China Praktische tips Reizen in China

Alles over het Transit Visum China / de 72 uur regeling

transit visum china 72 uur regeling

In januari van 2013 was Beijing de eerste stad in China die het zogenaamde ‘Transit Visum China’ invoerde. Dit speciale Transit Visum wordt over het algemeen aangeduid als ‘de 72 uur regeling’. Met enige regelmaat krijg ik de vraag of ik meer weet over de het Transit Visum, hoe het precies werkt en in welke steden je het kunt gebruiken. Daarom vertel ik je vandaag alles over de 72 uur regeling.

transit visum china

Vertel de vliegmaatschappij bij het boarden dat je gebruik wilt maken van de 72 uur regeling

Voor wie en in welke steden kun je het Transit Visum China gebruiken?

Welke landen?
Er is een lijst met zo’n 40 tot 50 landen die gebruik mogen maken van de 72 uur regeling. Mijn lezers komen vooral uit Nederland & België en die landen staan op deze lijst. Met je Nederlandse of Belgische paspoort mag je dus 72 uur in een Chinese stad verblijven als je op doorreis bent.
In welke Chinese Steden?
Momenteel zijn er 15 Chinese steden waar je gebruikt kunt maken van de regeling. Te weten: Beijing – Shanghai – Guangzhou – Chengdu – Chongqing – Harbin – Shenyang – Dalian – Xian – Guilin – Kunming – Wuhan – Xiamen – Tianjin – Hangzhou.

Dat zijn een hoop steden waar je op je doorreis naar je volgende bestemming mooi drie dagen zou kunnen verblijven.

Op doorreis naar je volgende bestemming

Wanneer je bent ingecheckt en gaat boarden laat je de crew weten dat je gebruik wilt maken van de 72 uur regeling. Zij zullen je dan een speciaal formulier geven dat je moet invullen en bij de douane moet afgeven. Het is zoiets als de entry card, maar dan specifiek voor het Transit Visum. Bij aankomst op de luchthaven ga je vervolgens door de douane, levert het formulier in en krijgt voor 72 uur toegang voor de stad en het daarbij behorende district waar je gearriveerd bent (m.u.v. Hangzhou en Guangzhou). Sommige luchthavens hebben een speciale rij voor het Transit Visum, Beijing bijvoorbeeld.
Je komt enkel in aanmerking als je naar een derde bestemming reist, buíten China. Je komt dus niet in aanmerking voor de regeling wanneer je Amsterdam – Beijing – Xi’an vliegt.

transit visum china

Eisen voor het Transit Visum China

Een visum zoals deze wordt natuurlijk niet zomaar en aan iedereen gegeven. Er zijn een paar eisen waar je aan moet voldoen. Als eerste heb je een ticket nodig naar een derde bestemming. Je mag dus niet terug vliegen naar waar je vandaan komt. Een derde bestemming hoeft geen logische bestemming te zijn en mag wél naar Hong Kong, Taiwan of Macau gaan.

Het visum heet ‘de 72 uur regeling’ maar deze 72 uur is niet het precieze aantal uren dat je in China mag verblijven met dit visum. Het visum gaat officieel in op de eerste, nieuwe volle dag dat je in China bent. Stel: je komt om 9 uur ‘s ochtends aan, dan gaan je 72 uur officieel pas in na middernacht. Dit betekent dat je bijna 4 volle dagen hebt!
Hoewel je dus meer dan 72 uur kunt krijgen, zou ik persoonlijk niet het risico nemen langer te blijven en het aantal uren tellen vanaf het moment dat je vliegtuig geland is.

Je kunt het verder ook alleen krijgen wanneer je, na aankomst per vliegtuig, ook weer per vliegtuig verder reist en dat doet vanaf hetzelfde vliegveld. Land je in Beijing en neem je vanaf daar de trein naar Mongolië of Noord-Korea, dan kun je het visum niet krijgen en ook niet wanneer je op vliegveld A aankomt en vanaf B vertrekt. Shanghai Airport is daar de uitzondering op.

viusm voor China aanvragen

Direct Transit Visum

Behalve het visum dat je voor 72 uur kunt krijgen, kun je ook een visum krijgen voor 24 uur. Dit visum kan aangevraagd worden door iedereen én je hoeft niet perse met het vliegtuig te arriveren en vertrekken. Je mag hierbij bijvoorbeeld ook per boot of trein het land verlaten.

Tips

 • Zorg dat je op tijd op het vliegveld en bij je gate bent. Dat jij op de hoogte bent van de regels rondom het Transit Visum China betekent niet dat iedereen op het vliegveld waarvan je vertrekt dat ook is.
 • In navolging daarop; print je vluchtgegevens. Dit is wat ik zelf nooit doe, maar in dit geval waarbij het om visums gaat is het geen onverstandige keus. Je kunt op deze manier aantonen dat je binnen 72 uur doorvliegt naar een 3e land.
 • Het is ongetwijfeld erg vervelend wanneer het luchthavenpersoneel niets van de 72 uur regeling lijkt te weten en er van overtuigd is dat je een visum aan had moeten vragen, terwijl jij 100% zeker bent van je zaak. Je hebt je er immers in verdiept! Blijf echter rustig, beleefd én bij je standpunt. Het gaat je niet helpen wanneer je boos gaat reageren naar de mensen toe die jou toegang tot het vliegtuig moeten verlenen.
 • Een vlucht als Amsterdam – Beijing – Johannesburg is niet al te logisch. Het kan zijn dat ze er bij de douane naar vragen. Laat dan in het midden waarom je een deze route hebt genomen, zeg bijvoorbeeld dat het de goedkoopste optie was op een bepaald moment en niet dat je op deze manier de kosten voor het visum kon vermijden.

transit visum china

72 uur in Beijing ~ waar te overnachten?

Ben je in transit in Beijing, dan wil je het liefst makkelijk van en naar vliegveld kunnen gaan. Beijing heeft een ideale Airport Express die je in ruim een half uur naar het hart van de stad brengt. Lees over die metrolijn meer in het artikel over vervoer in Beijing.
Om het je nóg makkelijker te maken heb ik 7 ho(s)tels voor ieder budget voor je op een rijtje gezet. Deze ho(s)tels bevinden zich allemaal op loopafstand van de Airport Express.

In de buurt van Sanyuanqiao

Het Novotel Beijing Sanyuan ligt, met de Airport Express, op 15 minuten van het vliegveld en op 5 minuten van het hart van de stad. Een prima locatie! Het hotel beschikt over een sportschool én een zwembad, voor wie ook op reis wil blijven sporten.
Bekijk de aanbiedingen voor het Novotel Beijing Sanyuan.

Het Boyue Beijing Hotel bevindt zich tussen tal van ambassades en heeft een shopping mall op loopafstand. De Airport Express is ook op loopafstand en brengt je in een kwartier naar het vliegveld. Dit hotel heeft ook een zwembad en sportschool.
Bekijk de aanbiedingen voor het Boyue Beijing Hotel.

Het Cendre Hotel is een stijlvol hotel dat in dezelfde buurt als de andere hotels ligt. Het hotel is ingericht met veel houten meubelen en er is veel gebruik gemaakt van wit. Dit hotel is wat vriendelijk voor je budget dan de andere twee.
Bekijk de aanbiedingen voor het Cendre Hotel.

In de buurt van Dongzhimen

Het Beijing Qianyuan Hotel is een business hotel, maar een prima hotel voor wanneer je een korte stop in Beijing maakt.

Het Beijng Qianyuan Hotel, vanaf €73,07
Het Traveler Inn Hua Qiao Beijing (midden in de hutongs!), vanaf €39,87
Het Ming Courtyard, vanaf €8,91

Mocht je vragen hebben over het Transit Visum China, stel ze gerust en ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

transit visum china

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden.
Dit artikel bevat affiliate links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

You Might Also Like

153 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Marloes
  25 October, 2016 at 9:18 PM

  Beste Yvonne,
  Ik heb een retour van amsterdam naar Hong Kong met een tussenstop in Beijing. Op de heenweg blijf ik op het vliegveld, maar op de terugweg wil ik gebruik maken van de 72-uur regeling. Dus Hong Kong – Beijing – Amsterdam, dit moet toch mogelijk zijn. Op de voorbeelden zie ik alleen de route andersom.
  Dank en groet,
  Marloes

  • Yvonne
   Reply
   Madelon
   23 January, 2018 at 4:30 PM

   Hi Marloes,

   Wij willen iets vergelijkbaars doen. Wat het voor jullie mogelijk om van de regeling gebruik te maken?

   Alvast bedankt voor je antwoord!

 • Yvonne
  Reply
  Michael
  5 November, 2016 at 4:09 PM

  Hallo Yvonne,
  Mijn reisschema met China Eastern Airlines is als volgt:
  Heenreis: Amsterdam (AMS) naar Bangkok (BKK) met 2 transfers in Shanghai Pu Dong (PVG) en Kunming (KMG).
  De respectievelijke overstap tijden zijn 4.45 uren en 2.15 uren. Ik ga de vliegvelden niet verlaten.
  Terugreis: Bangkok naar Amsterdam met 1 transfer in Shanghai. Overstap tijd 2.30 uren. Ook nu zal ik het vliegveld niet verlaten.
  Mijn vraag is nu of ik ook in deze situatie een transitvisum moet regelen. Als dat zo is kan ik dat visum op de luchthaven in Shanghai kopen of moet dat vooraf regelen en waar? Mijn vertrek is december a.s. dus hopelijk ben ik dan nog op tijd voor deze papieren?

  • Yvonne
   Reply
   Koen Steeman
   27 September, 2017 at 3:43 PM

   Hoi Michael! Ik heb een vraag aan je.
   Wij vliegen deze kerst naar Nieuw-Zeeland, maar ook met een dubbel overstap in China (Guangzhou (CAN) & Chengdu (CTU). Wij twijfelen dus ook of we een visum nodig hebben.

   Jij hebt eenzelfde ervaring gehad (inmiddels), kun je mij vertellen hoe dat gegaan is?
   Groetjes,
   Koen

   • Yvonne
    Reply
    Rob
    18 November, 2017 at 4:04 PM

    Hoi Koen,

    Heb je nu al een antwoord op je vraag.
    Wij doen hetzelfde namelijk.
    Wij vliegen 22-12 naar Shanhai en van daar uit door naar Guangzhou waar we op het vliegtuig stappen naar Christchurch.
    Ook wij weten niet zeker of we een visum nodig hebben of dat we met een transit visum kunnen reizen.
    Groeten Rob

    • Yvonne
     Reply
     Peter
     26 November, 2017 at 12:24 PM

     Hi Koen, hi Rob,

     Same here. Weten jullie al wat benodigd is?

     Groeten,

     Peter

 • Yvonne
  Reply
  Maxime
  14 November, 2016 at 2:02 PM

  Beste Yvon,
  Dank voor je informatieve post, hopelijk is hij nog up-to-date?
  Wij zouden graag vanuit Hong Kong een dagje naar Guangzhou willen. Weet jij of dit mogelijk is? Wij hebben wel een visum voor China aangezien we ook eerst Beijing en Shanghai bezoeken, maar hebben onze vlucht naar Hong Kong al geboekt.
  Kunnen wij dan vanuit Hong Kong met de trein of bus naar Guangzhou zonder visum…?
  Ik hoop dat jij hier een antwoord op hebt!
  Groetjes Maxime

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 November, 2016 at 2:22 PM

   Hallo Maxime,

   Waar ga je na je bezoek aan Guangzhou naar toe?
   Je visum voor China vervalt namelijk zodra je het land verlaat.
   Wanneer je vanaf Guangzhou naar een ander land gaat, dan kun je het transit visum gebruiken. Ga je na Guangzhou terug naar Hong Kong, dan zul je een extra visum voor China moeten aanvragen (double entry). Je kunt ook eerst naar Guangzhou en dan naar Hong Kong.

 • Yvonne
  Reply
  Helle
  9 December, 2016 at 8:08 PM

  Hoi Yvonne, ik wil aankomend jaar naar Beijing voor die 72-uur Transit. Is het dan mogelijk om de Chinese Muur te bezoeken? En vrienden van mij wonen in Chenzhen, zou ik hun mogen bezoeken met die 5/6 daagse visum via Hong Kong in een zelde maand/periode ivm misschien stempels? Bedankt alvast

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   11 December, 2016 at 2:19 AM

   Hallo Helle,

   Ja, wanneer je voor 72 uur in Beijing bent kunt je de Chinese Muur bezoeken.
   Je vraag over Shenzhen en Hong Kong begrijp ik niet helemaal.
   Wil je na Beijing direct door naar Shenzhen en dan naar HK? Of Van Beijing naar HK?

 • Yvonne
  Reply
  Helle
  11 December, 2016 at 10:48 AM

  Nadat ik in Beijing ben geweest wil ik naar Hong Kong vliegen. Daar de grens oversteken naar Shenzhen, ivm een meerdaags visum, toch? Maar mag dat in een zelfde maand, vlak achter elkaar?

 • Yvonne
  Reply
  Charles
  11 December, 2016 at 4:34 PM

  hebben jullie ook ervaring met de volgende constructie:
  Ik kan erg goedkoop aan een klm retour ticket komen waarbij ik 24 uur in Beijing kan zijn. Dat is dus minder dan de 72, maar ik ben niet op doorreis. Ik vlieg immers weer naar de Amsterdam terug.
  Kan ik dan ook een transit visum krijgen?

 • Yvonne
  Reply
  Bas
  14 December, 2016 at 11:43 AM

  Hoi, dank je wel voor je toelichting! Binnenkort gaan we het volgende tripje maken:

  Op 16 februari komen we vanuit AMS aan in CAN. Van daaruit willen we met het 24hr transit visum naar Hong Kong.
  Op 20 februari gaan we vanuit Hong Kong terug naar CAN om van daaruit onze vlucht te nemen naar BKK. We willen ook daar een 24hr transit visum voor gebruiken.

  Kan dit?

  Groeten

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 December, 2016 at 2:59 AM

   Voor Hong Kong heb je geen transit visum nodig. Daar kun je gewoon naar toe en dan krijg je een visum on arrival.
   Je kunt alleen een transit visum krijgen wanneer je het land binnenkomt per vliegtuig. Je zult dus vanuit Hong Kong naar Guangzhou moeten vliegen wil je het transit visum gebruiken. Anders zul je een visum moeten aanvragen.

 • Yvonne
  Reply
  Rosalie klompmaker
  15 December, 2016 at 11:52 AM

  Hoi hoi, mijn vraag is of ik een vlucht naar Shanghai kan boeken als eindbestemming, en dan binnen 72 uur doorvlieg naar bv Bangkok met air asia. Of moet het een ticket zijn naar Bangkok via Shanghai?
  Gr. Rosalie

 • Yvonne
  Reply
  liesbet françois
  22 December, 2016 at 11:00 AM

  Goeiemorgen Yvonne!

  Je bent mijn heldin! Eindelijk iemand die duidelijk uitlegt wat je kan doen met de transit visum:)!

  Ik heb hier omtrent nog een vraagje:
  => Ik vertrek maandag richting Vietnam: vertrek schiphol, tussenstop Shangai, erna doorvliegen Ho Chi Minh. Hiervoor hoef ik enkel een document aanvragen aan de douane?
  => Ik keer twee weken later terug: Ho CHi Minh – Shangai – Schiphol. Kan ik terug eentje aanvragen? Of is dat slechts eenmaal geldig?

  Verder heb je ervaring met georganiseerde layover tours? Is dat iets nuttigs, veiligs? Raad je het aan?

  Danku!!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   22 December, 2016 at 7:37 PM

   Hoi Liesbet,
   Wat fijn dat ik je heb kunnen helpen.
   Bij mijn weten zou je beide keren een transit visum aan kunnen vragen. Dit kun je krijgen bij de douane.

   Ik ken in Shanghai niemand die speciaal tours organiseert voor mensen met een transitvisum, maar er zijn voldoende aanbieders.

   Veel plezier!

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  2 January, 2017 at 4:45 PM

  Hi Yvon heel erg bedankt voor je reactie op m’n fb-post, ik weet niet of m’n topic nog actief is daarom vraag ik het hier nog een keertje. Ik wil nu graag een ticket boeken Kyoto- Beijing -Bangkok, alleen de reis van Kyoto naar Beijing heeft een tussenstop in Shanghai (is dit wel mogelijk met het transit visum?

 • Yvonne
  Reply
  Nicky
  8 January, 2017 at 3:12 PM

  Hi Yvonne!
  Ik vertrek donderdag naar Australie, en ik heb 2x een overstap in China. Eerst in Beijing en daarna in Shenzhen.
  Ik zal het vliegveld niet verlaten en ben minder dan 24 uur in het land. Ik heb al verschillende sites doorgespit en ook wel gelezen dat je geen visum hoeft aan te vragen maar ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden of ik nu voor Shenzhen een visum moet aanvragen.
  Weet jij hier meer over?
  Hopelijk kan je me helpen!
  Groeten Nicky

  • Yvonne
   Reply
   Wouter
   4 October, 2017 at 9:05 AM

   Hi Yvonne,

   Even een off-topic vraag: Ik pak dezelfde vlucht, maar dan vanuit Sydney naar Amsterdam via die vliegvelden. Ben benieuwd naar jouw ervaring: hoelang zou je zeggen dat je overstap nodig hebt op Beijing en Shenzhen?

   Hoor het graag!!

   Groeten Wouter

   • Yvonne
    Reply
    Yvonne
    19 October, 2017 at 3:28 PM

    Lastig te zeggen! Misschien anderhalf uur?

 • Yvonne
  Reply
  Joke van Dijk
  15 January, 2017 at 1:42 PM

  Hi Yvonne,
  We vertrekken dinsdag naar Auckland en hebben een tussenstop in Guangzhou. Welke stappen moeten we ondernemen om het 72-uur visum te krijgen?
  Groetjes,
  Joke van Dijk

  • Yvonne
   Reply
   Koen Steeman
   27 September, 2017 at 3:47 PM

   Hoi Joke,

   Wij vliegen deze kerst Naar Auckland, ook met een dubbele overstap in China (Guangzhou (CAN) & Chengdu (CTU). Wij twijfelen dus ook of we een visum nodig hebben.

   Jij hebt eenzelfde ervaring gehad (inmiddels), kun je mij vertellen hoe dat gegaan is?
   Groetjes,
   Koen

 • Yvonne
  Reply
  Karen Moerman
  19 January, 2017 at 12:24 PM

  Goedemiddag Yvonne, ook ik heb een vraag over het 72-uur visum uiteraard. Ik vertrek uit Belgie op 12/02/2017 en vlieg over Warschau (overstap) naar Tokyo. Dan op 15/02/2017 vlieg ik van Tokyo naar Seoul. En dan van Seoul vertrek ik op 16/02/2017 naar Peking om dan op 18/02/2017 terug te vliegen naar Belgïe. Kan ik voor dat laatste stuk ook gebruik maken van dat 72-uur visum ? Dank voor je snelle antwoord, Karen

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 January, 2017 at 3:16 PM

   Hallo Karen,

   Ja hoor, volgens mij kun je dan een transitvisum krijgen. Je vliegt na je bezoek aan China namelijk naar een derde land.

   Groeten Yvonne

   • Yvonne
    Reply
    Karen Moerman
    19 January, 2017 at 3:22 PM

    Beste Yvonne, hartelijk dank voor je snelle antwoord. Hier in Belgie sturen ze je van het kastje naar de muur. De ambassade stuurt je naar de luchtvaartmaatschappij en die stuurt je dan weer naar de ambassade ! Gelukkig dat jij er bent ! Groetjes, Karen

 • Yvonne
  Reply
  W.R. Beukema
  7 February, 2017 at 1:11 AM

  Hallo Yvonne ,
  Wat leuk dat we met onze vragen bij jou terechtkunnen.
  Denk je dat we ook van dit 72 uur visum gebruik kunnen maken?
  We arriveren in Shanghai om 9.00 ‘s morgens met een cruiseboot van Hongkong komende en na een overnachting in een hotel vertrekken we per vliegtuig om 00.05 de volgende dag naar Amsterdam.
  We zijn er dus minder dan72 uur!
  Bestaat er een mogelijkheid voor een transit of 72 uurs visum?
  Wat kunnen we het beste doen?
  Alvast bedankt !

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 February, 2017 at 10:58 AM

   Hallo,

   Helaas kunnen jullie er geen gebruik van maken.
   Zoals de naam het zegt gaat het om een ‘transit’ visum. Je bent alleen in transit wanneer je per vliegtuig reist. Aangezien jullie per boot aankomen zijn jullie niet in transit.

   Groeten Yvonne

 • Yvonne
  Reply
  W.R. Beukema
  7 February, 2017 at 12:16 PM

  We waren er al bang voor, maar bedankt voor de inlichting.
  Heb je nog een idee hoe je het voordeligst aan een visum kunt komen?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 February, 2017 at 1:29 PM

   Je kunt hem dan het best in Hong Kong aanvragen. Gaat makkelijk, snel en is goedkoper dan in Nederland. De prijs weet ik echter niet.

 • Yvonne
  Reply
  Jet Kroes
  9 February, 2017 at 6:10 PM

  Hoi Yvonne,

  Ik heb dezelfde vraag als Nicky (7 januari 2017), ik vlieg binnenkort naar Australië. Ik stap 2x over in China, eerst op Huangzou en daarna Shenzhen. Ik blijf korter dan 24 uur in China. En ik verlaat het vliegveld niet.
  Op de site van visumservice.nl wordt vermeld dat er een visum nodig is voor Shenzhen. Verder valt er nergens iets over te vinden. Ook niet op de site van de Chinese ambassade of van airport Shenzhen.
  Is dit visum wel of niet nodig? en zo ja, waarom is er dan een visum nodig voor Shenzhen?
  Ik hoop dat jij informatie hierover weet. Alvast bedankt!

  groeten, Jet

  • Yvonne
   Reply
   Leny
   29 November, 2017 at 6:47 AM

   Hoi Jet, heb je uiteindelijk een visum aangevraagd of hoefde het niet? Ik vlieg namelijk binnenkort op dezelfde manier.

 • Yvonne
  Reply
  zaamoot
  7 March, 2017 at 2:12 PM

  Hoi Yvonne,

  Ik heb wel onderdelen van mijn vraag zien terugkomen, maar nog niet met compleet dezelfde context.
  Wij vliegen 16 mei naar Peking en zullen 2,5 week in China reizen. Voor deze periode zullen wij een One-entry of Double-Entry visum aanvragen. Daarna reizen wij door naar Hong Kong en Taiwan, waarna wij 16 juni vanuit Taipei naar Peking terugvliegen en dan naar Amsterdam.

  Is het een probleem dat je in een korte periode ervoor al in China op een visum hebt rondgereisd voor de aanvraag van de transit visum? Of dienen wij toch een Double-Entry visum aan te vragen, ondanks dat wij de laatste keer alleen maar binnen Peking overstappen?

  Alvast bedankt voor jouw antwoord!

  Groet,

  Thomas

 • Yvonne
  Reply
  Chantal Poortinga
  10 March, 2017 at 11:45 AM

  Hoi Yvonne,
  Wat een prachtige site heb je! Erg leuk om je verhalen te lezen! En aangezien wij binnenkort een paar dagen in Bejing zijn, komen jouw tips erg goed van pas, super!
  Nu heb ik een hele lastige vraag over het 72 uur-visum; zoals je hierboven schrijft is het mogelijk om iets langer te blijven dan 72 uur. Wij hebben hier met het plannen van de tussenstop in Bejing niet goed rekening mee gehouden en nu komen we op een verblijftijd van ongeveer 80 uur. Als je echter begint met tellen van de uren om 00.01 uur de volgende dag dan is het nog 74 uur, aangezien wij de vierde dag om 2 uur ‘s nachts alweer vertrekken. Ik heb al gebeld naar het visumbureau in Nederland, maar daar konden ze mijn vraag over de exacte berekening van de uren niet beantwoorden. Ze verwezen me door naar de border-control in Bejing, maar misschien weet jij of weet jij een andere manier om aan de goede informatie te komen?
  Alvast bedankt voor het meedenken!

  Groetjes,
  Chantal

 • Yvonne
  Reply
  Yanick
  11 May, 2017 at 10:38 AM

  Hoi Yvonne, bedankt voor je heldere uitleg!
  Ik heb tickets om in november naar Shianghai te vliegen, en twee weken later vanaf Tokio terug te vliegen naar Amsterdam. Ik heb alleen nog een ticket nodig van Shianghai naar Japan. Wordt een ticket geboekt bij een andere airline geaccepteerd als bewijs van transit? Of moet de reis in een keer bij dezelfde airline worden geboekt om gebruik te maken van de 72 uurs regeling?

  Groeten,

  Yanick

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   13 May, 2017 at 5:56 AM

   Hoi Yanick,

   Het moet een ticket zijn die in één keer is geboekt; een transit / overstap dus. Wanneer je 2 losse tickets koopt kun je helaas niet gebruik maken van het transitvisum.

 • Yvonne
  Reply
  Peter
  14 May, 2017 at 5:21 PM

  hallo
  mag het bijvoorbeeld brussel Beijing alicante(Spain) zijn.

 • Yvonne
  Reply
  KatrienV
  26 May, 2017 at 7:53 PM

  Beste Yvonne,
  Bedankt voor de nuttige informatie!
  Klopt het dat de ruimbagage in transit blijft en je dan enkel met je handbagage de stad intrekt?
  Alvast bedankt,
  Katrien

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   31 May, 2017 at 3:27 PM

   Hoi Katrien,

   Ik zou je daar geen antwoord op kunnen geven, helaas.

 • Yvonne
  Reply
  Monique Visscher
  29 May, 2017 at 11:13 AM

  Hoi Yvonne,
  Ik loop al dagen te spitten in de mogelijkheden van het transitvisum.

  Heb ik goed begrepen dat het niet mogelijk is om met een andere maatschappij door te vliegen naar je volgende bestemming?
  We hebben een vlucht van Frankfurt via een stop-over in Dubai naar Guangzhou met Emirates. Hier willen we vervolgens 27 uur verblijven om daarna met AirAsia (wordt geboekt als losse vlucht)door te vliegen naar Bangkok. Ik had erop gerekend om gebruik te maken van het transitvisum. Is dit mogelijk? of moeten we toch een visum aanvragen?
  Alvast heel erg bedankt voor je antwoord

  Groet Monique

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   31 May, 2017 at 3:17 PM

   Hallo Monique,

   Ik vrees dat je in dit geval niet in aanmerking komt voor een transitvisum. Los geboekte vluchten komen niet in aanmerking voor een transitvisum. Je zult dus of op het vliegveld moeten blijven, een visum kopen (best duur voor een dagje), of een eerdere vlucht kunnen nemen.

   Succes!

   • Yvonne
    Reply
    Freek
    30 June, 2017 at 8:23 AM

    Hoi Monique, Ivonne, Wij zijn afgelopen februari naar Shanghai geweest en hebben gebruikt gemaakt van de 72 uur regeling. We hadden toen een ticket Amsterdam – Shanghai, Singapore – Amsterdam met Finnair. We hadden een losse ticket van Air Asia naar Kuala Lumpur gekocht. De 72 uur regeling werd verstrekt op het vliegveld van Shanghai.

    • Yvonne
     Reply
     Yanick Ramirez
     1 July, 2017 at 12:41 AM

     Beste Freek, werd er in amsterdam nog gevraagd naar je extra ticket van air asia? Wij hebben ook een deal van finnair, die via tokio teruggaat, maar zou graag zo voorbereid mogelijk op stap gaan. Alvast bedankt!

     • Yvonne
      Freek
      11 July, 2017 at 8:10 AM

      Yanick, nee werd nergens naar gevraagd in Amsterdam. Alleen in Shanghai de tickets laten zien.

 • Yvonne
  Reply
  castjeboom
  2 July, 2017 at 1:36 PM

  Beste Yvonne, wij zouden graag vanaf Amsterdam of Düsseldorf naar Kuala Lumpur willen vliegen en daarbij gebruik willen maken van een 72 uurs visum in China, het liefst Hong Kong en Beijing. Ik kom er via het internet niet helemaal uit. Ik kan bijvoorbeeld bij skyscanner invullen wat wenselijk is maar ik vlieg dan met verschillende maatschappijen, een 72 uurs visum gaat dan als ik het goed heb begrepen niet op. Zou jij mij misschien een tip kunnen geven hoe ik het beste kan zoeken naar de juiste tickets? Bij voorbaat hartelijk dank! Vr.gr. Buffy Perier

 • Yvonne
  Reply
  MK Kerkhofs
  10 August, 2017 at 1:22 PM

  Beste Yvonne,

  Bedankt voor je uitleg en antwoorden op de mensen hierboven. Toch heb ik nog een vraagje. Ik vlieg maandag naar Shanghai (met KLM en Chinese Eastern). Daar stap ik over op een los geboekte vlucht van Chinese Eastern naar Macau. Uiteindelijk vlieg een weekje later weer terug van Macau naar Shanghai en blijf ik nog twee weken in China, hiervoor heb ik een one way visum geregeld. Maar wat blijkt, als ik overstap de eerste keer naar Macau, ga ik natuurlijk de douane door om mijn koffer te halen en weer door te vliegen naar Macau, kan ik daar een transit visum voor aanvragen? Puur zeg maar om mijn koffer te halen door te vliegen. Mijn echte visum heb ik natuurlijk voor mijn reis van twee weken daarna.

  Ik hoor graag van je, met vriendelijke groet,

  Maarten Kerkhofs.

 • Yvonne
  Reply
  Bo Lormann
  26 September, 2017 at 1:27 PM

  Hoi Yvonne,

  Ik vlieg begin November naar Bangkok met een tussenstop van 14 uur in Beijing. Is het haalbaar om voor de 14 uur een 72-uur visum aan te vragen? En stel we hebben 10 uur in Beijing wat raad jij om te gaan doen? Verder lees ik best wel negatieve verhalen over het vliegveld van Beijing (slechte service, onveilig, onjuiste informatie, etc.) Kan jij je hier in vinden of is dit allemaal opgeblazen?

  Ik hoor het graag van je,

  Met vriendelijke groeten,
  Bo Lormann

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 October, 2017 at 3:00 PM

   Hoi Bo,
   Ja hoor, met die layover kun je de stad in. Je kunt naar de Verboden Stad (online kaartje kopen), het Plein van de Hemelse Vrede, de hutongs verkennen. Er is heel veel te doen.

   Ik denk niet dat het vliegveld onveilig is en ik vind dat informatie vrij duidelijk is. Er zijn overal pictos en ook Engelse borden. Persoonlijk vind ik het dus een beetje overdreven (heb het ook nog nooit gehoord).

 • Yvonne
  Reply
  Patty
  19 October, 2017 at 9:36 PM

  Hallo Yvonne, ik heb een vraag over het 72 uur visum. Ik vlieg vanaf LA naar Tokyo toe, met op de heen en terugweg een tussenstop in Beijing. Kan ik op zowel de heen en terugreis gebruik maken van het 72 uur visum, of kan dit maximaal 1 keer? Met vriendelijke groeten, Patty

 • Yvonne
  Reply
  Fatih
  15 November, 2017 at 5:54 PM

  Hallo Yvonne, Ik heb een vraag. We vliegen vanui Amsterdam naar Bangkok en van daar naar Shanghai en weer terug naar Amsterdam. We verblijven in Shanghai 4 dagen, geld dan de 72 uur visum? Alvast bedankt Fatih

 • Yvonne
  Reply
  Yanick Ramirez
  16 November, 2017 at 1:20 AM

  Wij zijn ondertussen een paar dagen in shanghai geweest, en zitten nu in Osaka. Van het 72 uurs visum is er niets te vinden, er is keuze tussen een 144 uurs visum en een 24 uurs visum. Er is een speciale immigratie rij op het vliegveld, hebben het gevraagd aan de eerste ambtenaar die we zagen en die stuurde ons naar de juiste rij. We hadden onze hotelreservering en doorvlucht (met low cost airline) uitgeprint en moesten bij de immigratie nog een speciaal blauw formuliertje invullen. Verder netjes en redelijk snel (45 min). Werd niet veel gevraagd. Eigenlijk niet iets om je zorgen om te maken als je je aan alle regels houdt, en ook niet een proces wat uren duurt.

 • Yvonne
  Reply
  Najomi Smets
  16 November, 2017 at 7:25 PM

  Dag Yvonne!
  Ook ik heb een vraag over het transitvisum. We landen op 13 december in Shanghai en nemen dan met een andere vliegmaatschappij (verschillende vluchtnummer) het vliegtuig naar Ghuangzou. Daar moeten we 9 uur wachten op onze vlucht naar Christchurch (wel dezelfde vluchtnummer). Kunnen we dit doen op een transitvisum? En zo niet, welk visum dienen we dan aan te vragen? Dankjewel!! xx

 • Yvonne
  Reply
  David
  22 November, 2017 at 8:06 PM

  Beste, ik vlieg door naar australië via china, daar kom ik aan op beijing om daar 5.5 uur later door te vliegen naar xi’an en daarna naar Melbourne. Kan ik dan ook gebruik maken van zo’n 24-uursvisum?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   25 November, 2017 at 4:31 PM

   Hallo David,

   Je maakt 2 stops in China en daarmee ben je technisch gezien niet in transit. Daarbij is 5,5 uur te weinig tijd om echt wat te kunnen doen in Beijing. Het kost je 45 minuten om in het centrum te komen, dat is als anderhalf uur. Dan zou je nog 4 uur hebben, maar je dien op tijd aanwezig te zijn voor je vlucht naar Xi’an. Je houdt dan 2,5 uur over. In mijn ogen niet echt de moeite.

  • Yvonne
   Reply
   Leny
   29 November, 2017 at 7:01 AM

   Hoi David, heb je uiteindelijk een visum aangrevraagd? Ik reis op bijna dezelfde manier maar kan er maar niet achter komen waarom je bij 2 stops in China een visum nodig hebt als je binnen 24 uur China weer verlaat. Ik krijg nergens een goed antwoord.

 • Yvonne
  Reply
  Leny
  29 November, 2017 at 7:11 AM

  Hoi Yvonne, ik vlieg binnenkort van Auckland naar Amsterdam met een tussenstop in Guanzhou en Beijing van resp 3,5 en 3 uur. Moet ik daarvoor een visum aanvragen? Mijn uitleg zou zijn dat het niet hoeft aangezien ik binnen 24-uur China weer verlaat maar ik weer het dus niet zeker en zelfs bij de chinese ambassade kunnen ze hier niet echt duidelijk over zijn. Help…

  • Yvonne
   Reply
   P J A Kieviet
   1 December, 2017 at 11:13 AM

   Ja, bij 2 tussenstops heb je een visum nodig, ongeacht de tijd die je in China doorbrengt, en ook al verlaat je het vliegveld niet. De regels hierover zijn in de loop van 2017 gewijzigd.

 • Yvonne
  Reply
  Vincent Muhr
  30 November, 2017 at 2:01 PM

  Hallo Yvonne, gewoon even checken: Ik ga 2 maanden naar China, ga een double entry visum aanvragen ( 1 maal via Hong Kong – Shenzen – Guangzhou, en eenmaal nadat ik terug kom van 2 weken Vietnam / binnen diezelfde 2 maanden). De goodkoopste vliegtickets nu zijn via Beijing om naar Hongkong te gaan. Daarbij zou ik enkel 2u in transit zijn in Bejing, komende van Brussel onderweg naar Hongkong. Ik wil uiteraard mijn 2 entries niet opgebruiken ( heb die nodig om na Hongkong , shenzen bij land binnen te komen, en na Vietnam Guangzhou binnen te komen. Lukt dat zonder problemen ? Bedankt voor de info ! vincent Muhr

 • Yvonne
  Reply
  Thomas
  1 December, 2017 at 4:55 AM

  Hoi Yvonne, dank voor je duidelijke uitleg. Het enige dat ik nog mis:
  Je geeft hierboven aan dat losse vluchten niet in aanmerking komen; zijn vluchten geboekt op hetzelfde moment bij dezelfde maatschappij, maar (uiteraard) enkele dagen verschil hebben tussen aankomst en vertrek uit China (tussenbestemming) wel toegestaan? Dit lijken mij technisch gezien losse vluchten omdat ze qua tijd niet direct aansluiten, maar anderszijds zijn er vrijwel geen vluchten die een overstaptijd van 72 uur kennen, dus in dat opzicht lijkt me deze situatie wel weer geschikt voor een transit-visum.
  Ik hoor graag van je hoe jij hierover denkt!

 • Yvonne
  Reply
  P J A Kieviet
  1 December, 2017 at 11:12 AM

  Hier is een antwoord op sommige vragen hierboven: wie via China vliegt met meer dan één tussenstop in China, moet WEL een visum aanvragen. Tot een aantal maanden geleden hoefde dat niet, maar de regel is enkele maanden geleden veranderd.
  Ik had een ticket Amsterdam-Londen-Guangzhou-Brisbane, en terug Brisbane-Guangzhou-Beijing-Amsterdam. Op de heenreis geen probleem, maar op de terugreis werd ik bij het inchecken geweigerd. Men raadde me aan om de vlucht om te boeken naar een directe vlucht Brisbane-Guangzhou-Amsterdam op dezelfde dag, maar op die vlucht bleek geen plaats meer te zijn, zodat ik geen andere optie had dan een nieuwe vlucht te boeken met een andere maatschappij. Op de luchthaven alsnog een visum aanvragen was evenmin mogelijk.

 • Yvonne
  Reply
  Patrick Moerman
  4 January, 2018 at 11:18 AM

  Dag Yvonne,
  ik ben Patrick uit België, en van 19 juni om 06:00u tot 20 juni om 00:05u ben ik 18uur in transit in de luchthaven van Guangzhou om dan verder te vliegen naar Amsterdam en later Oslo. Kan ik in de luchthaven een transit visum bekomen om diezelfde dag via de trein Hong Kong te bezoeken?
  mvg, Patrick

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 January, 2018 at 3:29 AM

   Hallo Patrick,

   Afhankelijk van waar je vandaan komt kun je een transitvisum krijgen. Met dat transitvisum kun je echter alleen maar in Guangzhou blijven en niet een ander land bezoeken. Ik denk dat je dan China niet meer in zou komen wanneer je terug wilt.

   Succes en een goede reis!

 • Yvonne
  Reply
  Michiel
  17 January, 2018 at 12:57 PM

  Hallo Yvonne wij vliegen deze zomer van Kiev naar Beijing met Ukraine Airlines en willen een 72 uur gratis transit visum. Je schrijft op je website dat de vliegtuigmaatschappij je een speciale entry card moet geven in het vliegtuig voor aanvraag van dit visum maar Ukraine Airlines heeft dit dus niet. Is die regel inmiddels veranderd of kun je tegenwoordig probleemloos zonder visum aan boord stappen en alles op het vliegveld van Beijing bij de speciale balie voor dit visum regelen? En ik las dat je binnen 24 uur je moet laten registreren bij een politiebureau? Vriendelijke groet Michiel

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 January, 2018 at 3:31 AM

   Hallo Michiel,
   Waar vlieg je vanaf Beijing naar toe? En is het één vlucht (met andere woorden, heb je de tickets samen gekocht?)? Anders wordt het erg lastig denk ik. Doordat de regel nu langer bestaat zou het makkelijker moeten zijn om dat transitvisum te krijgen.
   Wanneer je in een hotel verblijft hoef je je niet te registreren, dan doet het hotel dit voor je. Wanneer mijn familie bij mij logeert dan moet ik ze meenemen naar het politiebureau en ze daar registeren.

 • Yvonne
  Reply
  Thom
  20 January, 2018 at 5:22 PM

  Hoi. Ik wil met mijn kinderen naar Shanghai en neem daar het cruiseschip naar Japan. Ben niet van plan langer dan 72 uur te blijven in Shanghai. Geldt dat visum dan ook en wat zijn de kosten hiervoor?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 January, 2018 at 3:46 AM

   Hallo Thom,

   Helaas weet ik het antwoord op deze vraag niet. Ik weet enkel dat je wanneer je per cruise aankomt in Shanghai het land vanaf Hangzhou per vliegtuig mag verlaten. Hoe het andersom gaat weet ik niet. Vraag het anders aan het visumbureau of de ambassade. Zij weten het vast.

   Succes!

 • Yvonne
  Reply
  Judith
  2 February, 2018 at 11:44 AM

  Hoi Yvonne. Superfijn deze heldere informatie over visum en Beijing! Ik ga met mijn twee dochters van 11 en 8 dit jaar gebruik maken van 24 uurs visum op Beijing. We gaan hiervoor een layover tour boeken. Nu kan ik kiezen voor met of zonder gids. Mijn ervaring met Aziatische gidsen is dat het lange historische feiten opdreunen is, weet jij of ik dat ook kan verwachten in Beijing? Mijn dochters spreken geen engels, dus dat wordt dan een vermoeiende tussenstop. Maar nog belangrijker: kun je zonder gids ook gemakkelijk je weg vinden/informatie lezen bij de Chinese Muur en andere bezienswaardigheden. Op de terugweg gaan we daar naar toe. Op onze heenreis hebben we de stop in de avond en gaan we Plein, Olympisch dorp, foodstreet, Paleis doen.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   3 February, 2018 at 8:48 AM

   Hoi Judith,
   Vanaf het vliegveld zal het lastig zijn om direct naar de muur te gaan. Ik denk dat je daar weinig chauffeurs kunt vinden die je daar rechtstreeks heen willen brengen. Wanneer je in een hotel verblijft kun je daar waarschijnlijk wel makkelijk iets regelen. Zonder gids kun je hier in Beijing op zich best gemakkelijk je weg vinden.

   Je schrijft dat jullie in de avond naar het paleis willen? Bedoel je hier de Verboden Stad mee? Deze is maar tot ‘s middags 5 uur open.

  1 2

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  Shares