijn. Zo kun je de Juche Toren in voor 40 RMB, kun je schieten voor zo’n 35 RMB en wordt er van je verwacht dat je bloemen (40 RMB) koopt om bij de beelden van de leiders neer te leggen.

Vlucht het land uit
Amerikanen mogen het land alleen per vliegtuig verlaten, waar we €50,- per persoon voor betaalden. Wanneer we per trein het land hadden kunnen verlaten hadden we waarschijnlijk alsnog een vlucht geboekt. De treinreis van Pyongyang naar Beijing duurt zo’n 20 uur en met name het overgaan van de grens kan erg lang duren. Het is een unieke ervaring en je krijgt wat meer van het land te zien, maar weet dat er ook een snelle mogelijkheid is.

Fooi
Tenslotte word je geacht een fooi te geven aan het einde van je reis. Onze gids die vanuit Beijing mee was gaf aan dat een bedrag van zo’n €10,- per dag gebruikelijk is. Dit bedrag gaat rechtstreeks naar de gidsen en naar de chauffeur die je tijdens je reis begeleiden. Het geld dat zij krijgen wordt niet alleen onder hun drieën verdeeld; het gaat ook naar families en vrienden.

Praktische Tips voor je reis naar Noord-Korea

Een land vol met regels waar je je als gast aan dient te houden, dat kan soms bést moeilijk zijn. De tip waar je denk ik het meest aan zal hebben is simpel. Blijf er niet te lang. Voor mij waren 5 dagen genoeg. Op de laatste dag werd ik onrustig, kon ik minder goed tegen de anti-Amerikaanse uitspraken en tegen de leugens. Het werd moeilijker me te schikken en mijn mond te houden.

Het programma is enorm vol, je bent altijd op pad en altijd onderweg, je hebt geen moment voor jezelf. Neem je favoriete muziek mee, je lievelingsboek of iets anders dat je helpt ontspannen. Neem behalve muziek ook wat snacks mee als je kunt. Denk aan appels, energierepen of gewoon wat anders lekker. Je krijgt 3 maaltijden per dag, maar die zullen niet voor iedereen voldoende zijn. Zelf word ik hangry als ik honger heb en dat is normaal al niet prettig, maar tijdens een reis als deze wil je dat al helemaal niet.

Er zijn regelmatig stroomstoringen in zowel de kleine stadjes als in Pyongyang. Niet prettig wanneer dat gebeurt juist op het moment dat je midden in de nacht naar het toilet wilt. Een zaklamp of hoofdlampje mag daarom zeker niet ontbreken in je tas.

Wat ook niet mag ontbreken zijn tissues, antibacteriële handgel en natte doekjes. Openbare toiletten hebben nooit toiletpapier, tissues heb je dus echt nodig, net als de antibacteriële handgel, want zeep vind je ook niet.

Noord-Koreanen gaan altijd goed verzorgd de deur uit en hechten veel waarde aan hun verschijning. Het is netjes en toont respect wanneer je als gast ook netjes gekleed gaat. Een spijkerbroek is prima, maar draag geen shirts met opdruk, Koreaanse teksten of Amerikaanse vlaggen. Dat is simpelweg vragen om moeilijkheden. Neem een set nette kleren (voor mannen een overhemd en stropdas) mee voor het bezoek aan het KimSusan Palace of the Sun, een heilige plek voor de Noord-Koreanen. Wat je niet mee moet nemen is de Lonely Planet Korea, een bijbel of Zuid-Koreaanse muziek.

Als laatste is het aan te raden om kleingeld mee te nemen. Probeer kleine denominaties te krijgen van de valuta die je gaat gebruiken. Vooraf aan de reis ben ik bij de bank geweest om kleingeld op te halen en dat was een slimme actie. Het komt namelijk wel eens voor dat er geen wisselgeld voor handen is. In plaats van geld krijg je dan extra flesjes water of iets anders waar je eigenlijk niet op zat te wachten.

Combineer je reis naar Noord-Korea met een bezoek aan China

In de groep waar ik mee reisde zaten veel mensen die in Beijing wonen, maar ook een aantal mensen die rechtstreeks vanuit de Verenigde Staten of een Europees land kwamen. De mensen uit de laatste groep waren in totaal zo’n anderhalf tot twee weken op reis; ze combineerden hun reis naar Noord-Korea met een (kort) bezoek aan China.
Een prima manier om dat dure vliegticket gevoelsmatig wat goedkoper te laten worden! Vraag voor vertrek een double entry visum voor China aan of maak gebruik van de 72 uur-regeling. Op deze manier is je reis wat langer en heb je de kans om twee landen te bezoeken.

Meer Noord-Korea?

Hopelijk heeft dit artikel de vraag ‘wat kost een reis naar Noord-Korea?’ kunnen beantwoorden. En niet alleen dat, hopelijk heb je ook wat aan de praktische tips die ik heb gegeven.
Mocht je enthousiast zijn geworden en benieuwd zijn naar hoe een reis naar dit fascinerende land er aan toe gaat, lees dan zeker mijn plogs!

Plog #1
Plog #2
Plog #3
Plog #4
Plog #5

Bedankt voor het lezen!

 

wat kost een reis naar noord-korea

Dit artikel bevat affiliate links.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Wat kost een reis naar Noord-Korea + praktische tips”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares