jaaroverzicht 2017

Jaaroverzicht 2017 – Jaar van de Haan – Overzicht van mijn reizen

Wanneer je in China woont vier je 2 keer de komst van een nieuw jaar. Op 1 januari luidde ik in Tokyo het nieuwe jaar, 2018, in en op 16 februari begon ik het nieuwe Chinese Nieuwjaar, het Jaar van de Hond. Voor mij een mooie kans om alsnog het  jaaroverzicht 2017 te delen van de reizen die ik het afgelopen jaar maakte. Lees vooral verder, want over veel van de reizen heb ik nog niets geschreven en nog geen foto’s gedeeld.

In 2017 maakte ik weer een flink aantal reizen in binnen- en buitenland. Ik moet bekennen dat ik mijn harde schijf met foto’s er even bij moest pakken om te kunnen zien wanneer precies ik ook alweer waar naar toe ben gegaan. Het waren in elk geval een aantal prachtige bestemmingen. Zo was ik in Maleisië, Japan, Cambodja en China.

Langkawi in Maleisië

Eind januari lieten Miguel en ik Beijing achter ons om de zon op te zoeken. We wilden een zonvakantie; winters in Beijing zijn koud, droog en meestal hangt er veel smog. Het Chinees Nieuwjaar leek ons het perfect moment om naar een zonnige en warme plek te gaan.
Een paar dagen lang genoten we van de zon, het warme weer, het lekkere eten (hallo avondmarkt met héérlijk eten) en de stranden van Langkawi. Het was heerlijk om een keer zo’n vakantie te hebben in plaats van een actievere vakantie die we normaal hebben.
Mocht je ook naar Langkawi willen en benieuwd zijn hoeveel zo’n vakantie ongeveer kost, lees dan het artikel ‘Wat kost een vakantie naar Langkawi?’.

jaaroverzicht 2017

Een lang weekend in Zhangjiajie

Tijdens mijn reis naar Noord-Korea in 2016 leerde ik een Duits stel kennen waar het goed mee klikte. We trokken tijdens de reis veel met elkaar op en nadien hadden we geregeld contact. In april besloten we om in mei samen een lang weekend naar Zhangjiajie te gaan. Zhangjiajie is een enorm park in China en staat beter bekend als de Avatar Mountains. De bergen hier zijn van een ander soort; het zijn lange, hoge pieken, gevormd door jarenlange erosie. In 3 dagen verkennen we meerder delen van het park. We maken lange wandelingen, pakken geregeld een kabelbaan (je ontkomt er niet aan) en staan op een glazen brug boven een ontzettend diep ravijn.
Het was erg tof om eindelijk (Zhangjiajie stond al jaren op mijn verlanglijstje) deze reis te maken. Het was een pittige trip met veel lopen en zere kuiten, maar heel erg de moeite waard. Een must see voor iedereen die naar China reist als je het mij vraagt.

jaaroverzicht 2017

Xi’an in China

In april vloog ik voor een paar dagen alleen naar Xi’an. Een stad waar ik in 2011 al eens eerder was geweest, maar toen met Miguel. In 2011 bezocht ik Xi’an tijdens het Chinees Nieuwjaar, in de winter, wat een heel andere ervaring was dan mijn bezoek deze keer, in de lente. Ik wilde terug naar het Terracotta Leger, ik wilde HuaShan, één van de ‘Grote Bergen’ in China graag beklimmen en naar de Moslimbuurt.
In een paar dagen herontdekte ik deze populaire Chinese bestemming en genoot ik van een aantal lokale gerechten. Inmiddels staan er 2 artikelen over mijn reis naar Xi’an op de blog. Ik schreef al over het eten in het Moslimkwartier en over fietsen over de stadsmuur in Xi’an. Ik hoop de komende maanden nog wat meer artikelen te schrijven.

jaaroverzicht 2017

3 weken door Cambodja

In de zomer ging een lang gekoesterde wens in vervulling; een reis naar Cambodja! Toen ik in 2010 voor de eerste keer naar China vertrok had ik het plan om na een half jaar China door Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja te reizen voor ik terug naar Nederland zou gaan. Dat plan werd in de ijskast gezet en hoewel ik in de jaren erna veel reizen maakte ging ik tot afgelopen zomer nog nooit naar Cambodja.
Zowel Miguel als ik wilde heel graag Angkor Wat zien en dat gebeurde afgelopen zomer eindelijk! In een kleine 3 weken reisden we van de hoofdstad Phnom Penh naar Siem Reap, Battambang en Koh Rong. Het was een bijzondere reis, vooral vanwege tragische geschiedenis die het land kent. We sliepen in prachtige hotels (op die ene nacht in een crappy hostel na) en genoten van heerlijk zomers weer. We aten bijzondere snacks (met insecten) en waren enorm onder de indruk van de vele tempels in het Angkor Park.

jaaroverzicht 2017

24 uur in Kuala Lumpur

Dit was stiekem onderdeel van de vakantie naar Cambodja, maar ik vind het leuk om hem apart te noemen. Voor deze trip vlogen we met Air Asia en dus vlogen via de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Op de terugweg hadden we een behoorlijk lange overstap in de stad waar ik al twee keer eerder was. Natuurlijk verlieten we het vliegveld om de stad in te gaan en wat van Kuala Lumpur te zien.
We aten op een avondmarkt en de volgende ochtend maakten we, met een gids, een wandeling rondom Merdaka Square. Een heel leuke en interessante wandeling die we afsloten met een feestje. Er was iets te vieren en er was een soort buffet georganiseerd waar iedereen gratis naar toe mocht. Natuurlijk moest ik daar even naar toe om wat traditionele Maleisische hapjes te proeven. Het was heerlijk!

jaaroverzicht 2017

Oktobervakantie in Beijing

Het lijkt bijna wel traditie te worden dat ik de eerste week van oktober in Beijing blijf. Elk jaar weer realiseer ik me te laat dat ik in oktober een week vrij heb. Het resultaat; veel te dure tickets waardoor ik vaak besluit maar thuis te blijven. Dit jaar deed ik dat ook. Ik maakte me wel erg nuttig; ik maakte heel veel videos voor op mijn YouTube-kanaal!
Hopelijk denk ik er komend jaar op tijd aan om een reisje te plannen!

Een week in Yangshuo & Dazhai

Na de reis naar Cambodja had ik nog een paar weken vrij voor ik weer aan het werk moest. Uiteraard had ik geen zin om zo lang thuis te zitten terwijl Miguel elke dag naar zijn werk ging. Het duurde dan ook niet lang voor ik een vlucht naar Guilin had geboekt. De prachtige omgeving van Yangshuo wilde ik al heel lang verkennen en in augustus was het dan zover. In een kleine week genoot ik van de prachtige bergen in Yangshuo en wandelde ik door de rijstvelden van Dazhai. Een prachtige plek in het zuiden van China die je niet zou mogen overslaan tijdens je reis door China.

jaaroverzicht 2017

Een stedentrip naar Tokio

Het jaar 2017 sluit ik af in Japan. 2 jaar later na de eerste reis naar dit bijzondere land gaan Miguel en ik terug. We zijn ruim een week in Tokio en maken een paar dagtrips naar stadjes in de omgeving. Het is echt een vakantie en we doen rustig aan. We hoeven niet perse alle highlights van de stad te zien. Wel willen we alle sushi en sashimi van de stad eten ;).

jaaroverzicht 2017

Familiebezoek in Nederland

Het jaar van de haan sluit ik af in Nederland. De laatste keer dat ik in Nederland was, was tijdens de kerstdagen in 2016, ruim een jaar geleden dus! Ik breng tijd met mijn familie door, mijn neefje wordt geboren en ik doe met tegoed aan allerlei eten dat ik normaal gesproken niet kan krijgen. Behalve tijd met familie doorbrengen deed ik weinig, haha. Ik rustte uit, ging een paar keer naar de stad (Groningen) en ging een dagje naar Leeuwarden.

jaaroverzicht 2017

Mooi jaar

Hopelijk vond je het leuk om dit jaaroverzicht 2017 te lezen. Ik vond het weer een mooi reisjaar, dit jaar van de haan / 2017. 2018 is goed begonnen met een dagje in Japan en een reis naar Nederland. Hopelijk gaat 2018 nog meer moois brengen!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

12 thoughts on “Jaaroverzicht 2017 – Jaar van de Haan – Overzicht van mijn reizen”

 1. Leuk dat je het jaaroverzicht na het Chinees nieuwjaar plaatst! Mooi reisjaar heb je gehad, zitten een aantal bestemmingen tussen waar ik nog heel graag heen wil. Tokyo vond ik een onwijs toffe stad, wij waren er 5 dagen. Lang niet alles gezien, zou graag nog eens terug gaan 🙂

 2. Wat een mooie reizen heb je gemaakt! Een zonvakantie kan soms heel lekker zijn he. X’ian overviel mij echt, het centraal station met al die mensen, de enige plek in China waar het mij net iets te druk was. 🙂

  1. Zonvakanties zijn heerlijk! Ik hoop volgende maand (april) weer te mogen! Kan me goed voorstellen dat Xi’an je overviel. Zelf ben ik daar niet op het station geweest, maar ik weet van de stations hier in Beijing dat het héél druk kan zijn.

 3. Wat een leuk jaar! Vorig jaar zijn we ook in Maleisie geweest. Prachtig land, zeker ook Langkawi. Volgend jaar staat China weer op de planning…ook zin in…o.a. Yangshuo.

  1. Maleisië is zeker mooi! Ben er nou een paar keer geweest, maar zou zo weer terug gaan.
   Hoe lang willen jullie volgend jaar naar China?

 4. Vind het wel grappig om te zien dat bijvoorbeeld uitstapjes bij jou in China zijn. Logisch natuurlijk omdat je er woont. Maar hier zijn de uitstapjes vooral in Nederland en omstreken haha. Wel hele toffe reizen heb je gemaakt. Cambodja staat hier ook op de wishlist.

  1. Geinig he? Bij mij zijn nationale uitstapjes het gemakkelijkst. Naar het buitenland is toch best ver, minstens 3 uur (als je Korea niet meetelt ;)).

   Cambodja is echt bijzonder, zou er nog wel een keer heen gaan.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares