70 jaar china

China bestaat 70 jaar! En dat wordt gevierd!

Zoals je wellicht weet vier China dit jaar haar 70e verjaardag. Elk jaar, op 1 oktober, wordt de Nationale Dag van China gevierd. In 1949 riep Mao Zedong op 1 oktober de Volksrepubliek China uit, en dat wordt elk jaar gevierd. Dit jaar wordt het groots gevierd omdat het 70 jaar geleden is. Leuk natuurlijk zo’n viering, maar het heeft nogal wat voeten in aarde én consequenties. Welke dat zoal zijn lees je in deze blog.

Nationale Feestdagen

China is een fantastisch land om doorheen te reizen; het heeft een paar prachtige stranden, schitterende natuur, en een rijke geschiedenis. Het is echter belangrijk om je reis door China goed te plannen en rekening te houden met Chinese feestdagen. Je geplande bezoekjes aan populaire bezienswaardigheden kunnen dan door de drukte heel anders uitpakken dan je gedacht had. Ik raad iedereen dan ook altijd aan om buiten de grote feestdagen om naar China te komen.

Reizen tijdens de Chinese feestdagen is geen goed idee

Voorbereidingen China 70 jaar

Zoals je kunt verwachten gaat de 70e verjaardag van China met name in Beijing uitgebreid gevierd worden. Beijing is de hoofdstad en hier worden alle grote en belangrijke nationale evenementen gevierd. Zo ook het 70-jarig bestaan van de Volksrepubliek China.

De voorbereidingen voor de viering zijn al maanden aan de gang, maar sinds een paar weken is het ook voor burgers zicht- en merkbaar. Ik zag het voor het eerst een paar weken geleden, op weg naar mijn werk. Ik fiets elke dag langs het voetbalstadium (Workers’ Stadium) en ik merkte op dat er bij elke kruising een verrijd- en uitschuifbaar hek stond. Ook waren er vlakbij het stadion en de grote sportzaal kleine hokjes geplaatst waar normaal beveiligers in staan of zitten.

70 jaar china

Oefenen voor de parade

Inmiddels komt de viering van 70 jaar China rap dichterbij, nog maar een paar dagen voor het zover is. En dat is te merken! Er wordt geoefend, er is meer beveiliging op straat, bezienswaardigheden sluiten de deuren en er zijn extra controles.

China 70 jaar
Foto nam ik vanuit de taxi.

Afgelopen weekend kwam ik ‘s avonds terug van een weekend Tianjin en onze taxi moest enorm omrijden om van Beijing South Railway Station in de buurt van ons huis te komen. In de buurt van ons huis aangekomen belandden we vervolgens in een enorme file. Ik ben uitgestapt en naar huis gelopen. Ik stapte uit bij een grote rotonde die op de weg van het stadion aansluit en zag meteen dat die weg was afgesloten vanwege het oefenen.
Vanaf de rotonde zag ik ook dat de ringweg (die er onderdoor loopt) afgesloten was voor normaal verkeer en vrij was gemaakt voor een enorm aantal ‘speciaal vervoer’ bussen met daarin mensen die meedoen aan de parade.

China 70 jaar

Meer wegen afgesloten en soldaten langs het Workers’ Stadium

Na het oefenen voor de parade zijn veel van de wagens zowel in als rondom het voetbalstadion en het gymnasium geplaatst. Ik kon vanaf mijn fiets (de weg was de hele week gewoon open) enigszins over de hoge hekken kijken en zag veel van de wagens achter de hekken staan. Het gaat een enorm gevarieerde parade worden, wan ik zag veel gekleurde wagens, een wagen met panda’s er op, een zilverkleurige wagen en meer.
De hokjes die ik eerder noemde zijn inmiddels bemand; in elk hokje staat een soldaat die alles goed in de gaten houdt. Tussen elke hokje (elke 50 tot 100 meter staat er één) loopt ook nog ‘gewone’ beveiliging.

70 jaar china

De afgelopen dagen zijn er nog meer hekken geplaatst, naast de verrijdbare hekken die al aanwezig waren. De buurt gaat écht hermetisch afgesloten zijn de 2 – 3 dagen voor de parade, vrees ik. Des te meer reden voor mijn om de stad tijdens de eerste week van oktober te ontvluchten. Ik moet bekennen dat ik stiekem ook wel zou willen blijven om één en ander te zien, maar ik weet ook dat dat bijna onmogelijk is.

70 jaar china
Links zie je de panda’s, in het midden andere wagens.

Militaire wagens door de stad

Zelf heb ik in de buurt waar ik woon dus al het één en ander kunnen zien, maar dat is eigenlijk niets noemenswaardig. Tijdens het afgelopen weekend waarin geoefend werd waren er op een kilometer afstand van mijn huis heuse militaire wagens en tanks te zien. Deze reden ‘gewoon’ door de afgesloten straten en trokken, vanzelfsprekend, flink wat bekijks.

70 jaar china

Wat betekent dit voor reizigers?

Heb jij je reis naar Beijing voor eind september, begin oktober gepland? Houd er dan rekening mee dat je van alle voorbereiding voor ‘China 70 jaar’ écht wel wat gaat merken. Hoe dat eruit kan zien? Ik heb even een lijstje voor je gemaakt. Er is vrij weinig officiele informatie te vinden, dus ik heb wat navraag voor je gedaan in WeChat groepen. Het kan zijn dus zijn dat er foute informatie instaat. Mocht dat zo zijn; be kind to me, maar laat het me gerust weten

  • Er is extra beveiliging op straat en het kan zomaar zijn dat je gecontroleerd wordt. Zorg er voor dat je je paspoort bij je hebt (note to self: zelf ook doen Yvon).
  • De Verboden Stad zal gesloten zijn van 21 september tot en met 1 oktober.
  • Het Plein van de Hemelse Vrede zal zeer lastig tot niet (in de weekenden en de dagen voor de viering) te bezoeken zijn.
  • Heel veel straten binnen de 2e ringweg zullen vrijgemaakt worden van geparkeerde auto’s.
  • Een aantal metrohaltes zullen gesloten zijn tijdens de oefeningen, met name de haltes in de buurt van de Verboden Stad en haltes aan de lijnen 5 en 2. Er zullen haltes op de volgende lijnen gesloten zijn; 1, 2, 4, 5, 6, 7 en 14.
  • De Prince Gong Mansion zal gesloten zijn op 30 september en 1 oktober.
  • Houd er rekening mee dat veel restaurants binnen de tweede ringweg gesloten zullen zijn.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares