Jaaroverzicht 2018

Het Jaar van de Hond in reizen – koala’s, panda’s en kamelen

Het jaar van de hond is voorbij, het jaar van het varken aangebroken. Voor mij het moment om terug te blikken op de reizen die ik in het jaar van de hond maakte. GoYvon gaat (ging?) over mijn leven in China, de reizen die ik maak en het bijzondere eten dat ik eet. 2018 was geen hoogtepunt als het gaat om het aantal blogs dat ik schreef; het waren er 14. Dat is net een beetje meer dan 1 per maand gemiddeld. Heel weinig, zeker als je je bedenkt dat ik ooit één blog per week schreef. Minstens. Anyways, tijd voor een overzicht van de reizen die ik in het jaar van de hond maakte.

Het Jaar van de Hond in reizen – koala’s, panda’s en kamelen

Hoewel ik mijn blog behoorlijk heb verwaarloosd (zowel voor als achter de schermen) kan ik niet met de traditie van het jaaroverzicht breken. December staat voor mij altijd in het teken van vakantie; in het onderwijs heb je vaak rond de kerstdagen en oud & nieuw vrij. In deze vakantie ben ik vaak op reis. In 2017 was ik in Japan en in 2018 was ik tijdens de kerstvakantie in de Verenigde Staten. Voor mij geen ideale periode om jaaroverzichten te delen. Vorig jaar besloot ik dan ook om mijn jaaroverzicht te delen tijdens de wisseling van het Chinese jaar.

Lees mijn terugblik op het jaar van de haan.

In het jaar van de hond pakte ik 8 keer mijn tas in en bezocht ik 6 landen, waarvan één nieuw land. Ik verplaatste mijzelf met het vliegtuig, maar reisde ook met de trein, bus en de auto. Ik sliep voornamelijk in hotels, maar logeerde ook een paar keer bij familie. Kijk mee met mijn jaaroverzicht.

Januari – Tokio

In 2017 vierden Miguel en ik kerst en oud & nieuw in Tokio, Japan. Dat betekende dat ik 2018 in Tokio begon. Ik herinner me nog goed dat ik aan het begin van de reis ziek was en het liefst in bed wilde liggen. Gelukkig knapte ik snel op en heb ik me prima vermaakt. We aten heel veel lekkers, verkenden Tokio opnieuw en maakten 2 dagtrips. We gingen een dagje naar Yokohama en een dag naar Kamakura. Allebei leuke steden om een dagje naar toe te gaan.
Oudjaarsavond was koud, maar bijzonder. We luidden het jaar in bij de Sensoji Tempel en begonnen het nieuwe jaar met het eten van allerlei Japanse snacks. Wat mij betreft een prima begin!
Ik heb nog veel blogs over deze reis te schrijven, hopelijk komen die snel online. Gelukkig staan de vlogs al wel online!

Februari – Nederland

In februari vlogen Miguel en ik naar Nederland. Mijn schoonzusje stond op het punt van bevallen en uiteraard wilde ik graag de baby snel kunnen zien. Hoewel de bevalling gepland was besloot de baby alsnog zelf te komen. Dit was aan het begin van mijn vakantie waardoor ik de baby veel heb kunnen zien 🙂
Terwijl we in Nederland waren gingen Miguel en ik een dagje naar Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa voor dit jaar. Het was lekker om een dagje weg te zijn en een nieuwe Nederlandse stad te bezoeken. De street art in het centrum, de musea over de geschiedenis van de stad en het Beerenburger Museum staan me nog goed bij.

Jaaroverzicht hond

Wat ook erg leuk & lekker was, was het eten van allerlei typisch Nederlandse dingen. Miguel en ik aten onder andere drop, bitterballen, filet americain en haring. Vooral de haring en drop smaakten Miguel goed 😉

April / mei – Melbourne, Australië

Eind april vloog ik voor een kleine week naar Melbourne, in Australië. Ik ging er naar toe voor een workshop voor mijn werk, maar wist er een paar dagen aan vast te plakken. Hierdoor had ik zo’n 5 dagen vakantie in Melbourne voor ik aan de workshop moest beginnen. Ik was enorm blij toen ik de extra dagen vrij kreeg van mijn baas! Ik benutte de dagen in Melbourne goed. Ik bezocht de Yarra Wine Valley en de Brighton Bathing Boxes, liep de stad door op zoek naar de mooiste street art en reed in een dag over de Great Ocean Road waar ik onder andere koala’s spotte.
Ik was onder de indruk van de stad; zo levendig, een melting pot van culturen, zo veel groen en een ontspannen sfeer. Ik wilde nooit naar Australië, maar ik denk dat ik nog maar eens terug moet.

wat te doen in melbourne

Voor Melbourne geldt hetzelfde als voor Japan; er zijn een boel artikelen die ik wil schrijven over Melbourne, maar dat is nog niet gelukt. De vlogs staan al wél online (een aantal).

Juli – Xinjiang, Xi’an, Chengdu

Juli was een absurde maand. Ik had vakantie van mijn werk (die ik echt heel hard nodig had), maar zat de eerste vakantiedag al in de trein naar Xi’an. In Xi’an startte mijn ‘reis naar het westen’. Ik reisde met een kleine filmploeg en een director van Xi’an naar Urumqi, wat in de provincie Xinjiang ligt. In een week tijd legden we zo’n tweeënhalf duizend kilometer af. We bezochten de regenboogbergen (Zhangye Danxia Landform), de Mogao grotten en geweldige graslanden. Het landschap veranderde continue en was prachtig om te zien. Onderweg kwamen we zelfs kamelen tegen! Ik ontmoette lieve mensen en werkte van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De documentaire is inmiddels online verschenen, hij duurt alleen slechts 6 minuten… Gelukkig heb ik alle beelden die gemaakt zijn én mijn eigen beelden. Daarmee zal ik een aantal vlogs maken binnenkort. Voor nu kun je de documentaire bekijken.

Na de reis naar Xinjiang had ik één dagje om bij te komen, daarna kwamen mijn schoonzus met haar zoontje uit de VS op bezoek. Met hen bezochten we de hutongs in Beijing, stonden we op het Plein van de Hemelse Vrede en liepen we door de Verboden Stad. Na een paar dagen in Beijing te zijn geweest vlogen we naar Xi’an. Daar bezochten we onder andere het moslimkwartier en aten we enorm veel street food. Bij een bezoek aan Xi’an mag het Terracotta Leger natuurlijk niet ontbreken, zeker niet als je het nog nooit hebt gezien. Aangezien ik het leger al twee keer heb gezien skipte ik dat bezoek en terwijl de familie het leger bezocht bleef ik wat langer in mijn bed liggen om daarna aan een relax-dagje te beginnen.

Leshan big boeddha

Het was nog even spannend of we naar Chengdu zouden kunnen gaan, want in juli viel er enorm veel regen in Sichuan. Zo veel dat sommige treinen niet reden. Gelukkig reed onze trein wel gewoon en reisden we zonder problemen naar Chengdu. Daar zagen we de panda’s die zoals altijd erg schattig zijn.
Verder deden we niet zo heel veel, behalve eten bij een openlucht restaurant met een YouTuber die ik ken van mijn eerste reis naar Hainan, een paar jaar geleden. Eten bij dit restaurant was echt een unieke ervaring. Je kiest buiten een tafel en loopt dan het restaurant in waar allerlei gerechten klaar staan en die kun je gewoon pakken en meenemen naar je tafel en daar opeten. Je hoeft dus geen bestelling te doen!

Augustus – Xiamen

Een paar dagen nadat mijn schoonzus en haar zoontje vertrokken waren was het tijd voor nieuw bezoek. Mijn moeder kwam naar Beijing! Het was niet haar eerste bezoek aan China; in 2011 en 2013 was ze hier ook al eens. De laatste keer was best wel lang geleden, maar nu vond ze het tijd om weer eens langs te komen.
We deden allerlei dingen in Beijing, maar gingen ook een paar dagen naar Xiamen. Daar deden we weinig cultureels, het was echt een vakantie in een vakantie. We lazen veel bij het zwembad en gingen een paar keer naar het strand om te relaxen.

hutongs Beijing

Oktober – Bangkok, Thailand

In oktober heb ik altijd een week vrij, een soort herfstvakantie. Deze vakantie komt altijd heel snel na de zomer wat er vaak voor zorgt dat we te laat zijn met boeken (tickets zijn dúúr!) en noodgedwongen thuisblijven. Deze keer waren we ook niet echt op tijd met het boeken, maar gelukkig waren er nog betaalbare tickets te vinden. Zo kwam het dat we in oktober voor een kleine week naar Bangkok vlogen. We begonnen met een trip naar Koh Si Chang, een klein eiland niet ver van Bangkok. Een mooie plek met een paar strandjes, lekker eten en wat cultuur. In Bangkok aten we veel street food, we fietsten met Co van Kessel en we lagen bij het zwembad met een boek.

doen in Koh Si Chang

Voor wie ook naar Thailand gaat, bezoek zeker de Rod Fai Markt in Bangkok, daar vind je ontzettend veel lekker eten, maar weinig andere reizigers. Over mijn meest recente reis naar Bangkok heb ik nog niets geschreven en ook nog geen vlogs gedeeld, maar zoals je wellicht weet was ik al eens eerder in Thailand, daarom deel ik graag een paar blogs over die reizen met je.

Lees hier alles over lekker eten in Bangkok.

Verken het Chinatown van Bangkok.

Miguel maakte voor ons kanaal Trip Bitten onderstaande video over de Rod Fai Markt.

December – Montana, Verenigde Staten

In december en januri was ik in de Verenigde Staten, in de staat Montana om precies te zijn. Miguel en ik vierden zowel kerst als oud & nieuw in de V.S. Na ruim 8 jaar heb ik eindelijk mijn laatste 2 schoonzusjes ontmoet! Het was super leuk om te ontmoeten en tijd met ze door te brengen. We hebben heel wat gekletst, Yellowstone National Park bezocht, gelanglauft en het nieuwe jaar ingeluid. Verder zag ik na 2,5 jaar mijn schoonouders weer zien (en Miguel zijn ouders).

Yellowstone in winter

Ik heb genoten van de hot springs, al het eten, de prachtige natuur en het samenzijn met de familie.

Bedankt

Dit was het jaaroverzicht van het Jaar van de Hond. Ik hoop dat je het leuk vond om hem te lezen en om weer eens wat op GoYvon te zien. Bedankt voor het lezen en volgen van GoYvon dit jaar, zowel hier als op Instagram, Facebook en YouTube.
Mijn voornemen is om in 2019 weer meer te gaan schrijven en om mijn site te updaten achter de schermen. Ik hoop ook echt dat dat gaat lukken, want ik heb nog heel veel te delen over heel veel reizen van het afgelopen jaar én van het jaar daarvoor.

Gelukkig jaar van het varken!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

21 thoughts on “Het Jaar van de Hond in reizen – koala’s, panda’s en kamelen”

 1. Leuke update! Je had een mooi jaar met prachtige reizen. Gaaf dat je ook naar Yellowstone bent geweest. Zo tof daar hè! Heb je al plannen voor dit jaar?

  1. Yellowstone was echt heel mooi! Heb maar een klein deel kunnen zien omdat veel wegen waren afgesloten. Goede reden om ooit nog eens terug te gaan!
   Voor het nieuwe jaar hebben we nog geen concrete plannen, komt hopelijk snel!

 2. Wat leuk om een terugblik te lezen van het jaar van de hond! Je hebt hele mooie plekken bezocht! Leuk ook om na 2,5 jaar je schoonouders weer eens te zien. Hopelijk lukt het je om meer te bloggen tijdens het jaar van de varken. Heb je al plannen?

 3. Super leuk om op deze manier je terugblik te lezen van het jaar van de hond. Klinkt als een goed jaar. Wat tof dat je naar Nederland bent gekomen voor de geboorte van je nichtje/neefje. Heel bijzonder! Veel succes met bloggen dit jaar 🙂

 4. Wat een fijn reisjaar heb je gehad, veel uiteenlopende bestemmingen. En lekker even in Nederland ook. Heb je nog plannen om komend jaar weer deze kant op te komen? Ik zou het leuk vinden weer meer blogs te lezen over je werk, zo leuk om te zien hoe dat daar gaat en wat je allemaal doet. 🙂

  1. Op het moment heb ik nog geen concrete plannen, maar ik ga wellicht voor een training naar Londen deze zomer, dus dat is redelijk in de buurt.
   Wat zou je willen lezen over mijn werk? Iets specifieks? Over 2 weken kun je bij ‘Bauer in China’ veel over mij en mijn school gaan zien trouwens. 🙂

 5. Heerlijk om te lezen. Wat heb je een heerlijk reisjaar gehad met mooie en afwisselende avonturen. Al plannen voor komend jaar? Veel succes met bloggen.

 6. Wat een fijn reisjaar heb je gehad zeg! Super mooie bestemmingen. Leuk dat je ook nog even in Nederland geweest bent. Al nieuwe plannen voor 2019?

  1. Heb zeker veel mooie plekken gezien! Niet beide bezoeken aan Nederland waren leuk, Kelly. Alleen het eerste in februari.
   Voor het Jaar van het Varken heb ik nog geen plannen. Jij?

 7. Wat een mooi reisjaar heb je gehad. Ik heb je de laatste tijd niet meer zo gevolgd, maar als ik je vlogs weer zie…. En laat meer maar over Melbourne komen, ik ben er over een week of 3!

 8. Leuk dat je je jaaroverzicht koppelt aan het Chinese nieuwjaar!

  Mooie reizen heb je gemaakt. En dan trekken de onbekende delen van China me meer dan Melbourne 🙂

 9. Wat een mooi en bijzonder reisjaar heb je gehad! Veel plekken gezien. Fijn lijkt me om tussendoor ook eens in Nederland te zijn. Ook al plannen voor komend jaar?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares