hoe werkt de japan rail pass

Hoe werkt de Japan Rail Pass?

Met een glimlach op mijn gezicht denk ik geregeld terug aan afgelopen zomer, toen ik 2 weken in Japan was en daar een geweldige tijd had. Het eten, de vriendelijke mensen en het openbaar vervoer waren bijna allemaal even geweldig. Tijdens mijn reis door Japan maakte ik gebruik van de Japan Rail Pass, een pas die eigenlijk onmisbaar is als je gaat reizen in Japan. Vandaag geef ik antwoord op de vraag ‘Hoe Werkt de Japan Rail Pass?’

Hoe werkt de Japan Rail Pass?

Hoe Werkt de Japan Rail Pass?

Met de trein door Japan

Wanneer je Japan bezoekt is de kans groot dat je wat meer van het land wilt gaan zien dan alleen de stad waar je per vliegtuig aankomt. De meest voor de hand liggende manier om dit te doen is per trein. Je kunt er ook wel per bus reizen of met een huurauto, maar op deze manier ben je vaak veel langer onderweg. Zeker bij lange afstanden. Daarbij zal niet iedereen evenveel vertrouwen hebben om auto te rijden in Japan; men rijdt er immers aan de linkerkant van de weg.
De meest logische optie is dan ook de trein. Snel, betrouwbaar en veilig. Eén nadeel? De prijs. Gelukkig heeft Japan daar iets voor bedacht: de Japan Rail Pass.

hoe werkt de jr pass de japan rail pass

Wat is de Japan Rail Pass?

De JR Pass staat voor de Japan Railway Pass en is een kaart die je voor je bezoek aan Japan koopt. Het is een pas waarmee je, na aanschaf, gratis in alle JR treinen in Japan kunt reizen. Dit kunnen treinen zijn die lange afstanden afleggen (bijvoorbeeld Kyoto – Osaka), maar je kunt hem ook in de metro van Tokio gebruiken.
De JR Pass is alleen te koop voor mensen die niet permanent in Japan wonen, maar een tijdelijk visum hebben. Zelf kon ik hem dus zonder moeite aanvragen, omdat ik op een visa on arrival kwam. Ga je studeren in Japan, dan kun je er helaas geen gebruik van maken.
Tenslotte kun je kiezen uit 3 verschillende passen; een pas voor 1 week, voor 2 weken of voor 3 weken.

Ik was 2 weken in Japan en besloot de pas voor twee weken te kopen. Dit besloot ik op basis van de route die ik nam en nadat ik het verschil in kosten van losse kaartjes en de JR Pass naast elkaar had gelegd.

hoe werkt de jr pass

Wat kost de JR Pass?

Bij mijn research naar de prijs van de JR Pass ontdekte ik dat deze nogal kan verschillen. Opvallend, want het is een standaard pas waarbij alleen de duur van hoe lang je hem kunt gebruiken verschilt. Dit betekent dus dat de verschillende aanbieders er zelf extra euro’s bij doen om zo zelf meer te verdienen.
Bij het kopen van de JR Pass kun je uitgaan van de volgende prijzen:

 • 7 dagen → €213,00
 • 14 dagen  → €339,00
 • 21 dagen → €433,00

Wij betaalden €329,00 voor 14 dagen, goedkoper dus dan bovenstaande prijzen (die ik recentelijk online vond). Bovenop de kosten voor de JR Pass kwamen nog de verzendkosten van €14,00.
Het loont dus echt om een paar uurtjes goed op zoek te gaan naar de treinpas en prijzen te vergelijken. €10,00 is niet veel geld op zo’n kaart, maar als je dat in een half uurtje zoeken kunt verdienen is het toch best wel een leuk bedrag.

hoe werkt de jr pass

Hoe werkt de JR Pass?

Nadat je de JR Pass ontvangen hebt kun je hem, zodra je Japan binnenkomt meteen activeren. Dit gaat vrij makkelijk bij één van de kantoortjes van JR, bijvoorbeeld op het vliegveld waar je landt. Voor mij was dit Tokio Narita.
Vooraf moet je wel goed nadenken wanneer je de pas precies wilt gaan gebruiken. Stel dat je de 14-daagse pas hebt en 19 dagen in Japan bent, dan betekent dat dat er 5 dagen zijn waarop je de pas niet kunt gebruiken. Kies er dan voor om de pas te gebruiken in de periode dat je de meest verre en dure treinreizen maakt.
Wanneer je JR Pass geactiveerd is, is het super makkelijk om hem te gebruiken. Wanneer je het station ingaat laat je de pas zien aan één van de medewerkers die bij de entreepoortjes zit. Hetzelfde doe je bij het verlaten van het station, makkelijker kan niet!

hoe werkt de jr pass

Is de JR Pass zijn geld waard?

Het is natuurlijk een flink bedrag dat je betaalt voor de JR Pass, zelfs wanneer je de pas voor slechts een week gebruikt. Het is dan ook belangrijk om vooraf te bekijken welke route je zult gaan nemen tijdens je reis door Japan, hoeveel treinen je zult nemen, welke daarvan onder JR vallen en welke losse tickets je nog zult moeten kopen. Je kunt op HyperDia gemakkelijk veel van de treinroutes en prijzen vinden.
Tijdens mijn reis was mijn route als volgt; Tokio – Hakone – Kyoto – Nara – Osaka – Tokio.
In eerste instantie en bij het bekijken van de prijzen wilden we ook nog naar Mount Koyasan, maar op het moment dat we accommodaties gingen boeken konden we daar niet meer terecht voor een redelijke prijs en dus haalden we Koyasan van de planning.
De treinkaart activeerde ik meteen na aankomst op Narita Airport, zodat ik ook de lange en prijzige rit naar het hostel niet hoefde te betalen.
Dit zijn de ritten die ik heb gemaakt met daarbij wat een treinkaartje gekost zou hebben wanneer ik de JR Pass niet had gehad.

hoe werkt de jr pass

Bij elkaar opgeteld zouden deze losse treinkaartjes in totaal ¥32630 kosten, wat omgerekend €238,79 is. En dat blijkt nu minder te zijn dan wat we voor de JR Pass hebben betaald. Ik vermoed dat het deels komt doordat we niet naar Mount Koya zijn geweest.
Verder heb ik in dit overzicht niet alle ritjes met de JR treinen in Tokio, Kyoto & Osaka opgenomen. Waar het kon namen we een JR trein in de stad, waardoor we geen enkele keer voor vervoer hebben betaald. Alleen in Kyoto een paar keer omdat we daar een bus moesten nemen in plaats van een trein.

Conclusie

Hoewel het er op lijkt dat we wat meer betaald hebben voor de pas dan dat de losse kaartjes gekocht zouden hebben (alhoewel het denk ik, als je de ritjes in steden er bij optelt niet veel scheelt), vind ik het nog zeker waar om de JR Pass te kopen. Het was zó gemakkelijk in het gebruik, daar betaal ik graag wat voor. Ik heb nergens in de rij hoeven staan, geen moeite hoeven doen om te communiceren met het personeel en niet hoeven stoeien met de kaartjesautomaten.
Al met al ben ik blij dat we de JR Pass hebben aangeschaft en gebruikt hebben.

Meer inspiratie voor je reis naar Japan opdoen? Lees dan ook deze artikelen die ik schreef:

Heb je plannen om naar Japan te gaan? Dan kunnen deze links je misschien helpen bij het plannen van je reis.

Vliegen naar Japan

Hotels in Japan

Reizen door Japan

Dit artikel bevat affiliatelinks.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

hoe werkt de jr pass

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

13 thoughts on “Hoe werkt de Japan Rail Pass?”

   1. In oktober! We willen dit weekend tickets boeken!
    Ben jij van Osaka weer terug naar Tokyo gegaan? Wij denken erover om terug te vliegen vanaf Osaka.

 1. Wij willen in oktober gaan. Dit weekend hopelijk de tickets boeken. Wij denken erover om vanaf Osaka terug te vliegen, maar jij bent met de trein terug naar Tokyo gegaan?

 2. Handige post Yvonne! Ik ga toevallig in mei naar Japan en vroeg me af of je ook plaatsen moet reserveren voor je in de trein stapt?

  1. Hoi Amy,
   Bedankt voor je reactie en tof dat je naar Japan gaat! Het is niet nodig om plaatsen te reserveren. Wij konden altijd gewoon instappen en er was altijd plaats.

 3. Hey Yvonne! Super handige post! Wij gaan over 2 weken naar Japan, drie weken lang.
  Waar heb jij je rail paas gekocht?
  Ik vind eigenlijk vooral veel duurdere sites.

  Dank!

  1. Hi Daniel,
   Eh… goede vraag! Eerlijk gezegd kan ik het me niet herinneren. Heb was rondgeshopt en toen de goedkoopste gekocht. Het kan best zijn dat de passen duurder zijn geworden.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares