wat te doen in shanghai

144 uur in Shanghai – Wat te doen in Shanghai?

Shanghai is een beetje het New York van China. Voor mijn gevoel is het een stad waar continue wat te doen is en waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Je kunt er heerlijk eten, de Bund is prachtig, shoppen kun je er ook goed en je vindt er ook genoeg cultuur en historie. Veel mensen bezoeken Shanghai tijdens een transit en zijn maar even in de stad. Ik vertel je wat te doen in Shanghai in 144 uur.

144 uur in Shanghai met het transit visum

Sinds een aantal jaren kun je in China het zogenaamde Transit Visum krijgen. Dit betekent dat je tijdens een stopover een tijdelijk visum kan krijgen en de stad in kunt. De meeste steden die dit visum aanbieden kun je 72 uur bezoeken, maar Shanghai, ….

Lees ook dit uitgebreide artikel over het 72 uur transit visum.

Je kunt met dit 144 uur visum (6 dagen) in Shanghai verblijven.

In veel steden moet je perse per vliegtuig het land binnenkomen, in Shanghai gelden andere regels. Je kunt daar via alle luchthavens, havens en treinstations het land binnenkomen (Pudong Airport, Hongqiao Airport, Shanghai Port International Cruise Terminal, Wusong Passenger Transport Center). Je mag via een ander vliegveld of andere haven het land weer verlaten. Bron.

Wat te doen in Shanghai?

Shanghai is een miljoenenstad en er is ontzettend veel te doen. Je kunt je er met gemak een week of twee vermaken, dat is echt geen probleem. Maar wat moet je nou zien en doen in Shanghai wanneer je beperkt de tijd hebt? In de 6 jaar dat ik in China woon ben ik een aantal keer in Shanghai geweest en dit zijn de dingen die ik je graag aanraad.

Over de Bund lopen

Het maakt niet uit hoe veel wolkenkrabbers er staan of hoe veel mensen er zijn. De Bund mag je écht niet overslaan tijdens je bezoek aan Shanghai. Het is één van de meest indrukwekkende skylines in de wereld en de variatie tussen modern en wat ouder maakt deze promenade een bijzondere plek.
Je kunt er ook winkelen, dineren of in één van de skybars een drankje doen en genieten van het uitzicht.

wat te doen in shanghai
De Bund in 2011.

Fietsen door de oude buurten

Als het even kan verken ik een stad per fiets. Je ziet veel en het is gemakkelijker dan lopen. Tijdens mijn stedentrip naar Shanghai deed ik een fietstour door de oude delen van de stad. Ik vond het heerlijk om door de oude lilongs te fietsen en het oude deel van de stad te zien. Besluit je te fietsen, zoek dan wel een goede organisatie uit. Mijn fietstocht bracht me naar leuke plekken, maar helaas had de gids niet heel veel kennis van Shanghai.

Lees mijn ervaringen met fietsen in Shanghai.

fietsen in shanghai

Street Food eten

Eén van mijn favoriete hobby’s! Ik houd van eten en ik houd er van om mijn eten bij straatkraampjes te halen. Maar niet alleen daar hoor, ik geniet er ook van om bij goede restaurants te eten.
In Shanghai vind je overal kleine restaurantjes, de zogenaamde hole in the walls. Het lijkt vaak dubieus, maar je vindt er meestal de meest lekkere gerechten en snacks. De dumplings op de foto bijvoorbeeld, die waren zo goed dat we na een eerste portie verorberd te hebben nog twee porties bestelden.

doen in shanghai
gebakken dumplings

Er zijn verschillende plekken in Shanghai waar je prima street food kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende;

  • De night market in Fangbang Lu
  • Chang Li Lu
  • Zhangjiang Hi Tech Park

M50 Art District

wat te doen in shanghai

Het M50 Art District is vergelijkbaar met het 798 Art District in Beijing. Het is een park waar kunstenaars hun werken kunnen laten zien en waar je hun werk kunt kopen. Zo’n honderd kunstenaars hebben hier een atelier en je kunt deze allemaal bezoeken. Ze verkopen ook werk, dus wellicht vind je er dat ene toffe souvenir waar je nog naar op zoek was!

Propaganda Poster Art Museum

Verscholen in een flatgebouw met woningen vind je het Propganda Poster Art Museum. Een museum met een grote verzameling communistische posters. In dit museum vind je meer dan honderd originele posters die uit de tijd van Mao Zedong komen. Bij de meeste posters is een uitleg en vertaling te lezen waar je het weet wat er op de posters staat. Dit maakt het een stuk interessanter! In het souvenirwinkeltje kun je een kopie van je favoriete poster kopen.

B/F, Bldg B, 868 Huashan Lu,
near Fuxing Lu
华山路868号B号楼, 近复兴西路

People’s Park – Wedding Market

Het People’s Park is beroemd vanwege haar trouwmarkt. In het weekend vind deze ‘markt’ plaats; van 12 uur tot een uurtje of vijf. Ouders komen naar deze markt toe om een geschikte partner voor hun kind te vinden. Er wordt door de ouders op allerlei zaken geselecteerd; lengte, leeftijd, opleiding, inkomen en sterrenbeeld. Kinderen weten vaak niet dat hun ouders naar deze markt gaan.

wat te doen in shanghai

French Concession

De French Concenssion is een leuke wijk in Shanghai. De wijk floreerde van 1849 tot en met 1943 en breidde zich voornamelijk uit aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. In 1943 werd de wijk overgedragen van de Fransen aan de Japanners.
De afgelopen decennia is er veel veranderd in deze buurt, maar het blijft een ontzettend leuke wijk om doorheen te lopen / fietsen. De wijk is populair onder zowel Chinese als niet-Chinese toeristen; het kan er behoorlijk druk zijn.

Bezoek één van de vele tempels

Eén van de dingen die je zeker moet doen in Shanghai is het bezoeken van een tempel. Er zijn verschillende mooie tempels te vinden in de stad; je hebt genoeg keus. De Jing’an Tempel is één van Shanghai’s meest beroemd en ligt aan West Nanjing Road.
De Longhua Tempel is de oudste en grootste Boedhisstieshce tempel in Shanghai en is daar zeker een bezoekje waard.
Tenslotte kan ik je de Jade Boeddha Tempel aanraden; het is de bereoemdste tempel in de stad. Hoewel hij niet zo groot is, is de Boeddha de reden dat de meeste mensen deze tempel bezoeken.

Yu Gardens

wat te doen in shanghai

Prachtige tuinen in het midden van een metropool; hoe bijzonder is dat? De tuinen zijn één van de meeste weelderige en klassieke Chinese tuinen in de wereld. Je mag ze dan eigenlijk niet missen tijdens je 144 uur in Shanghai. In de Yu Tuinen vind je talloze bruggetjes, vijvers, pagodes en halletjes waar je met gemak een uur of 2 kunt rondlopen.

Nanjing Lu

Eindig je bezoek aan Shanghai met een wandeling door de enorme Nanjing Lu, de beroemdste straat in Shanghai. Het is een enorme lange straat die van de Bund tot aan de Jing’an Tempel loopt. Er komen duizenden mensen van over de hele wereld naar Nanjing Lu toe om eens goed te shoppen. Je vindt er allerlei winkels; van luxe winkels tot bekende fast food ketens en souvenirwinkels. En dat niet alleen; je kunt er ook goed eten of naar één van de vele cafés voor een drankje.

Overnachten in Shanghai

Wanneer je een paar dagen in Shanghai verblijft heb je uiteraard onderdak nodig. Er zijn honderden hotels in Shanghai in net zo veel prijsklassen. Wij sliepen in het Parmount Gallery Hotel waar we een online een goede aanbieding voor hadden gevonden. Een prima hotel, direct naast de metro en de Jing’an Tempel.

Beste hostels in Shanghai

Zelf slaap ik niet meer in hostels (wellicht weer eens als we die wereldreis gaan maken), maar er is echt niets mis mee. Dit zijn de 3 populairste;

  1. Shanghai Rock & Wood International Youth Hostel. Vanaf €10,00 per nacht.

  2. Blue Mountain LuWan Youth Hostel. Vanaf €9,00 per nacht.

  3. Mingtown Etour International Youth Hostel. Vanaf €9,00 per nacht.

Hotels in Shanghai

Nu ik niet meer in hostels overnacht tijdens mijn vakanties of reizen kies ik meestal voor een AirBNB of voor een mid range hotel. Een hotel tussen de €50,00 en €100,00 vind ik meer dan prima. Overigens probeer ik meestal wel aan de lagere kant te zitten.
Dit zijn de 3 beste hotels in deze prijscategorie.

  1. Shanghai Chi Chen Boutique Hotel. Vanaf €39,00 per nacht voor een double.

  2. Charms Hotel Shanghai. Vanaf €49,00 per nacht (met raam, zonder raam betaal je €34,00 per nacht).

  3. Riverview Hotel on the Bund. Vanaf €68,00 per nacht.

Veel plezier!

wat te doen in shanghai

Dit artikel bevat affiliate links.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares